Het elektrische busprogramma van de provincie resulteerde in miljoenen dollars aan ‘verspilling’.

Door Owen Klinsky.

Uit een onderzoek naar het elektrische businitiatief van een schoolsysteem in Maryland bleek dat dit miljoenen dollars aan ‘verspilling’ opleverde als gevolg van problemen met de voertuigen. Dit blijkt uit een rapport dat eind juli werd gepubliceerd door het provinciale bureau van de inspecteur-generaal (OIG).

In februari 2021 kondigde Montgomery County Public Schools (MCPS) in Maryland aan dat het 326 dieselschoolbussen zou vervangen door elektrische bussen als onderdeel van zijn duurzaamheidsinitiatief, aldus de OIG van de provincie in zijn rapport .

Als gevolg van late leveringen en frequente mechanische problemen met de elektrische bussen moest het district in sommige gevallen zijn toevlucht nemen tot dieselbussen, ook al had het ongeveer $ 170 miljoen betaald voor de nieuwe vloot.

“Alle bussen die in de boekjaren 2022-2024 zijn geleverd, zijn na de contractuele leverdatum geleverd”, aldus het OIG-rapport. Als gevolg hiervan heeft MCPS “meer dan $ 14 miljoen uitgegeven aan de aanschaf van dieselbussen om het gebrek aan ontvangst van verwachte elektrische schoolbussen te compenseren.”

Naast de vertragingen waren veel van de elektrische bussen ‘gedurende langere perioden niet operationeel’. De OIG schat dat “MCPS de [elektrische bus] aannemer ongeveer $372.000 had moeten aanrekenen voor het niet leveren van operationele bussen in de fiscale jaren 2022 tot en met 2024.”

“De MCPS Financial Manual definieert verspilling als ‘de extravagante, onzorgvuldige of onnodige uitgaven van MCPS-fondsen of het verbruik van MCPS-middelen als gevolg van slechte praktijken, systemen, controles of beslissingen. Het onvermogen van MCPS om de aannemer verantwoordelijk te houden voor de naleving van de voorwaarden van het contract en het besluit om geen voorziening op te nemen om de gemaakte kosten te compenseren, hebben geresulteerd in miljoenen dollars aan verspilling.”

Het voormalige hoofd van MCPS, Dr. Monifa McKnight geloofde oorspronkelijk dat het district geld zou besparen door elektrische schoolbussen in te zetten.

 

Promotievideo: Casestudy van elektrische schoolbussen – elektrische wagenparken van Beverly, Massachusetts en Highland

“We zullen meer dan 6.500 liter diesel per dag besparen”, zei mevrouw McKnight tijdens een persconferentie in 2022 waarin ze het initiatief prees, aldus Electrek. “Hiermee worden de kosten onmiddellijk met 50% verlaagd.”

De uitrol van elektrische bussen door het hele land wordt geplaagd door problemen. Sinds juli 2022 zijn er ook meldingen geweest van voertuigen die in brand vlogen als gevolg van batterijstoringen in Wichita, Kansas, Philadelphia, Pennsylvania en Hamden, Connecticut . Bovendien raakten acht elektrische bussen, gekocht door een Democratische enclave in Wyoming , in 2023 voor onbepaalde tijd buiten gebruik nadat de bussen mechanische problemen kregen en hun fabrikant, Proterra, faillissement had aangevraagd.

Zie hier.

Owen Klinsky.

Ondanks deze problemen blijft de regering-Biden aandringen op elektrische bussen en elektrische voertuigen in bredere zin. Het heeft bijvoorbeeld ongeveer 10 miljard dollar uitgegeven aan staten en territoria om elektrische bussen aan te schaffen, of heeft plannen daartoe aangekondigd. In mei kondigde de regering aan dat zij nog eens 900 miljoen dollar zou uitgeven aan milieuvriendelijke schoolbussen om de CO2-uitstoot terug te dringen.

MCPS reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

***

Bron hier.

***

Door |10 augustus 2024|70 Reacties

Deel deze pagina!

70 reacties

  1. Knipselkrant 10 aug 2024 om 08:25- Antwoorden

    En wéér is een bedrijf in zonnepanelen omgevallen: ‘Een jaar geleden in de top-8 van Nederland, nu zijn we failliet’
    Solar4All, een Nijmeegse groothandel in zonnepanelen en andere energie-artikelen, heeft de stekker eruit getrokken en het faillissement aangevraagd. Oorzaak: de langdurige politieke onzekerheid over onder meer de salderingsregeling voor zonnepanelen en bijgevolg het gekelderde consumentenvertrouwen, zegt Bas Pelser, mededirecteur van het bedrijf.

    https://www.ad.nl/nijmegen/en-weer-is-een-bedrijf-in-zonnepanelen-omgevallen-een-jaar-geleden-in-de-top-8-van-nederland-nu-zijn-we-failliet~ada5b82a8/

    15
    0
    • EaB 10 aug 2024 om 08:37- Antwoorden

      Er zijn altijd wat opstart problemen. Het Nederlandse Ebusco wat trouwens wel goede bussen maakt heeft productie problemen. Het aandeel is te koop voor 0.809 eur per stuk bij een introductie van 25 eur en een top van 30 eur.

      14
      1
      • Cornelia 10 aug 2024 om 10:39

        Een koopje, maar niemand geloofd dat ze er boven op komen….

        7
        2
      • AnthonyF 10 aug 2024 om 11:02

        Onmiddellijk een paar honderd van kopen dus, want als ze doorhebben dat elektrische bussen het niet gaan worden gaan ze weer ouderwets goede dieselbussen bouwen.

        De een na de andere autobouwer gaat ook weer gewoon investeren in brandstofauto’s.

