Van een onzer correspondenten.
Vereniging Eigen Huis roept het kabinet op om met spoed nieuwe stimuleringsmaatregelen voor zonnepanelen te ontwikkelen. Door het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 en stijgende vergoedingen die energieleveranciers rekenen voor teruggeleverde stroom daalt de vraag naar zonnepanelen nu al sterk. De vereniging startte gisteren een landelijke petitie.
Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis:
‘Het kabinet moet huis- en appartementseigenaren veel meer vertrouwen geven dat investeren in zonnepanelen verstandig en belangrijk is. Uit het regeerprogramma en het voorliggende wetsvoorstel over de afschaffing van de salderingsregeling blijkt geen enkele toekomstvisie, terwijl zonnepanelen een belangrijke rol spelen bij de verduurzaming en de energietransitie. Het kabinet moet een terugverdientijd van 7 jaar garanderen, omdat uit de praktijk blijkt dat veel consumenten anders afhaken.’
Zonder nieuw beleid lopen de terugverdientijden van zonnepanelen vanaf 2027 op naar 16 jaar.
VEH ziet nu pas de donkere wolken voor eigenaren van zonnepanelen
Er moeten volgens VEH heldere regels komen over terugleververgoedingen en -kosten van zonnestroom. Die worden nu overgelaten aan de marktpartijen en zorgen voor ongenoegen en teleurstelling als rendementen veel lager blijken te zijn dan bij de aanschaf werd beloofd. Langjarige zekerheid over de terugverdientijd is van het grootste belang; hoe langer mensen daaraan twijfelen, hoe groter de terugval in de vraag naar zonnepanelen.
***
Petitie salderingsregeling Vereniging Eigen Huis https://www.eigenhuis.nl/petitiezonnepanelen
***
Ik vroeg mij af:
Kan je zonnepanelen, slimme en digitale gas en elektra meters, slimme ijskasten verbonden op internet ook op afstand laten ontploffen?
En zijn dan de mensen met een oude woning met houten vloeren e.d extra kwetsbaar?
Ik heb zelf het liefst analoge meters. Kosten het minste energie dus “duurzaam”.
Sorry voor deze bijvraag. Ik had deze petitie gezien. VEH gaat al heel lang met de klimaatleugen mee.
Ontploffen laten lukt niet. Er zitten geen goede energetische stoffen (lees: explosieven) in een ijskast. Die apparaten op afstand uitzetten lukt wel. Als dat maar lang genoeg en bij voldoende mensen gebeurt, ontploft onze economie vanzelf.
De oplossing voor zonnepanelen is betalen voor stroom onafhankelijk van de richting. Dus als een kwh x cent incl belasting kost dan kost de teruglevering ook x cent. Dat stimuleert eigen gebruik en zorgt voor minder net onbalans. Een batterij is dan ook een eigen risico. De kosten voor het eigen energie risico worden dan niet verlaagd. Dit stimuleert de deel economie. Zoals de auto van de buren opladen of de was van de buren doen als de zon schijnt.
Dat komt neer op de regeling zoals we die hebben!
Met dien verstande dat als iemand meer teruglevert dan hij verbruikt hij voor dat meerdere een veel lagere vergoeding (afhankelijk van de provider) krijgt.
Het verse VEH magazine lag vandaag op de mat. Nu reeds in de blauwe container.
CBS: In 2023 was het aandeel hernieuwbare energie 16,0 procent van het totale energieverbruik in Nederland.
Hoe meer hernieuwbare energie, des te minder de energiebetrouwbaarheid / -zekerheid / en vaker de onbalans met fossiele elektriciteitproductie moet worden bestreden.
Je kan vaststellen dat VEH, bewust over dat probleem van leveringszekerheid heen stapt, door ideologisch gedreven zeer gemotiveerd vals enthousiasme verspreiden ……
…. voor risicovol meer investeren door de consument in een twijfelachtige ‘klimaatmaatregel’ zoals zonnepanelen op het dak, dan wel geleased,……
…. die het nationale elektriciteitsnet dagelijks / zelfs per uur in kostbare onbalans brengt, …….
…. onbalans, die met snelle reactie fossiele elektriciteit productiecebtrales moet worden gebalanceerd, …..
…. en daardoor ook niet bijdraagt aan het bestrijden van de altijd al bepalende asynchrone tientallen natuurlijke klimaatfactoren die de klimaatverandering in de wereld als vanouds aansturen.
Het is economisch verantwoorder om op te zeggen, hetgeen wij dan ook een aantal jaren geleden gedaan hebben toen ik een tendens naar klimaatalarmisme bemerkte en waaraan ik me begon te irriteren.
