De zondagse beschouwing van Jan van Friesland.

Het is aan de geschiedenis zelf om te oordelen wat de waarde is van alles wat zij tot stand heeft gebracht. Ik bedoel dit: met de wijsheid van de terugblik is de Duitse bezetting en Jodenvervolging vreselijk geweest. Dat nooit weer. En zie, nu fietsen Duitse kleinkinderen van ooit binnengemarcheerde soldaten in onze vakantieparken en genieten van ons land. Duitsers leggen op 4 mei kransen.

Tussen 2026 en 2042 zal ruim 37,5 miljoen ton CO2 de bodem van de Noordzee ingaan.

Of neem de slag bij Waterloo waar Napoleon sneefde. Wat was tijdens de tweehonderdjarige herdenking in 2015 qua historische intensiteit daarvan nog over: niet meer dan dat glimlachend de verre vijanden-nazaten van Napoleon en generaal Wellington, Jean-Christophe Napoleon Bonaparte en Arthur Wellesley, lachend tegen elkaars gevulde champagneglazen tikten.

Wytske Postma.

Of neem onze Amalia. Hoe zal over honderdvijftig jaar worden geoordeeld dat zij, drager van het uitzonderlijke Oranje-gen, 24/7 met een groot gewapend team moest worden bewaakt op kosten van de belastingbetaler en geen gewoon leven kon leiden? We zullen zien, ik maak het niet meer mee.

Ik ben, in die zin, ook wel benieuwd naar het streven van de ondergrondse opslag van CO2, door middel van Carbon Capture & Storage (CCS). Klimaatalarmisten denken hiermee de temperatuur van de aarde te kunnen beïnvloeden. Hoe meer we CO2 in de zeebodem pompen, hoe koeler de aarde, zo denkt men. Het maakt allemaal deel uit van een enorme links-groene drive om CO2 uit te bannen, want de Parijse klimaatdoelen moeten koste wat het kost worden gehaald. Tussen 2026 en 2042 zal ruim 37,5 miljoen ton CO2 de bodem van de Noordzee ingaan.

Jan van Friesland.

Mij trof in dit opzicht de zorgen van het NSC-kamerlid Wytske Postma over de nietsontziende jacht op het onschuldige CO2. Ze sprak tijdens een Kameroverleg:

‘Ik was afgelopen maandag in een kas in Pijnacker. De mensen hadden die angst ook, want zij hebben gewoon CO2 nodig om hun planten en groenten goed te kunnen laten groeien.(…) Ik wil de Minister graag vragen om goede maatregelen – ik wil graag dat Nederland zich daarvoor inzet – waardoor we de CO2 die we noodzakelijk nodig hebben niet afvangen, dus CCS niet op zo’n manier gaan stimuleren.’

Misschien komt middels de groente- en bloemenkassen van Pijnacker ooit de bevrijding van CO2.

***