Van een onzer correspondenten.
Om de economie te vergroenen zet Europa in op de massale productie van groene stroom die gebruikt kan worden voor warmtepompen, e-auto’s en groene waterstof. Maar die nieuwe technologie rijdt zich soms vast door regelgeving en problemen met de betaalbaarheid. De transitie verloopt een stuk trager dan gepland.
Groene waterstof komt maar traag op gang.
Groene waterstof leek jaren geleden het perfecte Zwitserse zakmes voor de aanpak van energieproblemen: de molecule die geproduceerd wordt op basis van groene stroom is CO2-vrij en kan gebruikt worden voor transport, verwarming, energieopslag en allerlei industriële processen. Vandaag ligt nog een pak plannen op tafel, van proefprojecten tot miljardeninvesteringen, maar omdat ze onvoldoende worden doorgezet is van een waterstofeconomie hoegenaamd nog geen sprake.
Omdat groene waterstof voor sommige industriële processen wellicht het enige middel is om te vergroenen, zet ons land er hard op in. Ze blijft ook een cruciale pijler in de klimaatdoelstellingen van de Europese Commissie. Die wil tegen 2030 10 miljoen ton groene waterstof importeren en eenzelfde hoeveelheid produceren.
Die doelstelling lijkt nu nog mijlenver buiten bereik. De jaarproductie van groene waterstof in Europa bedraagt amper 0,05 miljoen ton. De technologie bestaat al lang – waterstof kan gemaakt worden in elektrolysers die water splitsen met elektriciteit als brandstof – maar moet nog fors opgeschaald worden om de productiekosten te verlagen. Industriële bedrijven klagen dat groene waterstof nog veel duurder is dan de waterstof uit fossiele productie die ze nu al gebruiken.
De koersval is exemplarisch voor het gedaalde enthousiasme van investeerders voor waterstof.
Heel wat industriële grootverbruikers zien de Europese regels die hen vanaf 2030 verplichten om een deel groene waterstof aan te kopen niet zitten wegens te strikte criteria en een gebrek aan aanbod. Ook de Europese Rekenkamer stelde de haalbaarheid van die plannen in vraag. In ons land leidde het tot een rel met forse onderhuidse kritiek op het Antwerpse havenbedrijf. Dat zou volgens toplui uit de industrie te hard van stapel lopen met waterstofplannen.
In ons land is vandaag nog maar over één project een positieve beslissing gevallen. Hyoffwind, een vehikel van Virya Energy (Colruyt), gaat een fabriek van 25 megawatt in Zeebrugge bouwen. Die zal in een eerste fase naar schatting 3.500 ton groene waterstof per jaar kunnen produceren.
Zulke demonstratiefabrieken komen er wel in Europa. Naar grotere projecten is het meer zoeken. Shell bouwt in de Rotterdamse haven een fabriek met een vermogen van 200 megawatt. Die moet in 2026 de grootste van Europa zijn. Maar met een productie van 20.000 ton per jaar is ze nog maar goed voor 0,2 procent van de Europese ambitie. Om de lat te halen is het dus cruciaal dat nog grotere projecten, zoals een Nederlandse elektrolyser van Eneco en Mitsubishi (800 megawatt en 80.000 ton groene waterstof per jaar), tegen 2030 werkelijkheid worden.
De productie van groene waterstof in Europa ligt vandaag nog mijlenver van de doelstellingen.
Positief is wel dat Plug Power deze zomer nog 200 miljoen dollar kapitaal kon bijtanken op de beurs. Maar de beurskoers van het bedrijf bedraagt vandaag zowat een tiende van toen de Antwerpse plannen twee jaar geleden werden aangekondigd. De koersval is exemplarisch voor het gedaalde enthousiasme van investeerders voor waterstof.
Ook over de ambities om groene waterstof te importeren uit landen als Marokko, Egypte, Namibië, Oman, Australië of Chili zijn er vele vraagtekens. Die regio’s hebben veel zon, wind en ruimte en lijken ideaal om goedkoop groene stroom en grootschalig groene waterstof te produceren. Maar welke van de stapels aan voorgestelde miljardenprojecten zullen effectief gerealiseerd worden?
