Van een onzer correspondenten.
Nog een aantal weken wachten en dan weten we op prinsjesdag hoe klimaatminister Hermans (VVD) de doorstart van het klimaatbeleid van Rutte IV vorm gaat geven. Met het vandaag verschenen PBL-rapport over het vertrouwen van de burger in klimaatbeleid en energietransitie zou een al te feestelijke hoed haar misstaan. Kern van dat rapport is dat de burger geen vertrouwen heeft in het klimaatbeleid en zeggenschap wil hebben bij de opgedrongen keuze om van het gas te gaan. Burgers zijn de overheid kwijtgeraakt als het gaat om de legitimiteit van klimaatbeleid.
Bereidheid te protesteren door burgers: 65% tot 85%.
Het Planbureau voor de Leefomgeving schrijft:
โDe sceptische houding van burgers heeft onder andere te maken met het lage vertrouwen in deย overheid als het gaat om klimaat. Een deel van de burgers ervaart het klimaatbeleid als inconsistent. Bijna 40 procent van de burgers voelen zich niet goed vertegenwoordigd door gemeenteraadsleden die beslissen over lokale plannen om over te stappen op aardgasvrij verwarmen. 54 procent van de burgers vindt niet dat gemeenten mogen besluiten om het aardgasnet van een wijk weg te halen. Als ook andere keuzes in het wijkplan, zoals rondom participatie en informatie, niet overeenkomen met wat burgers legitiem vinden, kan de protestintentie oplopen tot ongeveer 65 tot 85 procent.โ
Betaalbaarheid en een eerlijke verdeling van de kosten zijn doorslaggevend voor ervaren legitimiteit, schrijft het PBL. Burgers verwachten dat de kosten om wijken zonder aardgas te gaan verwarmen onzeker en hoog zullen zijn, en dat ze niet eerlijk verdeeld worden.
Groot onbegrip over zigzagkoers salderingsregeling.
Als er onzekerheid is over de kosten van aardgasvrij verwarmen, als de overheid niet bijdraagt aan de kosten voor de overstap of als er grote verschillen in kosten ontstaan tussen wijken, vinden burgers de wijkplannen minder legitiem. Als wijkplannen niet betaalbaar en eerlijk gevonden worden, geeft dertig tot vijftig procent van de burgers aan te gaan protesteren. Hoewel de meeste burgers in principe positief denken over aardgasvrij verwarmen, hebben zij weinig vertrouwen in de overheid en zijn zij sceptisch over de uitwerking van het aardgasvrijbeleid.
Een aantal deelnemers ervaart de regelgeving als inconsistent of tegenstrijdig en heeft daardoorย minder vertrouwen in de overheid. Zij begrijpen niet goed waarom de overheid enerzijds zegt datย zij klimaatverandering tegen willen gaan, en anderzijds een regeling afschaft die is opgezet omย daaraan bij te dragen, zoals bijvoorbeeld de salderingsregeling.
***
Bron hier.
***
Het geen vertrouwen in de politiek hebben betreft niet alleen het verminderen en totaal geen gasverbruik meer in NL maar alle maatschappelijke vraagstukken die nu spelen. Stikstof beleid, CO2 en klimaatwaanzin, Corona en nieuwe aangekondigde pandemien, migratie beleid (ondanks de zogenaamde asielcrisis), woningbouw, enz.
Nederland wordt bestuurd door puppets die aangestuurd worden door de groten op aarde. In mijn gehele leven heb ik nog niet meegemaakt dat de politiek een crisis kan oplosssen, ze kunnen ze daarintegen wel creeeren, maar zoals ik al beschreef dit gaat in opdracht.
Het waanzinnige stikstofbeleid waardoor bouwprojecten niet door kunnen gaan en boeren ernstig worden gehinderd,
draagt natuurlijk ook fors bij aan het ondermijnen van het vertrouwen in de overheid.
Waanzinnig omdat:
– NL het enige land is dat een dergelijk beleid voert.
Direct over de grens met Dld waar evenveel of meer industrie is, zijn de stikstof uitstoot normen een factor 300 ruimer!
– meer stikstof in de natuur geen negatieve gevolgen heeft voor de natuur. Alleen voor de kenners die dan zeldzaam plantje x gaan missen of zoals ze het wijds noemen “minder biodiversiteit.” Alsof dat zo belangrijk zou zijn. Er is immers geen sprake van uitsterven van plantensoorten, wel binnen een beperkt gebied maar dat is niet relevant voor onze toekomst of die van de biodiversiteit in de wereld.
