Van een onzer correspondenten.
Door zigzagbeleid, desinformatie en afgezwakte plannen voor een klimaatneutraal Europa in 2050 zijn er minder elektrische warmtepompen verkocht dan de bedoeling was.
In de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement besloot Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie – wellicht uit vrees niet te zullen worden herkozen – impopulaire milieubeleidsplannen af te zwakken. Von der Leyen had in 2019 verklaard dat de Europese Green Deal, een pakket beleidsinitiatieven voor een klimaatneutraal Europa in 2050, het Europese ‘man-op-de-maanmoment’ was.
Premier Giorgia Meloni schroefde de bonusregeling terug omdat de kosten uit de klauwen liepen vanwege grootschalig misbruik van de bonus.
Maar in februari trok ze het wetsvoorstel voor halvering van het pesticidegebruik in de landbouw in en maakte ze de voorwaarden voor het toekennen van subsidies in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU minder streng. Nog opvallender was haar besluit om de lancering van het warmtepompactieplan, die begin dit jaar had moeten plaatsvinden, uit te stellen tot enig moment na de verkiezingen.
Het uitstellen van dit plan, dat wordt beschouwd als cruciaal voor het succes van de Green Deal, heeft bij veel Europese beleidsmakers geleid tot verbijstering. Volgens Eurostat, het statistiekbureau van de EU, wordt de helft van de verbruikte energie in de EU aangewend voor verwarmen en koelen, en meer dan 70 procent daarvan komt nog steeds van fossiele brandstoffen, voornamelijk aardgas. Gebouwen zijn goed voor ongeveer 35 procent van de broeikasgasemissies. En zo’n 80 procent van het energieverbruik van woningen gaat naar verwarming en warmwatervoorziening.
Omgekeerde koelkast
EU-leiders zijn in het algemeen vóór het verduurzamen van de warmteopwekking, al zijn ze niet allemaal even enthousiast. De overstap van cv-ketels op warmtepompen, die als een soort omgekeerde koelkast werken, kan duur zijn (een warmtepomp is twee à drie keer zo duur als een cv-ketel) en ontwrichtend (in sommige gebouwen is een grondige verbouwing nodig om de warmtepompen te kunnen installeren), waardoor veel kiezers er niet voor voelen. Maar het belangrijkste is dat ze op elektriciteit werken in plaats van op aardgas of -olie – en die elektriciteit kan duurzaam worden opgewekt. Zonder aan te sturen op een schonere warmteopwekking loopt de EU het risico de doelstellingen voor 2050 niet te halen. Half mei hebben vijftien lidstaten de Europese Commissie schriftelijk laten weten dat ze het uitstel van de lancering van het warmtepompplan betreuren.
Het gebrek aan heldere en consequente beleidsplannen schept verwarring en heeft ervoor gezorgd dat woningverwarming in verschillende Europese landen een heet politiek hangijzer is geworden, vooral in Duitsland en Italië. Vorig jaar werd een Duits wetsvoorstel voor een verbod op olie- of gasgestookte cv-ketels en subsidie voor duurzaam aangedreven warmtepompen, door de roddelpers en de extreemrechtse AfD smalend ‘de warmtemoker’ genoemd. De regering zwichtte. Volgens het nieuwe, afgezwakte wetsvoorstel hoeft een nieuwe ketel maar op minstens 65 procent duurzame energie te draaien.
Er circuleert veel desinformatie over warmtepompen en de mensen zijn er huiverig voor.
Italië stelde royale subsidies in om warmtepompen te promoten, maar verprutste de uitvoering van deze regeling. In 2020 lanceerde de regering van Giuseppe Conte het populaire initiatief Superbonus 110%, dat huiseigenaren een belastingvermindering van 110 procent bood op uitgaven voor de verbetering van de energie-efficiëntie van hun huis, bijvoorbeeld door middel van de installatie van warmtepompen of zonnepanelen. Vorig jaar heeft de radicaal-rechtse premier Giorgia Meloni deze regeling teruggeschroefd, omdat de kosten uit de klauwen liepen vanwege grootschalig misbruik van de bonus. Het gevolg was grote ergernis bij huiseigenaren, investeerders en aannemers. De verkoop van warmtepompen in Italië kelderde.
