Van een onzer correspondenten.

Op steeds meer plekken zien inwoners van Westland en Midden-Delfland ze de komende jaren verschijnen: transformatorhuisjes. Er gaan er tot en met 2026 66 op de schop of komen er nieuw bij. Over de uitstraling van deze grijze kolossen valt best te praten, belooft netbeheerder Westland Infra.

We moeten met z’n allen van het gas af.

In verdeelstations wordt de ‘te sterke’ elektriciteit die vanaf de kabels boven de grond komt, omgezet naar een lagere waarde, meestal 230 tot 400 volt, zodat deze geschikt is voor huizen en bedrijven. Westland Infra versterkt het elektriciteitsnetwerk daarnaast ook met werkzaamheden in de grond, zoals het aanpassen van kabels en leidingen.

Waarom transformatorhuisjes, ook wel verdeelstations genoemd, de komende jaren als paddenstoelen uit de grond schieten? ‘Dat komt door de energietransitie’, legt Carina van der Wurff, woordvoerder van Westland Infra, uit.

‘We moeten met z’n allen van het gas af en gaan daarom steeds meer elektriciteit gebruiken. We hebben zonnepanelen, windparken en moeten elektrische auto’s laden, dus er wordt steeds meer aanbod van elektriciteit gevraagd. Je moet dan uitbreiden met die huisjes om genoeg capaciteit op te kunnen brengen.’

In deze wijk liggen extreem veel zonnepanelen.

Het gaat goed met de energietransitie in Westland en Midden-Delfland. Het barst hier van de zonnepanelen: een op de drie woningen heeft ze.

‘De afgelopen jaren was er echt een run op zonnepanelen’, licht Van der Wurff toe. ‘Dan moet je wel een spurt inzetten in het plaatsen van nieuwe huisjes.’ Die spurt begon een aantal jaren geleden en is nog niet voorbij: ‘Daar gaan wij gewoon mee door, in het hele Westland en Midden-Delfland.’

Maar het uitbreiden of nieuw plaatsen van een verdeelstation kan soms weerstand oproepen bij omwonenden. Dat doet het in de wijk Oude Veiling in Den Hoorn.

‘In deze wijk liggen extreem veel zonnepanelen’, legt Van der Wurff uit.

Een nieuw verdeelstation vond de netbeheerder hier dus geen overbodige luxe. Op 27 augustus werd gestart met de werkzaamheden. Die worden deze week afgerond.

Het gewraakte trafohuisje van enkele meters breed, hoog en diep staat tussen de huizen en pal naast de tuin van een bewoner.

Dat het nieuwe verdeelstation nodig is, begrijpen de bewoners wel. Maar waarom juist op deze locatie aan de Voorhaven, vlakbij een speeltuin: dat niet. Ook vindt de bewonersvereniging dat ze niet hebben mogen meebeslissen over waar het verdeelstation komt en vooral, hoe het eruit komt te zien. De vier brieven die ze over het project ontvingen, bevatten volgens hen weinig nuttige informatie. En waarom was er geen informatieavond?

Westland Infra gaat evalueren wat er mis ging in de Hoornse wijk:

‘We gaan kijken hoe we dat bij een volgend traject anders en beter kunnen doen. Bewonersavonden zouden daar een onderdeel van kunnen zijn’, aldus Van der Wurff.

***

Bron hier.

***