Van een onzer correspondenten.
Op steeds meer uren en dagen produceren windturbines en zonnepanelen meer elektriciteit dan we nodig hebben. Als gevolg daarvan is die elektriciteit op de markt niets waard en ontstaan zelfs negatieve prijzen. Beheerders van zon- en windparken schakelen dan af, schrijft energiedeskundige Martien Visser.
80% van de totale capaciteit staat soms afgeschakeld.
Nederland wil het aandeel zon en wind in de elektriciteitsmix in 2030 naar 85% brengen. Dat vergt bij gelijkblijvende vraag nog ongeveer een verdubbeling van het zon- en windvermogen. Dit leidt tot een enorme toename van het aantal uren dat moet worden afgeschakeld én een toename van het gemiddeld aantal GW afgeschakelde wind en zon tijdens deze uren. De totale hoeveelheid afgeschakelde stroom per jaar stijgt dan kwadratisch, aldus de onderzoeker.
Het afgelopen jaar is door afschakelen circa 5% van de duurzame elektriciteit uit zon en wind verloren gegaan. Voor investeerders in wind- en zonneparken is dit allemaal niet fijn. Door afschakeling daalt het aantal uren waarop ze hun investering kunnen terugverdienen, terwijl dat gewoonlijk juist uren zijn met hoge productie. Gedurende de laatste twaalf maanden vond maar liefst 20% van de totale productie van zonPV plaats op uren met een nihil of negatieve prijs. Voor wind was dat 10%. Beide percentages gaan stijgen. Daarnaast waren er nog vele uren met een marktprijs net boven nihil, ook geen vetpot. Het gevolg is dat de benodigde subsidie voor zon en windvermogen stijgt. Evenzo wordt het moeilijker investeerders te vinden voor nieuwe windparken op zee.
Wrange groene energietransitie: De boodschap is dat we met afschakelen zullen moeten leren leven.
Het betekent dat de kans dat zon en wind op termijn subsidieloos worden flink kleiner is dan velen nu denken. Ook zal er flink meer capaciteit aan zon en wind nodig zijn, dan waar we nu in onze plannen vanuit gaan. Stel dat uiteindelijk 30% van de productie door afschakelen verloren gaat, dan is er 50% extra capaciteit nodig, met alle consequenties voor de netten.
***
Bron: hier.
***
Als die energiebedrijven dat dan zo’n probleem vinden waarom slaan zij die energie dan niet zelf op. Volgens mij wordt dat pas interessant als er óf garantieprijzen of een sloot subsidie wordt beloofd. volledig uit eigen zak financieren zal niet gaan, anders was het al lang gebeurd. En was het dus ook niet nodig geweest de privé opwekkers te gaan belasten. Mogelijk gaan zij die revenuen inzetten en hebben zij er een nieuw verdienmodel bij.
De rondpompeconomie in optima forma.
Met die negatieve prijzen hebben de investeerders allang rekening gehouden, want die hebben ze in Dld al veel langer.
Desondanks waren ze deze zomer bereid om ~€800mln te betalen voor een stukje zee gedurende 40jaar waarop ze verplicht 1,5GW aan windmolens moeten bouwen die binnen 5 jaar moeten draaien, en die 40jaar goed draaiend te houden, en na afloop de zee weer maagdelijk op te leveren (zodat een volgende exploitant daar dan groter/betere windmolens kan installeren… Nergens iets van subsidie, integendeel grote boetes als ze ergens in gebreke blijven.
Geeft iets weer van de voortgaande kostprijsdaling bij offshore wind.
En die gaat nog wel even door gegeven de alsmaar groter wordende windmolens (groter = goedkopere stroom want een grotere heeft niet meer personeel nodig).
Op de Noordzee is de grootste 15MW, de Chinezen hebben 18-22MW molens staan en ontwikkelen molens van 27MW.
“Nergens iets van subsidie, integendeel grote boetes als ze ergens in gebreke blijven.”
