Van een onzer correspondenten.
De Amerikaanse startup Deep Fission komt met een opvallend plan om kernenergie veiliger en betaalbaarder te maken. Het wil minireactoren maken die meer dan een kilometer diep onder de grond worden geplaatst.
Kernenergie is een onderwerp dat vaak leidt tot verdeeldheid. Voorstanders benadrukken de betrouwbaarheid en lage CO2-uitstoot van kerncentrales, waardoor ze een stabiele en milieuvriendelijke energiebron vormen. Tegenstanders wijzen echter op de risico’s, zoals het probleem van radioactief afval en de bezorgdheid over de soms hoge kosten en lange bouwtijd van nieuwe kerncentrales.
Deep Fission wil deze problemen aanpakken met een bijzonder ontwerp. De reactor van het bedrijf lijkt op een conventionele kernreactor, maar dan in het klein. Die is slechts zo’n 76 centimeter breed en moet in een diepe schacht geplaatst worden, wel anderhalve kilometer onder de grond.
Zodra de reactor zich in de grond bevindt, moeten twee buizen zorgen voor de aan- en afvoer van water en stoom. De resulterende waterkolom zorgt vanzelf voor de benodigde druk in het systeem. De reactor kan op deze manier werken op dezelfde druk en temperatuur als grotere centrales.
Goedkoper en veiliger.
Door de reactor zo diep onder de grond te plaatsen, is er volgens het bedrijf geen dure beschermende constructie nodig. Als er ooit iets mis gaat, kan de schacht simpelweg met beton worden opgevuld. Ook kost het volgens Deep Fission minder om op deze manier een reactor te bouwen en is ook het onderhoud eenvoudiger. De reactor kan immers weer naar boven worden gehesen.
Natuurlijk zijn er, zoals bij elke nieuwe technologie, ook uitdagingen. Het concept moet zich nog bewijzen en er moeten geschikte locaties worden gevonden. Deep Fission is inmiddels begonnen met het aanvragen van de nodige vergunningen.
***
Bron hier.
***
Weer geen woord over thorium. M.i. een prima oplossing.
Thorium komt niet van de grond, je kunt in een (snelle) kweekrreactor even makkelijk U253 maken van U238 als dat je het van Thorium maakt. Daarbij heeft U238 het voordeel dat er heel erg veel van is, wegens het vele ‘verarmen’ van natuurlijk Uranium teneinde verrijkt Uranium (U235) te verkrijgen.
Ook zit er nog veel U235 in het kern-‘afval’ van de afgelopen 50 jaar. Dat afval bevat nog 0,9% U235 terwijl natuurlijk uranium slechts 0,7% bevat. Kern-‘afval’ is dus helemaal geen afval maar kostbare gronstof. Waar nog wel meer waardevolle materie uit kan worden gehaald trouwens.
Bofkonten dus, die (verre) nakomelingen van ons.
Thorium komt niet van de grond?…..Thorizon doet dat wel !
https://www.change.inc/energie/hoe-gaat-het-nu-met-de-nederlandse-thoriumreactor-die-kernafval-omzet-in-co2-vrije-energie-40303
Een voornemen is nog geen realiteit.
Dat geldt vooral voor kernenergie start-ups.
Sneuvelen allemaal voordat het wat wordt.
Zelfs het door de USA federale regering gepamperd NuScale dat een SMR ontwikkelde die onverkoopbaar bleek omdat hun stroom niet goedkoper ging worden dan die van klassieke kerncentrales.
Ik begrijp nog niet goed hoe mensen kunnen denken dat je met kleine reactoren goedkopere stroom kunt opwekken?
Heb je een voortgangsrapportage gezien over de Chinese proef met een 2MWth lab reactor nabij de Gobi-woestijn om in de periode tot 2030 te komen tot een kernreactor met 80% thorium en 20% uranium?
Volgens hun planning zouden ze nu op 20% thorium en 80% uranium moeten zitten.
Het gebrek aan publiciteit doet vermoeden dat ze hun target niet gaan halen.