Investeerders zullen pas de spade in de grond steken als er langetermijncontracten met afnemers zijn en ook de logistiek met conversiefabrieken, terminals, pijpleidingen en gespecialiseerde schepen beschikbaar zijn. Het is een teken aan de wand dat DEME – een van de waterstofpioniers in ons land – duidelijk zegt dat zijn megaprojecten voor waterstof pas iets voor het volgende decennium zijn.
Goedkoop aardgas hypothekeert doorbraak warmtepompen
Warmtepompen houden al jaren de belofte in om als klimaattechnologie bij uitstek de verwarming van woningen en gebouwen te kunnen aanpakken. Terwijl stookolie- en gasketels onherroepelijk CO2 uitstoten, kunnen warmtepompen draaien op hernieuwbare elektriciteit of kernenergie en zo fossielvrije verwarming verzekeren.
Toch waarschuwde de European Heat Pump Association deze zomer dat de verkoop niet snel genoeg aantrekt om het Europese doel van 60 miljoen geïnstalleerde warmtepompen tegen 2030 te halen. Zonder bijkomende maatregelen komt die kaap pas vijf jaar later in zicht. Na een groeispurt van 38 procent tijdens de energiecrisis tot meer dan 3 miljoen nieuwe installaties in 2022, viel de verkoop vorig jaar voor het eerst weer terug met 6,5 procent. Heel wat warmtepompproducenten gingen op de rem staan, schrapten banen en schroefden investeringen terug.
***
Zie voor het hele artikel, hier.
***
Alleen witte waterstof is beperkt heilzaam voor de moderne maatschappij, massale groene en grijze waterstof productie zijn geen werkbare / haalbare ‘klimaat’-oplossingen.
Witte waterstof, natuurlijke waterstof, ook “geologische waterstof” of “gouden waterstof” genoemd, is waterstof dat in zijn puurste vorm in de grond gevonden wordt.
Volgens de U.S. Geological Survey zou wereldwijd meer dan 3 biljoen ton aan natuurlijke waterstof beschikbaar zijn in de ondergrond.
Echter ook witte waterstof is en blijft een gevaarlijke explosieve energiebron, met hoge kosten van veiligheid, compressie, opslag en transport.
De calorische waarde van waterstof is 1/3 van aardgas, dus moet je 3 keer zoveel waterstof pompen / verbranden voor de zelfde warmte uitkomst als met aardgas.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_waterstof
Het zou beschikbaar moeten zijn. Je moet het alleen zien te vinden. Ook zijn er ontelbare krasloten met een prijs er op in de wereld beschikbaar. En toch zijn er statistici die denken dat investeren in de opkoop niet rendabel is. Daarom is het beter andermans geld hiervoor in te zetten.
Witte waterstof zomaar uit de ondergrond ken ik eigenlijk niet , wel zwavelwaterstof en daar moet je echt niet blij mee zijn erg giftig. Ingeval van olie/gas boringen zijn er permanent detectiepaparaten voor.
Wat ijzerwol mengen met zwavelpoeder. Dat in brand steken en de resten met een beetje zoutzuur overgieten. Was mijn eerste chemische thuisproef. Ik was een jaar of 14. Wel een boze moeder als gevolg!
Het gaat nu toch echt pijn doen en de supertanker van de klimaatwaanzin is druk bezig om de koers te verleggen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2024/09/20/de-laatste-485-miljoen-jaar-was-de-aarde-vijf-keer-extreem-heet-en-altijd-was-co2-de-hoofdverdachte-a4866423
Nog even zeg en Joop en de VK gaan roepen dat die asielzoekers allemaal criminelen zijn, Bas vol voor kernenergie gaat, Baudet vindt dat Poetin een psychopaat is en Willem Engel mensen oproept om zich toch vooral te laten vaccineren tegen Covid.
Dat ik dat nog mag meemaken.
