De gigantische schaal van drijvende windturbines gekwantificeerd

Door

Mijn vaste lezers weten dat ik vaak heb verwezen naar de enorme omvang van drijvende windturbine-assemblages. Ze zijn veel groter dan vaste offshore windturbine-assemblages omdat er een grote vlotter aan vastzit. Dit maakt drijvende wind veel duurder dan vaste wind, die al veel duurder is dan betrouwbare brandstofgestookte elektrische energie.

Volgens eenvoudige natuurkunde moet een generator van 2.000 ton op een toren van 150 meter hoog worden geplaatst, met drie vleugels van 90 meter hoog die aan een boot zijn bevestigd, en moet de boot ook bestand zijn tegen orkaanwinden.

Gelukkig heeft Philip Lewis van strategisch analist Intelatus in Offshore Engineer wat cijfers over deze onzin op een rijtje gezet.

Zie https://www.oedigital.com/news/504812-addressing-the-challenges-of-developing-floating-wind-at-scale

En https://www.oedigital.com/news/514835-preparing-for-floating-wind-leveraging-the-oil-gas-supply-chain

Natuurlijk zijn dit slechts schattingen op basis van voorgestelde ontwerpen, geen metingen. Houd in gedachten dat niemand, waar dan ook, ooit een van deze gigantische monsters heeft gebouwd. Overheden stellen enorme doelen voor een technologie die niet bestaat.

Op basis van Britse vergunningsaanvragen kijken we naar een kolossale individuele floater footprint van ongeveer 160.000 vierkante voet. Dat zijn ongeveer drie voetbalvelden, dus een enorm grote float. En het Verenigd Koninkrijk krijgt niet zoiets als orkaankrachtwinden. Misschien 100 mph, maar nooit 160.

Qua gewicht suggereert Lewis tot 5.000 ton staal of 20.000 ton beton per drijver. Let wel, 5.000 ton stalen drijvers houden geen 2.000 ton op een hoge paal overeind. Deze ontwerpen zijn wat men noemt “semi-submersible“. Dit betekent dat de drijver ongeveer halfvol met water is. Er is genoeg lucht om hem te laten drijven, maar ook veel water om hem hopelijk te verzwaren. Ik moet de berekening hiervan nog zien en heb mijn twijfels over de haalbaarheid ervan, maar dit is wat er wordt gerapporteerd.

Natuurlijk maken deze enorme drijvers drijvende windenergie extreem duur. De schatting is minstens drie keer zoveel als de toch al belachelijk dure vaste bodem offshore windenergie. Het zou veel meer kunnen zijn.

Deze enorme aantallen zijn gebaseerd op 15 MW turbines, de grootste die vandaag de dag gebouwd zijn, hoewel er nog geen geïnstalleerd en operationeel is op zee. Maar er komen grotere met 18 MW in bestelling en 20 MW geadverteerd. Floater grootte en gewicht schalen exponentieel met turbine gewicht en hoogte, dus de bovenstaande enorme aantallen kunnen in werkelijkheid vrij klein zijn.

Als ingenieur zou ik een paar van deze monsterlijke drijvende assemblages bouwen en ze door een paar orkanen laten gaan om te zien hoe ze het deden, vooral als ze het overleefden. Natuurlijk doen de Biden-mensen en groene staten helemaal niets van dien aard.

Bijvoorbeeld, volgende maand verkoopt Biden’s Bureau of Ocean Energy Management 15.000 MW aan drijvende windleases in de Golf van Maine. Californië heeft net een drijvende winddoelstelling van 25.000 MW aangekondigd, waarvan 5.000 MW al door BOEM is geleased.

Om even met getallen te spelen, deze 40.000 MW aan floaters zou net geen 3.000 van deze monsterlijke 15 MW floaters nodig hebben. Naast het vullen van een hoop oppervlakte-oceaan, moet elk van hen verankerd worden aan de zeebodem met minstens drie afmeerkabels, waarschijnlijker acht per stuk. Bovendien heeft elk een live-wire kabel die zijn energie-output doorgeeft.

Lewis zegt dat de betrokken dieptes als volgt zijn:

“In de VS zullen de eerste commerciële projecten voor de kust van Californië zijn (500-1.300 meter). Toekomstige activiteiten zijn gepland voor de kust van Oregon (550-1.500 meter), de Golf van Maine (190-300 meter) en de Centrale Atlantische Oceaan (meer dan 2.000 meter).”  (Een mijl is ongeveer 1.600 meter.)

We hebben dus miljoenen meters aan aanlegkabels en hete draden die de oceaan vullen tussen de drijvers en de zeebodem. Dit is een geheel nieuwe vorm van intimidatie die geautoriseerd moet worden (of niet) onder de Marine Mammal Protection Act.

David Wojick.

Wat echt grappig is, is dat ik geen plannen zie voor de bouw van deze duizenden drijvende windassemblages. Ik heb er onlangs op gewezen dat het Biden Transportation Dept. illegaal bijna een miljard dollar aan het omleiden was om drijvende windfabricagefaciliteiten te bouwen in Maine en Californië. Maar geen van beide faciliteitsontwerpen heeft wat nodig is om deze geweldige semi-submersible junk daadwerkelijk te maken, te beginnen met droogdokken.

Ik stel ten zeerste voor dat we een groot deel van de lease en financiering van drijvende windtechnologie op de lange baan schuiven. Laten we eerst eens kijken hoe en of het werkt en tegen welke kosten.

***

Bron hier.

***

Door |2 augustus 2024|70 Reacties

Deel deze pagina!

70 reacties

  1. Arjan Duiker 2 aug 2024 om 08:38- Antwoorden

    As Einstein said…

    Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I’m not sure about the universe

    26
    3
    • Bas 4 aug 2024 om 09:50- Antwoorden

      Gelukkig is de mensheid niet zo dom om offshore wind als energiebron te laten liggen.