Er wringt iets in je verhaal.
Martien Visser schrijft:
“Het gevolg is dat de benodigde subsidie voor zon en windvermogen stijgt.
Evenzo wordt het moeilijker investeerders te vinden voor nieuwe windparken op zee.”
Er wringt iets iets heel erg in je verhaal als M, Visser gelijk heeft.
Het verschil zit in de contracten die volgens jouw verhaal “~€800mln” opleveren en boetes genereren.
Het overgaan naar “contract for difference” geeft een garantieprijs voor de stroom aan de producent.
Niks negatieve prijzen en niks lekker hoge prijzen voor de producent.
Het risico wordt afgedekt bij “een financiële partij”.
Die financiële partij is uiteindelijk “de overheid” die het “contract for difference” afsluit.
Risico’s van prijsfluctuaties afdekken kost altijd geld.
Dat komt terug in de “gemiddelde” prijs die de consument moet betalen.
Kortom de consument betaald voor die risico’s.
De overheid gaat die contracten aan, niet de consument, en die overheid heeft “de macht” de consument te dwingen tot een hogere prijs.
Dat kan ook gedeeltelijk via het belastingsysteem en niet 100% via de stroomprijs.
Of je het nu “prijsdwang” of “subsidie” via de overheid noemt, de consument betaald.
Geen enkele politieke partij of regering beloofd de kiezer (consument) een lagere energie prijs in 2050.
De enige die dat iedere keer weer suggereert is ene Bas.
Conclusie:
De consument gaat steeds meer betalen.
De vraag is, zou dit ook in dezelfde mate gebeuren door b.v. dure olie en kernenergie of juist minder.
Een van de drijfveren van duurdere energie die vaak vergeten wordt is de inflatie, met een inflatie van 3% per jaar wordt alles 30% duurder in 10 jaar tijd.
Maar zelfs als je de inflatie aftrekt van de investeringen kom je er nooit uit.
Zo houden de investeerders er wél rekening mee, in principe lenen ze 100% maar na 30 jaar verdampt 30% van hun schuld, helemaal gratis, dat lossen ze nooit meer af.
Deze economie van geleende schuld is nu zo groot dat er geen redding meer mogelijk is.
Uiteindelijk zal dat schip stranden en komt er een ander geldsysteem. (CBDC) daarna tellen alle gemaakt schulden niet meer mee, die worden in een klap afgeschreven en betaald met het bezit van burgers.
Windenergie is een noodoplossing, voor een gefingeerd probleem, want anders ging niemand zulke idiote investeringen aan.
Martien Visser. De groene fetisjist aan het woord? Doe normaal man, zet in op kernenergie. En zaag die windpalen om of ondergraaf de sokkel. Met wat kneedbom eronder is het zo gepiept. Hoe diep moet je boren? Wat onbalans is al voldoende.
Vergeet het gebruik van zuren niet, knalt niet maar lost veel problemen op. Is geen aanzetten of oproepen tot, want dat mag niet in dit beschaafde land.
Het leefmilieu van velen verpesten mag wel? Wie is hier de crimineel? De overheid die zijn eigen regels en de grondwet aan de kant schuift en met inzet van belastinggeld de rechten van burgers en masse ondergraaft?
Wauw !! De man die het volk naar de afgrond mag leiden; het ultieme paard van Troje , krijgt hier een podium
Een soort van Maarten Keulemans maar dan op energiegebied . De man die mede verantwoordelijk is voor het sluiten van de Groningse gasvelden en daarmee de Gouden kip slachtte.
Die komt nu vrolijk vertellen hoe het volk werd belazerd . Met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig .
btw, ik heb hier – jaren geleden – meermalen verslag gedaan van de woorden van een hoge ambtenaar -die daarmee uit de school klapte – die vertelde dat het grootste gedeelte van de opbrengst van windparken werd doorgedraaid, maar niet opgevangen.
