Door Will Jones.

Groot-Brittannië loopt voorop in de wereld op het gebied van Net Zero, maar niemand volgt, waardoor Groot-Brittannië alleen staat in het plegen van groene zelfmoord, zegt Jeremy Warner in de Telegraph . Hier is een fragment .

In China en een groot deel van de rest van de ‘ontwikkelingswereld’ lijken Net Zero-doelen helemaal niets te betekenen, behalve dat ze het Westen ondermijnen. Economische groei krijgt routinematig voorrang boven klimaatveranderingsdoelen.

Hetzelfde geldt voor de VS, waar men alleen maar lippendienst bewijst aan Net Zero, maar tegelijkertijd de grootste olieproducent ter wereld is. Grote belastingvoordelen voor fracking gaan hand in hand met de honderden miljarden die de regering-Biden in de groene energietransitie steekt.

Zelfs  het arrogante Noorwegen , dat ernaar streeft om in 2030 CO2-neutraal te zijn, wil de levensduur van zijn olie- en gasreserves in de Noordzee tot ver in de toekomst verlengen met grote, voortdurende investeringsprikkels.

In een poging de economische groei nieuw leven in te blazen, trekt de nieuwe centrumrechtse regering van Christopher Luxon in Nieuw-Zeeland zich ondertussen massaal terug uit de milieudoelstellingen van zijn vrome voorganger, Jacinda Ardern.

Alleen in het Verenigd Koninkrijk brandt de fakkel van Net Zero nog steeds sterk, met de onlangs geïnstalleerde Labour-regering die vastbesloten is om de emissiedoelstellingen te verdubbelen, wat het ook kost. Zelfs Brussel toont op zijn minst een beetje gezond verstand in deze kwesties.

Groot-Brittannië is op dit moment niet echt ‘wereldleider’, maar als het gaat om klimaatverandering streven we ernaar om voorop te lopen. We hanteren een aantal van de strengste regelgevingen ter wereld.

“Over the top, jongens,” schreeuwt de minister van Energie, Ed Miliband, met al het rechtvaardige zelfvertrouwen van een kruisdragende kruisvaarder, om vervolgens achterom te kijken en te ontdekken dat niemand volgt. Er zijn weinig first-mover voordelen in dit spel, alleen de zekerheid om in de aanval te worden neergemaaid.

Will Jones.

Sinds de nieuwe regering iets meer dan een maand geleden aantrad,  heeft ze de toch al buitengewoon uitdagende planning voor de overgang naar schone energie verder aangescherpt  . Daarmee heeft ze in feite het doodvonnis van de Noordzee-olie- en gassector getekend, waardoor tienduizenden banen op het spel zijn gezet, een ooit lucratieve bron van belastinginkomsten is ondermijnd en er mogelijk nog een groot gat in de betalingsbalans is ontstaan.

Het is de moeite waard om het hele artikel te lezen .

***

Bron hier.

***