      De auteur meent ten onrechte dat:
      – er nog geen floating offshore is.
      Dat draait al vele jaren op diverse plekken in de wereld. Sinds 2017 zelfs een compleet windpark voor de Schotse kust (Hywind, niet ver van Aberdeen). Geïnstalleerd vanuit Noorwegen.

      France heeft het een paar jaar terug intensief opgepakt aangezien de zee grenzend aan hun kusten vaak nogal diep is, en kernenergie op z’n retour is.

      – offshore wind duur is, terwijl het dankzij het groter worden van de windmolens, de goedkoopste elektriciteit produceert.
      Onze overheid heeft deze zomer 1 windpark van 1,5GW ieder aanbesteed en kreeg daarvoor ~€800miljoen.
      Dat is wat weinig (veel minder dan Dld vorig jaar), maar de rente is fors gestegen.

      Bij de aanbesteding van het 2e windpark heeft de overheid een serie toezeggingen gekregen over o.a. zonnepanelen tussen de windmolens.
      Dat is de situatie waar we naar toe moeten want daarmee krijgen we dan een unit met een CF vergelijkbaar met die van een kerncentrale, maar dan zonder risico’s op calamiteiten, verhoogd kankerrisico en onverwachte uitval, en (veel belangrijker) een veel lagere kostprijs van de geproduceerde stroom.

      2
      5
  2. Johan van Leeuwen 2 aug 2024 om 08:39- Antwoorden

    Wanneer een talenknobbel iets wil dan moet het er komen en liefst met de snelheid van het licht en het moet ook altijd werken.
    Wanneer de techniek ze in de steek laat staan ze woedend te trappelen en eisen ze een oplossing.
    Wanneer iets niet snel genoeg of goed genoeg functioneert dan stellen ze de techniek de vraag “hoezo onmogelijk ? ze gaan toch ook naar de maan”.
    Dit type mens wordt voortdurend in de maling genomen door garages , loodgieters , elektromonteurs , warmtepomp installateurs en dus ook door windboeren en van mij mogen ze .
    Alleen die windboeren betalen wij aan mee en de schade zien we om ons heen ontstaan. Dat is dan wel weer jammer.

    37
    2
    • nico 2 aug 2024 om 12:01- Antwoorden

      Gelukkig is dat bij mij onmogelijk, ik ben loodgieter, elektromonteur, elektronicatechnicus , warmtepomp installateur. schilder, fietsenmaker, keukeninstallateur, tegelzetter, automonteur, timmerman, gitarist, glazenwasser. Ik heb meer problemen met energieleveranciers, verzekeraars, belastingdienst, dat kan ik niet zelf.

      14
      2
      • Johan van Leeuwen 2 aug 2024 om 19:28

        Wat betreft beroepen lijken we in ieder geval op elkaar .
        Zelfs de gitarist maar dat is voor mij hobby.

        2
        0
      • nico 3 aug 2024 om 11:37

        Misschien is het allemaal hobby, maar je krijgt er een kick van als het lukt en je ziet het steeds. Als ik wat nieuws koop vindt ik het niet leuk. Behalve als je voor een prikkie iets koopt wat defect is en repareert.

        2
        0
  3. Misschien dat men nu begrijpt dat het gaat over ‘de economie van de energietransitie ‘ en hoe destructief die is. Niet over een energietransitie die niet bestaat.

    Hele ketens van nieuwe industrieën werden opgericht, waaronder die van wiekenbouw en pilonen van 20 ton staal per stuk , waar weer speciaal materieel nog is om te vervoeren en te hijsen enzovoorts. Vandaar dat politici altijd spreken van ‘industriepolitiek’ . ( die begon met de verplichte ‘spaarlamp ‘ die geen spaarlamp was )

    Bedrijven als Mammoet , Van oord, Damen , Akzo nobel , Siemens , Vestas enzovoort enzovoorts danken hun bestaan (deels) aan de windmolen -industrie.

    Stoppen met de windmolen -industrie zou dus vele banen kosten bij betrokken bedrijven.

    Het is onversneden destructie; verspilling van fossiele brandstoffen en uitputting van grondstoffen; verkocht met de leugen met het omgekeerde verhaal – de leugen- aan het volk, versus werkgelegenheid en winsten voor de financiële sector. ( pensioenfondsen )

    Dát is waar de burger een keuze uit moet maken: Hun kinderen een leven in het vooruitzicht stellen van een leven op een uitgewoonde aarde een een berg afval , of stoppen met de zwendel.

    Dat er sprake is van een leugen en zwendel is eenvoudig aan te tonen op basis van natuurkundige uitgangspunten . https://www.bertpijnsevanderaa.nl/entropie/

    32
    1
    • Cor 2 aug 2024 om 09:21- Antwoorden

      Bert, hier is sprake van het schuiven van geld. De uitspraak ‘ Money rules the Word’ is hierop van toepassing zoals zoveel gecreeerde crisissen op deze wereld. De tools leugen en zwendel worden op al dit soort processen toegepast.
      Het geld van de burgers, de belastingbetalers, wordt in de grote zak gegooid van de grootverdieners.

      22
      4
      • Bert Pijnse van der Aa 2 aug 2024 om 10:50

        @ Cor ‘

        De essentie van de economie van de energietransitie is ‘industrie politiek’ . Overheden ( aangestuurd door hoger echelons inderdaad als het IMF en de wereldbank ) nemen actief deel aan de economie, waarbij er dus geen sprake meer is van risicodragend kapitaal; de staat garandeerde het rendement op leningen en Draghi gaf banken gratis geld om uit te lenen aan betreffende industrieën. ( schuiven met geld )

        De reden was dat de wereldeconomie niet meer groeide , zoals te zien is aan het grafiekje van het IMF bij het artikel ‘ wanneer komt de groei terug ‘ uit 2012 . https://www.bertpijnsevanderaa.nl/category/arbeid-en-kapitaal/

        Het verbod op de gloeilamp – nota bene de metafoor van begrippen als energie prestatie en ‘circulairiteit – was de eerste keer dat industriepolitiek werd toegepast. Spaarlampen leverden enkele 1000 den keren meer toegevoegde waarde op voor de industrie en de aandeelhouders , maar wel pure verspilling van energie en grondstoffen .

