Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Er is werkelijk niets met dit zeer opbeurende bericht aan de hand: het wetenschappelijke tijdschrift Nature schrijft dat bomen nog belangrijker zijn tegen klimaatverandering dan gedacht: microben in de boom- schors absorberen op grote schaal methaan. U vindt het onderzoek hier.

Volgens klimaatalarmisten is Methaan (CH4) een krachtig broeikasgas en na koolstofdioxide (CO2) de belangrijkste veroorzaker van de opwarming van de aarde. Andere wetenschappers bestrijden dit, maar daar gaat het nu niet om. Het gaat om het uitblijven van jubelkreten bij de doemdenkers over het klimaat bij dit zeer baanbrekende nieuws. Immers, elke keer als de thermometer bij zomerweer een halve graad hoger klimt, is daarover volop aandacht in de media en worden wij bediend van het woord ‘extreem’. Het mooie weer met volle stranden is in essentie een bedreiging, een duikbril is verdacht. Maar nu: geen opening NOS-journaal, geen toelichting van het klimaat & groene groei- Ministerie, geen polonaise in de burelen van actiegroepen als Milieudefensie, noch een phone-in bij de Klimaatraad.

De microben gaan ons redden, zonder subsidie.

Lees goed en wordt blij: volgens het onderzoek zuigen bomen met behulp van de microben evenveel, zo niet meer, methaan op dan de bodem. Tot nu toe was de bodem het enige bekende natuurlijke reservoir voor methaan, naast de atmosfeer zelf. In het Engels worden dit ‘sinks’ genoemd. Bomen zijn in hun bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering ‘ondergewaardeerd’ geweest, volgens Vincent Gauci, hoogleraar aan de Universiteit van Birmingham en hoofdauteur van het onderzoek. ‘Dit is een nieuwe natuurlijke klimaatoplossing’, zegt hij tegen Business Insider.

Gauci:

‘Als we alle boomschors ter wereld plat zouden neerleggen, dan zou het volledige landoppervlak van de aarde ermee bedekt zijn, zo blijkt uit het onderzoek. Al die boomschors bij elkaar zou tussen de 25 miljoen ton en 50 miljoen ton methaan uit de atmosfeer kunnen halen. Bomen zouden mogelijk zelfs een paar keer meer methaan kunnen absorberen dan wat er vrijkomt bij het smelten van permafrost in het Arctisch gebied.’

Gauci zegt verrast te zijn door de bevindingen die tien jaar lang zijn verzameld door zijn team van internationale onderzoekers. Zij hebben methaan van bomen gemeten in landen als Brazilië, Peru, Panama, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Het blijft natuurlijk een groot raadsel waarom dit vrolijk stemmende wetenschappelijke nieuws niet doorbreekt omdat het een groot deel van het klimaatprobleem relativeert. Wie is er nu gebaat bij doemdenken tegen beter weten in? De microben gaan ons redden, zonder subsidie.

***

Voor het hele artikel, zie hier.

***