Foto: Shutterstock.

 

 

 

Van een onzer correspondenten.

De afvlakking van de groei van de warmtepompmarkt is nog niet ten einde. De Vereniging Warmtepompen verwacht in 2024 zelfs een krimp van het aantal toestellen dat fabrikanten aan groothandelaars leveren, al wil dat niet zeggen dat het aantal gerealiseerde installaties daalt. Ondertussen herstelt de cv-ketelmarkt zich juist van een eerdere dip.

Woningeigenaren kiezen weer vaker voor de klassieke ketelvervanging, in plaats van de (hybride) warmtepomp.

Voor heel 2024 verwacht de branche tussen de 90.000 en 100.000 warmtepompen voor woningen te leveren, het niveau van 2022. De branchecijfers geven aanleiding tot het verlagen van de eerdere verwachting van een nul-groei in 2024 naar een krimp. Vereniging Warmtepompen zegt dat de markt nog niet volwassen genoeg is voor het kunnen handhaven van de CO2-reductiedoelen zónder expliciet beleid om de stand-alone gasketel uit te faseren.

In de eerste helft van 2024 verkochten fabrikanten zo’n 47.000 warmtepompen voor woningen aan groothandels en installateurs. Dat is iets meer dan de helft van de 88.000 in de eerste helft van vorig jaar. De terugval van de warmtepompenmarkt gaat daarmee het derde kwartaal op rij in, meldt de fabrikantenkoepel in het overzicht van het eerste half jaar van 2024.

De marktvraag naar warmtepompen staat volgens de Vereniging Warmtepompen (VWP) onder druk, omdat de regering aangekondigd heeft de renovatienorm niet door te zetten en elektriciteit niet te bevorderen boven aardgas. Ook Europees bekeken heeft de warmtepompmarkt te maken met een daling van de groei.

***

Bron hier.

***