        Las iets over BMW dat nu met dieseltechniek weer benzinemotoren gaat ontwikkelen.

        https://24cars.nl/1509-bmw-hergebruikt-oude-dieseltechniek-voor-nieuwe-efficinte-benzinemotoren

        7
        1
    • WH 10 aug 2024 om 08:37- Antwoorden

      Ik heb een tijdje geleden een in nood verkerend warmtepomp ondernemer die bezig was met zijn klaagzang als voorbereiding op zijn zwanenzang gezegd ‘Mijn leugens zijn het niet’ en hem verteld dat hij zijn klanten bedonderd. Als door een wonder zitten m’n tanden nog in m’n bek en ik moet toegeven, zo’n elektrische Jaguar kan optrekken als de F1 auto van Max.

      9
      1
  2. WH 10 aug 2024 om 08:29- Antwoorden

    Geliefde medemensen,
    Je kunt het een miljoen keer uitleggen maar men weigert het niet de snappen…
    Elektrische auto’s -en dus ook bussen- zijn niet duurzaam.
    Niet dat de fossiel rijdende voertuigen dat wel zijn, maar een ieder denkt dat we met elektrisch rijden de wereld en de mensheid kunnen redden die heeft zichzelf in de maling laten nemen.

    48
    3
    • AnthonyF 10 aug 2024 om 09:01- Antwoorden

      WH, het gaat al helemaal fout als je denkt dat de mensheid gered moet worden.

      22
      0
    • Bas 10 aug 2024 om 09:52- Antwoorden

      Veel belangrijker is dat elektrische voertuigen geen gif uitstoten.

      0
      24
      • AnthonyF 10 aug 2024 om 11:09

        Emmer graag en snel!

        9
        0
      • WH 10 aug 2024 om 11:32

        1) CO2 is geen gif.
        2) Er is heel veel gif nodig om de batterijen te maken.

        20
        0
      • Bas 10 aug 2024 om 13:30

        @WH,
        Je eerste punt klopt. Maar auto’s stoten daarnaast nog zoveel gif uit (waarvan CO nog een van de geringste is) dat mensen wonend langs drukke snelwegen en mensen wonend langs drukke straten in stadscentra significant(1 – 3jaar) korter leven volgens EU study.
        Daarom is onze overheid begonnen met hoge dammen langs snelwegen, daar waar die vlak langs woonwijken lopen.

        Je kunt ook batterijen maken zonder gifstoffen, maar zover zijn we nog niet nu we nog steeds gif spuwende auto’s toelaten op onze wegen.

        0
        14
      • Rudi 10 aug 2024 om 16:42

        Bas, kan je een link meegeven naar die studie. Nu, volgens wat je meedeelt zou er een correlatie zijn, maar was er ook een oorzakelijk verband? Was er ook gedifferentieerd naar bv roken, rood vlees eten, verkeersongevallen (in de nabijheid van die drukke wegen, enz…).

        EV’s genereren veel meer (gevaarlijk) fijn stof tijdens het rijden. EV’s stoten tijdens het rijden misschien niets uit, maar wel tijdens het opladen. Zolang elektriciteit slechts beperkt met “groene” energie wordt gemaakt, rijden ze dus niet “gif-“vrij. En als ze branden, nou, ga dan maar even ver weg wandelen. Apeldoorn bellen helpt dan niet. https://m.youtube.com/watch?v=I1Ez54n27Gw

        4
        0
      • nico 11 aug 2024 om 00:00

        3 keer zoveel fijn stof van de rubberbanden, die slijten sneller bij ev`s,

        https://www.autoweek.nl/elektrisch-rijden/is-de-bandenslijtage-hoger-bij-elektrische-autos/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

        citaat:
        Het International Agency for Research on Cancer (IARC) heef t in 2012 geconcludeerd dat
        blootstelling in de rubberproducerende industrie leukemie, lymfoom, en blaaskanker,
        longkanker en maagkanker kan veroorzaken (IARC groep 1). 4 Ook blijkt uit onderzoek dat
        mensen die werkzaam zijn in de rubberproducerende industrie vaker prostaatkanker,
        slokdarmkanker en strottenhoofdkanker krijgen. Als onderliggend mechanisme is genotoxiciteit
        vastgesteld (de eigenschap om het DNA te kunnen beschadigen)

        https://www.gezondheidsraad.nl/onderwerpen/schadelijke-stoffen/documenten/adviezen/2023/07/03/advies-rubberstof-en-rubberdamp

        In zwitserland schijnt al 200000 ton in het milieu terechtgekomen te zijn.

        https://innovationorigins.com/nl/micro-rubber-afkomstig-van-autobanden-mogelijk-schadelijk-voor-de-mens/

        Geef mij maar CO2.

        5
        0
      • Bas 11 aug 2024 om 10:44

        @Nico,
        Het gaat niet om CO2 maar om onze gezondheid, levensduur en welbevinden. Die vind ik veel belangrijker.

        0
        2
      • Klein Rot 11 aug 2024 om 11:06

        Tot ze in brand vliegen

        1
        0
      • Bas 11 aug 2024 om 11:39

        @Rudi,
        Dit jaar wordt ~50% van onze elektriciteit gemaakt middels hernieuwbare (wind, zon en wat biomassa). Dat gaat naar 100% in 2035. En daar ga ik vanuit. Dus CO2 speelt geen rol. Verder kon ik de link naar die EU study niet meer vinden.

        Echter, de EU schijnt voorschriften te hebben uitgevaardigd voor huizenbouw in de buurt van snelwegen. Daarom:
        – mochten er geen woningen of kantoren komen nabij de kruising A12-A4 bij Voorburg.
        – zie je hoge dammen langs de snelweg als ze langs woonwijken gaan.