        De economie is gebaseerd op dezelfde uitgangspunten . EV ’s , warmtepompen en verder alles wat duurzaam en hernieuwbaar wordt genoemd is gebaseerd op pure verspilling , maar zeer winstgevend voor bedrijven investeerders en pensioenfondsen . Dat konden de politici natuurlijk niet zo aan hun onderdanen verkopen , dus vertelden ze het omgekeerde verhaal . ‘ the noble lie ” .

        Net zoals Standwerkers op de markt , vrouwen een plastic zeemlap aansmeren voor een echte , kwakzalvers allerlei geneeskrachtige kruiden en Charlatans leugesn verspreiden .

        8
        2
    • Cornelia 2 aug 2024 om 09:38- Antwoorden

      Het gaat helemaal niet om een nieuwe vorm van energie.
      Dat is alleen de smoes.
      Het gaat om totale controle over de resources en de gebruikers, die energie voor de bevolking is helemaal niet van belang, het gaat om datacenters, en het controleren en beheren.
      Kort samengevat, de NWO en AI.

      28
      8
    • nog een keer :

      De keuze is :
      1) uw (klein ) kinderen een leven in het vooruitzicht stellen van een leven op een uitgewoonde aarde en een berg afval
      of:

      2) Stoppen met de ‘ energietransitie ‘ met miljoenen werklozen en aanzienlijke terugval van de welvaart ‘ verarming ‘ tot gevolg . ( de keerzijde )

      meer smaken zijn er niet .

      10
      4
      • Cor 2 aug 2024 om 10:09

        Bert, derde optie is stoppen met subsidies, geld schuiven. De economie hersteld zich zelf weer

        19
        2
      • Cornelia 2 aug 2024 om 10:17

        Oh, beste vriend, het is niet alleen de energie waar deze NWO ons mee opzadelt hoor.
        Wat te denken van al die ongewenste migratie? Die woke idioterie, de transgendergekte? De 15 minuten steden, de surveillance staat?
        Elke week 500-1000 huizen er bij om alleen de instroom te huisvesten! In de gemiddelde winkel minimaal 75 camera’s. trackers en andere volgmethodes.
        Allemaal om JOUW “uitgewoonde aarde” idee op te lossen?
        Denk je werkelijk dat als we deze energietransitie doorzetten dat de aarde dan “gered” is en dat wij in weelde leven om in jouw woorden te blijven?
        Zo idioot, je hebt het over de aarde, maar daarvoor moet een postzegel op de aarde zich op alle fronten aanpassen en halen we problemen van de hele wereld naar binnen. We kunnen zelfs gezien, én ongezien meewerken aan de 20- 30 oorlogen en verzetshaarden op deze planeet, die wonderwel allemaal door diezelfde NWO opgezet zijn, dan wel gevoed worden.
        Dat is niet alleen idioot, dat is knettergek.

        39
        7
      • Johan D. 2 aug 2024 om 13:51

        “Dat is niet alleen idioot, dat is knettergek.”
        Nee hoor, het is heel doordacht en opzettelijk. En doortrap gemeen.

        11
        1
      • Bas 4 aug 2024 om 09:21

        Voordeel is dat wind en zon ook nog goedkopere elektriciteit opleveren.
        Vooral offshore omdat je daar veel grotere windmolens kunt inzetten => veel goedkopere stroom.

        David Wojick schrijft maar wat, zonder zijn onderwerp te begrijpen.

        1
        3
    • Het is jammer dat het moeilijk is hoeveelheden energie te visualiseren . Als dat mogelijk was , dan kon de leugen aangetoond worden .

      Alleen al de hoeveelheid energie om enkel een piloon te maken van 20 ton speciaal staal, en alles wat daarbij komt in de keten, zal verre de hoeveelheid energie overtreffen die een windmolen zal produceren.

      Helaas ontbreekt bij mensen, die geen verbinding hebben met techniek, dat voorstellingsvermogen volledig , waardoor ze zich in hun argumentatie moeten richten op de esoterie en praatjesmakers van allerlei pluimage .

      Dat het was het gevolg van de emancipatie vanaf de 70 er jaren, die weer tot gevolg had dat het marxistisch en esoterich denken in de politiek het primaat van techniek overrulede en we terechtkwamen in een totaal krankzinnig wereld .

      13
      5
      • nico 2 aug 2024 om 12:13

        Je hebt beelddenkers en begripsdenkers. De eerste denkt alles achterstevoren. De tweede stapelt het ène probleem op het andere tot hij erachter komt dat het niet lukt en geeft dan de eerste de schuld die al meteen zei dat het niet lukt.

        8
        1
      • Bas 4 aug 2024 om 10:17

        Bert,
        Met 20ton staal ben je nergens met de huidige offshore windmolens. Dat is het gewicht van één blad gemaakt van fiber wat veel lichter is dan staal. Denk aan ruwweg 20.000ton staal.
        Ga eens kijken op Maasvlakte2 waar SIF de pylonen voor die windmolens maakt.

        0
        2
  4. Johan D. 2 aug 2024 om 09:21- Antwoorden

    Ein Jahr nach dem Heizungsgesetz brechen die Einbauzahlen von Wärmepumpen dramatisch ein. Firmen, die eben noch investiert haben, sind nun in Not. Zwei Geschäftsführer berichten.
    Das Ziel, das Robert Habeck vorgegeben hatte, war ambitioniert: „500.000 neu installierte Wärmepumpen pro Jahr ab 2024 ist ein starkes Bekenntnis und ein starkes Signal, welches von dem heutigen Wärmepumpengipfel ausgeht“, sagte der Wirtschaftsminister nach dem ersten Wärmepumpengipfel im Sommer 2022. Zwei weitere Treffen mit Branchenvertretern folgten, die Ziele blieben.