Ik ga gauw weer verder op X in de strijd tegen charlatans zoals Martien Visser.
Wat zijn wij het toch weer afgrijselijk eens met elkaar.
Misschien dat u me kunt ondersteunen dan op X . Bijvoorbeeld met mijn aanval op Suzanne kröger, een van de gevaarlijkste adepten van de groene beweging.
( ik denk dat ze na deze berichten aan haar adres aardig uit haar evenwicht zal zijn )
Ik zal je gaan volgen. Overigens, ik blijf altijd volledig netjes in mijn bewoordingen.
Dus… heel vaak gaat de delete knop gebruikt wordt.
Zoiets als ‘verachtelijke’ wordt <<<<<< 'geachte en bij Silvana wordt 'negers zijn nu eenmaal negers' 'regels zijn nu eenmaal regels'.
( ik denk dat ze na deze berichten aan haar adres aardig uit haar evenwicht zal zijn )
mis gedacht , in een video begon ze nóg harder te schreeuwen .
Deze mensen zijn niet te stoppen .
De helaasheid der dingen…
Zoals ik al zo vaak heb aangegeven, alle grote centrales zijn stoomturbines.
Die zet je niet zomaar even aan en uit zoals de CV-ketel thuis.
Er is wel een speculatieve stroomhandel waarbij de stroomprijs zelfs negatief kan zijn, maar ook dit is natuurlijk puur bedrog.
OK, dat bedrog willen onze gelovigen niet snappen. Helaas.
Eerst maar even het goede nieuws:
https://blackout-news.de/aktuelles/e-cargobike-hersteller-onomotion-insolvent/
Er zijn kennelijk Duitsers die net als ik het Franse nieuws volgen en niet meer als makke schapen achter machthebbers aanlopen:
https://blackout-news.de/aktuelles/konflikt-um-windkraft-zwischen-gaggenau-und-bad-herrenalb-bedenken-gegen-ausbauplaene/
En verder:
https://blackout-news.de/aktuelles/fernwaerme-vom-gruenen-hoffnungstraeger-zum-klimarisiko/
https://blackout-news.de/aktuelles/millionen-subventionen-versenkt-naechste-pleite-der-wasserstoffbranche/
Het aardige aan deze berichten is dat ze allemaal uit Duitsland zelf komen, Duitsland, de groene heilstaat van onze Bas.
Japan, net als Duitsland op technisch gebied zeer goed, maar niet opgezadeld met een Groene Khmer:
https://www.sfen.org/rgn/un-premier-reacteur-japonais-autorise-au-dela-de-50-ans-dexploitation/
En ook in het VK beginnen ze het licht te zien:
https://media24.fr/2024/10/23/il-faudrait-460-millions-deuros-a-langleterre-pour-bouleverser-les-codes-du-transport-maritime-avec-le-premier-porte-conteneurs-nucleaire-du-monde/
Opvallend bericht in Le Figaro, waarbij bedacht moet worden dat de Fransen altijd buitengewoon goed op de hoogte zijn omdat ze altijd met iedereen in contact proberen te blijven:
https://video.lefigaro.fr/figaro/video/guerre-en-ukraine-lue-attend-que-les-brics-appelle-vladmir-poutine-a-cesser-immediatement-le-conflit/
Ik ben benieuwd.
Waarom willen meer en meer landen aansluiten bij BRICS? Eén van de voornaamste redenen is dat “het Westen”, tegen alle internationale regels in, beslag legt op Russisch kapitaal, zogezegd als sanctiemaatregel. Nog erger, wapens die naar Oekraïne worden gestuurd, zijn betaald met (rente-)opbrengsten op die kapitalen. Dit is regelrechte diefstal volgens de internationale regels. Uiteraard heeft geen enkel land nog vertrouwen in het door de VS gestuurde/geleide westelijk blok. De oorlog in Oekraïne heeft zijn tentakels in de BRICS : Rusland wil af van de (petro-)dollar als standaard internationaal betaalmiddel en is daarmee een poot van de economie van de VS aan het afzagen. Dit kan heel ernstige gevolgen hebben voor de wereldeconomie.