“Hoe meer hernieuwbare energie, des te minder de energiebetrouwbaarheid”
Hoe kom je daarbij?
De cijfers laten het omgekeerde zien.
Omdat de Koning dat zei, we moesten een beetje prepper worden wat ik overigens al ben danzij fossiele brandstoffen.
Als het waar is dat hij dat zei, dan is dat erg dom van hem.
Dat is niet dom, de Koning zegt zelf niets, hij preekt wat hem voorgeschoteld word.
Vrijwel iedere krant meldt dit.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/520379005/zelfs-de-koning-begint-over-preppen-maar-hoe-nuttig-is-het-nu-echt
Bas, jij beweert dat hoe meer instabiliteit aan een systeem wordt toegevoegd, des te stabieler het wordt?
Okay… Maar die stabiliteit komt niet uit zichzelf. Daar moeten we wat voor doen, zoals het plpaatsen van apparatuur die het stabiel maken. En dat kost geld en energie.
Aanvulling.
Uit De Ingenieur:””Door het sluiten van kolen- en gascentrales en de introductie van wind- en zonne-energie wordt het steeds moeilijker om het stroomnet stabiel te houden.”
Bas! Schrijf ze snel dat ze ongelijk hebben!
@Johan,
Omdat dat stabiel maken niet veel kost, zie dat wind+zon een steeds grotere rol krijgt in de wereld.
Dat bericht in de ingenieur is ter rechtvaardiging van de aanschaf van een batterij.
Natuurlijk maak je daarmee je elektriciteitsvoorziening weer wat stabieler.
“onbalans, die met snelle reactie fossiele elektriciteit productiecebtrales moet worden gebalanceerd,”
Dat is maar voor een klein deel zo. De werkelijkheid:
– een grote producent zoals onze KCB (485MW) ruwweg eens in de 2 jaar plotseling totaal plat gaat. Meestal vanwege ingreep van het veiligheidssysteem. En dat ze daarna maar moeizaam en traag weer op gang komen.
– de onbalans die dan ontstaat wordt grotendeels opgelost door onze glastuinders die hun groeilampen uitzetten en hun stroomproductie dan aan het net gaan leveren (want hun generatoren blijven gewoon doordraaien).
Fluctuaties in de wind+zon productie zijn veel kleiner. Bovendien zijn de exploitanten van die wind- & zonne-farms verantwoordelijk dat ze hoe dan ook de verkochte hoeveelheid stroom blijven leveren. Ze kopen dan stroom bij op de momentane markt. Als de prijs daar hoog wordt dan gaan importeurs uit onze buurlanden waarmee we een koppeling hebben (Noorwegen, Denemarken, Dld, België en UK) importeren.
Dat laatste klinkt omslachtig maar wordt door ervaren handelaren binnen een paar seconden geregeld.
Bovendien gaat het importeren razendsnel want stroom via hoogspanningsleidingen gaat nog altijd ~200.000km/seconde….
Dat is 5 keer de wereld rond in één seconde.
1250 windturbines (24/7/365) nodig voor één kerncentrale… De productiefactor van één moderne grootste type windturbine is 30 ~ 50 %.
De incidenten die tot nu toe in Europa hebben plaatsgevonden, zijn te wijten aan systeemstabiliteitsproblemen in frequentie en spanning. Dit krijgt een belangrijke dimensie zodra het aandeel van intermitterende hernieuwbare energieproductie (zon en wind – EnRi) de 30% overschrijdt. Het wordt vergroot door de nauwe integratie van systemen. Systeembeheerders laten niet na om lessen te trekken uit feedback.
Er zijn ook om andere redenen problemen in de wereld ondervonden, met name vanwege het gebrek aan back-up- en flexibiliteitsbronnen en onvoldoende anticipatie op hun beschikbaarheid.
Incidenten op elektriciteitsnetten als gevolg van de aanwezigheid van groeiende wind- en zonne-PV-capaciteiten met intermitterende productie komen vaak terug in Europa, net als in andere regio’s van de wereld. Hernieuwbare energieën met variabele invoer (VRE) vormen twee belangrijke problemen voor de leveringszekerheid van elektrische systemen.
De eerste is de variabiliteit van hun niet-controleerbare productie, waarvoor de ontwikkeling van aanvullende flexibele middelen vereist is.
De tweede is het feit dat de snelle variaties in VRE-productie een probleem vormen voor de stabiliteit van het systeem in termen van frequentie en spanning, een probleem dat een aanzienlijke dimensie krijgt zodra het aandeel van VRE-productie de drempel van 20-30% van de jaarlijkse energie overschrijdt [1].