    Anfang dieser Woche holten Habeck jedoch die Zahlen des Bundesverbands der deutschen Heizungsindustrie in die Realität zurück. Waren 2023 immerhin schon 356.000 Wärmepumpen verbaut worden, sank der Absatz im ersten Halbjahr 2024 auf nur noch 90.000 Geräte – ein Minus von 54 Prozent.

    http://www.focus.de/finanzen/news/waermepumpenhersteller-schlagen-alarm-gefahr-dass-unternehmen-das-nicht-ueberleben_id_260189431.html

    12
    3
  5. Theo 2 aug 2024 om 09:29- Antwoorden

    Het is me wat, en wat doet dit allemaal met het klimaat, micro-klimaat of klimaat, de onderwaterwereld.

    Wat zeiden ze laatst ook alweer, er waren nog nooit zoveel dolfijnen aangespoeld met nog een paar soorten waar ik de naam niet meer van weet dood aangespoeld.
    En natuurlijk weten ze niet waarom, maar wel aan de horizon windmolens.
    Tja als de beesten gek gedraaid zijn ik de kop zul je lichamelijk wel niets vinden.

    En hier, wie doet je wat.

    Ruim baan voor windmolenpark, alle bezwaren afgewezen.

    https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4521363/ruim-baan-voor-windmolenpark-alle-bezwaren-afgewezen

    Spanning over windmolens loopt op: ‘Overal liggen burgers in de clinch’

    https://www.ad.nl/binnenland/spanning-over-windmolens-loopt-op-overal-liggen-burgers-in-de-clinch~acce93b7/

    25
    3
    • Cornelia 2 aug 2024 om 09:43- Antwoorden

      Windmolenparken zijn illegaal!

      https://www.deanderekrant.nl/nieuws/juridische-status-windparken-blijft-wankel-2024-07-21
      https://www.youtube.com/watch?v=B2cMKciAwUM

      Het is bedrog van begin tot eind, het kost miljarden en de opbrengst wordt schromelijk overdreven.
      Mensen worden er ziek van.

      26
      5
      • Cor 2 aug 2024 om 10:14

        Cornelia, opbrengst wordt schromelijk overdreven staat voor liegen en bedriegen. De overheid en media samen met de initieatiefnemers (die het grote geld ontvangen) praten alleen over opgesteld vermogen en niet over geleverd vermogen. Cijfers voor rendement, op zee ca. 40 %, op land ca. 22 % .
        In mijn woongebied staan 45 windturbines van ieder 4,5 MW opgesteld vermogen. Wanneer er geen wind is dannog worden de initiatief nemers beloond door de overheid, ze krijgen dan extra subsidie voor hun niet geleverde energie. Ze hebben een gegarandeerde opbrengst van 20 %.

        19
        4
      • Theo 2 aug 2024 om 10:15

        Niet alleen mensen ook dieren, en met zonne-weides precies het zelfde, daar waar reeën liepen is er geen een meer.
        En dat die molens in natuurgebieden mogen is me nog steeds een raadsel terwijl ze de boeren de stuipen op het lijf jagen.

        En het word er echt niet goedkoper op, dat er wat anders moet komen in de toekomst moge duidelijk zijn, maar dit is de weg van de waanzin en vernietiging van broodnodige grondstoffen nu en in de toekomst.
        En dan heb ik het tot de EV toe, alles erop en eraan.

        Ik heb liever een kerncentrale naast mijn huis dan een molen in de tuin.

        Je moet eens onder die molens gaan staan als het hard waait, op de Selfkant staan er van klein tot groot, een geweld dat wil je niet weten, de pierlingen komen uit de grond van de trillingen, en geen grotere vogels te zien.

        Maar ze doen het dan wel voor de kinderen en kleinkinderen, nog wat geo-engineering erbij en ze zijn panklaar.

        Leef er maar wat op los dan heb je dat tenminste nog, en flink gassen daar groeit de natuur van.

        Co2 neutrale wereld, ik blijf met de onzin lachen.

        30
        4
      • Theo 2 aug 2024 om 10:25

        En nog ter aanvulling, groene en misschien ook wat rechtse zijn knettergek.

        Vertel me eens een land met 8 miljoen inwoners wat moeten wij met wolven? Vertel het me.

        In Nederland is geen plaats voor deze dieren, het zijn roofdieren, en dat ze mensen niets doen is de grootste onzin.

        Zo kun je wel beoordelen hoe gestoord mensen kunnen denken en handelen, of het nu om deze beeste gaat of over transitie middelen als een molen in de natuur, want dan mogen dieren wel gehakseld worden, oftewel afgeslacht.

        20
        4
    • Bas 4 aug 2024 om 10:28- Antwoorden

      @Theo,
      “Wat zeiden ze laatst ook alweer, er waren nog nooit zoveel dolfijnen aangespoeld ”
      Dat zeiden ze in Nieuw Zeeland ook toen ik daar rondfietste terwijl ze daar geen offshore wind hadden, en ze daar nauwelijks scheepvaart hebben. Alleen wisten ze daar het antwoord ook niet. Ze hadden daar ideeën over haaien…

      Scheepsschroeven maken oneindig veel meer lawaai in het water dan die stilstaande mastvoeten van wat offshore windmolens. Lawaai dat zich bovendien ook nog voortdurend verplaatst….

      0
      0
  6. Henk van der Veen 2 aug 2024 om 09:41- Antwoorden

    Energie-expert Martien Visser over energietransitie: ‘We gaan door met waar we al mee bezig zijn, denkend dat we kunnen toveren.’

