Van een onzer correspondenten.
Een relatief klein deel van de bedrijven in Nederland is nu volledig klimaatneutraal, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Daarmee is er nog een lange weg te gaan, wil Nederland aan de doelstelling voldoen om in 2050 helemaal klimaatneutraal te zijn.
Het CBS vroeg duizenden bedrijven waar ze nu staan als het gaat om de CO2-uitstoot. Ongeveer 1,5 procent antwoordde klimaatneutraal te zijn. En dan zijn heel kleine bedrijven en zzp’ers nog buiten beschouwing gelaten.
Volgens de CBS- econoom is het maar de vraag of het gaat lukken om in 2050 allemaal klimaatneutraal te zijn.
De enquête werd alleen gehouden onder bedrijven met vijf of meer werkzame personen in de industrie, auto- en detailhandel en de dienstverlening. Binnen die groep gaat het volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen hooguit om enkele honderden ondernemingen.
Ruim een kwart van de bedrijven zei in kleine of zeer kleine mate klimaatneutraal te zijn. Daarnaast was er een hele grote groep van bedrijven, bijna 37 procent, die helemaal niet weet waar hij staat. Het is voor het eerst dat het CBS deze gegevens publiceert. Van Mulligen spreekt daarom van een ‘nulmeting’.
Een kwart van de bedrijven heeft aangegeven belemmeringen te ervaren bij het klimaatneutraal maken van de onderneming.
Volgens de econoom is het maar de vraag of het gaat lukken om in 2050 allemaal klimaatneutraal te zijn.
‘Alleen een ambitie is vaak niet genoeg’, stelt hij. ‘We hebben nog 26 jaar te gaan. Dan moeten er per jaar duizenden bedrijven bijkomen die volledig klimaatneutraal zijn.’
Maar Van Mulligen benadrukt ook dat het uiteindelijk gaat om het verlagen van de CO2-uitstoot naar netto nul. Over de vordering op dat vlak zeggen deze enquêtecijfers volgens hem niets.
Ruim tweederde van de ondernemingen verwacht dit jaar wel te investeren in verduurzaming. Dan gaat het vooral om investeringen om efficiënter om te gaan met energie, energie te besparen of circulair te produceren. Per saldo verwachten bedrijven dat ze dit jaar meer geld zullen steken in het klimaatneutraal maken van hun bedrijf dan vorig jaar. Ook rekenen bedrijven erop dat ze meer zullen besteden aan duurzame inkoop.
Een kwart van de bedrijven heeft aangegeven belemmeringen te ervaren bij het klimaatneutraal maken van de onderneming. De belangrijkste obstakels zijn de hogere kosten van duurzamere alternatieven en onzekerheid over de economie of het beleid.
In onder meer de horeca zeggen ondernemers ook dat ze te weinig eigen geld hebben of niet makkelijk financiering voor verduurzaming kunnen vinden. Industriebedrijven hebben er verder last van dat ze bijvoorbeeld moeten wachten op een stroomaansluiting doordat het elektriciteitsnet vol is, of ze hebben nog geen toegang tot een waterstofnetwerk.
***
Bron: hier.
***
De eerste prioriteit van de horeca is CO2 vrij bier.
Hoe smaakt dat CO2 vrije bier dan?
Wat is eigenlijk de definitie van “klimaat-neutraal”. Ik vind …Klimaatneutraal of CO2-neutraal zijn termen die aangeven dat een proces niet bijdraagt aan klimaatverandering…. Hoe kan je dit meten/verifieren, in feite godsonmogelijk
Werknemers ademen CO2 uit, 100x zoveel als in de lucht aanwezig is. Dus laat ze even uitleggen hoe je ooit net-zero bereikt
Verduurzaming is ook zo’n achterlijke kreet. Nou duur wordt het allemaal wel
Nou jongens en meisjes in Nederland; maak je borst(en) maar nat:
https://www.ninefornews.nl/er-is-een-staatsgreep-gepleegd-door-de-oorlogspartij/
En ik maar denken dat het hier in Frankrijk met die nazi van een Macron al een dictatuur was.
Sarc off.