‘Er circuleert veel desinformatie over warmtepompen en de mensen zijn er huiverig voor,’ vertelt Mario Kohle, algemeen directeur van Enpal, een Duits greentechbedrijf dat zonnepanelen en warmtepompen verkoopt. Sommigen geloven dat ze wel honderdduizend euro kosten en dat je vloerverwarming nodig hebt als je een warmtepomp wil installeren. In werkelijkheid beginnen de prijzen van een warmtepomp bij 7800 euro als je in aanmerking komt voor de overheidsregeling, zegt Kohle. Vloerverwarming verhoogt de efficiëntie van een warmtepomp, maar is geen vereiste.
In Scandinavië is de bevolking doorgaans goed op de hoogte van de langetermijnvoordelen van koolstofarme verwarmingssystemen, maar in de rest van Europa wordt de algemene kijk op warmtepompen verstoord door hardnekkige mythen, zegt Martin Lewerth, CEO van Aira, een Zweeds bedrijf dat warmtepompen maakt. Onderzoek van energiedeskundige Jan Rosenow legde achttien van dat soort vooroordelen bloot. Dit zijn de vier die volgens Lewerth het schadelijkst zijn voor zijn bedrijfstak: warmtepompen werken niet in bestaande gebouwen; ze werken niet wanneer het koud is; ze drijven je energierekening op; de technologie erachter is nieuw en onvoldoende getest.
Sinds 1856
Tegen al die kritiek op warmtepompen kan worden ingebracht dat ze in koude Scandinavische landen de dominante technologie zijn geworden. Dat ze dermate efficiënt zijn dat ze zelfs in landen als Groot-Brittannië, waar elektriciteit aanzienlijk duurder is dan gas, de verwarmingskosten kunnen verlagen. En dat ze al bestaan sinds 1856, toen de Oostenrijkse ingenieur Peter Ritter von Rittingen ze uitvond.
Als Europa, zoals het zich ten doel heeft gesteld, in 2030 60 miljoen warmtepompen wil hebben geïnstalleerd (het zijn er nu 20 miljoen), zullen de EU en haar lidstaten veel meer moeten doen om deze technologie te promoten, vooral aangezien de verkoop van warmtepompen vorig jaar in veertien EU-landen gemiddeld 5 procent is gedaald, na eerst tien jaar lang sterk te zijn gestegen. NIBE, een Zweedse producent van warmtepompen, heeft in februari 500 medewerkers moeten ontslaan. Vaillant, een Duitse producent, heeft 700 banen geschrapt, terwijl Stiebel Eltron, een Duitse concurrent, honderden werknemers moest laten gaan.
De belangrijkste oorzaak van de dalende verkoop van warmtepompen is waarschijnlijk het recente zigzagbeleid geweest, zoals de geschrapte overheidssubsidie voor warmtepompen in Italië en het Heizhammer-debacle in Duitsland. De Europese Commissie zou haar warmtepompactieplan zo snel mogelijk moeten lanceren, zodat de Europese burger meer zekerheid krijgt – hoewel het misschien al te laat is. De strijd tegen klimaatverandering is een terrein waarop Europa zich nog altijd aanvoerder mag noemen. De Green Deal van de EU kan nog steeds het Europese Apolloprogramma worden.
***
Bron hier.
***
Eerlijk, wanneer krijgen we een keer fijn nieuws van het globalisme?
Ik zal het jullie vertellen, NOOIT.
De weg naar het globalisme is er een van levenslange opoffering voor een handjevol schathemelrijke families.
In alle mislukte projecten zijn ZIJ degenen die er garen bij spinnen.
Dus steek je middelvinger op, laat die angstporno voor wat het is en ga leuke dingen doen zolang het nog kan.
Zolang die warmtepompen niet zijn ingepast in de architectuur van het gebouw, blijven het ondingen. Net als schotelantennes, zonneakkers en windparken zoals de laatste 2 eufemistisch worden aangeduid. De lelijkheid ten top. Ooit moesten de antennes verdwijnen, dat is klein bier bij de andere visuele rommel.
Schotelantennes = vrij nieuwsgaring = zie evrm
Nee hoor, een simpel l/l warmtepompje neerzetten is gewoon nuttig, nix inpassing nodig. Hij houd je de hele zomer koel em de hel;e herfst en lente warm. Kost niets want zonnepanelen.
Peter, “Ooit moesten de antennes verdwijnen…”
Nee die moesten nooit verdwijnen.
