Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

De politie zal niet ingrijpen bij de aangekondigde klimaatmars van Extinction Rebellion (XR), zo schrijft Het Parool. De politiebonden maakten vrijdag bekend dat het uitblijven van actie onderdeel is van de politiestakingen. Aanhangers van XR willen op zondag 8 september uit Arnhem vertrekken voor een wandeltocht. In etappes wordt dan richting Den Haag gelopen. Voor de slotdag van deze zogenaamde A12 Mars, op zaterdag 14 september, is aangekondigd dat de A12 in Den Haag weer wordt geblokkeerd. Dat stuk snelweg ligt naast de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken.

Door de afwezigheid van politie besloot burgemeester Aboutaleb van Rotterdam dat de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax zondag niet door kan gaan.

De politie is wel aanwezig om de veiligheid van de deelnemers aan de mars en andere weggebruikers te waarborgen, aldus de bonden. ‘Verder legt de politie tijdens de afsluitende blokkade in Den Haag het werk neer.’

Een woordvoerder van XR meldt dat de actievoerders op de A12 zullen blijven ‘staan, slapen, zitten’ totdat de fossiele subsidies zijn afgeschaft. Dit was bij eerdere acties ook de bedoeling, maar daar maakte de politie een eind aan. Nu lijkt dat dus niet te gaan gebeuren. De gemeente Den Haag laat weten ‘niet blij’ te zijn met de gang van zaken.

De politiestaking is een volgende stap in een reeks acties om een structurele regeling voor vroegpensioen af te dwingen. De huidige regeling loopt binnenkort af.

De bonden voeren sinds het voorjaar actie. Dat begon met het niet langer beboeten van kleine overtredingen, een tijdelijke sluiting van politiebureaus en werkonderbrekingen tijdens voetbalwedstrijden. Door de afwezigheid van politie besloot burgemeester Aboutaleb van Rotterdam dat de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax zondag niet door kan gaan.

Het kabinet wil met de werkgevers en vakbonden onderhandelen over een structurele regeling, zodat mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen kunnen.

***

Bron hier.

***