Foto: Shutterstock.

Als de Duitsers helemaal niets hadden gedaan, was het groener geweest.

Door Jo Nova.

Duitsland had al kernenergie in 2002. Als ze dat gewoon hadden behouden en niet al die wind- en zonne-energiecentrales hadden gebouwd, hadden ze niet 697 miljard euro aan subsidies hoeven uitgeven en hadden ze hun uitstoot met 73% kunnen terugdringen.

Als er ooit een statistiek is die zegt dat er iets rot is in de staat van klimaatpaniek, dan is dit het wel. Ik bedoel, doet CO2 ertoe of niet? Maken de Groenen zich er überhaupt druk om, of zelfs maar een beetje? Als er een klimaatnoodsituatie was en de Groenen zich zorgen maakten over CO2, dan hadden ze misschien geprotesteerd dat de Energiewende een roekeloos experiment was. Maar als de Groenen instrumenten waren voor communisten, buitenlandse staten of bankiers-investeerders, dan zouden ze misschien opties blijven kiezen die andere landen ten goede komen, bankiers helpen of gewoon de overheid groter maken.

Ofwel zijn de Duitse Groenen er volledig in gefaald hun taak te volbrengen, ofwel streefden ze eigenlijk naar iets anders.

Ross Pomery schrijft op RealClearScience en  WattsUpWithThat

Studie kwantificeert de rampzalige omschakeling van Duitsland van kernenergie

Aan het begin van het millennium lanceerde Duitsland een ambitieus plan om over te stappen op hernieuwbare energie. “Die Energiewende” initieerde een enorme uitbreiding van zonne- en windenergie, wat resulteerde in een prijzenswaardige vermindering van 25 procent in koolstofemissies in 2022…

In 2002 leverde kernenergie ongeveer een vijfde van de elektriciteit in Duitsland. Eenentwintig jaar later leverde het helemaal niets. Een leek zou denken dat goedkope wind- en zonne-energie het gat eenvoudigweg zouden kunnen opvullen, maar zo eenvoudig is het niet.

Jan Emblemsvåg , hoogleraar civiele techniek aan de Noorse NTNU, heeft onlangs een studie gepubliceerd waarin het ambitieuze Duitse Energiewende-programma voor hernieuwbare energie wordt vergeleken met kernenergie:

“Wat als Duitsland zijn geld had uitgegeven aan kernenergie en het beleid van 2002 tot en met 2022 (20 jaar) niet had gevolgd; zou Duitsland dan meer emissiereducties en lagere uitgaven hebben bereikt?”

Zelfs Duitse bureaucraten geven toe dat de Energiewende “een bedreiging vormt voor de Duitse economie”:

Het Duitse Federale Rekenhof (Bundesrechnungshof) schrijft over het Duitse beleid dat in het Duits ‘Die Energiewende’ wordt genoemd en concludeert: ‘ Het Bundesrechnungshof waarschuwt dat de energietransitie in haar huidige vorm een ​​bedreiging vormt voor de Duitse economie en de financiële draagkracht van elektriciteitsverbruikende bedrijven en huishoudens overbelast’ (Bundesrechnungshof Citation 2021a).

Er werd een heleboel wind- (groen) en zonne-energie (oranje) aan het Duitse net toegevoegd en het was erger dan nutteloos:

Energiewende, Duitsland

 

Gezien deze resultaten kan er geen enkele twijfel over bestaan ​​dat als Duitsland had geïnvesteerd in NPP’s [Nuclear Power Plants] in plaats van VRE’s [Variable Renewable Energy], Duitsland meer koolstofvrij zou zijn geworden met veel minder nominale uitgaven. De korte conclusie is dat Duitsland zijn klimaatdoelen zou hebben bereikt met een substantiële marge op de helft van de uitgaven van Energiewende.

De Duitsers hebben dit experiment gedaan, zodat wij dat niet hoeven te doen

Verbrand dat geld maar op een brandstapel voor de weergoden:

Duitse uitgaven voor hernieuwbare energie

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14786451.2024.2355642#d1e128

Deze kosten omvatten niet de extra lasten van dure elektriciteit voor bedrijven en huishoudens, de alternatieve kosten van geld dat anders besteed had kunnen worden, of het verlies van talent, intelligentie en industrie aan andere landen.

De bouw van nieuwe kerncentrales was nog steeds goedkoper dan wind- en zonne-energie

In het artikel wordt een ander scenario besproken, waarbij meer kerncentrales werden gebouwd, waarbij de kosten zorgvuldig werden ingeschat en de bouwtijd lang was. De conclusie is dat de Duitsers hiermee 330 miljard euro hadden bespaard.

Wat zou er gebeurd zijn als Duitsland kerncentrales had gebouwd in plaats van wind- en zonne-energie?

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14786451.2024.2355642#d1e128

Het is geen toeval dat Duitsland in 2024 een van de duurste elektriciteitsbedrijven van Europa heeft, dat het ondernemersvertrouwen laag is en dat VW onlangs heeft aangekondigd dat het na 87 jaar productie de Duitse fabrieken mogelijk moet sluiten .

Volkswagen, dat in 1937 werd opgericht, zei onlangs dat het ongekende fabriekssluitingen in Duitsland niet langer kan uitsluiten, omdat het op zoek is naar manieren om miljarden euro’s te besparen.

Chief executive Oliver Blume zei:

“De economische omgeving is nog moeilijker geworden en nieuwe spelers dringen Europa binnen. Duitsland als vestigingsplaats voor bedrijven loopt steeds verder achter op het gebied van concurrentievermogen.”

Volkswagen heeft wereldwijd ongeveer 650.000 werknemers in dienst, waarvan er bijna 300.000 in Duitsland werken. De dreiging van fabriekssluitingen leidde onmiddellijk tot een felle tegenreactie …

Jo Nova.

Referentie

Emblemsvåg, J. (2024). Wat als Duitsland had geïnvesteerd in kernenergie? Een vergelijking tussen het Duitse energiebeleid van de afgelopen 20 jaar en een alternatief beleid van investeren in kernenergie. International Journal of Sustainable Energy, 43(1).

Zie hier.

***

Bron hier.

***