Van een onzer correspondenten.

Ondernemers met een dieselbusje verkeren in onzekerheid of ze vanaf 1 januari nog wel overal kunnen komen. Gemeenten willen hen de toegang tot binnensteden ontzeggen. De Tweede Kamer wil uitstel, maar dat kan pas nádat de maatregel al is ingegaan. Chaos dreigt, zo schrijft AD.

De Tweede Kamer wil dat vrachtauto’s en bestelbusjes voorlopig nog gewoon overal kunnen blijven rijden. Veertien gemeenten, waaronder Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam, willen vanaf 1 januari alleen nog elektrische vrachtwagens en bestelbusjes toelaten tot de binnenstad. Tientallen andere gemeenten volgen in jaren daarna.

Vrachtwagens moeten aan de rand van de stad parkeren en dan spullen overladen.

Vooral veel kleinere ondernemers lopen al langer te hoop tegen de invoering van dieselvrije zones. De aanschaf van een dure elektrische bus is bijvoorbeeld voor veel marktkooplui of voor bakkers die ook bestellingen rondbrengen te duur en tweedehands zijn ze nog amper verkrijgbaar. Kleine ondernemers kunnen weliswaar een ontheffing krijgen, maar dat kost geld en is ook maar tijdelijk.

Kaasboer wordt gedwongen met een bakfiets te gaan rijden.

De Kamer wil daarom uitstel tot 2029, zodat kleine ondernemers meer tijd krijgen zich goed voor te bereiden. Een meerderheid stemde dinsdag voor een motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman die het kabinet oproept dat te regelen.

We kunnen wel van alles willen, maar het lukt gewoon niet iedereen om nu al aan de regels te voldoen’, zegt Veltman. ‘Nu ontstaat de absurde situatie dat iemand gedwongen wordt zijn vrachtwagen aan de rand van de stad te parkeren en dan zijn spullen over te laden in een personenauto om ze te kunnen afleveren. Of een kaasboer die gedwongen wordt met een bakfiets te gaan rijden. Dat moeten we niet willen met elkaar.’

Verantwoordelijk staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) heeft de Kamer vorige week al laten weten dat uitstel niet zo makkelijk is. Gemeenten hebben de vrijheid zelf milieuzones in te stellen. Wel kan het kabinet hen dwingen overal dezelfde regels toe te passen of de invoering uit te stellen, maar daarvoor is landelijke regelgeving nodig die niet vóór 1 januari klaar kan zijn. Dat duurt minimaal vier maanden.

***

Bron hier.

***