Probeer het eens op de Nevada testsite. Daar zitten de resten van honderden (sosm kolossale) kernexplosies onder de grond. Het spul zit er al 50 jaar, frank en vrij zonder enige opsluiting of afscherming en blijft gewoon zitten waar het zit. Hoog radioactief materiaal wat ook nog eens met een kracht van zeg 10 Megaton is geexplodeerd en het kan totaal geen kwaad!
Goed idee om op die diepte nucleaire energie te gaan oogsten. De ervaring die is opgedaan met het boren van de (toen militaire) schachten ligt vast ook nog wel ergens op de plank.
Omdat je bewering niet klopt, is het gebied daar inmiddels niet meer toegankelijk voor de bevolking…
Zelfs het diep onder de grond (~600m) opbergen van kernafval in een verlaten, diepe, stabiele steenzout mijn is in Dld een extreem duur fiasco geworden.
Alles moet weer naar boven gehaald worden.
Ze willen beginnen in 2032 omdat dan de noodzakelijke robots klaar zijn (hopen ze).
Kijk eens…
https://www.rtl.nl/nieuws/economie/artikel/5468242/finnen-hebben-ondergrondse-berging-voor-kernafval-af-voorbeeld-voor
Het kan wel!
Er is daar idd enige contaminatie, er zijn namelijk ook talloze bovengrondse proeven genomen. Voor zover ik weet komt er bij een (diep) ondergrondse explosie geen straling vrij. Zo ook niet bij een onverhoeds malfunctionerende mini-kerncentrale.
Het is een prachtig idee. Je pompt water naar beneden en via een (coaxiale?) pijp komt er stoom naar boven. Je eigen geiser dus. Maar dan van eentje van vele megawatts.
@Yorick,
Ja. Zo moet het dus. Een gang schuin omlaag begaanbaar voor auto’s tot 600m diep en dan een gangenstelsel (ook geschikt voor auto’s) met cellen aan beide kanten om het spul in op te bergen.
Dan kun je het spul gemakkelijk monitoren en altijd weer naar boven halen als nodig.
Dat laatste hebben de Duitsers nagelaten. Die dachten dat het veilig opgeborgen was in hun verlaten stabiele steenzout mijn. Niet dus.
Frankrijk en België zijn nu met een soortgelijk opbergstelsel bezig.
De vraag is natuurlijk hoeveel dat gaat kosten. €100miljard?
Te betalen door de belastingbetaler. Want kerncentrales zijn door de atoomwetten vrijgesteld na ?30jaar?
Omdat dat geen kwaad niet klopt, is die site en de wijde omgeving niet meer toegankelijk voor publiek.
Bas heeft hier wel gelijk. Ooit nam ik onder het motto ’toch proberen’ de No Exit afslag bij Mercury, Nevada langs Highway 95. De weg eindigde met een bord met opschrift “Nevada National Security Site – No Tresspassing”. Keurige wachtpost met slagboom en vriendelijke bewaker die mij de toegang ontzegde. (Boudewijn Büch probeerde het later ook een keer met hetzelfde resultaat.)
nnss.gov/wp-content/uploads/2023/04/NNSS-MERC-U-0045-Rev01.pdf
In het noordoosten van het gebied ligt het beroemd-beruchte Area 51. De dichtstbijzijnde nederzetting in deze desolate woestijn is een verzameling containerwoningen met de naam Rachel, Nevada. Geen idee waarom een mens er naar toe wil, maar ik deed het toch.
De hele voormalige Nevada Test Site is nog heel beperkt gevaarlijk. Iedere maand wordt er voor 50 personen een bus tour georganiseerd. Het valt dus wel mee, maar langer verblijf zal niet aan te raden zijn.
Johan, ik geloof Bas wel op dit punt, maar toch een duimpje omlaag omdat dit hem weer een reden geeft voor zijn stompzinnige gezeik tegen kernenergie.
@Johan,
Ik weet niet wanneer jij dat deed, maar ik heb een jaar of 15 terug precies hetzelfde gedaan met hetzelfde resultaat.
Die wachtpost viel mij erg op omdat het een totaal verlaten gebied is… Als je daar dan toch een wachtpost onderhoud (=duur), dan moet het wel belangrijk zijn.