        The Lancet heeft er een publicatie aan gewijd specifiek voor NL. Wonen naast snelweg = ~2x zo grote kans op hartfalen.
        thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(02)11280-3/abstract

        Een recent EU rapport geeft aan dat de situatie verbetert. Grootste boosdoeners fijnstof en stikstof oxide:
        eea.europa.eu/publications/harm-to-human-health-from-air-pollution

        0
        2
  3. EaB 10 aug 2024 om 08:42- Antwoorden

    Diesel bussen zijn het echte probleem. Van de oude gele bussen van de NZH die in Haarlem en omgeving reden rijden er nu op Cuba een stel rond. Ooit als ontwikkelingshulp geschonken. Het lijnnummer en de bestemming staan er nog op. Die toeren nu al 60 jaar dagelijks door en blijven diesel gebruiken.

    13
    1
    • AnthonyF 10 aug 2024 om 11:08- Antwoorden

      Vergeet die prachtige ‘amerikanen’ niet die daar nog steeds rondrijden. Buick, Chevrolet enz. en allemaal van voor die fantastische revolutie die het land die onmetelijke rijkdom heeft bezorgd waar alle bewoners schatrijk mee zijn geworden.

      Wat zou Timmerfrans daar eigenlijk van vinden? Of Klaver? Of Kaag? Of de alwetende historici Mak en van Rossem? Of………….

      7
      0
      • Chemical 10 aug 2024 om 11:53

        Over Geert Mak:
        Hij groeide op als jongste zoon in een gezin van een gereformeerd predikant in Friesland, studeerde rechten en sociologie (dus niet geschiedenis!) aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. In zijn studententijd werkte hij als fractiemedewerker bij de toenmalige PSP.
        Of Geert Mak daadwerkelijk zijn studie heeft afgemaakt en dus de Mr of Drs titel mag voeren, blijft een vraag. In zijn biografie staat alleen :” Al tijdens zijn studie wordt duidelijk dat zijn interesse ligt in de journalistiek”. Verder zwijgt hij in alle talen over zijn academische opleiding.

        4
        0
      • AnthonyF 10 aug 2024 om 13:13

        Chemical, je hebt gelijk voor wat betreft die titel. Zou hij inderdaad een academische titel hebben, dan was hij al lang in de pen geklommen om Wikipedia aan te passen want zo’n ijdeltuit is het natuurlijk wel.

        Even wat humor tussendoor; zijn tweede naam is Ludzer. Google voor de aardigheid is op ‘lutser’ :)

        https://www.ensie.nl/woordenboek-van-populair-taalgebruik/lutser

        Zou er dan toch een opperwezen bestaan? Zo ja, dan heeft die behoorlijk wat humor in huis.

        Mak komt uit de gereformeerde hoek en in die hoek is men overtuigd van het eigen gelijk daar waar het geloof betreft. Opvallend is dat vele latere ‘gelijkhebbers’ uit de linkse kerk gereformeerde roots hebben zoals Joop de Uijl, Freek de Jonge en dus ook onze Geert.

        PS.

        Ik heb in mijn vriendenkring nog al wat mensen uit de hoek van de gereformeerde kerk. Dat zijn nog steeds mijn vrienden.

        2
        1
    • Rien E 10 aug 2024 om 12:39- Antwoorden

      Die bordeaux rode serie(s), bekend uit Rotterdam en Adam, hebben ook een tweede leven gekregen in oa Suriname. Of ze nu nog rijden weet ik niet

      1
      0
  4. Bert Pijnse van der Aa 10 aug 2024 om 08:44- Antwoorden

    Dat heet economie, gebaseerd op verspilling en destructie .

    Uit de mini- enquete bleek dat men het daar niet mee eens is.

    De vorige generatie werkte aan de opbouw . Die bouwde bruggen, wegen, huizen , dijken, machines, enzovoorts. Er was sprake van vooruitgang en het primaat lag bij ingenieurs en uitvinders.

    De huidige generatie werkt aan de afbraak door het verlaten principes van ondernemerschap en het vervlechten van ideologie met puur kapitalisme ( tot het marxistisch kapitalisme ‘. Engineering werd ingeruild voor financial engineering.

    Opbouw en afbraak zijn beide vormen van economie.

    hoe meer bussen er in de fik gaan , hoe meer er nieuw gebouwd kunnen worden en hoe meer werk de recycling- industrie heeft .

    Overigens een principe dat in alle groene sectoren opgeld doet . Hoe meer afval hoe meer winst voor de afvalsector , waardoor afval meer waard werd dan het product zelf en de stoffige sloper van vroeger tegenwoordig in een vette mercedes rijdt sinds slopen ‘ urban mining’ werd genoemd ‘

    16
    1
    • Bert Pijnse van der Aa 10 aug 2024 om 08:52- Antwoorden

      De perceptie van de deelnemers van CG wordt weergeven door de reactie hierboven van WH :

      ”Je kunt het een miljoen keer uitleggen maar men weigert het te snappen…”

      Het is andersom.

      0
      3
      • Cornelia 10 aug 2024 om 10:01

        Sterker nog, op de video die onomstotelijk bewijst dat de hele klimaatwaanzin bedacht is door één schatrijke familie om een wereldwijd zakelijk imperium op te zetten.
        Het wordt mogelijk gemaakt door eveneens schatrijke families, zoals ons koningshuis die het vanwege zakelijk voordeel breed ondersteunen.
        Waarmee de hele klimaatwaanzin kan worden samengevat als een puur zakelijk belang zonder enige nut en noodzaak voor het klimaat.

        Geen enkele reactie op deze overduidelijk video, deze Dr. Jacob Nordangård, heeft de handel en wandel van deze familie onderzocht en zijn bevindingen openbaar gemaakt.
        De hele klimaatwaanzin is dus een construct, een marketing verhaal dus, en een goed verhaal, er is NIETS aan de hand met het klimaat, alles is verzonnen, en de mensheid, zelfs minimaal 75% hier geloofd er zelfs heilig in.

