Jannes Verwer.

Door Jannes Verwer.

Kernenergie zou te duur zijn tegenover zon en wind. De auteurs van de beschouwing Teulings, Ter Haar en Kupers voeren daartoe een doelredenering in het FD om dit aan te tonen. Zie hier.

Het is inderdaad donders lastig om de verschillende energiesystemen integer met elkaar te vergelijken. Allereerst hoe bepaal je de kosten voor kernenergie met enige nauwkeurigheid. Bouwkosten, certificeringskosten, afschrijvingstermijnen, financieringskosten kunnen met brede variaties gekozen worden.

Een vergelijking trekken met de geprognoticeerde kosten van enkele projecten voor grote centrales elders is niet meer dan een grove benadering. De stelling dat kernenergiecentrales weinig of geen leverings flexibiliteit hebben geldt in ieder geval niet voor de moderne centrales.

De auteurs gaan vooral uit van de Nederlandse situatie waar in de huidige plannen wind en zon de belangrijkste rol spelen. De hoge kosten die noodzakelijk zijn om de netten daar op aan te passen en de aanzienlijke kosten die gemoeid gaan met het in stand houden van de energiebalans worden in de beschouwingen niet meegenomen.

De gedachten dat dit met behulp van waterstof bereikbaar is zijn ook nog een greep in de lucht. In de huidige plannen moet het energie transport over grote afstanden met gelijkstroom plaats vinden. De omvangrijke kosten voor conversie tussen gelijkstroom en wisselstroom heen en weer blijven buiten beschouwing.

In dit type tekenkamer beschouwingen wordt geen aandacht gegeven aan de betrouwbaarheid van de systemen. Hoe zit het met de levensduur verwachtingen van de tweehonderd meter hoge windmolens op zee en met het materiaal gebruik van de bijzondere materialen die in wind en zonne systemen moeten worden toegepast.

De stelling dat de vraagzijde zich relatief gemakkelijk aanpast bij krapte en sterk stijgende kosten is niet onderbouwd. Nogal wiedes dat bij de zeer hoge kosten men wel productie moet afschakelen of in de kou moet gaan zitten. Maar dat is toch geen ideaal waar we blij van worden. Wereldwijd krabt men zich inmiddels achter de oren over de vraag of een systeem met zon en wind een voldoende robuust leveringssysteem levert waar een hoogwaardige economie op drijft.

De Duitse industrie spreekt nadrukkelijk over de-industrialisatie die meer en meer op gang is gekomen na het beruchte besluit in 2000 om kernenergie vaarwel te zeggen en de laatste nog werkende centrale in 2023 is gesloten.

Laat vooral de regering volop doorgaan met een beleid dat voorziet in een aanzienlijke bijdrage van kernenergie in de energie mix. Dat kan de industrie ook beter gerust stellen dat Nederland een goed land is om in de fabrieken te blijven investeren. De burger vaart er wel bij dat de lage variabele kosten voor kernenergie de marktprijzen onderdruk houden.

***

Jannes Verwer, vml. ceo E.on Benelux.

***