    ‘Misschien wel het grootste misverstand is dat we denken te kunnen toveren. We zijn verknocht geworden aan modellen en spreadsheets. Met een druk op de knop kunnen we nieuwe stroomtracés realiseren, een CO2-keten ontwikkelen, alle huizen isoleren, wind op land verdubbelen, waterstof introduceren en ons stroomverbruik sturen. De praktijk is anders. Je hebt al snel minimaal 10 jaar nodig, meestal langer. De gefragmenteerde energieketens maken het er niet eenvoudiger op. Elk onderdeel probeert een zo groot mogelijk deel van de taart te krijgen en de risico’s bij de anderen te parkeren. Ontelbare adviseurs lopen rond en verdienen daar goed belegde boterhammen aan. Bovendien is er gedetailleerde, rigide regelgeving gekomen die weliswaar past bij het oude systeem, maar niet bij het nieuwe en door nog maar weinigen begrepen wordt. Daarbij zijn veel verantwoordelijkheden niet meer belegd, wat de complexiteit nog eens vergroot. Laten we ook het wispelturige overheidsbeleid niet vergeten, inclusief het enorme lobbycircus daaromheen. Remco de Boer schreef daar recent een mooi boek over: Droomland. Aanbevolen. Ik verwachtte dat de nieuwe energiewet deze problemen zou verminderen. Ik heb daar inmiddels een hard hoofd in. We gaan door met waar we almee bezig zijn, denkend dat we kunnen toveren.’

    Nederland wordt geleid door mensen die hoogopgeleid zijn in onbruikbare kennis.

    27
    2
    • Johan D. 2 aug 2024 om 11:22- Antwoorden

      Het zijn de hoog opgeleide bèta’s die gebukt moeten staan voor de hoogopgeleide alfa ideologen. De bèta’s moeten draaien wat de alfa’s willen horen. De beloning bestaat uit een goede baan waardoor een eigen huis binnen bereik komt. Wil de bèta principieel zijn, dan kan hij dat vooral werkeloos zittend bij paps en mams thuis doen.

      8
      2
      • Christian Vellinga 2 aug 2024 om 16:01

        Die alfa’s hun bestaan is zeer wankel. Je wilt niet weten hoe het hen raakt als je zegt dat “intellectuelen die niet kunnen rekenen, geen bestaansrecht horen te hebben”. Kortom, het alfa-beta discours is maatschappelijk dynamiet. Maar ooit komt hun bedrog uit en dan hebben we onvermijdelijk revolutie of burgeroorlog. Was destijds in Argentinië en Chili ook zo: alleen maar uitdagende alfa’s werden in zee gegooid of vermoord. Sinds 1968 is dit echt de kern van de rot binnen de activistische groepen. En ja, rot is niet per toverspreuk gezond. Het blijft toch echt niet logisch denken en dat overcompenseren met mening. Trouwens, de rot van de Franse Revolutie begon ook niet in 1789 maar veel eerder. Links en alfa is een zeurend abces wat uit zichzelf niet verdwijnt. Alfa kent zijn plaats niet en is onlogisch en incompetent. En dat is gewoon meetbaar.

        6
        2
      • Johan D. 2 aug 2024 om 23:09

        Ja, vernieuwde waterstof is heel logisch. De zwaaipalen van Bas maken de elektriciteit die het molecuul water uit elkaar haalt. Waterstofgas en zuurstof blijven over. Die twee elementen gaan weer samen water maken waarbij warmte/energie vrijkomt. Dat water ga je weer splitsen enzovoorts enzovoorts. Het proces kan eeuwig doorgaan, zolang het maar waait.
        Misschien ben ik her en der een belangrijk detail vergeten, maar ja, met Havo pretpakket kan je niet alles snappen.
        ;)

        2
        0
    • moet men vooral lezen : dat boek van Martien Visscher en Remco de Boer ‘ droomland ” .

      Dan weet je zeker dat je het wak ingaat .

      5
      3
      • Henk van der Veen 3 aug 2024 om 14:22

        Net besteld.

        0
        0
      • Bert Pijnse van der Aa 2 aug 2024 om 19:33

        Martien Visser is hoogleraar energie en vertelt u dat ‘ hernieuwbare energie’ bestaat .

        Dus : dat je nooit meer hoeft te tanken.

        of , op zijn niveau : dat het Perpetuum mobile bestaat .

        Remco de boer idem dito . Beide afgestudeerd aan de Technische Universiteit van Delft.

        2
        3
      • Ed Zuiderwijk 2 aug 2024 om 20:53

        Heeft u het al gehoord? Er is ‘vernieuwbare waterstof’ uitgevonden. Ik heb even aan Onze Lieve Heer gevraagd wat en hoe, maar het was ook nieuws voor Hem, had Hij nog nooit aan gedacht.

        2
        0
    • Peter van Beurden 3 aug 2024 om 00:19- Antwoorden

      Henk van der Veen
      “Nederland wordt geleid door mensen die hoogopgeleid zijn in onbruikbare kennis.”

      En daarnaast behept zijn met angst voor gezichtsverlies óf hang naar geld en macht. Kies maar.

      3
      2
    • Bas 4 aug 2024 om 10:44- Antwoorden

      “Bovendien is er gedetailleerde, rigide regelgeving gekomen die weliswaar past bij het oude systeem, maar niet bij het nieuwe ”
      Het omgekeerde is gebeurd!
      De EU heeft in 1989 besloten dat elektriciteit een vrij verhandelbaar product moest worden, mede omdat USA liet zien dat dat veel goedkopere elektriciteit oplevert. Sindsdien heeft de regelgeving rond elektriciteit zich langzaam teruggetrokken.