        Dus wat scherts mijn verbazing, niemand heeft de video bekeken, of ze zijn helemaal niet meer in staat om helder na te denken.
        Bart Vreeken komt doodleuk met een oplossing voor een niet bestaand probleem en prompt haakt het gevolg hier vrolijk op aan om het te bediscussiëren.
        Bas, wars van enige gezond verstand leutert gewoon door over gratis wind en verbazingwekkende rendementen van warmtepompen die dus een AANTOONBAAR NIET BESTAAND PROBLEEM op moeten lossen.

        Nu rijst bij mij de vraag of het überhaupt zin heeft een forum als dit, omdat het er steeds meer op gaat lijken dat “men” niet verder wil komen, men lijkt het discussiëren leuker te vinden dan het vinden van de waarheid.

        Voor de goede orde… nog maar een linkje naar deze video met het vriendelijke verzoek eens te reflecteren op hetgeen deze video laat zien.
        https://www.cafeweltschmerz.nl/videos/planetary-emergency-upcoming-planetaire-noodsituatie-op-komst/

        Deze video geeft naar mijn bescheiden mening een antwoord op de vraag waarom men tegen beter weten in door gaat met deze verzonnen gekte.
        Wat is jullie mening hier over?

        15
        4
      • Bert Pijnse van der Aa 10 aug 2024 om 10:08

        En dan zijn ze beledigd en gaan duimpjes naar beneden geven . nooit komen er weerleggingen of hoogstens wat belerende woorden .

        Ooit was ik oprecht bezorgd over de planeet en verbijsterd over de manier waarop ingenieurs , biologen, natuurkundigen en wetenschappers zich massaal de gingen laten lezen door alfa en gamma Charlatans, maar dat is een gepasseerd station.

        We zijn aangeland in een nieuwe fase, waarin WEF, chemtrails en allerlei occulte zaken hun intrede hebben gedaan en waarmee nieuwe praatjesmakers weer goede zaken doen.

        Een fase; daarvan ben ik steeds meer overtuigd geraakt, waarin de mensheid in een Zelfvernietigings-modus moet zijn geraakt, hetgeen tot uiting komt in het feit dat alles wat leidde tot de vooruitgang, nu slecht wordt genoemd , maar bovenal natuurlijk het feit dat zelfs ingenieurs ‘het loslaten van het streven naar brandstofefficiëntie’, niet onderkennen of zelfs weerspreken .

        Kunstmest en bestrijdingsmiddelen bijvoorbeeld, die een enorme sprong in de vooruitgang betekende en oorzaak van exponentiële groei van de wereldbevolking, worden nu een bedreiging voor de mensheid genoemd en moeten verboden worden.

        Zelfs een einde aan het ijzertijdperk – de beschaving- wordt voorgesteld met het overbodig verklaren van hoogovens .

        Dat alles kan nmm niet anders zijn dan een aanwijzing dat de mensheid in een zelfdestructie – modus is geraakt en ik begin dat ook steeds meer te geloven. James Lovelock werd vooral bekend vanwege de Gaja theorie die stelt dat de natuur zichzelf corrigeert.

        Dan komt er vanzelf een eind aan het duivels plan .

        7
        4
      • WH 10 aug 2024 om 11:37

        @Cornelia…
        Sorry, maar verder dan 3 minuten ben ik niet gekomen bij de Weltschmerz.
        Hoe dan ook, het platform Climategate is voor mij uitermate nuttig. Geweldige bron van informatie.

        7
        2
      • nico 10 aug 2024 om 11:57

        Je kunt je afvragen wat de bedoelingen zijn van de WEF en cohorte. Het rijke clubje machtshebbers en zakenlui die daar zitten te lullen in davos hoe de armoede bestreden moet worden het klimaat hersteld en voor iedereen een betere wereld wil. Ja, ja ik durf wel te wedden dat ze geen enkele euro geven aan een dakloze die op straat zwerft uit ellende. gewoon èèn en al drogredenen.

        4
        2
      • Johan D. 10 aug 2024 om 13:39

        Nerd Pijnse van der Aa: Ik denk dat jouw therapeuten je aangeraden hebben om online mensen te gaan stalken i.p.v. vrouwen op straat.

        3
        3
      • Bert Pijnse van der Aa 10 aug 2024 om 14:16

        @ Johan,

        Duidelijk dat jij behoort tot de grijze massa, had ik al lang geleden vastgesteld . Die wat meedeint op het sentiment .

        3
        3
      • Johan D. 10 aug 2024 om 23:35

        Sorry Bert, ik dacht dat die ene reactie van jou (08:42 u) van onze huistrol was.
        Nou ja, ben verder blij dat ik nu wel zeker weet hoe je over me denkt.

        1
        1
      • Cornelia 11 aug 2024 om 08:33

        “Sorry, maar verder dan 3 minuten ben ik niet gekomen bij de Weltschmerz.”

        En waarom eigenlijk? Gewoon uit nieuwgierigheid.