We kunnen ons herinneren dat de stabiliteit van de frequentie, 50 Hz in Europa (figuur 1), van het elektrische systeem momenteel wordt gewaarborgd door de rotoren van de alternatoren van thermische elektriciteitscentrales, d.w.z. kern- en fossiele brandstoffen.
Hoe kan deze stabiliteit worden gewaarborgd zonder hen, aangezien de vermogensomvormers die zijn gekoppeld aan windparken en fotovoltaïsche elektriciteitscentrales en worden gebruikt voor hun aansluiting op het net, niet werken?
https://www.encyclopedie-energie.org/en/intermittent-renewables-threat-of-blackouts-how-to-deal-with-it/
Toelichting:
Als grote wind en/of zon eigenaar verdien je meer door je leververplichtingen na te komen via afschakelen van je eigen opwek en die stroom die je moet leveren op de beurs tegen een negatieve prijs te kopen!
Dat afschakelen kan bij zonnepanelen per seconde, bij wind heb je een halve minuut o.i.d. nodig.
Kun je eventueel gewoon op je beeldscherm thuis op je slaapkamer doen…
Bas
Volgens mij denk je: hoe méér je bazelt hoe meer het waar is.
@Scheffer,
Als je kleine molentjes neemt dan klopt je redenering.
Maar die zijn inmiddels uit de gratie, mede omdat ze per KWh geproduceerd veel te duur zijn.
Laten we uitgaan van een KC van 1GW met een CF van 85% (=~wat onze KCB haalde). Dus die produceert gemiddeld 850MW.
De 15MW Vestas windmolen produceert gemiddeld 9MW op de Noordzee (zie hun Web-site; 80GWh/a).
Dus 92 van die windmolens produceren evenveel als je kerncentrale dat is een factor >10 kleiner dan jouw schatting.
“De incidenten … zijn te wijten aan systeemstabiliteitsproblemen … krijgt een belangrijke dimensie zodra het aandeel van intermitterende hernieuwbare energieproductie (zon en wind – EnRi) de 30% overschrijdt.”
Dat aandeel was de 1e helft van dit jaar in NL 48%, in Dld 49% en in DK ~55%. Niets instabiliteiten.
Ook de stellingen in je daarop volgende alinea’s worden niet gesteund door de werkelijkheid ook al schrijf je dat je je daarop baseert.
De stabiliteit van ons elektrisch netwerk leidt totaal niet onder het grote aandeel van wind+zon. Voor de stabiliteit kunnen we een range van middelen inzetten t/m niet bewegende elektronische schakelingen met halfgeleiders…
Vermogens omvormers gebruiken het door satellieten uitgezonden synchronisatie signaal, zoals sinds jaren 80 al in de wereldwijde elektronische netwerken gebruikelijk (daar is goede synchronisatie veel belangrijker omdat de frequenties veel hoger zijn).
“Als grote wind en/of zon eigenaar verdien je meer door je leververplichtingen na te komen via afschakelen van je eigen opwek en die stroom die je moet leveren op de beurs tegen een negatieve prijs te kopen!”
Hassebas, koning van de Stochastiek, wederom een geniaal plan. Maar…ook arme sloebers zonder zonnepanelen kunnen geld verdienen met het verwerken van afval-stroom. Alle energieslurpers op honderd zetten en laat de kassa maar rinkelen. Geen gezeik, iedereen rijk.
Ik moet altijd lachen om die onzin.
Ook hoe ze steeds in de media de zaak verdraaien, leuzen als het loopt storm met de warmtepompen, hybride systemen, accu systemen, en alles bijna voor niks dankzij de ruime subsidies van de overheid, koop nu want dan profiteert u nog vollop van de regelingen.
Als ik dat allemaal leest dan vallen me de klompen uit als ik ze droeg.
En nu met de overstromingen, ze weten het allemaal zeker het komt door de opwarming, en ook nog een keer precies volgens de voorspellingen van de modellen, knap hoor.
Ik zou veel over hebben voor een model wat mij precies verteld waar en wanneer ik ergens in moet beleggen, nu en in de toekomst.
Maar zo een perfecte glazen bol bestaat helaas niet.
Die overstromingen ontstaan omdat men voor de visjes dammen, stuwen en dijken weg haalt.
https://wwf.be/nl/actualiteit/bijna-500-dammen-afgebroken-europa-vorig-jaar-een-record
Je moet het verschil leren zien tussen serieuze publicaties en advertorials.
