Door Clintel.

De energietransitie waar Nederland zich recent in gestort heeft, is astronomisch duur, gaat de wereld niet redden en zal afbreuk doen aan onze welvaart, veiligheid en welzijn.

Dat is een van de centrale stellingen van de klimaatkritische wetenschapsjournalist Arnout Jaspers, auteur van De Stikstoffuik. Clintel geeft hem op woensdag 4 september (bij Antropia in Driebergen) voluit de gelegenheid zijn visie te geven op de zin en vooral de onzin van de energietransitie. Tickets zijn hier verkrijgbaar. Vrienden van Clintel krijgen separaat een kortingscode toegestuurd.

Met de bestseller en mythbuster De Stikstoffuik uit 2023 vestigde freelance wetenschapsjournalist Arnout Jaspers definitief zijn naam als criticus van de mainstream-visie op milieu en klimaatbeleid. Jaspers richt zich momenteel op de energietransitie die in Nederland gaande is. Daarover schreef hij recent het boek De Klimaatoptimist.

“Het huidige kabinet zet helaas in grote lijnen de dwalingen van de kabinetten Rutte voort, en neemt niet duidelijk afstand van typische Jetten-obsessies als klimaatkoploper willen zijn, 100% ‘hernieuwbare’ energie en netto-nul in 2050.”

“Met een meer pragmatische, dus optimistische kijk op klimaatverandering, kunnen we ook een veel pragmatischer energietransitie doorvoeren. Daarin levert kernenergie de hoofdmoot van de elektriciteit, samen met wind- en zonne-energie, en blijven zeer moeilijk te decarboniseren sectoren als de luchtvaart op fossiele brandstoffen vliegen. De groene waterstof-economie wordt dan grotendeels overbodig, net als het volstouwen van de Noordzee met windmolens. Het kabinet Schoof moet dan wel nog dit jaar het roer omgooien wat betreft de energietransitie, en dit ook luid en duidelijk kenbaar maken.”

“De paniek over klimaatverandering heeft in het Westen groteske vormen aangenomen, maar in feite is Nederland prima klimaatbestendig te maken, en dat kan relatief heel goedkoop”, stelt Jaspers. “We kunnen in de Lage Landen daarmee nog vele eeuwen vooruit. Een energietransitie zonder groene taboes zorgt ervoor, dat uw kinderen en kleinkinderen ook in 2050 en 2100 nog vlees mogen eten en met het vliegtuig op vakantie kunnen, terwijl we tegelijkertijd ‘veilig en welvarend achter de dijken’ blijven wonen.”

***

 

Arnout Jaspers (1958) studeerde natuurkunde in Leiden, publiceerde als wetenschapsjournalist onder meer in NRC Handelsblad en de Volkskrant en is columnist van Wynia’s Week.

***

De Clintel-avond met Arnout Jaspers vindt plaats op woensdag 4 september om 20.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in Cultuur- en Congrescentrum Antropia in Driebergen.

 

Programma:

19.00-20.00  Inloop
20.00-20.30  Inleidend interview door Peter Baeten, journalist, met Arnout Jaspers
20.30-21.45  Presentatie Arnout Jaspers
21.45-22.00  Debat met Marcel Crok, directeur Clintel en Arnout Jaspers
22.00-23.00  Naborrel

 

Tickets zijn hier verkrijgbaar. Vrienden van Clintel krijgen separaat een kortingscode toegestuurd.

Clintel is een in Amsterdam (Nederland) gevestigde denktank die in 2019 is opgericht door de Nederlandse emeritus hoogleraar Guus Berkhout en prijswinnend wetenschapsjournalist Marcel Crok.

Clintel opereert als een waakhond voor klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In zijn eerste jaar lanceerde Clintel de World Climate Declaration, waarin het resoluut stelt dat “er geen klimaatcrisis is”. Die verklaring is nu ondertekend door ruim 1900 wetenschappers en deskundigen.

Clintel is onafhankelijk van overheden omdat die de belangrijkste financiers zijn van klimaatwetenschap en klimaatbeleid. In de praktijk betekent dit dat we brede steun nodig hebben van burgers en bedrijven over de hele wereld.

***

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Crok,

+31 6 16 236275, marcel.crok@clintel.org

***