        Waaruit blijkt dat het gros hier helemaal niet geïnteresseerd is in de grote lijnen, mensen kruipen in een bubbel waar ze lekker comfortabel kunnen leuteren over de “wetenschap” waarvan verreweg het grootste deel van de respondenten geen snars van begrijpt maar je kunt er de rest wel de loef mee proberen af te steken omdat niemand het eigenlijk begrijpt, tot het moment dat je een échte wetenschapper tegenkomt die je binnen 5 seconden van je sokkel blaast.
        Ik ben bang dat zelfs de “wakkeren” al zover in de voorgeschreven werkelijkheid zitten dat ontsnappen niet meer tot de mogelijkheden behoort.
        Het is nu zelfs al zo erg dat je bij elke reactie moet filteren of hij niet door de huistrol is geplaats, waaruit blijkt dat deze met zijn vileine karakter toch in staat is heel het forum te infecteren.
        En het groepje, een handjevol dat (nog) reageert wordt met de dag kleiner, inmiddels is de verhouding voor of tegen klimaatwaanzin al omgeslagen in 75% vóór en slechts 2% tegen, die 23% die overblijft hoeft niet speciaal op een klimaatforum te zitten, die kletsen liever over “kattenfilmpjes” die ze twee minuten daarvoor in de media hebben gezien. Ik krijg een sterke indruk dat het allemaal op trekken aan een dood peerd begint te lijken.
        Ik ga een rondje fietsen, dankzij de niet bestaande klimaatverandering is het vandaag zo’n 30 graden, prima nazomerweer.

        1
        1
      • Bas 11 aug 2024 om 11:47

        Cornelia,
        “warmtepompen die dus een AANTOONBAAR NIET BESTAAND PROBLEEM op moeten lossen.”
        Ik vind dat ik aan de verwarming van mijn huis teveel geld kwijt ben.

        Dat is voor mij een BESTAAND probleem dat ik ga oplossen met o.a. een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen (die grotendeels al op mijn dak liggen).
        Voordeel is dat ik daarmee ook onafhankelijker wordt van de aardgasprijs, e.a.

        0
        3
  5. Theo 10 aug 2024 om 08:56- Antwoorden

    Wat moet je daar nu op zeggen, electrische fietsen vliegen nog in de fik.
    Je snapt gewoonweg niet dat dit alles kan alleen al om veiligheids redenen, een slechte gasleiding wil je toch ook niet in huis.

    Daarbij wat een verspilling voor dingen die nog in de kinderschoenen staan, en waar gaan straks die milieu bommen naar toe, Afrika want dan zijn wij er weer vanaf.

    Nu begint de ellende weer met de thuis-accu, ook alweer een ramp met een rendement van 0, niks, en weer grondstoffen en rotzooi waar men mee opgezadeld zit.

    Die hele transitie op deze manier als het nu werkt is pure verspilling waar andere slimmeriken schatrijk van worden, ik vergelijk ze soms met Pablo Escobar.

    27
    1
    • Bas 10 aug 2024 om 09:57- Antwoorden

      @Theo,
      Ik ben zeer tevreden met mijn zonnepanelen want die hebben mijn elektriciteitsrekening tot vrijwel nul gereduceerd (ik heb overcapaciteit liggen om de winter goed door te komen). En die dingen worden voor 25jaar gegarandeerd wat betekent dat ze normaliter al gauw 50 tot 150 jaar meegaan.

      0
      21
      • Theo 10 aug 2024 om 10:37

        Mooi dat je dat allemaal kunt mede door andere burgers en mij die daar verplicht voor moeten betalen zodat jij die dingen hebt.

        Die subsidies ook voor jou hadden er nooit mogen zijn, dit is geen vrije marktwerking.

        Nu zie je wel, geen subsidie in het vooruitzicht en de boel staat stop, het ene bedrijf na het ander valt om, geen mens doet het voor het klimaat maar gewoon voor de poen.

        Dan kun je ook zien dat geen een zich ook maar iets aantrekt omtrent klimaat anders kochten ze massaal verder net als voorheen.

        15
        0
      • Cornelia 10 aug 2024 om 10:38

        En die dingen worden voor 25jaar gegarandeerd wat betekent dat ze normaliter al gauw 50 tot 150 jaar meegaan.

        Haha, ach beste man, een kennis van mij heeft net voor dik 9000 euro op zijn dak laten leggen en klaagt steen en been.
        Een korte rekensom van mij leerde hem dat hij ze voor de technische levensduur van de apparatuur niet meer terug gaat verdienen.
        Maar, ik heb hem gezegd dat het heel goed is voor het klimaat maar dat hij het beter vóór die tijd had kunnen uitrekenen.
        Toen vertelde hij mij dat het “bijna niets koste” want hij had zijn hypotheek verhoogd en dat was bruto maar 110 euro in de maand en dat was minder dan zijn energierekening.
        Toen ben ik maar gestopt, tegen zoveel domheid is gezond verstand niet opgewassen.

        Verstandige mensen kopen deze dingen niet meer, dus klets lekker verder ze lachen je uit.

        4
        3
      • AnthonyF 10 aug 2024 om 11:16

        Theo, gek he, dat ik bij dit soort reacties van o.a. Bas en andere paneeltjesbezitters altijd weer moet denken aan het verhaal ‘De uitvreter’ van Nescio.

        Wat kon die man schrijven zeg, die Nescio, net als Nicolaas Beets in zijn Camera Obscura.

        Nergens iets van een boodschap te erkennen; gewoon schitterend.

        2
        2
      • Bas 10 aug 2024 om 13:43

        @Theo,
        Ik ben van plan om ook de andere kanten van mijn dak vol te leggen (moet alleen nog uitkienen hoe het legplan eruit moet zien in verband met een warmtepomp). Krijg weliswaar veel minder voor mijn overtollige stroom maar het lijkt me nog steeds rendabel. Rendabeler dan geld op de bank zetten.

        Waarom moeten zonnepaneel bezitters extra geld uitgeven voor het virtuele klimaatverhaal?
        Ik ben voor rationeel denken!

        @Cornelia,
        Ik maak altijd een business case zodat ik voor de investeringsbeslissing weet wat het rendement, de terugverdientijd en de risico’s zijn (Excel is daarvoor fantastisch).