Zeker Bas, zeker.
neem nou voor de aardigheid eens deze bloedserieuze publicatie:
https://www.rte-france.com/eco2mix/synthese-des-donnees?type=production
Of deze:
https://blackout-news.de/aktuelles/sinkende-akzeptanz-enbw-chef-warnt-vor-scheitern-der-energiewende/
Of deze:
https://blackout-news.de/aktuelles/mindestens-45-vom-umweltministerium-gefoerderte-klimaprojekte-in-china-als-fake-entlarvt/
Of deze die gaat over de door jou zo aanbeden gratis groene stroom in Duitsland:
https://blackout-news.de/aktuelles/stahl-chef-wuetet-ampel-koalition-gefaehrdet-deutschlands-stahlindustrie/
En deze nog maar een keer want je hebt nog steeds niet gereageerd:
https://blackout-news.de/aktuelles/atomausstieg-kostete-deutschland-600-milliarden-und-verschlechterte-dazu-co2-bilanz/
Ik weet niet hoeveel installateurs van zonnepanelen VEH al naar de kloten heeft geholpen.
Toen mijn vrouw en ik 4 jaar geleden naar een huis gingen zoeken kwamen we bij een woning met via VEH geplaatste zonnepanelen.
De leverancier was failliet, de installatie stond al een half jaar uit, maar was volgens de verkoopmakelaar eenvoudig te repareren.
De huizen waren toen pakweg 4 jaar oud, de daken waren lek en dankzij zeer dure natuursteenreparaties had de VEE een behoorlijk negatief eigen vermogen.
Tot overmaat van ramp ook nog een ‘groen’ Sedum dak ook. Bij een dakraam lekte het.
Wegwezen dus.
Ter info: Deze dus.
https://x.com/WijnandHijkoop/status/1836734043481592170
Investering in zonnepanelen is dom em onverstandig.
Ik heb een prima rendement van mijn investering in de zonnepanelen op mijn dak!
En ze gaan nog heel lang mee want er beweegt niets…
Ben bezig om te kijken of verdubbeling gaat lonen ondanks het gegeven dat die maar 5 cent/KWh geproduceerd, gaan opleveren.
Veel verspillen dan gaan ze vanzelf lonen.
Verspillen??
Mijn zonnepanelen brengen heel veel meer op dan het geïnvesteerde geld op de bank vastzetten of obligaties kopen.
Zoveel obligaties koop jij straks niet meer, een gek die zich nu nog panelen koopt of huurt.
Bas
Soms beweegt er iets anders. Bijvoorbeeld een hagelbui. Zoek op hagel en Liessel. Wanneer zijn zonnepanelen voor de verzekering economisch afgeschreven?
@Peter,
Wat is de kans dat mijn kwaliteitspanelen vanwege een hagelbui kapot gaan? 0,1% per jaar?
Zonnepanelen verzieken het stroomnet.
Heb je geen oog voor het algemeen belang?
Ja mensen, laat die Bas maar lullen hoor, maar hij heeft wel gelijk natuurlijk; levensgevaarlijk zo’n KC:
https://www.dumpert.nl/item/132421_b1809843
Als je de moeite neemt om iets verder te kijken dan weet je dat het een klein model is…..
Wel tekenend dat naar zoiets moet uitwijken om het risico van kerncentrales te minimaliseren.
De werkelijkheid is 1% kans op een rampzalige ontploffing van de kernreactor in 50jaar.
Dat vind ik veel teveel, want ongeveer 1 miljoen stralingsdoden, maar veel mensen kennelijk niet.
Wereldwijd zijn er inmiddels ongeveer 500 KC’s in werking. Met een één procent kans op ontploffen zijn dat er vijf deie al ontploft staan of op ontploffen staan! Vijf maal een miljoen doden, de gewonden niet meegeteld. Maar het is nog veel erger. Er zijn ook mijnen, verwerkingsindustrieën, nucleaire installaties en opslagplaatsen, waar duizenden misvormde mensen worden gemaakt. Het tekort aan woningen zal in het niet gaan vallen bij het tekort aan begraafplaatsen. Dat we überhaupt nog leven is een wonder.
Dan horen er heel veel landen niet tot die 1 procent, maar angst zaaien behoort tot 100%
In Duitsland zijn ze nu al zo ver dat protest tegen molenbouw nooit doorgang mag vinden ondanks dat het de natuur schaadt in diverse gebieden.
De procedure duurt te lang om dan alsnog de doelen te halen, wat een onnozele stumpers toch, en dat noemen zich ook nog slimme mensen.
Maar dan hoeven ze ook niet meer te jammen dat het dier Mens ook geschaad mag worden want daar zijn er ook genoeg van, een stelletje doden door een toevallige ontplofte kerncentrale wat jij altijd zo mooi brengt moet kunnen.
Als goede echte natuurgebieden die we al zo weinig hebben, en dan ik bedoel echte unieke gebieden geschaad mogen worden dan mag het andersom ook.
@Jo,
Gemiddeld waren er afgelopen 50 jaar stevig minder dan 400 reactoren.
