Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Een pilot waarbij huizenbezitters hun zonnepanelen tegen betaling uitzetten, kan nog op weinig enthousiasme rekenen. Slechts zeventien geïnteresseerden hebben zich tot dusver gemeld. Energiespecialist Joris Kerkhof van vergelijkingssite Independer is niet verbaasd. Eneco en netbeheerder Stedin zijn in het noorden van Zeeland een proef gestart waarbij ze mensen betalen om hun panelen uit te zetten op zonnige dagen. Op deze manier hopen ze iets te doen aan het overvolle stroomnet.

Voor de pilot zijn zeker honderden panelenbezitters aangeschreven. Dat leidde voorlopig dus tot slechts zeventien aanmeldingen. Een verklaring voor het kleine aantal hebben de initiatiefnemers niet gegeven. Wel hopen ze dat de komende tijd meer Zeeuwen zich aanmelden.

‘Ik kan me voorstellen dat mensen niet meedoen’, zegt Kerkhof. ‘Sommigen doen het misschien uit een nobel streven, omdat ze willen bijdragen aan het oplossen van de drukte op het stroomnet. Maar veel consumenten denken toch: het zijn mijn panelen, dus ik bepaal zelf wanneer ze aanstaan. Ook weet je pas achteraf of je er goed aan hebt gedaan om mee te doen.’

‘Uit’-vergoeding is zelfs hoger dan teruglevertarief.

Netbeheerders zijn al langere tijd op zoek naar manieren om het volle stroomnet te ontlasten. Daar ontstaan regelmatig ‘files’, doordat er te veel aanbod van elektriciteit is, onder meer doordat Nederlanders veel panelen op hun daken hebben liggen en massaal stroom terugleveren aan het net.

Mensen verleiden om hun panelen uit te zetten moet helpen dit probleem op te lossen. Een eerste test in drie Zeeuwse regio’s is inmiddels gestart. Tot aan 30 september vragen Eneco en Stedin op tien zonnige dagen of de deelnemers hun panelen uit willen zetten.

De eerste drie keer krijgen ze daar een tientje per keer voor. De overige zeven keer gaat het om een variabele vergoeding, afhankelijk van het vermogen van je panelen en hoeveel je er hebt. Per kilowattuur stroom die je niet teruglevert aan het net, krijg je minimaal 40 cent. Dat is sowieso hoger dan het tarief dat je krijgt als je wel stroom teruglevert.

Het voelt natuurlijk raar dat we meer groene energie willen en dan mensen vragen om de panelen uit te zetten.

Maar Kerkhof wijst erop dat je de elektriciteit die je niet levert aan het net, ook niet kunt wegstrepen tegen je verbruik.

‘Die stroom zul je dus gewoon van het net moeten afnemen. Maar het is vooraf vaak onduidelijk tegen welk tarief je dat afneemt.’

Daardoor is volgens hem van tevoren niet duidelijk of het uitschakelen van de panelen echt iets oplevert.

Energiespecialist Martien Visser van de Hanzehogeschool in Groningen stelt dat het rendement op de panelen juist kan stijgen.

‘Je bespaart immers op de terugleverkosten.’

Daar komt bij dat wie een dynamisch contract heeft, weinig krijgt voor de stroom die wordt teruggeleverd op zonnige dagen.

‘Maar het voelt natuurlijk raar dat we meer groene energie willen en dan mensen vragen om de panelen uit te zetten’, aldus Visser.

Stedin en Eneco laten weten dat de pilot sowieso doorgaat, ook als het aantal aanmeldingen zo klein blijft.

***

Bron hier.

***