De duimpjes omlaag bij mijn bericht op 13:53 zijn die van mensen die niet willen dat de oorlog in Oekraine stopt?
https://www.lefigaro.fr/international/guerre-en-ukraine-seoul-ne-restera-pas-les-bras-croises-face-au-deploiement-de-troupes-nord-coreennes-en-russie-20241024
Trump en Guterres willen dat wel, dus geef me een goede reden om dat niet te willen.
Die oorlog kan vooralsnog alleen stoppen door Poetin het gebied dat hij claimt cadeau te doen.
Dan komt er dus nog een oorlog om Oekraïne van de kaart te vegen. Hij had bij Tsetjenië ook 2 oorlogen nodig.
Georgië is dankzij 2 oorlogen een vazalstaat geworden…
Daarna gaan nog meer landen slachtoffer worden van de Russische agressie…
Een duidelijk verhaal van die Martien Visser. Zoals het nu gaat, gaat het niet goed. Er wordt namelijk te veel stroom ‘weggegooid’. Daardoor daalt de winst voor de ondernemers zodat ondernemen zonder subsidies wel erg moeilijk is. De kosten van het weggooien en de verlaagde winsten zullen uiteindelijk bij de gebruikers, wij dus, terecht komen. De enige manier om het probleem van het ‘doordraaien’ van stroom tegen te gaan, is het plaatsen van opslag (batterijen). In plaats dat de gebruikers de extra kosten van de overtollige stroom aan de ondernemers betalen, kunnen zij beter zelf voor opslag zorgen. De extra kosten die je aan de ondernemer zou hebben betaald, blijven nu in je eigen huis! Voordeel is dat je zeggenschap hebt over je eigen batterijen en dat je uit jouw zelf betaalde batterijen stroom kunt terug leveren aan het net. Daar is wel een slimme meter voor nodig, want de energiemaatschappijen moeten wel ongehinderd toegang hebben tot jouw batterij.
Kost wat, maar het geeft een onwijs goed gevoel dat je het klimaat aan het redden bent.
Gaat je woonhuisverzekering eigenlijk omhoog wanneer je een batterij hebt geplaatst?
Jeroen.nl heeft voor je uitgerekend dat de terugverdientijd van zijn thuis battery 67 jaar is. GA zelf ook eens rekenen en hou op met te denken dat we kunnen toveren. Geeft een onwijs goed gevoel!
Snap dan dat Martien Visser de lezers aan het voorbereiden is! Voorbereiden op je eigen batterijen om de chaos die de door anderen bedachte transitie door de burgers te laten oplossen.
Sarc, weet je wel…
@Henk van der Veen. Als Jeroen de kans dat daardoor je hele huis (en misschien dat van de buren) tussentijds in de fik gaat niet heeft inbegrepen, dan wordt die 67 jaar nog wat langer. Vooral als de verzekering dan tegensputtert.
Je moet dan wel een stevige batterij aanschaffen om met een warmtepomp de winter door te komen. Eigen Huis en haar klimaatadepten stellen het allemaal veel te rooskleurig voor. In het gunstigste geval heb je elke dag minstens 3/4 deel tekort als je zelf opwekt en in een maximaal geïsoleerd jaren 70 huis woont dat je niet eerst hebt afgebroken en vervolgens weer naar de laatste maatstaven hebt opgebouwd.
Het wordt pas rendabel als je eerst de energieprijzen fors verhoogd. Sigaar uit eigen doos dus, via de belastingdienst wordt het dan een feest voor de portemonnee van de overheid. Mooier kunnen ze het niet maken.