Anthony, zou het kunnen dat Schoof een Manchurian Candidate is? Of misschien wel een… hagedis!? (Sarc)
Zodra Schoof thuis is, heeft hij wel wat te vertellen. Zo was hij er bij dat Biden Zelensky Poetin noemde en Trump vice-president. Tenenkrommend natuurlijk. Maar ach, het was een verspreking, kan gebeuren volgens ons rijksopperhoofd.
De overheid werkt er hard aan om dit voor elkaar te krijgen,
……..Krimp
Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) benadrukte toen dat Schiphol op termijn moet krimpen om natuur, klimaat en leefomgeving te beschermen. Hij erkende echter dat het plan om deze krimp al in 2024 te realiseren, op te grote juridische bezwaren stuitte……..
https://tpo.nl/2024/07/12/hoge-raad-beperken-aantal-vluchten-schiphol-kan-niet-zomaar/
En overheid heeft het druk, om ons te verduurzamen
https://www.wyniasweek.nl/den-haag-maakt-alles-schaars-en-duur-om-ons-in-de-goede-richting-te-sturen/
Oorlog is duur. Heel duur. En ook duurzaam. Duurzaam voor de oorlogsindustrie wel te verstaan.
De grootste Duitse oorlogsindustrie, Rheinmetall, zal in 2035 CO2 neutraal zijn…
https://www.rheinmetall.com/en
Als je hun website bekijkt dan zie je per direct hoe goed ze met de wereld en de mensheid voor hebben. Zij verzorgen onze veiligheid!
Echt waar hoor! Het staat er namelijk echt! Het staat geschreven!
Hebt u voor mij een teiltje om in te kotsen?
Van de pot gerukt.
Ook al opgevallen dat het allemaal mensen zijn die er zelf heel warmpjes bij zitten met hun co2 neutrale onzin.
Ik hoop dat het nooit lukt, en het gaat ook niet lukken, als de fossiele brandstoffen op zijn gaat een groot deel van de wereld sterven.
De klimaat kachel onzin zal peanuts zijn daartegenover.
Pas maar op de bejaarden verbranden in hun huizen als er niet snel iets gedaan word tegen de opwarming, lachen toch.
Die dat zeggen moeten ook niet naar warme oorden vliegen want daar is het te heet.
Wat zei die Afrikaan laatst, ik merk niets van opwarming, hier is het altijd warm, ik weet niet beter.
Wij hebben winter op het ogenblik. Net zo koud als in NL nu. Wel irriterend vind ik, die kou. In de avond gaat de (gas) kachel aan bij ons.
Dat zei mijn eega vanochtend ook al toen er op telecuracao een item was dat er airco’s op scholen moesten komen omdat het 32 graden was :
hmm dat was toch vroeger ook al zo, wat is dat voor gezeur en wij (bij haar thuis/school) hadden vroeger ook geen airco en 34 graden kan ook nog makkelijk hoor.
Theo
Het wordt tijd dat onze “goedbedoelende bovenbazen aan omwoning gaan doen. Ruilen met de nog achtergebleven “witten” in de achterstandswijken”. Dan weten ze tenminste waarover zij het hebben. Iets waaraan het nu nogal mankeert.
Hoe CO2 neutraal is b.v. Amsterdam met ca 1 miljoen zoogdieren die 24 uur per dag CO2 produceren.?
Tel daar bij op de huisdieren, duiven, ratten en ander ongedierte!
Klimaatneutraal, CO2-neutraal, nettonul, Net-zero zijn allemaal aanduidingen van een volstrekt overbodig en onhaalbaar doel. Met een forse beperking van de CO2-uitstoot kunnen we namelijk prima de volgende eeuw halen. Sterker nog: netzero is een mantra zonder enige wetenschappelijke basis, en iedereen die gedachteloos meegaat in deze hype dient te bedenken dat er nog nooit een windmolen is gebouwd met uitsluitend zogenaamde hernieuwbare energie. Hetzelfde geldt voor al die andere noodzakelijke transitiespullen. Lees anders de laatste bestseller van Arnout Jaspers.
Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten in bestaande bouw
ROBERT VINKENBORG
AMSTERDAM – Een enorme dreun voor de duurzaamheidsambities van onder meer grote steden als Rotterdam en Amsterdam. Energiegigant Vattenfall stopt met grootschalige warmteprojecten in de bestaande bouw. Dit betekent een streep door tal van plannen om tienduizenden huishoudens aan te gaan sluiten op warmtenetten en de daaraan gekoppelde klimaatambities. Vattenfall vreest voor de kosten en de doorwerking voor de consumenten.
Eerder werden in Rotterdam en Amsterdam de plannen al op pauze gezet omdat de kosten voor de huishoudens veel hoger uit bleken te vallen dan ze eerder betaalden voor gas. De Amsterdamse wethouder Dirk de Jager heeft vrijdag met grote teleurstelling gereageerd op het besluit van Vattenfall, dat grote gevolgen gaat hebben voor de groene ambities van de stad. „Het is zeer teleurstellend dat Vattenfall stopt met de aanleg van grootschalige warmtenetten in bestaande bouw. Een pijnlijk gevolg van jarenlang vertraging en geen structurele oplossingen vanuit het Rijk. Ik wil dan ook zo snel mogelijk met de nieuwe minister in gesprek. Want juist in deze onvermijdelijke energietransitie, moeten bewoners kunnen rekenen op betaalbare en duurzame alternatieven om hun huizen te verwarmen.”
Vattenfall zegt het besluit te hebben moeten nemen door de huidige verslechterende marktomstandigheden. Een woordvoerder vertelt: „Ook speelt het inzicht dat wij op dit moment geen kans zien om klanten die in de bestaande bouw overgaan van gas op stadswarmte ook in de toekomst aantrekkelijke tarieven te bieden, zonder dat het warmtebedrijf zelf financieel ongezond wordt.” Daarmee verwijst Vattenfall onder meer naar het recente debacle rond de warmtenettarieven in Amsterdam. De gemeente Amsterdam heeft vier miljoen moeten uittrekken om de uit de pan rijzende tarieven van 2.000 huishoudens te compenseren, met een regeling die tot 2032 loopt.
Bestaande klanten
De energiereus zegt wel warmte te blijven leveren aan bestaande klanten: „Lopende verplichtingen met gemeenten en woningcorporaties over grootschalige warmteprojecten in bestaande bouw worden nagekomen.”
Het stopzetten van de aanleg van warmtenetten in bestaande bouw heeft ook grote gevolgen voor Rotterdam, dat eerder de aanleg van tienduizenden nieuwe aansluitingen voor stadsverwarming tijdelijk heeft stilgelegd vanwege de te hoge tarieven die consumenten moesten betalen. De gemeente zal naar verwachting vrijdagmiddag reageren op de bekendmaking van Vattenfall.
We gaan in de goede richting: meer CO2 is beter voor de opbrengsten van de oogsten
Knipselkrant
Niet meer dan een pleidooi voor meer CO2 belasting en daarmee meer subsidie. Vestzak broekzak. O, nee, andersom.
Help er is weer een kantelpunt in zicht. De amoc kan stil komen te staan door het smelten van ijs op groenland. De universiteit trekt nu naar de kust van groenland om de zeestroming te meten. In de modellen kan het gemiddeld hier wel 5 graden kouder worden. Is er nog wat aan te doen. Ja stoppen met co2 emissie. De universiteit Utrecht laat weer zien dat zij de autoriteit is in nederland als de toonaangevende klimaat universiteit.
Nou, het is al 2 graden warmer in NL dus het kan best wel een keer weer een beetje terug. Denk aan hoe lekker het zal zijn als je weer kunt schaatsen. Overigens is die ommekeer in temperatuur wel te voorzien van de Eddy cyclus.
EaB
Ja, met Detlev heb je wat in huis. Die voert zijn “debat” met Grootouders voor het klimaat.
Henry
Eddy zorgt toch voor hogere temperaturen?
Peter
Elke duizend jaar is er een scherpe toename in temperatuur die, als we de top voorbij zijn, dan ook even scherp weer afneemt.
Tja en niemand heeft over de economische stagnering nu al maanden aan de gang
Maar je als een van de nog rijkste landen ter wereld hoef je daar niet op te letten totdat het voelbaar wordt of is dat niet zo vandaag de dag !