Propaganda van de bovenste plank, het PBL heeft mij niets gevraagd, ze bedenken een onderzoek wat ze het beste uit komt.
Samen met de NOS de burgerij op een bepaald been zetten. Lees; https://www.deanderekrant.nl/nieuws/overheid-zet-psychologische-oorlogvoering-in-tegen-eigen-bevolking-2024-08-25
Laat ze toch kletsen, zo’n Sophie Hermans is toch het toonbeeld van onzinnig gezwets, ze past er helemaal tussen.
Toneelgroep “Clownsworld”.
Noemde iemand haar geen tassendrager van Rutte, nou dus precies dat is hoogst haalbare van deze dame. En ik hoop dat ze daarin taak volwassen is!
Glas-plas-was. Ik krijg zomaar het gevoel dat Cornelia gelijk krijgt met haar verhaal dat er uiteindelijk niks gaat veranderen.
Volgens mij is het niet zo moeilijk om tegen de EU-Kommissarissen een ‘dikke vinger’ te laten zien, maar je moet het wel durven. En hopen dat je hoogste baas Dick Schoof geen EU-Sloof is.
Sophieโs Choice zal er een zijn die niemand zal verbazen, ze heeft geen andere keuze dan de uitgestippelde paden te bewandelen.
Ze heeft het geschopt van tassen dragen voor Rutte tot tassendrager van het klimaat industrieel complex .
Jammer, al die gehersenspoelde best wel aardige mensen.
De EV van de dag. https://t.me/vmHumor/196911
En de regering moet de energie maatschappijen dwingen om met het overtollige stroom waterstof te produceren, en niet de kosten bij de klanten leggen die stroom terug leveren.
m
Dwingen om het financieel onmogelijke met vele subsidies toch mogelijk te maken?
Hier in Utrecht Oost werkt Energie -U ( waarschijnlijk de oudste actiegroep ) innig en actief samen met de gemeente om ook de bewoners van de Wijk Oost – middels te organiseren bijeenkomsten – te overtuigen dat een warmtenet duurzaam is . Appeltje eitje , want het zijn ingenieurs die dat komen vertellen ; gehersenspoelde ingenieurs. ” omdat we nu eenmaal te maken hebben met een klimaatcrisis ”
En zo gaat het overal .
zwem, zwem, zwem.
Zodra de echte kosten boven water komen, dan gaat blijken dat warmtenetten overal waar iets voor de warmte moet worden betaald, duurder zijn dan alternatieven.
Ja. Wij hebben hier in het noorden een grote misoogst van aardappelen agv te veel vrieskou op de grond. Ik zal de media hier in de gaten houden. Het moet vast zijn vanwege de mens gemaakte ‘klimaatverandering’/
Noord, oost, zuid, west, gas best. Schone verbranding zonder as. Wat wil je nog. Ook nog meer CO2. Dat is goed.
https://www.climategate.nl/2024/08/het-mooiste-niet-vertelde-verhaal-van-de-21e-eeuw-door-gregory-wrightstone/
Zonne panelen werken hier wel goed, want we hebben veel zon (klik op mijn naam). Maar in NL? Wind energie is een lucht kasteel….gaat nooit goed werken.
Zonnepanelen alleen produceerden vorig jaar in NL 18% van ons stroomverbruik.
Wind 27%. Samen ruim 40%.
Dat is dit jaar tot mei gegroeid naar 45%.
Waarom denk je dat zonnepanelen hier niet goed werken?
Omdat ze uitgezet worden wanneer de zon schijnt?
Bas
Omdat het net in de periode dat het nodig is niet werkt en in de overige perioden niet lonend is. Dat is zelfs voor iemand die kennelijk niet kan rekenen, nog duidelijk te maken.
Heren,
Iedereen die een beetje kennis heeft en zonnepanelen op zijn dak laat leggen weet hoe het werkt.
Daarom wil ik ook de Noord-Noord-West kant van mijn dak laten beleggen.
Hoef ik pas als het echt donker is stroom van het net te halen.
Mevrouw Hermans doet me denken aan een madeliefje. Ofwel, leuk, maar wat mot je ermee?
Onze Sophie zit daar niet vanwege haar kennis, maar vanwege haar kennissen.
Sophietje, leuk liedje, daar is alles wel mee gezegd.