Ze zijn er bijna. Nu nog even dat van ‘co2 de hoofdverdachte’ afleren.
Paleologen vertellen me dat de ligging van de continenten een veel waarschijnlijkere oorzaak is omdat dat de grote oceaan stromingen bepaalt die de energie van de tropen naar de polen transporteren.
Natuurlijk gaat er een groot ongeluk gebeuren met waterstof in de toekomst. Een Hindenburg identieke catastrofe, die in een klap de hele negotie om zeep helpt.
De gesmolten zout reactor, draaiend op kernafval en Thorium zal dan de voorkeur krijgen en iedereen zal zich afvragen waarom men toch zo apert de verkeerde weg heeft gekozen destijds. Timmermans zit dan enigszins verward te kijken in zijn fotoboeken, uit de tijd nog dat hij een baard droeg..
“Goedkoop aardgas hypothekeert doorbraak warmtepompen”
Aan de “goedkope prijs” van aardgas kunnen politici wel sleutelen, hier en daar een tax erbij, CO2-taks, Nordstream-taks enz…
Ik wil het nu eens hebben over rode waterstof ……. Nou ja. Heet waterstof gas gloeit met een mooie helder rode kleur bij 656 nm. Vandaar.
Een waterstof molekuul is aanzienlijk kleiner dan een Methaan molekuul. Daardoor kan het door kleinere gaten diffunderen dan CH4. Het bestaande gasnet is daarom niet vanzelfsprekend geschikt voor waterstof en zal daarom op grote schaal moeten worden aangepast. Dat alleen al maakt het oneconomisch duur.
Toch maar even dat stukje van Anthony F in de NRC gelezen . De laatste twee alinea’s waren weer zo prachtig dat ik ze hier maar weergeef.
“De uitkomsten van de studie hebben Judd niet alleen verrast. Ze is ook bezorgd dat klimaatsceptici en -ontkenners ermee aan de haal gaan. „Ik ben bang dat ze erop wijzen dat het klimaat het grootste deel van de laatste 485 miljoen jaar in een warme toestand heeft verkeerd, en dan zeggen: zie je wel, er is nu niks aan de hand.”
Maar de opwarming nu gaat zó snel. De meeste organismen evolueren niet snel genoeg om dat tempo bij te kunnen houden. „Het geeft een hogere kans op massale uitsterving.” En de aarde kan zich op den duur wel weer aanpassen. „Maar het is geen garantie dat hetzelfde geldt voor menselijke samenlevingen.”ze hier weergeef.
Als ik binnenkort weer eens met het vliegtuig naar een warm oort ga is de opwarming voor mij zeker het tienvoudige van de afgelopen tweehonderd jaar en daar bevinden zich ook gewoon mensen, dieren en planten. en ik gedij er ook bij.
Ze willen gewoon ellende en narigheid die klimaatkerkers en worden steeds verwarder.
Rene, ook dit jaar voor het derde jaar op rij, weer een aantal dagen met temperaturen van rond de 40 C hier.
Explosieve toename van het aantal doden (Not).
Och, je past je aan en dat is alles.
De mensen in midden Europa die afgelopen week wegspoelden en huis en haard grotendeels zijn kwijtgeraakt hadden zich ook maar gewoon moeten aanpassen?
Hoe dan?
“hadden zich ook maar gewoon moeten aanpassen?”
Donau water niveau daalt tot aan Hongarije.
https://earlyfloodalert.com/paw/index.html?commonid=13242201-de
De “lokale” riviertjes waren niet bestand en niet ingericht. (net als in Limburg)
De goedkope windmolens uit China zullen ons vast wel gaan redden tegen hoog water.
Hoeveel minder gaat de neerslag worden in 2050?
Ach, wat zie ik nu, alles wordt nog veel erger, tenzij we wel gaan “adapteren”.
Verwacht geen adaptatie ideeën van wolkenkijkers, die hebben er geen verstand van. (van water)
Dat is geen antwoord.
