Kamala Harris en Tim Walz.

De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Met het aantreden van gouverneur Tim Walz uit het overwegend vrieskoude Minnesota als running mate bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, heeft het mondiale klimaatdebat er een interessante stem bij. Walz is klimaatalarmist en heeft humor, een ongebruikelijke combinatie. Bij hem heeft niet de verzuring toegeslagen zoals bij de eerdere klimaatgezant John Kerry (Dem), bij wie de angst voor de ondergang van de wereld uiteindelijk in het gelaat was getekend. Politieke commentatoren voorspellen dat de opgeruimde Walz zijn president Kamala Harris al lachend het Witte Huis in zal loodsen.

Kamala Harris roemde zijn belangrijke klimaatmaatregelen niet.

In zijn eigen Minnesota heeft Walz forse klimaatregelen doorgevoerd en ook nog politieke winst behaald. Nutsbedrijven moeten in Minnesota tegen 2040 maar liefst 100 procent koolstofvrije energie leveren. Republikeinen dreigen hem inmiddels aan te klagen.

De strengere regels in Minnesota voor uitlaatgassen werden deels aangenomen als reactie op eerdere manoeuvres van Trump om California te beletten stringente emissienormen vast te stellen. De groene Minnesota-normen overleefden ook een juridische aanklacht van de Minnesota Auto Dealers Association.

Walz is een fazantenjager en raakte in discussie met zijn dochter die vegetarisch is.

Jan van Friesland.

De aankondiging als Harris’ running mate vermeldde evenwel de klimaatmaatregelen van de vrolijke groen-robuuste gouverneur niet. En tijdens de debuutbijeenkomst van het tweetal in Philadelphia, vinkte Harris wel alle details van Walz zijn cv af, maar roemde niet zijn belangrijke klimaatmaatregelen.

Walz is een fazantenjager en raakte in discussie met zijn dochter die vegetarisch is. Voor haar is het eten van kalkoen uit den boze, maar vader Walz snijdt met veel plezier al lachend het vlees aan. Kom maar op met deze olijke klimaatpessimist in het klimaatdebat.

***