Dus ik heb het toen nog elders geprobeerd, maar toen begon mijn aanhang massaal te protesteren. Bovendien leek het erop dat ze de beveiliging echt wel grondig aangepakt hadden…
Ik kan me niet inbeelden dat dit goedkoop zal zijn (niet goedkoper dan wind of zon). Een reactor van slechts 76 cm diameter kan niet veel energie opleveren (vergelijkbaar met enkele grote molens op zee?), maar toch zullen er hoge vaste kosten zijn voor veiligheid en het boren van zo’n diep gat.
Bij een ramp gewoon het boorgat dichtgooien, is naïef. Ik denk bijvoorbeeld al direct aan problemrn vzn contaminatie van grondwater na de ramp.
Ik heb de website van dat bedrijf eens bekeken. Het is een startup en ze hebben helemaal nog niets, behalve mooite praatjes om investeerders te lokken.
Vanuit een technisch standpunt zie ik al direct heel wat mogelijke problemen – zouden investeerders die ook zien?
Zo gaat het maar over een ‘microreactor’ van slechts 15 MW. Je hebt er zo’n 100 van nodig om één grote electriciteitscentrale te vervangen. Om heel Nederland van stroom te voorzien, heb je er dan al direct meer dan 1000 nodig. Kan je inbeelden dat er overal van die gaten van 1500 meter diep worden geboord? Wil je er zo eentje in jouw dorp? Het zal trouwens ook afhangen van de lokale geologie en ze zeggen niets over waar het wel of niet mogelijk zou zijn.
Zo’n 1000 reactoren draaiende houden zal ook veel meer volk vergen dan één grote centrale. Waar gaan al die ingenieurs gevonden worden?
De reactor warmt water op en dat zou dan al kokend en onder hoge druk naar het oppervlak gepompt worden om een turbine te doen draaien. Hoe gaan ze zo’n flexibele buis veilig kunnen maken en kunnen isoleren om niet te veel warmteverlies te hebben? Wat gaat die verloren warmte doen in dat geboorde gat? Wat als de buis barst en de reactor onder water komt te staan? (een explosie nog voor men het gat kan afsluiten???)
Ze hebben ook nog geen enkel verkennend gesprek opgestart met veiligheidsautoriteiten.
Kortom, mooie praatjes, maar ver van de realiteit.
Dank voor je realistische bijdrage!
Ongehoord Nederland, De Andre Krant.
Help, wat moet ik nou nog geloven?
https://www.telegraaf.nl/entertainment/1980563526/raad-van-toezicht-ongehoord-nederland-zet-arnold-karskens-op-straat
https://www.geenstijl.nl/5178302/arnold-karskens-definitief-geschorst-bij-ongehoord-nederland
https://martienpennings.wordpress.com/2024/08/29/bart-nijman-komt-qua-israel-en-antisemitisme-van-veel-verder-dan-hij-zich-herinnert/
https://martienpennings.wordpress.com/2024/08/14/de-jodenhaat-in-de-andere-krant-is-stiekemer-dan-voorheen-en-idioter/
Maar, er zijn ook hoopvolle berichten:
https://www.geenstijl.nl/5178309/voorzitter-redactieraad-volkskrant-opgestapt-uit-onvrede-over-anti-israelkoers
Dat komt omdat Arnold teveel tegen zere schenen aan het schoppen was, men besloten heeft klachten over zijn functioneren heeft opgezet zodat hij van het toneel moet verdwijnen. Ben bang dat ON binnen de kortste keren identiek zal zijn aan de rest van het journaille in dit land.
Aardgasleidingen niet geschikt voor waterstof
https://deingenieur.us10.list-manage.com/track/click?u=e2fda793bb3b5c4cd8a9cacd5&id=a189b90826&e=4aeca2d6fc
Rien, ik zou geneigd zijn om in een opwelling te zeggen; ‘Joh Rien, rot eens op want dat wisten we toch al lang’.
Maar ik reageer doorgaans niet in een opwelling.
Ja, dat wisten we al lang, maar moeten we het dan net zo lang blijven herhalen totdat het in de botte koppen van de klimaatidioten is doorgedrongen?
Nee, want dat is een onmogelijke opgave.
