Van een onzer correspondenten.

Het Rathenau-Instituut heeft met de oproep aan het kabinet om grotere haast te maken met de berging van nucleair afval opnieuw haar modus gevonden om de risico’s van kernafval te benadrukken. In eerdere verkenningen van het instituut, zoals het rapport uit 2004 met de weinig vrolijk stemmende titel ‘Het nucleaire landschap’, als ook door middel van recente opinies in de krant wordt het gevaar van kernenergie benadrukt. Rathenau- wetenschappers schreven na de politieke ruk naar rechts eind vorig jaar:

‘De stilte over afvalbeheer in de politieke discussie is opvallend. Het realiseren van de nucleaire ambities zal namelijk leiden tot beduidend meer radioactief afval.’

Van alle landen is Finland inmiddels het verst met eindberging diep onder de grond.

Het is evident dat een veilige berging van radioactief afval van het grootste belang is, dat kan men het instituut niet verwijten. Maar door de discussie over berging zo prominent naar voor te willen halen in de tijd, loopt de algemene discussie over de maatschappelijke voordelen van kernenergie mogelijk opnieuw onproductieve averij op.

Eerder blokkeerde het debat over de veilige berging van kernafval, in de oeverloze maatschappelijke discussie daarover, ook de ontwikkeling van kernenergie. Het door het instituut voorgestelde op te tuigen maatschappelijk debat hierover met allerlei fasen, lijkt op een vlek die men wil wegpoetsen maar al nijver wrijvend groter laat worden. Het kan zelfs een project worden wat ‘meerdere generaties’ kan beslaan.

Van alle landen is Finland inmiddels het verst met eindberging diep onder de grond. De bouw van de berging is daar zo goed als klaar en ook is er al een vergunning afgegeven om het radioactieve afval op 400 meter diepte in tunnels te plaatsen. Naar verwachting begint het land daar volgend jaar mee.

***

Bron o.a. hier.

***