In die tijd zijn er 4 ontploft *(3x Fukushima, 1x Tsjernobyl). Dus dat is meer dan 1%!
(Ik schreef 1% kans op ontploffen in 50jaar)
BTW
Er waren deze zomer niet 500 maar 408 kernreactoren voor de opwek van stroom (dus nog veel minder KC’s omdat veel KC’s meer dan een reactor hebben).
@Theo,
“In Duitsland zijn ze nu al zo ver dat protest tegen molenbouw nooit doorgang mag vinden ondanks dat het de natuur schaadt in diverse gebieden.”
Kun je aantonen welke significante schade?
De verhalen over massale vogelsterfte blijken hol te zijn…
Ze hebben in Dld nu haast omdat ze na de sluiting van de laatste 3 grote kerncentrales onverwacht alvast aan de sluiting van kolencentrales zijn begonnen.
Vermoedelijk omdat het er in eerste instantie op leek dat die kerncentrale sluitingen geen verhoging van de stroomprijs tot gevolg hadden.
Maar dat bleek uiteindelijk (logischerwijs) dus fout. Daarom stegen de stroomprijzen en zijn we nu netto exporteur van stroom in onze handel met Dld.
Dat vinden ze ongewenst dus hebben ze wetgeving aangenomen om de uitrol van wind+zon te versnellen.
Tjezus PL, denk je nou echt dat ik dat niet gezien heb?
Ik begin je ineens te doorzien.
Over geestelijke armoede gesproken zeg.
Bomen kappen ?? zo dom : https://ejbron.wordpress.com/2024/09/19/de-beuk/
Staatsbosbeheer is goed in dat soort domme acties.
Zo hebben ze recent nog, veel bossen in de duingebieden van N Holland gekapt, zodat de kans op overstroming weer wat kan toenemen…
Alles vanwege de waan dat het gebied er anders zou moeten uitzien.
Ze “vergeten” dat de toename van bossen in NL de natuurlijke ontwikkeling is dankzij ons klimaat & grond.
Bas
Was jij het niet die schreef dat er meer bomen bijkomen naarmate je er meer kapt? Dat klopt als je er bij vertelt dat er op de plaats van een gekapte boom er meer aanplant past. Bij benadering 500 keer zoveel. Ook de Bassiaanse reken je rijk methode.
@Peter,
Je geheugen bedriegt je, of was het opzettelijk?
De lieve jongedame heeft blijkbaar denkt blijkbaar dat subsidie iets is wat aan de bomen groeit en heeft geen idee dat mensen zonder zonnepanelen dan aan de terugverdientijd mee moeten betalen. Het zal wel weer sociaal zijn maar ik vind dat wie zijn billen brand zelf op de blaren moet zitten.
Vereniging Eigen huis de ANWB van de huizenbezitters, je hebt er niets aan.
Vereniging eigen huis is er alleen voor vereniging eigen huis.
Ze zijn heel nuttig als je problemen hebt met een leverancier, zoals ik nu met Zonneplan die er niet in slaagt om hun geleverde laadpaal te laten werken in combinatie met mijn auto (KIA NIRO PHEV of die kleine Skoda van de buurvrouw). En dat terwijl mijn auto overal elders prima oplaadt (niet aan een snel-laadpaal want dat wordt afgeraden bij PHEV’s).
Daar heb ik geen last van Bas, het kan mij gestolen worden.
het is een FLUT organisatie. (om niet te spreken van bullshit bedrijf)
Helemaal eens
De oorspronkelijke Engelse versie koonn ik zo snel niet vinden, dus dan meer deze naar het Duits vertaalde versie. Een quote van Murray N. Rothbard (1926 – 1995):
“Dass seit den frühesten Anfängen des Staates seine Herrschenden als notwendige Unterstützung ihrer Herrschaft ein Bündnis mit der gesellschaftlichen Klasse der Intellektuellen anstrebten. Die Massen erzeugen nicht ihre eigenen abstrakten Ideen oder denken über diese Ideen unabhängig nach; sie folgen passiv den Ideen, die von den Intellektuellenkreisen, den wirkungsvollen Meinungsmachern in der Gesellschaft, angenommen und verbreitet werden. Und weil es genau dieses Erzeugen von Meinungen im Sinne der Herrschenden ist, das der Staat dringend benötigt, formiert dies das uralte Bündnis zwischen den Intellektuellen und den herrschenden Klassen des Staates. Das Bündnis gründet auf einem quid pro quo. Auf der einen Seite verbreiten die Intellektuellen unter den Massen, dass der Staat und seine Herrschenden weise, gut, manchmal göttlich und vor allem unverzichtbar und besser als jede denkbare Alternative seien. Als Gegenleistung für die Verkündigung seiner Ideologie macht der Staat die Intellektuellen zu einem Teil der herrschenden Elite, er gibt ihnen Macht, sozialen Status, Ansehen und materielle Sicherheit.”