Mensen hebben die zelf van het dak gehaald omdat ze zinloos werden nu ze met glasvezel veel meer zenders in hogere kwaliteit konden ontvangen.
Vaak ben je te bang.
Apollo moment
Ook bemand naar de maan gaan is al vijftig jaar uit de mode.
De zonnepanelen zijn in die tijd flink verbeterd en goedkoper geworden. De mijne liggen er al jaren en mijn winter opbrengst is nihil. Dat samen met een huis van meer dan tachtig jaar oud betekent toch een kleine aanpassing aan het huis. Dan kunnen er meteen betere panelen op die ook in het donker goed werken.
”er circuleert veel desinformatie over de warmtepomp ” . Daar hoort nog achteraan: ‘dankzij de werking van het babbelcircuit en de inwerking van de media op dat babbelcircuit en het babbelcircuit weer op de media enz.. ; want in wezen is die eenduidig en simpel ”.
Ik herinner me nog , dat ik medio 2007, als aankomend adviseur, op een beurs de vraag stelde aan de vertegenwoordiger van Vliesman, een van de leidende fabrikanten van warmtepopen, of de warmtepomp toekomst had, waarop hij volmondig NEE antwoordde en vertelde waarom.
Het ging toen vaak nog over warmtepompen in combinatie met een bron, hetzij open, hetzij gesloten. Ook sprak ik met de vertegenwoordiger van een bedrijf dat die bronnen ‘ sloeg ‘ de kosten daarvan alleen al zou maken dat alle warmtepomp fetisjisten zo’n ding zou laten installeren, net zoals er toen ook al zonnepaneel fetisjisten waren gesignaleert.
Daarna hadden we nog jarenlang welles nietes spelletjes op Linked-in . Maar inmiddels heeft het babbel / media circuit ervoor gezorgd dat de warmtepomp algemeen is ingedaald als de duurzaamste – dus de beste – vorm van verwarmen , waarbij het een voordeel is dat die ook kan koelen , want in super geïsoleerde huizen – ook duurzaam genoemd- accumuleert de warmte . ( nee hoor roepen ze allemaal )
Nou , u begrijpt wel dat het met dat adviseurschap van mij ook nooit wat werd , want men geloofde niet wat ik vertelde . Als ik vertelde dat verbranden van gas in een moderne ketel de meest efficiënte manier van verwarmen en warmwatervoorziening was en bovendien het minst milieu belastend, goedkoopst en circulair , dan werd ik recht in m’n gezicht uitgelachen en verwezen ze naar kwakzalvers. (smoerebreut uit Zweden met phd )
Om dezelfde reden wordt ik in het babbelcircuit ook niet gepruimd, want nu gaat er iemand voor de zoveelste keer uitleggen dat een warmtepomp toch echt beter is. ( en een Ev en waterstof enz enz )
En zo babbelen we ons steeds verder het moeras in dat de bedenkers van het einde van de vooruitgang jaren geleden bedachten, waaronder Samsom en Vendrik .
Bert
Volgens mij hoop jij erop dat na de fossiele brandstoffen voor de mensheid zo spoedig mogelijk het licht uitgaat. Al het ander is puur slecht.
Zodat de natuur als geheel het weer gaat overnemen en mijnbouw tot het verleden behoort. Nou, vooruit dan de veenmol mag blijven. In het veen kijkt men tenslotte niet op een turfje.;-))
@Peter van beurden ,
Daar hoop ik niet op, dat IS zo. Gelukkig dat het nog heel lang zal duren voordat fossiele brandstoffen zullen zijn uitgeput of beter gezegd, het meer energie vergt om een eenheid te winnen, dan het oplevert .
Dan zal het aantal mensen als vanzelf terugkeren naar de situatie, zoals die was vóórdat de economie werd gebaseerd op het verbranden van Fossiele brandstoffen.
Verder slaat uw reactie op bovenstaande bijdrage – zoals gewoonlijk – als een tang op een varken. Heeft veel weg van de manier hoe, laten we zeggen Dolf Jansen , Maarten Keulemans en zijn linkse kliek, sceptici bejegenen.
In plaats van eigen mensen onderuit te schoffelen zou u Maarten Keulemans en Dolf Jansen een het vuur aan de schenen moeten leggen.
Waarom wil je zo graag eerst onze fossiele rijkdommen uitputten voordat we overgaan op goedkopere wind+zon+aanvullingen?
