Van een onzer correspondenten.
Al ruim anderhalf jaar werken onderzoekers van de TU Delft en het Cambridge University Centre for Climate Repair intensief samen aan baanbrekende technieken om wolken te beïnvloeden in de strijd tegen de opwarming van de aarde.
Men is op zoek naar een planetaire noodrem. De onderzoekers van Cambridge richten zich op de technische ontwikkeling van een systeem dat zeewater kan vernevelen, waarbij zoutkristallen in de lucht worden gebracht om wolkenvorming te beïnvloeden. Het team van TU Delft, onder leiding van Prof. dr. ir. Herman Russchenberg, wetenschappelijk directeur van het TU Delft Climate Action Programma en hoogleraar Atmospheric Remote Sensing, onderzoekt de natuurkundige effecten van deze zeer ingrijpende techniek.
Omroep Delft:
‘Hoe moet je een wolk dan witter maken? Op de radio bij Omroep Delft legt Russchenberg van de TU Delft het uit: ‘Elke druppel in een wolk groeit rondom een stofdeel. Boven de oceaan zijn deze stofdeeltjes zoutkristallen, die uit de zee komen. Hoe meer zoutkristallen je in de atmosfeer kan brengen door water op te pompen en te vernevelen, hoe meer wolkendruppels je kan krijgen. Meer druppels zorgen dan weer voor meer weerkaatsing van zonlicht. Als blijkt dat deze noodrem nodig blijkt, is nog niet duidelijk hoe de concrete uitvoering in zijn werk zal gaan. Russchenberg benoemt dat er benodigde installaties op schepen of kleine eilanden geïnstalleerd kunnen worden.’
De uitvoering van dit soort projecten ligt politiek zeer gevoelig. Projecten waarin mensen de natuurlijke omgeving aanpassen om de opwarming van de aarde tegen te gaan lopen vaak tegen felle tegenstand aan. Russchenberg is zich hiervan bewust zo vertelt hij aan Omroep Delft:
‘Het is een controversiële aanpak. Als we deze experimenten willen gaan doen, dan moeten we daar ook volledig open over zijn. En dan mag iedereen er over meepraten en meedenken. Dit gaan we niet even stiekem doen.’
Ondanks het feit dat er veel wetenschappelijke studies zijn, ook verricht door Nederlandse hoogleraren, die het opwarmende effect van CO2 ernstig in twijfel trekken, blijft CO2 de grote boosdoener in Delft.
Russchenberg:
‘Als je deze technieken niet wil gebruiken, omdat ze eng zijn of gevaarlijk worden gevonden, is er maar één ander antwoord en dat is het heel snel verlagen van onze CO2-emissies.’
Het ware te wensen dat over dit soort ingrijpende ontwikkelingen een maatschappelijk debat zou moeten kunnen plaatsvinden, maar de TUD Delft weigert een open debat met klimaat-realistische wetenschappers en negeerde bijna 24.000 ondertekenaars van een petitie tegen het verstrekken van een TUD-eredoctoraat aan zittend politicus en alarmist Frans Timmermans (PVDA).
De Delftse Jhr. ir. Egbert de Beyer die zijn ingenieursdiploma terug zou sturen naar de Rector van de TU Delft heeft zijn bul verscheurd en in de kachel geworpen naar aanleiding van de toekenning van het eredoctoraat aan Frans Timmermans door TUD.
De Beyer in de camera:
‘Je had de brutaliteit om mij niet te antwoorden op mijn brieven. Toch heb je het gewaagd om Timmermans te eren, hoewel ik je daar voor gewaarschuwd heb. Jij weet ook dat CO2 geen invloed heeft op het klimaat. En denk er aan dat je mij uit de lijst schrapt van afgestudeerden van de universiteit. Maar dat kun je niet meer zo noemen …’
Voor de verbranding van de TUD-bul, zie hier.
Eerder schreef climategate.nl over deze ontwikkeling, zie hier
en hier
Alhoewel Russchenberg zich bewust is van de controverse, heeft hij ook een waarschuwing:
Noodrem
Russchenberg legt uit dat het de bedoeling is dat mensen in de praktijk niet veel van dit project gaan merken, als het toch uitgevoerd wordt: “We gaan geen nieuwe wolken maken.” In plaats daarvan richt het project zich op het witter maken van natuurlijk aanwezige wolkendekken boven de oceaan.