Nogmaals. Adapteren. Hoe dan? Als je weet dat er in de nabije toekomst steeds grotere bakken water omlaag gaan komen, maar je niet weet waar precies.
Modelzeur, al die gebieden die nu last hebben van hoog water hebben die last al meerdere malen ondervonden in het verleden.
De merktekens van hoogwaterstanden in de vele rivieren van Europa zijn daar het bewijs van. Maar ja, geld uitgeven aan zaken waar geen direct plezier aan te beleven is is natuurlijk niet leuk.
Rivierbeddingen verbreden en/of uitdiepen. Rommel verwijderen zoals boomstammen die bij hoog water bruggen blokkeren enz.
En dus gebeurt het gewoon weer.
“Dat is geen antwoord.”
Je zegt zelf dat je het niet weet.
Je zegt eigenlijk dat we adapteren moeten opgeven.
Je zegt eerder dat we aan zee zullen verdrinken en nu in de bergen zullen we weggespoeld worden en daarna verdrinken of onder klimaatverandering gerelateerde aardverschuivingen bedoven worden.
Tot 2050 wordt alles zeker gevaarlijker.
Je wil geen antwoord, met adapteren.
Sinds 800 verloren we, in Nederland, iedere eeuw weer ruim 100.000 mensen bij verschillende vloeden, tijdens een “bijna ideaal” klimaat.
Sinds we kolen en olie gebruiken na 1800 verweren we ons een stuk beter.
Je leeft weer in een middeleeuwse ondergangs filosofie.
Eigen keus.
Vloedrampen in Nederland.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rampen_in_Nederland
Alweer geen antwoord. Het komt dus niet verder dan wijzen met het vingertje naar de vermeende schuldigen, maar oplossingen ho maar.
De conclusie van Anthony is dan terecht: “En dus gebeurt het gewoon weer.” Anders gezegd, dweilen met de kraan vol open.
Adapteren is de kop in het zand steken. Mitigeren is een betere duurzame oplossing.
“Alweer geen antwoord.”
Gelukkig was de Delta commissaris Peter Glas minder passief en wees PS Limburg en gemeenteraden erop dat ze geweigerd hadden de nieuwe Delta norm, na 1995, voor de dijken in te voeren.
De gedeeltelijke invoering redde iedereen langs de Maas nog net.
Tevens zei hij dat we nu echt wat aan die beken gingen doen omdat ze daar helemaal niet goed naar gekeken hadden.
Dat heet adaptatie.
Dat doen mensen in verantwoordelijke posities, benoemen wat kwa infra alsnog gedaan moet worden.
Van een wolkenkijker verwacht niemand enige ideeën voor een veiligere infrastructuur, laat staan actie.
Ha, ik heb weer een fan er bij en dit keer niemand minder dan Modelzeur.
Jammer dat uit zijn reactie blijkt dat hij absoluut niet weet wat adapteren is; maar ja, had iemand iets anders verwacht?
Als je mitigeert hoef je uiteindelijk nauwelijks meer te adapteren. Als je slechts adapteert blijf je bezig. Bovendien weet je tot 7 dagen tevoren niet waar de volgende klap zich zal aandienen en dus waar je had moeten adapteren.
Vervolgens kunnen de cynici met het vingertje wijzen naar diegenen die gefaald hebben te adapteren.
‘Als je mitigeert hoef je uiteindelijk nauwelijks meer te adapteren. ”
Pas als de temperatuur weer terug is op 1850 waardes ben je gereed alsnog “nauwelijks” te adapteren.
Precies wat ik aangaf, voor veiligheid en bescherming voor de komende 100 jaar moet je niet bij een wolkenkijker zijn.
Adapteren is de schop in het zand steken. Nu.
…….. en mitigeren tegelijkertijd. Nu.
maar betere ware het geweest 40 jaar geleden de wolkenkijker serieus te nemen en beginnen met mitigeren, dan hadden we nu minder hoeven te adapteren.
Maar ja, het kalf moet nu eenmaal eerst verdronken zijn. Dat is inmiddels gebeurd.