Komt op mij als nogal dom over.
Bovendien hebben onze nakomelingen niets meer als ze het spul voor bijzondere toepassingen willen gebruiken.
Is dus ook nogal asociaal.
“In plaats van eigen mensen onderuit te schoffelen zou u Maarten Keulemans en Dolf Jansen een het vuur aan de schenen moeten leggen.”
Doe jij daar ook al aan? wie niet voor mij is is tegen mij? Nogal teleurstellend. De trekjes van een dictatortje?
In jouw optiek is er niets beters dan fossiele brandstoffen omdat het realiseren van een alternatief, bijvoorbeeld kernenergie, altijd méér fossiele energie en dus geld zou kosten om iets anders te realiseren.
Reken het gewoon eens voor en maak duidelijk waar degenen die vóór kernenergie zijn een rekenfout hebben gemaakt. Er zijn, waren er hier genoeg op de site die daarover met jou in debat wilden en konden. Gewoon rekenen en niet de mantra van entropie.
Peter van beurden als men het begrip entropie begrijpt is rekenen overbodig.
De boekhoudkundige weg, waarbij energetische verlies en winst-posten worden genoteerd, kan worden gevolg ; ik heb toen opgeroepen daar een gezamenlijk project van te maken.
Ten derde kan de weg van de logica en het gezonde verstand een uitkomst bieden. In alle drie de gevallen kan ik u verzekeren dat direct verbranden van fossiele brandstoffen in warmtemachines met het hoogst haalbare rendement, de beste garantie is voor de toekomst van de volgende generatie .
Bewijst u het tegenovergesteld van hetgeen Clausius en Carlo Rovelli hebben bewezen .
Als er éen begrip zou zijn , waarover in sceptische kringen voor 100 % – niet 999.9 maar 100 % – overeenstemming – consensus- zou moeten bestaan, dan is dat entropie. Zolang dat niet zo is, zal men eeuwig in de caroussel blijven ronddraaien (dwalen ) .
https://www.bertpijnsevanderaa.nl/entropie/
Bert
Geen sommetjes dus. Je begint op Bas te lijken. Dan weet ik meer dan genoeg. Na het gebruik van hout, turf, bruinkool, steenkool gas en olie, houdt de beschaving op en gaan we allemaal collectief het hoekje om.
Als ik je goed begrijp is de klimaatcrisis om die reden uitgevonden en uitgevent.
Adept van Malthus dus, niet over het tekort aan voedsel maar het tekort aan energie uit fossiele brandstoffen. Troost je jij en ik maken het niet meer mee.
Bert
“de beste garantie is voor de toekomst van de volgende generatie ”
Dat is korte termijn denken. Reken me eens voor hoe dat er dan uitziet in het geval van kernenergie en overleg even met bijvoorbeeld Theo Wolters dan zie ik wel wie er het verste pissen kan.
https://www.youtube.com/watch?v=cTwTyLRAPfI
https://opiniez.com/2024/08/30/energietransitie-in-een-groene-nachtmerrie-naar-de-afgrond/raymondpeil/
RienE
Met die groene nachtmerrie kan ik het grotendeels eens zijn. Behalve zonnepanelen op daken is al het andere het middel dat erger is dan de kwaal.
@Peter,
Elektriciteit middels offshore wind is inmiddels goedkoper geworden dan zonnepanelen op daken!
Dat word weer Europese dictatuur.
Verbandschef rechnet mit positivem Trend bei Wärmepumpen
Eine Triebfeder sieht Wischmann auch darin, dass Deutschland ab 2027 in den Europäischen Emissionshandel einsteigen wird und dadurch fossile Energie generell teurer werden wird. An eine Änderung der Bestimmungen glaubt Wischmann weder in Deutschland noch auf Ebene der Europäischen Union. “Der CO2-Preis wird kommen und das Heizungsgesetz wird sicher nicht zurückgenommen werden. Weder auf EU- noch auf Bundesebene.”
https://www.t-online.de/finanzen/aktuelles/wirtschaft/id_100478120/energie-wirtschaft-verbandschef-erwartet-erholung-bei-waermepumpen.html
Wanneer het één (olie/gas) onbetaalbaar wordt en het ander heel duur (groene stroom), dan kiezen we toch voor heel duur. “Beter duur dan niet te koop”.
