Van een onzer correspondenten.

Kernenergie is weer in opkomst. Volgens het rapport Electricity 2024 van het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal volgend jaar een recordhoeveelheid kernenergie worden opgewekt.

Dat overtreft het vorige record uit 2021. Dit komt omdat de productie in Frankrijk stijgt, verschillende centrales in Japan heropend worden en in onder andere Europa, China, India en Zuid-Korea nieuwe reactoren commercieel in gebruik genomen worden. De IEA verwacht dat in 2026 de hoeveelheid opgewekte kernenergie in 2026 wereldwijd bijna 10% hoger zal liggen dan in 2023.

De strijd tegen klimaatverandering, de afbouw van het gebruik van fossiele brandstoffen en de Europese wens om onafhankelijk te worden van Russische olie- en gasimporten hebben geleid tot hernieuwde belangstelling voor kernenergie.

In juli 2022 is kernenergie door Europa opgenomen in de lijst van duurzame investeringen en aldus erkend als een ‘overgangsbrandstof’ op weg naar een volledig hernieuwbaar elektriciteitsnet. Het Joint Research Centre van de Europese Commissie concludeerde dat kernenergie niet schadelijker is voor de volksgezondheid of het milieu dan andere technologieën die al in de taxonomie zijn opgenomen als activiteiten die klimaatverandering tegengaan.

Kernenergie maakt een comeback: 6 nieuwe reactoren erbij.

Momenteel zijn er wereldwijd 413 kernreactoren actief, die gemiddeld ongeveer 32 jaar oud zijn, volgens het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA). In 2023 zijn zes nieuwe reactoren aan het net gekoppeld en twee Japanse reactoren, die sinds de kernramp in Fukushima in 2011 waren stilgelegd, zijn opnieuw in gebruik genomen. Vijf reactoren zijn ontmanteld, waaronder de laatste drie Duitse kerncentrales. Kernenergie maakt een comeback in de energieprogramma’s van veel landen. Canada start bijvoorbeeld opnieuw met de productie van kernenergie na een pauze van dertig jaar en zet daarbij in op kleine, modulaire reactoren (zogeheten SMR’s).

Binnen Europa wil het Verenigd Koninkrijk zijn energiezekerheid vergroten, vooral door middel van SMR’s. Frankrijk is de meest geavanceerde Europese speler waar het gaat om kernenergiecapaciteit. Dat land kondigde in juni vorig jaar aan meer dan €100 miljoen te gaan investeren om zijn kernenergie-industrie te versterken.

In de Verenigde Staten ondersteunt een recent ingevoerde wet, de Advance Act, de ontwikkeling van nieuwe kerntechnologieën, zowel nationaal als internationaal. Toch verwacht Travis Miller, energiestrateeg bij Morningstar, op de korte termijn geen grote groei van kernenergie in de VS. Nutsbedrijven investeren liever in gas, wind- en zonne-energie. Die brengen lagere kapitaalkosten en minder risico met zich mee dan nieuwe kerncentrales.

Revival van kernenergie in Azië.

In Azië speelt kernenergie daarentegen juist de grootste rol in de revival van deze energiebron. De Indiase overheid kondigde onlangs aan dat particuliere bedrijven toegang krijgen tot de kernenergie-industrie. Die staat nu nog onder staatsbeheer. Er liggen ambitieuze plannen klaar om de nucleaire capaciteit in India te vergroten.

Tegelijkertijd heeft China in augustus vergunningen afgegeven voor maar liefst elf nieuwe kernreactoren op vijf locaties, een recordaantal. Dat komt doordat de Chinese overheid de uitstoot van broeikasgassen in het land vooral wil verminderen door zwaarder op kernenergie te gaan leunen, zegt Chokwai Lee, directeur aandelenresearch voor de regio greater China bij Morningstar. De bouw van deze reactoren, waarmee een totale investering gemoeid gaat van ten minste 220 miljard Chinese yuan (€31 miljard), zal naar verwachting vijf jaar duren. Dat is nog niet alles: de Chinese overheid gaf zowel in 2022 als in 2023 al toestemming voor de bouw van tien nieuwe kernreactoren. Hoewel deze projecten grote investeringen vergen en het lang duurt voordat ze afgerond zijn (circa vijf of zes jaar), verwacht Lee dat China zijn nucleaire capaciteit gestaag zal blijven uitbreiden.

Hoe te beleggen in kernenergie volgens Morningstar:

‘Verschillende bedrijven zijn de moeite waard om in de gaten te houden als je als belegger wilt profiteren van de hernieuwde groei van kernenergie. Het grootste bedrijf ter wereld dat zich met kernenergie bezighoudt, is het Franse elektriciteitsbedrijf Électricité de France (EDF). EDF bouwt momenteel vier nieuwe kernreactoren in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In juni vorig jaar is het bedrijf van de beurs gehaald, nadat de Franse overheid het nationaliseerde vanwege de hoge schulden en omdat het bedrijf veel geld zal moeten lenen voor de bouw van veertien nieuwe kernreactoren voor 2050. EDF blijft wel actief op de obligatiemarkt; afgelopen juni gaf het bijvoorbeeld zogeheten ‘senior groene obligaties’ uit ter waarde van €3 miljard. Bij deze obligaties krijgen obligatiehouders als eerste hun geld terug, dus vóór de belastingdienst en andere schuldeisers, in geval van een faillissement.’

In de VS wijst Morningstars Travis Miller op Constellation Energy (CEG), de grootste eigenaar van kerncentrales in de Verenigde Staten die niet onder prijsregulering vallen.

‘Dit is het enige nutsbedrijf in de VS met een aanzienlijk economisch belang in kernenergie,’ zegt Miller. Constellation maakt ongeveer 5% uit van de Utilities Select Sector SPDR ETF (XLU) en van andere Amerikaanse indexfondsen voor nutsbedrijven.’

***

Zie voor het hele artikel hier.

***