Und die Masse geht zu Grunde.
Daar komt ie dan, de (volgende) wonder-batterij : https://www.deingenieur.nl/artikel/speciale-batterij-helpt-stroomnet-stabiel-te-houden
Witte kat in de zak.
Zonnepanelen stimuleren in NL is onzin, er is gewoon niet genoeg zonnestroom in het grootste deel van het jaar en een enorm overschot van mei t/m augustus. Het afschaffen van de salderingsregeling (15 jaar te laat maar beter laat dan nooit) in 2027 is een prima besluit waarmee eindelijk de salderingsdiefstal beëindigd wordt.
Volgende stap is het blokkeren van netinjectie wanneer het aanbod aan zonnestroom groter is dan de werkelijke stroomvraag.er geen stroomvraag is. Dat kan via slimme meters maar ook door de omvormers uit te schakelen bij te hoge netinjectie. Zo worden zonnepaneelbezitters gedwongen hun zonnestroom zoveel mogelijk direct zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld door warm water te produceren met een elektrische boiler die op een tijdschakelaar staat. Of de wasmachine in te schakelen met startuitstel.
Met die nieuwe randvoorwaarden is het niet langer interessant méér zonnepanelen te laten installeren dan men eigenlijk nodig heeft. Vervelend voor iedereen die dan met een te grote installatie zitten maar je kunt het overschot aan panelen ook verkopen. Dan heb je hooguit nog een overgedimensioneerde omvormer maar die moet toch na 10 jaar vervangen worden.
We komen er wel… zelfs zonder stimulering van zonnepanelen.
“er is gewoon niet genoeg zonnestroom in het grootste deel van het jaar”
Dat is gewoon onzin om 2 redenen:
De overproductie in de zomer maanden gaat omgezet worden in groene H2 en een deel gebruiken we dan om tekorten in de winter op te vangen.
Bovendien hebben we ook nog biomassa (produceert ~5% van onze stroom) om evt tekorten in de winter op te vangen.
“blokkeren van netinjectie wanneer het aanbod aan zonnestroom groter is dan de werkelijke stroomvraag”
Dat is onnodig dictatoriaal gedoe ten koste van ons consumenten.
Als het aanbod groter is dan de vraag dan krijgen we negatieve stroomprijzen waardoor export gaat toenemen enz.
Voor zover de prijs negatief blijft zijn wind en zon producenten mans genoeg om dan hun installaties af te schakelen en stroom te kopen op de beurs waarmee ze hun levercontracten nakomen (die paar handelingen achter een beeldscherm leveren hen dan veel geld op).
Toelichting:
Als grote wind en/of zon eigenaar verdien je meer door je leververplichtingen na te komen via afschakelen van je eigen opwek en die stroom die je moet leveren op de beurs tegen een negatieve prijs te kopen!
Dat afschakelen kan bij zonnepanelen per seconde, bij wind heb je een halve minuut o.i.d. nodig.
Kun je eventueel gewoon op je beeldscherm thuis op je slaapkamer doen…
Als je in sprookjes gelooft. De werkelijkheid van H2 is gewoon heel erg weerbarstig. Overal worden ZWAAR gesubsidieerde pogingen gedaan om H2-economie rendabel te krijgenmaar dat lukt gewoon niet. Het is een utopie!
@Chris,
Omdat dat niet klopt zie je ook steeds meer H2 auto’s van steeds meer fabrikanten.
Zie je ook steeds meer H2 auto’s van steeds meer fabrikanten….
Ik zag er vandaag precies 0 rijden Bas!
Hoe zit dat jongen?
Tja, een tijdlang zag je ook steeds meer EV’s, maar dat sprookje is definitief uit. Dankzij subsidie gaan we het nu met H2 auto’s proberen.
De afloop is nu al te voorspellen; weer een debakel.
@Cornelia,
Er zijn er nog niet zoveel.
Anderzijds herken je ze wel?
Zie je ook steeds meer H2 auto’s van steeds meer fabrikanten….
Bericht uit 2023: “8 Vehicle Manufacturers Working on Hydrogen Fuel Cell Cars.”
Er rijden nu ca. 700 waterstofauto’s in Nederland. Van de 9,1 miljoen personenauto’s…
Maak jezelf niet belachelijk.