        0
        3
      • Theo 10 aug 2024 om 15:06

        Geweldig jonge, wees er gelukkig mee, uiteindelijk pakken ze ook jou omdat ze op het dak liggen.
        De overheid schenkt niets die willen pieken zien hoe dan ook.

        3
        0
      • Willem77 10 aug 2024 om 17:44

        @Bas,
        “Ik maak altijd een business case zodat ik voor de investeringsbeslissing weet wat het rendement, de terugverdientijd en de risico’s zijn (Excel is daarvoor fantastisch).”

        Laat die ‘business case’ berekening eens zien hier op CG. Kennelijk heeft die ertoe geleid dat jij nu demkt dat je de investering (ca. 17.000 Euro ?) voor jouw 28 panelen terug gaat verdienen. Ik kan het me nauwelijks voorstellen.

        3
        0
      • nico 11 aug 2024 om 00:18

        De saldering wordt afgeschaft, en,

        https://www.hartvannederland.nl/politiek/artikelen/boer-william-zonnepanelen-kost-duizenden

        citaat:
        Het was de afgelopen tijd groot in het nieuws: “Klanten Vandebron gaan betalen voor terugleveren zonne-energie”. Dat betekent dat klanten van energieleverancier Vandebron met zonnepanelen een vast bedrag per dag gaan betalen voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Het precieze bedrag hangt af van de hoeveelheid stroom die een klant jaarlijks teruglevert: hoe meer je teruglevert, hoe meer je betaalt.

        https://www.centraalbeheer.nl/artikelen/betalen-voor-terugleveren-stroom-zonnepanelen

        Even opnieuw berekenen ?

        0
        0
      • Bas 11 aug 2024 om 12:04

        @Theo,
        “uiteindelijk pakken ze ook jou”
        Je slachtoffer houding maakt je alleen maar ongelukkig en ontevreden over de wereld. Daar hou ik niet van.
        Ik weet overigens niet wat je bedoelt met “De overheid schenkt niets die willen pieken zien”?

        @Willem,
        Je schatting is wat aan de te hoge kant maar ik kom wel in die richting qua kosten.

        @nico,
        Zoals je begrijpt ben ik direct vertrokken bij Vandebron toen die dat aankondigde. Naar Innova.
        Die dreigt nu ook met dat soort dingen, maar tot oktober krijg ik voor de bovenmatig (boven de afname) teruggeleverde stroom nog ~15cent/KWh.
        Volgens mij blijft mij business case positief als ik 5cent/KWh ga krijgen.
        Dus wil ik uitbreiden, wat gelukkig kan (de netspanning is hier op zomerse dagen wel hoger maar nadert nog steeds niet de 253 volt, zijnde het punt waarop je stroomlevering stopt omdat je omvormers gaan weigeren).

        0
        1
    • nico 10 aug 2024 om 11:49- Antwoorden

      Ik ben er èèn keer ingetrapt met de oplichters van de overheid , niet meer aan beginnen die zogenaamde subsidies die betaal je later dubbel en dwars terug. Gelukkig heb ik geen elektrische auto die zijn nu de klos. Ze gaan daar wegenbelasting voor innen maar door de accu’s zijn die auto’s twee keer zo zwaar als een benzine auto. Dat is dus ook twee keer zoveel wegenbelasting. Poef…… weg subsidie.

      3
      0
    • Rien E 10 aug 2024 om 12:44- Antwoorden

      Nou wij hebben een gasleiding en ook nog 2 ebikes in de garage, afkloppen maar. We slapen er overigens niet minder om.

      1
      0
  6. Bas 10 aug 2024 om 09:51- Antwoorden

    De elektrisch aangedreven Schiphol bussen rijden al vele jaren. Voor zover ik kan zien zonder problemen.
    Ik kom onregelmatig langs hun oplaadstation (rechts naast de weg/fietspad van de N201 = weg Hoofddorp-Aalsmeer. naar de aankomsthal).

    0
    5
  7. EaB 10 aug 2024 om 10:50- Antwoorden

    Gisteren op een jeugd programma op tv. Wat balonnen gevuld met waterstof. Wat gebeurt er als daar vonken bijkomen. Een hele grote boem. Dat waterstof brand goed en snel. Zo snel mogelijk invoeren in de huizen. Veel veiiger voor het klimaat

    Prinses Alexia geeft het goede voorbeeld met haar studie keuze. Een vage combinatie van wetenschap, sociale dingen en politiek. Een studie wereld verbeteren. Hiermee kun je het een stuk verder mee schoppen dan iets als een technische universiteit wat toch maar moeilijk is en men zijn beperkingen leert Engeland is ook een prima plek waar de edele kunst van het bullshit debatteren beoefend en onderwezen wordt Dit heeft al vele komieken opgeleverd die het zoals Boris Johnson ook nog tot prime minister hebben geschopt.

    12
    0
    • AnthonyF 10 aug 2024 om 11:23- Antwoorden

      Joh EaB, laat dat kind toch. Kan ze straks fijn haar tante Laurentien gaan helpen bij het ‘oplossen’ van de toeslagenaffaire. 14 miljard, een schijntje om dit soort charlatans van de straat te houden.

      Het zal langzamerhand toch wel bij iedereen bekend zijn dat ik geen echte fan ben van Timmerfrans. Maar zijn oproep om een einde te maken aan het koningshuis, althans uiteraard aan de rol daarvan, heeft mijn volle ondersteuning.

      5
      1
  8. Theo 10 aug 2024 om 11:04- Antwoorden

    En nog even dit wie denkt dat er geen Russisch gas meer naar Europa gaat.

    https://p-magazine.com/nl/articles/gaan-onze-gasprijzen-terug-de-hoogte-in

    4
    1
    • AnthonyF 10 aug 2024 om 11:29- Antwoorden

      Theo, ik moet hier om lachen, maar ja, ik gebruik dan ook geen gas en doe alles met spotgoedkope en zeer betrouwbare Franse stroom die voor ruim 70% uit atoomstroom bestaat.