      Bijv.
      Gekwalificeerde elektro monteurs mogen tegenwoordig de hoofdzekeringen vervangen en veranderen. Vroeger mochten alleen monteurs van de distributie netwerk beheerder/eigenaar dat doen (Stedin, Liander, e.a.).

      0
      0
  7. EaB 2 aug 2024 om 10:31- Antwoorden

    Nu al gaat 11% van zon en wind energie verloren doordat de installaties van het net worden afgeschakeld vanwege negatieve prijzen. Iedereen wil tegelijkertijd leveren waarop dat moment geen vraag is. Grootschalige opslag in waterstof of batterijen is nog niet mogelijk. Dit probleem wordt alleen maar groter bij meer opgesteld vermogen als het verbruik constant blijft.
    Op een zonnige windstille dag als vandaag zie je dat wind minder dan een halve gw opleverde vanmorgen vroeg en dat zonder zon. Met een doelstelling van 70 gw aan opgesteld wind vermogen zal er dus minimaal een factor 100 aan windmolens bij moeten komen. Tussen de windmolens waar nu nog een zee van ruimte is kunnen dan de batterijen komen.

    10
    3
    • PeterR 2 aug 2024 om 11:39- Antwoorden

      Ik weet niet hoe het hier geregeld is, maar bij onze buren krijgt de windboer een aanvulling naar 7 €ct voor zijn opgevangen kWh. Dus waar maakt hij zich druk om?

      6
      3
    • Bas 4 aug 2024 om 10:53- Antwoorden

      @EaB,
      Het effect gaat worden dat rigide elektriciteitsopwekkers zoals kerncentrales nog meer verliezen gaan boeken want zij kunnen zich moeilijk aanpassen aan veranderende markt omstandigheden en hun kostprijs is hoger dan die van offshore wind en zon.
      Een goede zaak want daarmee gaan kerncentrales stoppen, zodat wij geen risico meer lopen op calamiteiten (~1% in 50jaar) en genetische beschadigingen bij de kinderen die we verwekken:
      https://tinyurl.com/yc2dd4bu
      (overal aangetoond tot 40km van de kerninstallatie)
      Genetische beschadigingen die niet alleen een daling van hun IQ veroorzaken meer ook kankers zoals leukemie.

      0
      1
      • Bas 4 aug 2024 om 10:54
      • Johan D. 4 aug 2024 om 11:16

        Zijn de ‘genetische beschadigingen’ vlakbij de KC hoger dan op 40 km afstand? Zo ja, hoeveel hoger? Het lijkt mij dat de schadelijke straling en haar gevolgen afnemen naar mate de afstand toe neemt.
        Wat is de invloed van obstakels op de straling? Houden bergen, gebouwen of bossen die straling tegen, waardoor er achter die obstakels minder gevolgen zijn?
        Beantwoord deze vragen eerst voordat mensen die onderzoeken serieus moeten nemen.

        1
        0
  8. EaB 2 aug 2024 om 10:44- Antwoorden

    Er wordt hier gereageerd met de opkomst van de wolf. Om terug te keren van park naar natuur zijn wolven noodzakelijk. Beter gezegd. Agressieve invasieve exoten. Dat is niet alleen de wolf op het platteland maar ook de japanse duizendknoop in de tuin en de moccro maffia in de stad. Dit alles volgens de wet. De wet van de jungle.

    17
    2
    • AnthonyF 2 aug 2024 om 12:20- Antwoorden

      Ga je schamen EaB met je vergelijking tussen wolf en Japanse duizendknoop enerzijds en de Mocro Maffia anderzijds.

      Dat hebben die wolf en die duizendknoop niet verdiend.

      6
      7
    • Christian Vellinga 2 aug 2024 om 16:09- Antwoorden

      Je verabsoluteerd hier zowel park als natuur. Dit is echte misleidende alfa-neplogica. Bij iedere stelling horen definities. Wat is park en wat is natuur en waarom is natuur van een hogere orde en waarin. Wolven zullen best ergens een goed ecologisch evenwicht geven maar waarom zou dat ook in Berlijn-Mitte nastrevenswaardig zijn? Het is vage bagger zoals de ecologie dat is: iedereen knikt ja en iedereen vult het voor zichzelf willekeurig in. Frans Vera en Udo de Haes zijn beiden door de werkelijkheid onthoofd: het bleken kwakzalvers.

      4
      1
      • Peter van Beurden 3 aug 2024 om 00:30

        Christian Vellinga
        Natuur is wat vanzelf komt en gaat als het past of niet meer past. Al het andere is cultuur en behoudzucht. De mens is in deze situatie de toppredator die zoals het hoort vecht om te overleven. Kent de wolf in die context zijn plaats niet, dan moet hij worden afgeschoten. Je moet tenslotte wel je plaats weten. Zoetgevooisde ecologen denken daar overigens anders over en kwelen iets over rewilding Nature.

        1
        1
    • Bas 4 aug 2024 om 11:13- Antwoorden

      @EaB,
      “Om terug te keren van park naar natuur zijn wolven noodzakelijk.”
      Dan heb je een erg rigide, aparte opvatting over natuur.
      De natuur kan prima zonder wolf.
      Veel dieren zijn ons dankbaar als we de wolf uitbannen.

      0
      0
  9. Knipselkrant 2 aug 2024 om 11:38- Antwoorden

    Chinese autofabrikanten hadden in juli te maken met een afnemende vraag naar hun stekkerauto’s. Met name Zeekr, het elektrische automerk van Geely, werd hard getroffen ten opzichte van de voorgaande maand. BYD was nog altijd het bestverkopende merk in China. Zeekr, met types als de Zeekr 001 en Zeekr X, verkocht vorige maand 15.655 auto’s, 22% minder dan in juni. Het bedrijf geeft aan dat voor de zomer onderhoud heeft plaatsgevonden aan de productielijnen. Ook worden aanpassingen gedaan voor het produceren van nieuwe modellen. Daarmee wil Zeekr ergens in het vierde kwartaal groeien naar een maandelijkse productie van 30.000 auto’s.