“Als we deze techniek op een gegeven moment in de vingers hebben, hoop ik dat we het uiteindelijk nooit nodig hebben”, aldus Russchenberg. Hij licht toe: “Het is niet iets wat je moet zien als de oplossing voor klimaatverandering. Je hebt een soort noodrem voor als we niet ons best doen om klimaatverandering tegen te gaan.”
25 miljard euro
Als blijkt dat deze noodrem nodig blijkt, is nog niet duidelijk hoe de concrete uitvoering in zijn werk zal gaan. Russchenberg benoemt dat er benodigde installaties op schepen of kleine eilanden geïnstalleerd kunnen worden. Russchenberg zegt over de kosten die dit met zich meebrengt: “Op wereldschaal praten we over zo’n 20 tot 25 miljard per jaar. Dat klinkt als veel geld, maar dat is een schijntje tegenover wat het kost om ons aan te passen aan klimaatverandering. Dan praat je makkelijk over 1000 miljard.”
Prof. Russchenberg benadrukt het belang van dit onderzoek:
“We hebben nu de eerste stappen gezet om noodmaatregelen te ontwikkelen tegen klimaatverandering. Als het nodig blijkt, moeten we voorbereid zijn om deze technieken in de praktijk te kunnen brengen. Liever gebruiken we het niet, maar het is goed om nu te onderzoeken hoe het werkt.”
Prof.dr.ir. Stefan Aarninkhof, decaan van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, is trots dat de eerste resultaten in deze unieke samenwerking nu zichtbaar zijn.
Als de onderzoekers in Delft en Cambridge kunnen aantonen dat het concept veelbelovend is, zullen binnen een jaar de eerste kleinschalige experimenten op een verantwoordelijke manier van start gaan.
Dit onderzoek is mogelijk gemaakt dankzij de meerjarige steun van de Refreeze the Arctic Foundation, opgericht door de familie van TU Delft-alumnus Marc Salzer Levi. Dergelijke gulle bijdragen maken innovatief en impactvol onderzoek mogelijk dat dringende mondiale uitdagingen, zoals klimaatverandering, aanpakt.
***
Waanzin.
Klimaatwaanzin.
Elk dogma heeft zijn eigen verdienmodel zal Russchenberg denken. Komt dat even goed uit. Eerst maken we de lucht voor veel geld schoon en vervolgens weer op een iets andere manier vuil. Zorg dat je erbij komt…..;-))
Nederland kan een voortrekker zijn. Bij tata steel gaat vele malen per dag rook in de lucht bij de cooksfabriek. Daar wordt over geklaagd. Ga dat nu positief zien als een manier om het klimaat terug te draaien naar de kleine ijstijd. Met een goed politiek verhaal hebben de bewoners niks te klagen. Daar zorgt de raad van state wel voor.
Als je echt all in gaat is de nucleaire winter ook een optie. Het gaat snel en zorgt voor langdurig plaatselijk resultaat. Internationale samenwerking met het oosten is dan wel noodzakelijk.Zo blijven onze universiteiten meetellen in de wereld. Briljante wetenschappers komen altijd bovendrijven.
IQ test ;
is deze meneer :
A : een crimineel die terstond opgepakt en berecht dient te worden wegens het plegen van misdaden tegen de mensheid of ;
B : een aimabele wetenschapper en waardevol lid van de maatschappij , die zijn talenten inzet ten dienste van de mensheid .
Lastig he .
Zeker Bert, want het gaat hier niet om IQ maar om oplichterij met een uitgestreken smoel.
De Delftse fantast moet eens heel diep nadenken: https://www.facebook.com/reel/1440563346624426
En dan valt er zoute regen op landen en maakt deze voor lange tijd onvruchtbaar? Lijkt wel een covid gerelateerde gedachte. We hebben iets, of het werkt, geen idee maar kom op inenten maar wie ziek wordt of dood gaat, praten we niet over, hoort er gewoonweg bij.
Beetje zielig MaxX, dat Covid er weer met de haren bij slepen.
Ik weet een betere; als je Covid nou eens vervangt door molentjes en paneeltjes en dat ziek worden of dood gaan door straatarm worden, dan ga ik met je mee.
Laat Covid nou maar over aan Ninefornews, NIburu en Cornelia.
Langzamerhand zou je gaan denken dat de universiteiten door malloten worden bevolkt. Of zijn het gewoon geldwolven. Is het in de wetenschap gangbaar je aandelenportefeuille openbaar te maken? Of mag je ook belangeloos een advies geven voor een verdienmodel?