      Goed besluit overigens om ‘Groningen’ te sluiten omdat er wat scheurtjes in huizen zijn ontstaan en hulde voor die Duitse rechter die het boren naar gas in de Waddenzee weer heeft geblokkeerd vanwege een stroomkabeltje. Bas kan het ongetwijfeld helemaal uitleggen.

      Om te janken dus allemaal.

      3
      0
      • Bas 10 aug 2024 om 13:49

        Anthony,
        “Franse stroom die voor ruim 70% uit atoomstroom bestaat.”
        Je weet dat dat niet klopt.
        2021 69%
        2022 63%
        2023 65% (cijfers van Statista)
        Waarom loop je te liegen?

        0
        0
      • Bss 10 aug 2024 om 14:10

        Je weet toch ook dat dat cijfer vooralsnog niet meer boven de 70% komt vanwege sluiting van dubbelreactor kerncentrale Fessenheim in 2020?

        0
        0
      • Theo 10 aug 2024 om 15:17

        AnthonyF,

        Die scheuren waren wel degelijk geen kleine scheurtjes, ik zou niet met hun willen ruilen.

        Maar dat terzijde, ze hadden direct die mensen ruim moeten comprimeren, desnoods een nieuw aardbeving bestendig huis daar was geld genoeg voor.

        Neem de bruinkool daar word alles vergoed tot de laatste cent.
        Een goede kennis van mij is daar expert geweest in die zaken, alleen je hebt altijd bedriegers die oude scheuren proberen te claimen, die vogel vloog natuurlijk niet.

        2
        0
      • AnthonyF 10 aug 2024 om 17:10

        Bas????????????????

        https://www.statistiques.developpement-durable.gouv.fr/chiffres-cles-de-lenergie-edition-2021

        https://www.statistiques.developpement-durable.gouv.fr/chiffres-cles-de-lenergie-edition-2022-0

        Volgens mij staat daar toch echt 75% nucleair opgewekt. Maar jij vergeet voor het gemak dat daar nog al wat van wordt uitgevoerd, vooral naar Duitsland. Jouw Statistacijfers hebben het over het gebruik van stroom in Frankrijk en niet over de opwekking daarvan. Naast kerncentrales heeft Frankrijk nog een zeer goedkope en milieuvriendelijke manier van stroomopwekking; waterkracht, zoals dagelijks is te zien in:

        https://www.rte-france.com/eco2mix/synthese-des-donnees?type=production

        waar je nog nooit, maar dan ook nog nooit op in bent gegaan.

        Moeilijk he, dat rekenen in het Frans, vooral als je niet kan rekenen EN de Franse taal niet machtig bent, nog los van je obsessie voor molentjes en paneeltjes en je ongefundeerde angst voor straling.
        Met die uitvoer wordt grof geld verdiend zodat de stroomrekening voor de Franse burger lekker laag blijft.
        En wat die uitvoer betreft naar Duitsland; och laat ook maar, praten met een Jehova is altijd frustrerend.

        4
        0
      • AnthonyF 10 aug 2024 om 17:32

        Theo, ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat de Fransen allemaal heilige boontjes zijn; integendeel.

        Het verschil met Nederland is dat de Franse Justitie ‘iets’ harder optreedt tegen criminelen.

        Een jochie van 15 die met een mes insteekt op een ander wordt gewoon volgens het algemene strafrecht aangepakt en kan vele jaren gaan zitten in een gewone gevangenis, tenminste, als hij geluk heeft. Neergeschoten worden met dodelijk gevolg is hier een aardige mogelijkheid.

        De Franse rechter staat in het algemeen aan de kant van de goedwillende burger.

        2
        0
      • AnthonyF 10 aug 2024 om 17:57

        https://businessam.be/engie-vooruitzichten-boost/

        Had ik het al over waterkracht gehad?

        1
        0
      • Theo 10 aug 2024 om 19:30

        Ja die Fransen zijn niet van die watjes en lang praten om niets dat is me wel vaker opgevallen.
        Ze kijken ook wat verder vooruit dan hier heb ik het idee, beter voorbereid op bepaalde zaken.

        Maar goed dat is van lezen horen en zien.

        Toch lees ik ook dat er veel crimineel volk rond loopt, maar Frankrijk is groot.

        1
        0
      • AnthonyF 10 aug 2024 om 20:40

        Theo, ik zal na ruim 16 jaar Frankrijk de laatste zijn om dat te ontkennen.

        1
        0
      • Bas 11 aug 2024 om 08:03

        @AnthonyF,
        Dat staat daar onder het kopje “Production d’energie primaire” 75% energie nucléaire (voor beide jaren precies hetzelfde!??)
        Dat is niet relevant want jij stelde:
        “Franse stroom die voor ruim 70% uit atoomstroom bestaat.”
        en daar gaat je link dus niet over.

        Waarom geef je niet ruiterlijk toe dat je fout zat?
        Doe je dat vaker?

        0
        2
      • Theo 11 aug 2024 om 08:32

        Ik snap niet wat je wil Gresnigt, het ene jaar produceren ze meer het ander minder door onderhoud.
        Het feit blijft dat ze weer meer centrales gaan bouwen.

        En bijna overal lees ik dat ze tot 75% produceren.

        Hoogleraar energietechnologie David Smeulders van Technische Universiteit in Eindhoven zegt hierover: “Het is zo dat een paar landen in en buiten Europa veel doen met kernenergie. Neem bijvoorbeeld Frankrijk: 75 procent van hun elektriciteit wordt opgewekt met kernenergie.