    5
    2
  10. nico 2 aug 2024 om 12:21- Antwoorden

    Ah hier is het voorbeeld:

    https://www.autoblog.nl/nieuws/duitsers-steken-middelvinger-op-willen-meer-brandstofautos-3474279

    Toen ik dat opperde werd ik voor wappie uitgemaakt.

    Dan moet ik altijd terugdenken aan een dropping tijdens de verplichte lessen om mensen te vermoorden (dienstplicht) volgens het clubje moesten we rechtsaf om bij de kazerne te komen. Maar ik ging linksaf dus ik moest het maar uitzoeken. Links was namelijk een bushalte, de verbaasde gezichten toen ik al op de kazerne was terwijl zij zwoegend aan kwamen lopen. Tja.

    12
    2
  11. Wijnand Hijkoop 2 aug 2024 om 13:30- Antwoorden

    Even kijken of het werkt…

    1
    0
  12. Wijnand Hijkoop 2 aug 2024 om 13:31- Antwoorden

    Het is een vreemdsoortig totaalpakket…
    Klimaat, CO2 en stikstof, energietransitie, klimaatvluchtelingen, opwarming, ijstijd door de opwarming en dan kunnen we verder aanvullen met Corona, wolven, jam op de van Gogh, transgenders, migratie, afgeslachte dansmeisjes, de opening van de Olympische spelen, en mannelijke boksers die alle wijven kapot meppen. Doe Trump, het WEF, de WHO, de VN en de EU er ook maar bij. To Reset or not to Reset. O ja… er zijn ook nog oorlogen.

    Er is één gemeenschappelijke deler. Alle politiek correcte deskundigen, met betrekking tot alle onderwerpen kramen Bullshit uit. Zonder uitzondering.
    Veel van die ‘deskundigen’ zijn filosoof, kunstenaar, cabaretier, antropoloog, ecoloog, bioloog, theoloog, psycholoog, juristen. Extreem fanatieke meningen van mensen die geen flauw idee hebben waar ze het over hebben. Bij de mensen die er wel voor gestudeerd hebben lopen de meningen extreem uiteen. Goed voorbeeld is de discussie van dit moment met betrekking tot de wolven. 80 wolven op de Hoge Veluwe en alle andere beesten zijn inmiddels opgevreten. En toch blijven de ‘deskundigen’ hun holle shit als zijn ze een langspeelplaat die blijft hangen herhalen.

    We kunnen het hier natuurlijk nog heel lang over het klimaat bedrog hebben. Maar er is iets anders aan de hand. Er is een diepere oorzaak.
    Er zijn de ‘Zieners’, de Profeten, die met hun doemverhalen de mensheid bang maken en ophitsen, er zijn hun volgelingen, en de mensen die beter weten en niet mee doen. Het bijzondere is dat de ‘gelovigen’ in het hele pakket geloven en de ongelovigen nergens iets van geloven.

    Er is nog iets… het is altijd zo geweest. Maar er zijn ook dingen anders. Wat vroeger de dominee en de pastoor deden doen nu alfa ‘gestudeerden’ die wel goed kunnen lullen maar geen flauw idee hebben waar het over gaat.

    Maar toch… Er is hoop. Ze lullen namelijk steeds krankzinniger en krankzinniger. En dus haken de gelovigen in hoog tempo af. Die opwarming van de aarde laat te lang op zich wachten en er is bijna niemand die het OK vindt dat mannen, al dan niet omgebouwd, er met de medailles die voor de dames zijn bedoeld van door gaan.

    18
    2
    • Christian Vellinga 2 aug 2024 om 16:17- Antwoorden

      Het is toch allemaal primair anti-mening? De mens is een tribaal wezen. Zijn bestaan wordt versterkt door de antagonist. Samen met de notie dat “wie incompetent is compenseert dat met emotie, mening of groep”, heb je het antwoord. Mode zonder iets wat ouderwets kan worden gevonden bestaat ook niet. Een mens heeft geen gen voor waarheid maar wel een gen voor overleven in een groep. Dat is links ten diepste: afzetten tegen iets wat competentie vereist. Het is de overlevingsmodus van de minder begaafde.

      5
      0
    • De gemeenschappelijke deler kan dus worden vereenvoudigd tot : ‘ it’s the economy stupid ” .

      ik verwijs weer naar mijn oorsprong-artikel ‘ wanneer komt de groei terug ‘ uit 2012 met verwijzing naar het beroemde paper van JP Gordon: ”is us growth over , faltering innovations confront six headwinds ”

      in mijn essay ‘ deconstructie van het kapitalisme ‘ worden die opgenoemd . Belangrijkste conclusie is dat ‘innovaties ‘ een steeds kortere doorlooptijd hebben en aanleiding waren om nieuwe economische activiteiten te ontwikkelen.

      Immigratie en al die andere onderwerpen die u noemt ‘ zijn bedoeld om de economie aan te jagen. Immigratie bijvoorbeeld is een formidabele economische entiteit waarin miljoenen ‘hoogopgeleiden ‘ hun werk vinden en vandaar dat links , waar zij politiek mee verenigd zijn , zo hard om zich heenslaat. dat geldt ook voor de arbeidsmarkt en andere gesubsidieerde sectoren waarin zij werkzaam zijn .

      Zo is de Wolf voor de ecologen- bende van Nico Koffeman – een echte wolf in schaapskleren weer een bron van inkomsten .

      Dat er onder deskundigen zoveel verdeeldheid is, is ook weer terug te voeren op de verschillende financiële belangen die ze hebben.

      Vandaar ook dat energie besparen altijd over geld besparen ging en gaat .

