Foto: Shutterstock,

Van een onzer correspondenten.

De Stichting Energietransitie en Kernenergie stuurde een brief aan vicepremier Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei, waarin ze zichzelf introduceerde en waarin ze tevens enkele aandachtspunten formuleerde die betrekking hebben op het kernenergiebeleid. Dat betreft met name het belang van de kerncentrale Borssele, dat van de marktvorm, dat van de kleine modulaire reactor (SMR) en dat van kernenergie voor de productie van groene waterstof. Ook signaleert de stichting belangenverstrengeling bij een belangrijke stakeholder en subsidieverstrekker.

De stichting:

‘Voor de positie van kernenergie in het energiesysteem is de keuze voor de marktvorm essentieel. Recent is er een groot onderzoek door NWO gestart en gefinancierd om dat nader te bezien. Wij hebben echter grote twijfels over de rol van de stakeholder ‘Topsector Energie’. Kernenergie wordt daarin wel genoemd, maar speelt nauwelijks een rol. Signalen die wij krijgen maken ons ongerust en lijken zelfs op belangenverstrengeling te wijzen. Daardoor schatten wij de kansen op een adequate technologie-neutrale aanpak van de energietransitie als laag in. In dat verband zouden wij ook pleiten voor uitvoering van de meest recente motie van Tweede Kamerlid Silvio Erkens om SMR-pilots vooraan in de Programma Aanpak te zetten.’

Nu ook provincies en gemeenten indringende belangstelling tonen voor plaatsing binnen hun provinciegrenzen van de zo genoemde Small Modular Reactors (SMR’s), waarbij de noodzakelijke transitie kan worden versneld en ook een positieve impact heeft op de problemen bij de net-infrastructuur, is het gewenst daar extra aandacht aan te geven, stelt de Stichting Energietransitie en Kernenergie. Zo zou kunnen worden bezien in hoeverre regels en bevoegdheden van lagere overheden aanpassing behoeven om een snelle introductie mogelijk te maken.

***

Bronnen: hierhier en hier.

***