        1
        0
      • Bas 11 aug 2024 om 12:31

        @Theo,
        “En bijna overal lees ik dat ze tot 75% produceren.”
        Het probleem is dat bedrog bij kernenergie geleidelijk de standaard is geworden.
        AnthonyF bedriegt door er iets anders dan elektriciteit bij te halen.

        “feit blijft dat ze weer meer centrales gaan bouwen.”
        Feit blijft dat:
        – ze ~10jaar na die aankondiging, nog nergens aanstalten hebben gemaakt. Bijv. met grondwerkzaamheden.

        – hun enige in aanbouw zijnde KC al ~20jaar in aanbouw is… Gelukkig heeft France een goede veiligheidstoezichthouder want anders hadden we al een ramp beleeft.

        Kunnen we het toezicht op onze nucleaire faciliteiten niet aan hen uitbesteden?
        Onze toezichthouder (de ANVS) bakt er niets van zoals bij de Europese stresstest overtuigend is aangetoond. Niet raar want ze zijn ondergebracht bij een ministerie vol met kernfanaten.

        – EDF begonnen is met de uitrol van o.a. meer wind en zon. Waarbij opvalt dat ze floating offshore wind aan het ontwikkelen zijn.
        Dat hebben ze alleen nodig als ze een groot deel van hun stroom opwek via wind willen gaan doen…

        0
        1
    • Bas 11 aug 2024 om 08:14- Antwoorden

      @AnthonyF,
      Waarom ga je door met liegen? Zoals met:
      “Jouw Statista cijfers hebben het over het gebruik van stroom in Frankrijk en niet over de opwekking daarvan.”
      Die Statista cijfers betreffen de opwek van stroom:
      https://www.statista.com/statistics/462535/nuclear-share-electricity-generated-france-since-1985/

      0
      0
      • AnthonyF 11 aug 2024 om 11:06

        Bas, de grens is nu bereikt met je ‘Waarom ga je door met liegen?’

        Einde oefening.

        1
        0
    • Bas 11 aug 2024 om 08:31- Antwoorden

      @AnthonyF,
      Waarom vind je dat ik moet ingaan op het geluk dat Frankrijk veel bergen heeft waardoor het veel waterkracht heeft?
      Dat weten veel mensen bovendien al. Bijv. omdat ze bij het bekende stuwmeer Lac de Serre-Poncon zijn geweest.

      0
      2
  9. Scheffer 10 aug 2024 om 11:08- Antwoorden

    Het is de te verwachten uitkomst van alle ideologisch gedreven energietransitie beleid ‘klimaat’-initiatieven…. ineenstorting.

    Ondernemers (ook in NL) die gek gemaakt zijn met risicoloos / gesubsidieerd / overheid gegarandeerd / ‘hernieuwbaar’ / ‘groen’ / ‘hernieuwbaar’ ondernemen, ze vallen door de mand als het eind van de ideologische garantie- / subsidieperiode wordt aangekondigd, waarbij de marktwerking weer zijn natuurlijke economische balans gaat zoeken en de meest betrouwbare / energiesystemen zullen overleven.

    Een wegende andere factor is, dat het afnemend geloof in de economische betaalbaarheid, effectiviteit van het ‘hernieuwbare’ klimaatbeleid en haalbaarheid van de ‘ideologisch gedreven’ klimaatdoelstellingen, teneinde ‘klimaatverandering’ (= onmogelijk) te kunnen stoppen, ook begint door te dringen bij de politiek.

    8
    0
    • Bas 11 aug 2024 om 12:45- Antwoorden

      Je laatste alinea begrijp ik niet.
      Onze overheid heeft in mei jl net ~3GW aan offshore wind aanbesteedt waarbij:
      – de ene inschrijver ~€800mln biedt om op dat stukje zee verplicht gedurende 40jaar windmolens goed te exploiteren en na afloop verplicht de zee weer maagdelijk op te leveren.
      – de andere inschrijver allerlei extra’s heeft toegezegd zoals o.a. zonnepanelen tussen zijn windmolens, een waterstofgas fabriek, enz.

      De Duitse overheid heeft vorig jaar jaar bij soortgelijke veiling maar liefst €3miljard gekregen voor soortgelijke concessies (toen was de rente lager).

      Dit is winstgevende business voor onze overheid c.q. de belastingbetaler.
      Net als de zonnepanelen op mijn dak.

      Groot voordeel is dat we geen gezondheidsschade hebben van de radioactieve straling die kerncentrales uitstoten:
      pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12899207/

      0
      0
  10. nico 10 aug 2024 om 11:40- Antwoorden

    We hebben het doel nu al bereikt, dus kunnen we gewoon stoppen met de CO2 flauwekul.
    Jetten ging uit van 0,000036 graden minder opwarming in 2030 of zo, daarvoor had hij 120 regels bedacht maar nu hoorde ik op het nieuws dat de gemiddelde temperatuur maar liefst 0,14 graden gezakt was. Het doel is dus ruimschoots bereikt.

    5
    0
    • Bas 10 aug 2024 om 13:52- Antwoorden

      Dat zou jammer zijn want dan gaat de reductie van de gif uitstoot in de lucht die wij inademen niet verder.
      En kunnen we die levensduur verlenging op onze buik schrijven.

      0
      3
  11. AnthonyF 10 aug 2024 om 11:45- Antwoorden

    https://www.geenstijl.nl/5177848/is-dat-jullie-kok-bloccadus

    Tip voor kijkers met een sterke maag; kijk ook even naar De Slimste Mens want daar doet nu ene Hannah Prins in mee. Filosofie en rechten, dus een echte betha wetenschapper.

    Vleesgeworden arrogantie.

    3
    0

Geef een reactie