      2
      0
  13. Wijnand Hijkoop 2 aug 2024 om 13:31- Antwoorden

    Mijn wat langere stukken tekst werken dus niet.
    Wat is er aan de hand? Kan ik iets anders doen? Of moet ik gewoon wachten?

    3
    0
  14. Ed Zuiderwijk 2 aug 2024 om 13:51- Antwoorden

    160000 vierkante voet is 16000 vierkante meter. Een basis drijvende structuur van 130 bij 130 meter. De hoeveelheid staal die daarvoor nodig is moet echt nog steeds met steenkool worden gemaakt en heeft dus een gigantische carbon footprint.

    Over demente idiotie gesproken.

    16
    1
  15. Ed Zuiderwijk 2 aug 2024 om 13:55- Antwoorden
  16. nico 2 aug 2024 om 15:46- Antwoorden

    Verticale windmolen ? geen moment aan de bodem, geen lange mast geen zware constructie. Generator onderin als tegengewicht. Klein simpel vlotje en hoeft niet op de wind gericht te worden.

    https://nl.rx-generators.com/wind-turbine/vertical-wind-turbine/low-noise-300w-vertical-wind-turbine-for-roof.html

    0
    0
    • Christian Vellinga 2 aug 2024 om 16:23- Antwoorden

      Het idee van de drijvende windmolen was om horizonvervuiling tegen te gaan. Op zich het experiment waard maar men krijgt ze met de huidige materialenkennis niet rendabel. Ik zie ze ontwerpechnisch al helemaal niet ingebed in het leven. Voor Pampus is het zelfs een vreemd lichaam. Dan geeft een verticale molen meer kansen om symbolisch waardevol te functioneren.

      0
      0
    • Ed Zuiderwijk 3 aug 2024 om 11:03- Antwoorden

      Geen moment aan de bodem? Ik denk dat u uw kennis van mechanica moet oppoetsen.

      0
      0
    • nico 3 aug 2024 om 12:05- Antwoorden

      Okee natuurlijk is er wel wat moment maar veel minder dan een mast van 200 meter met wieken boven in. Alhoewel erg gevaarlijk kan de gehele constructie erg laag blijven , kans op omwaaien is er niet, wel op weegwaaien.

      0
      0
    • Bas 4 aug 2024 om 11:28- Antwoorden

      Dat blijft speelgoed omdat je gemakkelijk kunt uitrekenen dat de opgewekte stroom veel duurder gaat worden.

      0
      0
  17. AnthonyF 2 aug 2024 om 16:30- Antwoorden

    Oh!

    https://www.standaard.be/cnt/dmf20240802_92989530

    En ik maar denken dat het economisch zo goed gaat bij Poetin.

    Nou ja, dan maar wat anders:

    https://www.standaard.be/cnt/dmf20240802_94671978

    1
    5
    • Cornelia 2 aug 2024 om 18:25- Antwoorden

      Dit heeft niets met de economie van Rusland van doen.
      Het is geen kwestie van slechte economie of geldtekort, de BRICS landen willen handelen ZONDER EURO en ZONDER DOLLAR.
      Een nieuwe goudgedekte digitale munt ligt voor de hand.
      Maar de gemiddelde standaardlezer is van hetzelfde niveau als de Telegraaflezer, die weten helemaal niets.
      En met niets weet je er gewoon veel te weinig van af om een zinvolle bijdrage te leveren.

      6
      2
      • Cornelia 2 aug 2024 om 18:38

        Om je een beetje bij te “praten” over Rusland.
        https://www.youtube.com/watch?v=6l2txIk2PnM

        4
        1
      • Bas 4 aug 2024 om 11:32

        Cornelia,
        Zo’n supermarkt bestaat in Moskou, Petersburg, e.d. maar niet zodra je daarbuiten komt.
        En helemaal niet in Siberië of de Kaukasus.

        0
        0
  18. AnthonyF 3 aug 2024 om 09:09- Antwoorden

    https://www.komersant.info/en/ashan-znovu-potrapyv-u-skandal-riteyl-prodovzhyt-pratsiuvaty-v-rosii/

    Tja, zo kan ik ook overleven als Auchan.

    En net als tijdens de USSR alleen maar toegankelijk voor de Poetin getrouwen want de gewone burger kan zich dit echt niet permitteren.

    1
    0
  19. AnthonyF 3 aug 2024 om 11:42- Antwoorden

    https://www.francetvinfo.fr/monde/russie/auchan-en-russie-pourquoi-l-entreprise-vend-une-partie-de-ses-hypermarches-en-toute-discretion_6493634.html

    Het gaat dus niet zo goed bij Auchan in Rusland.

    Omzet gedaald met 5% en de winst een factor 10 lager.

    Heeft natuurlijk niets te maken met de enorm gedaalde koopkracht van de Russen.

    Zo, weer een beetje bijgepraat over Rusland.

    Nog even een vraagje: zou Auchan nou wel of niet tot de Global Elite behoren?

    1
    0
  20. nico 3 aug 2024 om 12:00- Antwoorden

    ”””Elke duizend miljard ton cumulatieve CO2 -uitstoot veroorzaakt een stijging van de temperatuur op aarde, waarvan de beste schatting 0,45° bedraagt.”””’
    Volgens het grafiekje:
    https://www.change.inc/industrie/co2-uitstoot-eu-bereikt-laagste-punt-in-60-jaar-40751
    Is de gemiddelde jaarlijkse uitstoot 5 gtc.
    Dan doe ik even ontzettend grof 60jaar x 5 gigaton= 300 gigaton
    De opwarming zou dan 0,13 graden bedragen.

    1
    0
    • Bas 4 aug 2024 om 11:36- Antwoorden

      Kijkend naar de temperaturen in mijn jeugd. In de winter toch wel een keer schaatsen op sloten en meren,
      schat ik dat de opwarming ruwweg een factor 10 (of hoger) meer is.

      0
      0

Geef een reactie