Op zijn Ruttiaans “En dan mag iedereen er over meepraten en meedenken. Dit gaan we niet even stiekem doen.’
Maar we doen het daarna lekker toch. Meepraten, meedenken, maar niet mee beslissen. Dat laten we aan de modelmatig kissebissende jaknikkers in de Tweede Kamer over.
Met dat soort lieden denk ik altijd aan prof. Lupardie uit de kapitein Rob reeks.
Met of zonder radiografisch bestuurde pinguins en mr Moto?
Zou Russchenberg in God geloven? Vast niet. Maar hij wil wel voor God spelen.
Rustig blijven ademhalen.
Prof dr. ir. Herman Russchenberg is een zeer open persoon die goed luistert naar anderen en geen dogmatische benadering kiest.
Op geen enkele mannier heeft hij de neiging een GEO engineering aanpak op te leggen.
Hij is juist zeer open over wat en hoe hij wil onderzoeken zodat we beter weten wat zal werken en wat niet.
Of zijn onderzoeken een nuttige oplossing kunnen brengen zal moeten blijken.
Rustig blijven ademhalen.
Nou lijkt mij zijn uitspraak toch nogal duidelijk te wijzen op standpunt en gedachtegoed, zie onderstaande;
Ondanks het feit dat er veel wetenschappelijke studies zijn, ook verricht door Nederlandse hoogleraren, die het opwarmende effect van CO2 ernstig in twijfel trekken, blijft CO2 de grote boosdoener in Delft.
Russchenberg:
‘Als je deze technieken niet wil gebruiken, omdat ze eng zijn of gevaarlijk worden gevonden, is er maar één ander antwoord en dat is het heel snel verlagen van onze CO2-emissies.’
Uit het verhaal blikt niet, waarom zout-kristal als condensatiekern wittere wolken geeft. Meer wolkvorming is m.i. evident, maar witter? Waterdruppels reflecteren of ze groot of klein zijn en zodra de druppeldichtheid hoog genoeg is, wordt alles, waartoe waterdruppels in staat zijn, gereflecteerd. Ongeacht de druppelgrootte.
Zonder een duchtige uitleg zou het onderzoek van Prof. Russchenberg vroeger bij de Technologie Stichting STW weinig kans op financiering hebben gehad. Maar misschien past did werk wel bij het nieuwe KIN NWO regieorgaan, waarin intentie zwaarder weegt dan soliditeit. En minister’s wil nog zwaarder.
Het is trouwens schijnheilig te zeggen dat een techniek, die ontwikkeld is met geld van activisten, niet ondanks Prof. R’s belofte, onverantwoord aangewend zal worden.
“Ondanks het feit dat er veel wetenschappelijke studies zijn, ook verricht door Nederlandse hoogleraren, die het opwarmende effect van CO2 ernstig in twijfel trekken, blijft CO2 de grote boosdoener in Delft.”
Commentaar: Kooldioxide dankt zijn gevaarlijke reputatie onder meer aan het gegeven dat het een deel van de door het aardoppervlak uitgestraalde IR-restwarmte terugstraalt. Zodoende zou de helft van die watts per oppervlakte-eenheid het aardoppervlak verder opwarmen dan de zon kon doen. Ergo zou het gevolg de oorzaak versterken: ziedaar een perpetuum mobile. De onmogelijkheid daarvan schuilt al in het gegeven dat de W/m² (geen energie, maar een vermogensdichtheid) een intensieve grootheid is (Richard C. Tolman, 1917). Zulke grootheden heten niet-additief: ze laten zich niet betekenisvol optellen. Je kunt de watts/m² van zonnestraling en terugstraling wel optellen, alleen blijft de feitelijke uitkomst NUL (want ongeldig). Volgens de tweede hoofdwet verwarmt uitsluitend de straling waarvan de effectieve temperatuur (Stefan-Boltzmann) de temperatuur van het oppervlak overtreft. Hier wint altijd de zon. In lijn ook met de eerste hoofdwet, die de restwarmte van een proces (laat staan een deel ervan) niet toestaat het resultaat van de bron te evenaren. Kwantitatief bewijs van deze stelling is gemakkelijk (zij het wat bewerkelijk) te leveren.