Ach Theo. Dit zijn toch gewoon achterhoedegevechten, of zoals de Nazi’s in 1944 zeiden, een achterwaartse frontlijnverkorting.
https://www.cicero.de/innenpolitik/letzte-akt-der-ampel-koalition-hat-begonnen-endspiel
https://www.cicero.de/innenpolitik/politiker-solingen-terror-messer-angriff-olaf-scholz-saskia-esken-hendrik-wust
https://www.cicero.de/aussenpolitik/Russland-energie-paradoxon-strom-knapp
Dus ook in het zo geliefde Rusland steeds meer datacentra in de hoop de volkomen terechte economische sancties nog een beetje te kunnen omzeilen.
Wel een geruststelling dat die daar door de sterke democratie natuurlijk nooit zullen worden gebruikt om al die vrije burgers te controleren, die laten dat echt niet gebeuren hoor.
Nou ben ik wel benieuwd of die zgn alles omvattende wereldregering ook controle heeft over deze datacentra.
Zo ja, dan is die Poetin dus ook onderdeel van de Global Elite en zo nee, dan valt er toch best wel wat af te dingen op de macht van die ‘wereldregering’.
Wellicht dat een ‘echte deskundige’ daar een antwoord op weet:)
Teneinde de aanstaande verkiezingen in Sachsen, Thüringen en Brandenburg te beïnvloeden ten faveure van de huidige linkse blokpartijen, hebben 40 Duitse ondernemingen een nieuwe slogan bedacht: “Made in Germany. Made by Vielvalt.” Diversiteit in de plaats van kwaliteit. Duitsland daun se drain.
http://www.nius.de/wirtschaft/vielfalt-ist-kein-erfolgsfaktor-fuer-die-deutsche-wirtschaft-qualitaet-schon/9c4c2c96-e859-49f0-9317-47807b4e7e95
Artikel plaats weer groepen mensen in de rechtse hoek dus die hebben er geen verstand van. verder lijkt het op een promotieartikel voor warmtepopmpen.
Ik vraag mij af waar is het misgegaan.
Ik denk door woke en cancel.
Als de warmtepompen geluidloos worden, keurig inpandig worden, kunnen koelen in de zomer, dan wordt het misschien nog ooit wat.
Zo’n ding hadden wij. Zo groot als een Amerikaanse koelkast, wel warmte uit de bodem (enige methode die echt werkt), koelen in de zomer. En overal vloerverwarming.
Maar schreeuwend duur aan lease/onderhoud. Na 15 zelf een nieuwe aanschaffen; kosten ca €15.000.
Als systeem helemaal prima. Maar véééél te duur! doe mij maar een CV ketel.
https://www.dagelijksestandaard.nl/binnenland/rampscenario-zeespiegelstijging-fabeltjes-antarctica-brokkelt-langzamer-af-dan-gedacht
Installatie sector blijkt verdeeld over aanzienlijke terugval verkoop van warmtepompen in Nederland. CV’s zijn hun bulk omzet.
Er blijken totaal onvoldoende warmtepompen installateurs en daarom ook geen voldoende ervaren onderhoudsmonteurs van.de verschillende typen en merken warmtepompen.
Onze CV-onderhoudsmonteur adviseerde geen (hybride-) warmtepomp aan te schaffen. Te duur in aanschaf en in energiegebruik, technische ervaring te weinig,, te veel politiek aangeprezen, niet geschikt voor oude CV-verwarmingen
Precies wat de mijn installateur zei, dus kochten wij gewoon een nieuwe CV-ketel, die mensen weten wel waarover ze praten.
Ik denk dat die installateurs zelf geen warmtepomp know how hebben, en hun business liever niet zien verdampen naar een collega die die kennis wel heeft…
Waarbij komt dat warmtepompen ook minder onderhoud nodig hebben = daling van hun onderhoudsomzet.
Euh, nee. Als ervaringsdeskundige weet ik dat zo’n kreng dúúr is.
Wij leasden zo’n ding en waren 100€ per maand kwijt over 15 jaar (jaarlijks geïndexeerd) prijspeil 5 jaar geleden. De aanschaf zat daar niet bij.
Sorry, maar die prijs is in de huidige markt absurd hoog.
Uit het artikel: “In werkelijkheid beginnen de prijzen van een warmtepomp bij 7800 euro als je in aanmerking komt voor de overheidsregeling, zegt Kohle.”
??
