Van een onzer correspondenten.

Uitbaters van zonne- en windparken zetten de productie van groene stroom steeds vaker stil, schrijft nu.nl. Dit komt doordat er steeds meer molens en panelen zijn, wat de prijs van stroom drukt.

Als de prijs voor elektriciteit laag is, kunnen bedrijven die windmolens en zonneparken uitbaten nauwelijks iets verdienen. Ze vinden het dan verstandiger om hun panelen en molens tijdelijk uit te zetten. Tot dusver waren er dit jaar 532 uren waarin de stroomprijs lager was dan 1 cent of zelfs negatief was. Dat is meer dan de 445 uren van heel vorig jaar. Dat meldt Energieopwek, dat cijfers bijhoudt over duurzame energie.

Dat er steeds meer momenten zijn waarop de stroomprijs zeer laag is, komt doordat er meer en meer zonnepanelen en windmolenparken bij komen. Zo zijn eerder dit jaar twee grote windparken op zee in bedrijf gegaan. Hierdoor is het aanbod van stroom groter dan de vraag ernaar. In het verleden kon Nederland nog relatief veel elektriciteit exporteren. ‘Maar in andere landen neemt de productie van groene stroom ook toe’, legt Jeroen Windt van Energieopwek uit. Daardoor kan Nederland steeds minder kwijt aan landen om ons heen.

Batterijen kunnen uitkomst bieden. Daarin kun je stroom opslaan om het later te gebruiken. Maar er zijn nog weinig batterijen, dus op dit moment biedt dat weinig soelaas.

Zeeuwen krijgen geld om panelen uit te zetten.

Vorige maand is ook een proef gestart waarbij Eneco zijn klanten in Zeeland betaalt om hun panelen uit te zetten. Dat doet de energieleverancier in samenwerking met netbeheerder Stedin.

Daarbij spelen niet zozeer lage prijzen een rol, maar de drukte op het stroomnet. Op sommige momenten is er dusdanig veel aanbod van of vraag naar elektriciteit dat het overvolle stroomnet het niet aankan. Als huishoudens hun panelen uitzetten, kan dat de drukte iets verlichten. Vooralsnog was er weinig animo onder klanten. Uit de data van Energieopwek blijkt verder dat 57 procent van de elektriciteit die vorige maand is opgewekt, uit duurzame bronnen kwam. Dit ondanks het veelvuldig uitzetten van zonne- en windparken. Een jaar geleden was dat nog 49 procent.

Zonnepanelen zorgden voor 42 procent van de hernieuwbare energie. Windmolens en biomassa zorgden ieder voor 27 procent. Voor windenergie betekende dat een groei, voor biomassa een kleine krimp.

***

Bron hier.

***