Eveneens is het criterium om opwarming vast te stellen, de temperatuur, geen extensieve, maar een intensieve grootheid. Elk gemiddelde uit N op verwijderde plaatsen gemeten temperaturen blijft daarmee een nietszeggend getal. Verder berust elke nachtmerrie over “trapped heat” in de atmosfeer op veronachtzaming van de thermodynamica. Gevangen warmte is een contradictio in terminis. “Wärme ist eine Bewegung” (Clausius). Elke positieve afwijking van het LTE (lokaal thermodynamisch evenwicht) door kortstondige lokale opwarming zou zich vertalen in toenemende convectie. En uiteindelijk in kleine schommelingen van de grens tussen troposfeer en tropopauze met behoud van de heersende temperatuurgradiënt. De laatste laat zich afleiden zonder enig beroep op CO₂. Einstein toonde lang geleden al aan dat de troposfeer het LTE in stand houdt door absorptie en emissie van IR-straling. Kortom, CO₂ heeft een regulerende invloed op de atmosfeer en kan niets bijdragen aan de oppervlaktemperatuur. Daarmee kan ook geen sprake zijn van een ‘klimaatgevoeligheid’ en ’tipping points’. Daarmee is eigenlijk alles gezegd over miljarden-verslindende ‘klimaatmodellen’ met hun CO₂-knop en hun supercomputers. En eveneens over alle zogeheten ‘energiebalansen’ à la K&T-97.
IR (zij het dan met een kleine r.) is niet alleen een afkorting voor infrarood(straling), maar ook voor de titel verleend aan Delftse studenten die de eindstreep halen. Het verdient aanbeveling dat Delftse hoogleraren die CO₂ als grote boosdoener propageren, inzien dat die these strijdig is met alles wat grote natuurkundigen al in een grijs verleden voor de eeuwigheid hoopten te hebben zekergesteld. Hun thermodynamische wetten en thesen zijn nog niet weerlegd. Tolmans onderscheid tussen additieve en niet-additieve grootheden evenmin. Te hopen valt dat huidige techniekstudenten niet in de verleiding komen in hun eventuele modellen de kunsten van de klimaatwetenschappers’ te evenaren. Door bijvoorbeeld middelende rekenkunsten uit te voeren op intensieve grootheden die dit in een systeemcontext niet toelaten. Zo kan de gemiddelde snelheid van één object een werkbaar gegeven zijn. Een gezamenlijke gemiddelde snelheid van twee of meer objecten is daarentegen nietszeggend. Hetzelfde geldt voor de gemiddelde temperatuur van N temperaturen op N verwijderde locaties. Bovenop fictief-antropogene klimaatcatastrofes dreigt dan het ongemak van instortende bruggen en bouwwerken, losschietende molenwieken, brekende assen van allerlei voertuigen, brandende printplaten in supercomputers of andere ongelukken die ‘des ingenieurs’ zijn…
https://nl.wikipedia.org/wiki/Intensieve_grootheid
Ik herinner me een verhaal over een engel die ook dacht dat hij het beter wist dan onze Lieve Heer. Zijn naam was Lucifer. Ik denk dat deze ontspoorde professor beter gezelschap moet zoeken.
Zeezout maakt batterij weldra spotgoedkoop
10 oktober 2024
Vergeet lithium-ion-batterijen, vergeet ook de moderne en betere LFP-batterijen. De toekomst is aan de natriumbatterij. Met dank aan zeezout.
Ik kan het niet laten om weer eens uw aandacht te vragen voor nieuwe batterijen. Batterijen zijn al sinds ik veertien jaar geleden met ‘Vincent wil zon’ begon een van mijn favoriete onderwerpen. We zullen ze heel hard nodig hebben om de wisselvalligheid van wind- en zonne-energie op te vangen, was en is mijn overtuiging.
Goede voorspeller
Een paar weken geleden schreef ik hier over zonnepanelen en batterijen die volgens een nieuwe studie samen kernenergie irrelevant gaan maken. In het verlengde daarvan zocht ik naar het laatste nieuws over de ontwikkelingen bij batterijen, en die blijken weer eens razendsnel te gaan.
De toekomstige batterij wordt vooral gemaakt met goedkoop natrium, simpel te winnen uit zout.Beeld Vincent Dekker
Dat wil zeggen, als je de Nederlandse batterij-deskundige bij uitstek, Auke Hoekstra, mag geloven. En ja, ik heb sterk de neiging dat te doen. Hoekstra voorspelde jaar in jaar uit dat de groei van zonnepanelen in de wereld veel sneller zou gaan dan het internationale energiebureau IEA voorzag. En Hoekstra kreeg alle jaren gelijk. Zo ook voorspelde hij al zeven jaar geleden dat ook zware vrachtwagens op batterijen zouden gaan rijden en niet op waterstof. En hij krijgt opnieuw gelijk.
