Foto: Shutterstock.

 

Van een onzer correspondenten.

De grote Amerikaanse autofabrikant Ford Motor herziet zijn strategie om zijn automodellen te elektrificeren en annuleert plannen voor de productie van een volledig elektrische SUV. Ford verwacht dat zijn elektrische divisie dit jaar tot 5,5 miljard dollar (5 miljard euro) verlies lijdt.

Het bedrijf gaat ook zijn inkoopstrategie voor batterijen herzien.

Topgear een half jaar geleden:

‘Het idee was om volgend jaar een compleet nieuwe elektrische SUV uit te brengen met drie zitrijen en nog een nieuwe elektrische pick-up. Die deadlines zijn nu verlegd naar 2027. De oorzaak is dat de vraag naar EV’s tegen blijkt te vallen en dat het bijzonder lastig is om winst te maken op de stekkerauto’s.‘

Ford verlaagt de jaarlijkse investeringen in elektrische voertuigen naar 30 procent van het totaal, tegen ongeveer 40 procent eerder. Het bedrijf gaat ook zijn inkoopstrategie voor batterijen herzien, om beter te kunnen concurreren met goedkopere Chinese fabrikanten. Het schrappen van het plan om een volledig elektrische SUV te bouwen kost het concern naar schatting ongeveer 1,9 miljard dollar.

Ford-topman Jim Farley wilde aanvankelijk juist de overgang naar elektrische voertuigen versnellen, toen hij bijna vier jaar geleden aantrad. Het bedrijf maakte aanzienlijke kosten voor het uitbreiden van de productie, terwijl de groei van de verkoop van elektrische auto’s al begon af te nemen.

Het bedrijf verplaatst een deel van de productie van accu’s voor EV’s, waarvoor het samenwerkt met LG, van Polen naar de VS, om zo in aanmerking te komen voor Amerikaanse subsidies.

‘Een betaalbare elektrische auto begint met een goedkope batterij’, zegt Farley.

***

Bron o.a. hier.

***