En toch blijven herhalen, want bij ‘de gewone man’ zal het echt wel wel een keer landen. 22 november 2023 geeft mij wat dat betreft echt wel hoop.
Op vele fronten zie je de paniek toeslaan bij de Groene Khmer vanwege de huidige beweging richting normaal, door sommige ettertjes op links graag extreem-rechts genoemd, hetgeen natuurlijk totale nonsens is, want extreem-rechts is op 22 november totaal gemarginaliseerd.
Citaat:
“waterstofmoleculen zijn bijvoorbeeld kleiner, en waterstofgas is explosiever dan aardgas”
Goh, zouden ze iemand uit de tweede klas middelbare school gesproken hebben die een 1/2 uurtje voor een repetitie over het periodiek systeem had zitten leren?
Ik ben geschokt door zo veel voortschrijdend inzicht.
Waterstof kan niet migreren door plastic. Dus gewoon de binnenkant van de gasleidingen door een robot laten bespuiten met een laagje toepasselijke verf.
Werkt goed voor de hoofdleidingen.
Mij is niet duidelijk tot welke kleinere diameters dat kan. 10cm? Je hebt op een gegeven moment wel hele kleine robotjes nodig.
Overigens hebben we al een tamelijk uitgebreid H2 gas netwerk liggen dat de industriegebieden van de Botlek, Moerdijk, Antwerpen, Gent met elkaar verbindt.
Een enkeling op CG heeft het idee dat ik alleen maar positief ben over Frankrijk.
Jammer, want dat is toch echt niet waar.
Zeker, op vele vlakken is het hier stukken beter dan in Nederland, maar dat neemt niet weg dat ook hier het weleens flink misgaat.
Een paar dagen geleden werd een adjudant van de Gendarmerie doodgereden door een idioot die weigerde te stoppen bij een verkeerscontrole. Die idioot werd niet veel later opgepakt en u raadt het al; geen originele Fransman.
Nu blijkt dat dit stuk stront al vele stevige verkeersovertredingen had begaan, o.a. bezopen achter het stuur zitten. Maar zijn rijbewijs was nog gewoon geldig.
Gisteren was de begrafenis van de adjudant, 54 jaar en vader van 2 minderjarige kinderen.
Zijn echtgenote kon de moed opbrengen om een paar woorden te spreken en dat was buitengewoon aangrijpend, zeker ook voor de vele aanwezigen.
Zij begon met te zeggen: ‘Frankrijk heeft mijn man gedood door deze totaalidioot gewoon in het bezit te laten van zijn rijbewijs’.
https://www.lefigaro.fr/nice/la-france-a-tue-mon-mari-derriere-la-colere-de-la-veuve-du-gendarme-tue-a-mougins-un-appel-au-sursaut-20240828
https://www.midilibre.fr/2024/08/27/refus-dobtemperer-mortel-pres-de-cannes-profil-du-suspect-identite-du-gendarme-tue-ce-que-lon-sait-de-laffaire-12161261.php
Op dit moment doet Macron zijn uiterste best om te verhinderen dat er een nieuwe MP en dus regering komt waar ‘links’ helemaal buiten komt te staan.
Deze trieste gebeurtenis is zeker een steun in de rug voor hem, want de overgrote meerderheid van de Fransen is het migrantengeknuffel van links meer dan zat.
Het simpele feit dat op het gebied van de klimaatwaanzin het hier de goede kant op gaat is een reden om dit toch overwegend een mooi land te vinden maar voor het moment een erg schrale troost.
Dat zijn de mindere mooie dingen uiteraard, ze kunnen van geluk spreken dat geen explosie van geweld ontstaat want Frankrijk is toch licht ontvlambaar zover ik weet.
Maar ook dit gebeurt in meerdere landen.
Ik zal je eens iets leuks vertellen, ik hoorde hem gisteren, de leerlingen van een middelbare school kunnen de tijd van een gewone klok met wijzers niet meer zoals het hoort.
De digitale klok op pc of telefoon was geen probleem.
De ouders van betreffende leerling hebben een brief mee gekregen gericht aan de ouders met de mededeling dat ze moeten oefenen met hun kind. ;))
Zouden die ouders dat dan wel kunnen?
Theo, het is nog even afwachten.