Oneindig veel natrium
Deze zomer heeft hij eens goed naar nieuwe batterij-ontwikkelingen gekeken en daar werd hij heel optimistisch van. De reden is wat er volgens hem binnenkort aankomt: de zogeheten sodiumbatterij. Sodium heet in het Nederlands gewoon natrium en dat gaat in de volgende generatie batterijen lithium vervangen, zo is de verwachting.
Natrium is overal ter wereld makkelijk te winnen. Het is namelijk de helft van gewoon zout: keukenzout, zeezout. Dat zout bestaat uit natrium en chloor, met NaCl als formule. Haal die twee uit elkaar en je hebt oneindige hoeveelheden natrium dat ook nog zo goed als niets kost.
Van 1500 naar 8 dollar per kWh
Lithium-ion batterijen zijn sinds een jaar of dertig de werkpaarden voor eerst laptops en mobieltjes, en vervolgens ook voor elektrische auto’s. De grote hoeveelheden die voor auto’s nodig waren, zorgden voor een ongekende prijsdaling. Vijftien jaar geleden kostte een batterij nog 1500 dollar voor één kilowattuur (kWh) aan opslag, nu is dat bij lithium-ion nog maar net 100 dollar.
Maar een jaar of vijf geleden kwam de lithium-ijzer-fosfaat batterij op, de LFP- batterij. IJzer en fosfaat vervangen daarin het veel duurdere nikkel en kobalt. De prijs van een LFP-batterij zit nu al rond de 50 dollar per kWh. Veel auto’s worden nu van die LFP-batterijen voorzien.
Maar het kan dus nog beter, met natrium in plaats van lithium. Dat is zo veel goedkoper dan lithium, dat volgens Hoekstra over vijf jaar batterijen nog slechts 8 dollar per kWh zullen kosten. De mogelijkheden die dan ontstaan, zijn schier eindeloos.
Overal batterijen
In Nederland moeten we door de energietransitie ons stroomnetwerk voor 236 miljard euro versterken, memoreert Hoekstra. In plaats daarvan kunnen we ook overal goedkope batterijen neerzetten, die heel lokaal voor energie zorgen. Die batterijen zouden dan zo’n 5 miljard euro kosten en een groot deel van de 236 miljard aan investeringen in het netwerk overbodig maken. Dat klinkt mij in de oren als zijnde een goede deal.
Zelf denk ik meteen aan nog een heel ander effect. China is dé grote leverancier van batterijen. En net nu we in Europa een grote fabrikant van lithium-ion batterijen aan het optuigen zijn, het Zweedse Northvolt, verrast China de wereld met de veel goedkopere LFP-batterijen. Dat schiet dus niet op voor Europa.
Kom op TU Delft!
Wat nu als wij in Europa eens vol gas geven bij het ontwikkelen én produceren van natrium-batterijen? Nota bene in Nederland hebben we aan de TU Delft een kenniscentrum dat opmerkelijke vooruitgang heeft geboekt bij het verbeteren van deze batterij-technologie. En alle grondstoffen voor die batterij heeft Europa binnen de eigen grenzen.
We hebben nú de kans om in de ratrace naar de goedkoopste en beste batterij minstens mee voorop te lopen, of misschien zelfs wel de leiding te nemen. Ik zou zeggen: kom op Brussel, kom op Berlijn, Parijs en Londen, kom op Delft!
Dat wordt dan de (zoveelste?) “wonderbatterij”, nou ik ben benieuwd.
Northvolt : https://www.change.inc/energie/northvolt-ontwikkelt-nieuwe-zoutbatterij-zonder-lithium-40586
Is inmiddels failliet verklaard, dus vooralsnog vele ??? bij deze nieuwe vinding
Doet me sterk denken aan het volgende: https://nl.wikipedia.org/wiki/Joachim_Sickbock
Het gaat al een paar miljoen jaar goed met het weer, het is soms warmer en soms kouder geweest en opeens moet er vanwege politieke motieven aan gerommeld worden. Terwijl niemand daar de gevolgen van kan overzien. Lijkt mij niet verstandig.