Crhis
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je huis in de winter met zonnestroom te verwarmen/ heb je daar al eens over nagedacht? Zonnepanelen zijn prima in landen waar de “winterperiode” relatief warm is en je het bij kunt sloffen met een eenvoudige accu die middels de beschikbare zon ook nog opgeladen wordt voor het dagelijkse stroomverbruik. Voor noordelijke landen is het gebaseerd op creatief rekenen. ofwel boerenbedrog. a la Bas Gresnigt. De grootste wetenschapper aller tijden. En dat dan ook nog in elke denkbare discipline.
Peter,
Verwarmen doe je tegenwoordig met elektrisch aangedreven warmtepompen.
Die hebben een 4 keer zo hoog rendement dan gas of elektrische kachels.
Die hebben een 4 keer zo hoog rendement dan gas of elektrische kachels.
Ja Bas, hoog rendement, maar de temperatuur is laag +/- 35 graden, daar lopen wij niet warm voor hoor.
@Cornelia,
Je moet wel een beetje kwaliteit kopen en goed laten installeren (eerst zorgen dat je huis redelijk is geïsoleerd).
Bas is onze dagelijkse (on-)betaalde reclame / spam voor de bij voorbaat mislukte “hernieuwbare” energietransitie. Waarschijnlijk door D66 of GL gemotiveerd. Dan weet je het wel.
Hoe kun je de energie transitie mislukt noemen?
Kijkend naar de cijfers is die een groot succes:
2019 wind + zon 14%, alle hernieuwbare samen 19% van de netto stroomproductie.
2024*) wind+zon 48%, alle hernieuwbare samen 53% van de netto stroomproductie.
*) tot 1 juli.
In 5 jaar is hernieuwbare dus 34% van onze stroom gaan produceren.
Over 8jaar zitten we dus op 100% hernieuwbare!
Dat is een revolutie!
Mogelijk dankzij de lage kosten! Vooral van stroom middels wind en zon.
Hahahahahahahahaha! Wat een optimisme door te kijken naar verkeerde economische parameters.
Ik voorspel al tijden, gesteund door statistieken, dat huidige over ca. 15 jaar de versleten windturbines niet worden vervangen, wegens enorme milieuvervuiling, hoge vervangingskosten, te hoge recycle kosten, te hoge exploitatie kosten.
https://riskandinsurance.com/replacing-offshore-wind-turbines-costs-millions-what-north-american-operators-can-learn-from-europes-loss-lessons/
@Scheffer,
Waarom zouden windmolens zo kort meegaan? Er is geen sprake van hoge temperaturen zoals bij stoomturbines (~450grC) waardoor materiaal sneller slijt, e.d.
Bij onze offshore wind aanbesteding van deze zomer hebben de 2 winnaars (ieder 1,5GW) gegarandeerd dat de windmolens 40jaar blijven draaien (boetes als niet)!
Je link gaat over USA. Daar spelen 2 factoren:
– ze hebben daar veel hardere stormen dan wij op de Noordzee.
– ze hebben geen serieuze ervaring met offshore wind. Dus te weinig know how.
Voor je achtergrond: Het eerste offshore windpark ter wereld, Vindeby (~14molens van 450KW), heeft 27jaar gedraaid. Omdat die veel onderhoudsbezoeken nodig hadden (iedere paar maanden) waren ze niet meer rendabel. Je kunt beter 1 moderne molen van 15MW installeren, dan heb dan aan een onderhoudsbezoek in 2 jaar genoeg, en die produceert die ook nog veel meer dan 2x zoveel stroom (hogere CF)…
Bas
Je blijft je aanhoudend bedienen van de Bassiaanse gok(reken) je rijk methode.
Bas, kijk ook even naar de kosten…..
Een hoop bedrijven kunnen de energie niet meer betalen, net als sommige burgers.
@Cornelia,
Dan moet je kernenergie mijden als de pest. De kostprijs van hun stroom is een factor 3 tot 5 hoger dan stroom middels hernieuwbare!
En het verschil gaat toenemen vanwege de veel hogere arbeidsintensiteit van kernenergie…
“…gegarandeerd dat de windmolens 40jaar blijven draaien.”
Was ik effe blij dat ik nooit aandelen Enron heb gekocht!
Snap je ‘m?
Frank Hoogerbeets, seismoloog zat gister bij Blackbox, om klimaathysterie wat in een ander daglicht te zetten.
Onderzoekers waarschuwen: dreiging van grote geologische natuurrampen wordt genegeerd.
Vanaf minuut 35.37
https://www.blckbx.tv/livestreams/blckbx-today-2024-09-18
Het is jammer maar de voorspellingen van aardbevingen e.a. zijn hopeloos slecht.
Voorspelde bevingen treden niet op of tientallen jaren later en/of zijn vele malen kleiner of groter, en de meerderheid is niet voorspeld…
Onze geologen moeten nog veel werk verzetten voordat het wat kan worden met hun voorspellingen.