Volgens mij kun je ze al krijgen vanaf ~€3500…
Bas
Een warmtepomp voor op je regenton die je van Dyogenes cadeau hebt gekregen?
Dat is dan ruim 2x zo duur als een knappe CV ketel.
En ze gaan net zo lang mee (ca 15 jaar)
En ze besparen fors op je gas + elektriciteitsrekening in vergelijking met een aardgas CV ketel!
Een vergelijking maken tussen Zweden en Engeland heeft wat van appels en peren. Zweedse huizen zijn buitengewoon goed geïsoleerd en er is vooral op het dunbevolkte platteland een ongelimiteerde voorraad voor de houtbrander. Plus dat de Zweden zo verstandig zijn om de productie van pompen in eigen huis te hebben. Engelse huizen zijn, vooral op het platteland, abominabel geïsoleerd , brandhout is over het algemeen schaars en de pompen komen uit China. Er is eigenlijk geen vergelijking, de Engelsen zullen veel duurder uit zijn dan de Zweden en vooral de ouderen en gepensioneerden zullen kou lijden.
Bert
Wil je het recenter?
Vooruit dan.
https://theowolters.com/me/
Eerlijk gezegd ben ik ook in Theo Wolters teleurgesteld geraakt. Ook een meestribbelaar
https://www.climategate.nl/2020/12/de-meestribbelaar-in-de-kamikaze-economie/
Overigens zou ik met hem samen graag die som maken
Bert
Waarom samen met hem. Je hoeft alleen maar te reageren op zijn publicaties en voordrachten en aan te tonen waar hij fout zit.
Teleurgesteld, meestribbeleaar en je enige antwoord is de kreet entropie? Dat weten we intussen wel. Voor jij iets eetbaars op je bord hebt liggen is er al veel entropie aan vooraf gegaan. Ik neem aan dat je nog steeds eet?
Het leven als zodanig (en wat er als energie aan vooraf gaat) is een en al entropie. Het is er het meest logische gevolg van. Alleen de zon vult dat aan. En daarbuiten natuurlijk alle krachten die werken in het oneindige heelal. Durf een beetje verder te denken dan je eigen mantra.
Bert
Ik wacht je betoog en berekening met Wolters in spanning af. Wolters heeft me overtuigd. Nu jij nog.
U leest nooit wat er staat .
Maakt u de som zelf . Ik neem aan dat u dat wel kunt: noteer in een spreadsheet, van de respectievelijke ketens; van energieopwekking met een fossiele centrale en een kerncentrale, de energetische verlies- en winst posten in alle fasen ; van grondstoffendelving tot de opslag van radioactief afval in speciale bunkers tot en met de ontmanteling , recycling en verder alles wat in de keten energie vergt , en bereken het saldo.
Afhankelijk van wat u voorstaat : verspilling van grondstoffen en reserves -met de daarbij behorende CO2 uitstoot- of juist bezuinigen daarop met de laagste CO2 uitstoot mogelijk. De eerste optie dus , zo begrijp ik uit uw litaniën
U blijft verwijzen naar publicaties en Theo Wolters, maar dat helpt niet . U moet simpelweg bewijzen dat Rudolf Clausius en Carlo Rovelli fout zitten. U weet wel , volgens de wetenschappelijke methode .
@Peter,
Theo Wolters slaat al jaren de plank mis.
Niet raar want hij heeft nauwelijks opleiding.
Nou, van een paar Zweden weet ik dat die warmtepompen bij -15 het niet aankunnen. Iets met deltaT
Wanneer hadden wij hier -15 graden celsius?
Warmtepompen zijn zeker wél duur, wel tot 6x zo duur als een cv ketel. En ja, ze drijven je energierekening omhoog.
Als ervaringsdeskundige weet ik dat. Dat rotding was zo groot als een Amerikaanse koelkast en vervanging ging mij ca €15.000 kosten.
En dan had ik nog mazzel met een die warmte uit de bodem haalt. Die ‘airco-achtige’ gevallen werken een stuk minder (efficiënt) als het koud is.
Dus voor mij geen warmtepomp meer
Je bazelt.
– Als je en bodemwarmtepomp hebt dan stop je er niet mee omdat je geen gasrekening meer hebt.
– Lucht-water warmtepompen zijn nog steeds een factor 2-5 efficiënter dan een aardgasketel ( factor 2 als het zwaar vriest, 5 als het ~0 graden is).