Ultra links heeft aangekondigd dat ze op 7 september gaan protesteren als Macron weigert een linkse MP aan te stellen.
Het klinkt voor mij wel naar een goed idee, dat gat graven voor een mini kern centrale. Maar dat gat lijkt me ook nog wel een uitdaging, vooral voor NL. Kom je gauw op grondwater, toch?
Henry, hoe denk je dat de kolenmijnen in Limburg droog weren gehouden?
Daar begint het al, alarm voor niks, ze weten niks en kunnen niks.
Rampscenario zeespiegel ‘komt niet uit’: Antarctica brokkelt langzamer af dan gevreesd
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/rampscenario-zeespiegel-komt-niet-uit-antarctica-brokkelt-langzamer-af-dan-gevreesd~b1e0ff51/
Waarom ExxonMobil denkt dat jij ook in 2050 nog steeds diesel en benzine komt tanken
Theo Besteman
Amsterdam – Alle klimaatwensen ten spijt rekenen grote oliebedrijven in hun planning zelfs in 2050 op massaal verbruik van benzine en diesel. Dat jaar zal de wereld net zoveel olie verstoken als in 2010, claimt ExxonMobil, wereldwijd de vierde producent in zijn toekomstscenario.
Nog jaren ruwe olie nodig om wereld van brandstoffen te voorzien, aldus ExxonMobil.
„Ook als iedere nieuwe auto die in 2035 in de wereld wordt verkocht elektrisch zou zijn, zal de vraag naar olie in 2050 nog steeds 85 miljoen vaten per dag zijn. Dat is hetzelfde als in 2010”, aldus ExxonMobil, voortgekomen uit de restanten van opheffing van Standard Oil in 1911.
De Amerikaanse concurrent van Shell ziet aan orders en vraag vanuit bedrijven dat er steeds meer aanbod van duurzame energie uit zon en wind komt, gevolgd door stroom van kerncentrales. Maar dat dempt de vraag naar ruwe olie beperkt, aldus het concern.
In 2050 moeten bedrijven en landen volgens klimaatakkoorden hun uitstoot van schadelijke broeikasgassen onder nul hebben gebracht. Waarbij ze met afvang en opslag en aanplant van bomen ook dat laatste restje uitstoot kunnen compenseren. Alleen zo zou opwarming tot 1,5 graden te beperken zijn.
Minder olieplatforms
Het gezaghebbende Internationaal Energieagentschap (IEA) adviseerde dit jaar nu al niet meer in nieuwe gas- en olieplatforms te investeren. Voor zulke vervuilende brandstoffen zouden straks, bij nog voldoende voorraden, geen afnemers meer zijn.
Volgens ExxonMobil pakt die strategie ’catastrofaal’ uit voor bedrijven en de consument. Ze gaan dan fors meer betalen bij gebrek aan voldoende alternatieven, schrijft het in zijn vooruitblik. De woorden van de top worden scherp gevolgd. Het concern uit Texas heeft een marktwaarde van €510 miljard, na vorig jaar €340 miljard omzet, waarbij bijvoorbeeld Shell met vorig jaar omgerekend zo’n €210 miljard omzet achter blijft.
Oliekartel OPEC, met 23 lidstaten dankzij aanvulling van partners als Rusland, Kazachstan en Mexico, verwacht in 2045 dat er nog 116 miljoen vaten per dag doorheen gaan. De leverancier van pijpleidingen Enbridge zit op 110 miljoen vaten olie per dag enkele jaren voor de deadline van 2050.
Miljoenen vaten olie
Zonder nieuwe investeringen in olie- en gasvelden ziet Chris Birdsall, directeur economie en energie bij ExxonMobil, het olieaanbod in 2030 met 70% dalen tot dertig miljoen vaten per dag. Bij alle vraag van bijvoorbeeld transporteurs die nog niet elektrisch rijden, zouden de pompprijzen voor ruwe olie en destillaten de pan uit rijzen. Milieugroeperingen hekelden de berekeningen direct.
Ook de voorspelling van Shell, BP en Chevron dat er nog langer meer olie en vooral aardgas nodig is, werden met felle kritiek ontvangen.