Zo Bas, ook al Geoloog? Kreeg je dat cadeau bij je ingenieursdiploma?
Net zoals die dalende electriciteitsprijzen, zoiets?
PS ik merk er niets van
Dat komt omdat het voorspellen van een geologische ramp net zoiets is als het voorspellen van het klimaat over vijftig of honderd jaar: bijzonder moeilijk. Alleen de geologen zijn eerlijk en zeggen dat ze het gewoon niet kunnen, terwijl de klimatologen met veel hoempa ons wijs proberen te maken dat ze het allemaal precies weten. Tsja, simpele zielen trappen daarin.
Beste Bas, dat het voorspellen van geologische rampen zoals landslides, aardbevingen en vulkaanuitbartinge een lastige zaak is wordt duidelijk vermeld door de seismoloog in kwestie. Zijn boodschap is, dat een flinke ramp ten alle tijde kan plaatsvinden en een denken over een voorbereid zijn beslist geen kwaad kan.
Het is jammer dat jij zo onwetend en vooringenomen bent , en dubbel jammer dat je er ons steeds van in kennis moet stellen.
? We zijn het dus eens.
Alles kan in principe…
‘? We zijn het dus eens’.
Nee Bas, we zijn het totaal niet eens.
Ook je zgn. semantische geintjes zijn bagger.
Een economische activiteit die gesubsidieerd moet worden is niet levensvatbaar.
Dat is niet zo.
Bijna alle nieuwe methoden om elektriciteit op te wekken zijn de eerste jaren zwaar gesubsidieerd.
Zonnepanelen, windmolens, biomassa, e.a.
Kernenergie springt er uit omdat het nog steeds zwaar wordt gesubsidieerd.
Grootst subsidies voor kernenergie:
– het onbelast verspreiden van radioactieve straling waardoor de genen van geborenen tot op een afstand van 60km worden beschadigd.
– de vrijstelling van de opslagkosten voor het geproduceerde radioactieve afval (miljarden subsidie per kerncentrale)
– de vrijstelling van wettelijke aansprakelijkheid bij calamiteiten. De in de omgeving veroorzaakte schade is al snel >€300miljard, de wet beperkt de aansprakelijkheid tot 1,2miljard.
– de beperking van de ontmantelingskosten zodat de toekomstige belastingbetaler een groot deel moet betalen.
De twee die echt een nieuwe vorm van energie, electriciteit genereerden deden dat met investeerders, niet met subsidies. Edison en Tesla hadden geen subsidie nodig en konden die ook niet krijgen omdat ze talloze investeerders hadden en op hun eigen benen konden staan. De rest van je verhaal hoort ergens anders thuis omdat we het hier niet over kernenergie hebben maar over zonnepanelen wat iets heel anders is.
Hé, hé, eindelijk weer iemand die logisch nadenkt. Laat de markt gewoon zijn werk doen. Er is geen land ter wereld waar het socialisme, communisme een succes is. Zonder dwang hebben totalitaire systemen geen bestaansrecht, omdat het tegennatuurlijk is en de mens als individu ontkent.
Subsidie is openbare omkoping.
‘Subsidie is openbare omkoping’.
Bijna goed Johan. Wat ontbreekt is de toevoeging: ‘Met het belastinggeld van mensen die zelf nooit iets van die subsidie zullen ervaren in positieve zin’.
Volgens mij is Nederland zo’n beetje het enige land ter wereld dat zijn eigen staatsondermijnende organisaties betaalt zoals GP enz.
Het belangrijkst om te weten: het is een miljardairs agenda.
Grote misallocaties van kapitaal gebaseerd op een pseudo
wetenschap, Global Warming.
VEH moet weten dat zonnepanelen gaten in daken betekenen,
met grote risico’s op lekkages (grote schade) en bij verkeerde
installatie is er ook een risico op brand (gevaar en grote schade).
Met een thuisbatterij loopt het risico op een brand op. Thermal
runaway is de Engelse term voor een ernstige in feite niet te
blussen en zeer explosieve lithiumbrand.
Terug naar zonnepanelen: in Amsterdam is 1 a 2 jaar geleden een
appartementencomplex afgebrand (vanaf het dak!) nabij het Mercuur
Hotel. Geen slachtoffers: maar wel circa 96 appartementen afgekeurd
voor bewoning. Niet “officieel” DUS informeel: veel Brandweermensen
verdenken de zonnepanelen als oorzaak voor die enorme brand…..
https://www.youtube.com/watch?v=JGQtNmX61bQ&pp=ygUTQW1zdGVyZGFtIGRhayBicmFuZA%3D%3D