„We komen hiermee krachtig naar buiten omdat er activisten zijn die een ’blijf in de grond’-aanpak propageren”, aldus Birdsall tegen zakenzender Bloomberg. Ruwe olie en gas moet niet meer opgepompt worden. „Wij zien nu al waar dat beleid niet meer klopt. Dat is echt gevaarlijk.”
De olieproducenten hebben uiteraard een belang: meer olie oppompen betekent meer verdienen. Beursgenoteerde bedrijven moeten evenwel realistische en onderbouwde voorspellingen leveren of zich voor de rechter tegenover aandeelhouders met grote schadeclaims verantwoorden. Vooral in de VS zijn zulke rechtszaken gaande.
Waardeloze beleggingen
Een zorg van aandeelhouders is dat oliebedrijven met zogeheten stranded assets blijven zitten: voorraden olie die nooit meer opgepompt zullen worden omdat er voldoende energie uit zon, wind en kerncentrales zal komen. Ze zijn waardeloos, er komt geen winst een dividend uit.
De oliemarkt zoekt vooral naar het omslagpunt, peak oil, wanneer die daling wordt ingezet: het moment dat de vraag naar olie zal dalen en beleggers beter kunnen uitstappen. Het Internationaal Energieagentschap prikt dat omslagpunt op 2029-2030.
Shell rekent op $1 miljard afwaardering biobrandstoffenfabriek, verlies groene projecten
Olieproducenten zien geen skipiste vanaf dat piekmoment, zij zeggen dat er eerst nog lang een hoog niveau van olievraag zal blijven, om daarna pas te dalen. Milieugroeperingen noemen die berekeningen ongeloofwaardig.
“De Amerikaanse concurrent van Shell ziet aan orders en vraag … steeds meer aanbod van duurzame energie uit zon en wind komt, gevolgd door stroom van kerncentrales.”
Dat laatste is gewoon niet waar, wat de vraag oproept wat er waar is van de rest?
Ook in de VS is kernenergie inmiddels op de terugweg:
2013 100 kernreactoren goed voor 20% van hun stroom. 3 in aanbouw.
2023 93 kernreactoren goed voor 18% van hun stroom. 1 in aanbouw.
Vincent wil zon
Welke slimmerik raapt al die gratis stroom op?
29 augustus 2024
We hebben steeds vaker stroom over, en die is dan spotgoedkoop. ‘Dus’ gaan we zonnepanelen uitzetten. Zonde. Wie raapt met een slim idee die gratis energie op?
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/welke-slimmerik-raapt-al-die-gratis-stroom-op~b8797eeb/
https://www.youtube.com/watch?v=sj0Q4wIvyxw
Tja, ON, FvD, van Haga; wat moet je daar nu weer van denken:
https://www.ninefornews.nl/uitspraak-minister-brekelmans-over-inzet-f-16s-in-rusland-zet-kwaad-bloed-heel-gevaarlijk-dit/
Maar gelukkig is daar David Icke die altijd zo goed de Dots weet te connecten.
Ben benieuwd naar zijn reactie:
https://davidicke.com/2024/08/29/ultimate-mind-control-the-hive-mind-david-icke-dot-connector-videocast/
Nee hoor, ik trol maar een beetje.
Wat een absurd idee. Het leid alleen maar naar meer hysterie en dat is precies wat we niet nog meer nodig hebben. De nieuwste kerncentrales zijn nog veiliger en het afval kan in thorium centrales worden bijgestookt. Als ik.mij goed herinner zijn er zelfs manieren die het afval kunnen raffineren er schijnen bruikbare stoffen in te zitten.
Ondanks 50jaar roepen bestaan er nog steeds geen thorium centrales.
Niet raar gezien de grotere complexiteit = nog hogere kostprijs van de geproduceerde stroom.
“Als ik.mij goed herinner zijn er zelfs manieren die het afval kunnen raffineren er schijnen bruikbare stoffen in te zitten.”
Ongetwijfeld. De kosten zijn echter gigantisch.
In UK geschat op £100miljard….
Kortom totaal oneconomisch.
Ze hebben mijn idee gejat: ding ondergronds bouwen, na levensduur gewoon laten zitten.