Het elektriciteitsnet werkt met back-up, niet met opslag. De zon schijnt 8 uur per dag, 16 uur lang is er geen zon. De molens doen het 50% van de tijd (30% op land). Dus 8 uur per dag is er helemaal niets en draait de back-up op het vermogen van de vraag van dat moment. Ongeacht hoeveel overcapaciteit je installeert in de wind en zon+wind periodes.
Ja en dan “denkt” het pbl, zojuist op radio-1, dat de oplossing is nog meer windmolentjes, nog meer zonnepaneeltjes, allemaal van het aardgas en electrisch gaan rijden.
Want anders halen we de 1,5grC niet voor 2030 en zou het wel 3,1grC kunnen worden. Ja linksch en rationeel denken gaan nu eenmaal niet samen. Dat die mensen nog serieus worden genomen verbaast mij hogelijk.
En “ons vvd-licht” hermans gaat ook nog eens 50000 transformatorhuisjes erbij bouwen. Hoop dat ze de trafo’s en extra bekabeling niet vergeet want ja linksch en rationeel denken gaan nu eenmaal niet samen.
@Rien E. 50 000? Toe maar… “Voor 23:00 uur besteld, morgen voor 12:00 uur in huis?” Bij Conrad, of zo? Zo dacht ik tien jaar geleden toen ik het zonder harde cijfers nog op minstens 40 000 hield, en de waanzin van de ‘netverzwaring’ naar de toekomst projecteerde. In de mijnbouw dreigde toen een koper(erts)crisis. Dit probleempje is schijnbaar dus al opgelost. Hoewel ik net op het net lees: “De prijzen van koper gaan naar verwachting met meer dan 75% omhoog tot recordhoogtes tegen 2025. Dit komt door verstoringen in mijnbouwtoevoer en een groeiende vraag.” Het enige wat ik in mijn eentje wist te bedenken, was het opzeggen van mijn ‘kwaliteitskrant’. Waarin naast jobstijdingen over CO₂ steeds meer wetenschapspagina’s” verloren gingen aan propaganda voor E-auto’s, zonnepanelen, windturbines en wat dies meer zij. Ingezonden tegengeluiden werden steeds schaarser en uiteindelijk onvindbaar. Kortom, ik was het zat mijn eigen indoctrinatie te moeten subsidiëren. Maar de trein, die dendert door.
50.000 trafohuisjes…. transformator, verdeler, en de kabels naar de verbruikers.
Een drie maal zo zwaar net heeft een drie maal zo zware transformator een drie maal zo zwaar uitgevoerde verdeler, en drie maal zo zwaardere kabels.
De kosten zullen een veelvoud zijn van de opbrengsten van die zon en wind parken.
Economische zelfmoord, het gaat honderden, zo niet duizenden miljarden kosten.
Nog afgezien van het graafwerk door steden en straten.
De steden van Nederland zullen jarenlange bouwputten worden, met veel ongemak van geraakte kabels, lek gestoten leidingen en vergissen van leidingen.
Winkels kunnen wel sluiten, de steden zullen onbereikbaar worden.
Klimaat bij Eva op NPO1. Het is nu al vrij dramatisch. Nog maar een paar jaar dan vallen er miljoenen doden. Dan komen er honderden miljoenen klimaat vluchtelingen naar ons toe. Hoe te investeren. Een software pakket die bijhoud hoeveel online bestellingen je terugstuurt. Dan kunnen de terugstuur kosten voor de klant omhoog. Mooi verhaal over een 250 meter hoge windmolen. Probleem is dat de stroom niet het net op kan. De burger moet alleen stroom gaan gebruiken als er groen aanbod is. En het moet duurder worden.
Conclusie
– Er moet veel meer betutteld word
– Technisch onhaalbare zaken horen de norm te zijn
– Alles moet duurder worden
Als je niets zou doen kan het nog wel een graad warmer worden. Dan stort de economie met tientallen procenten in.
Investeren in zonnepanelen doe je voor de volgende generatie en je kinderen. Koop ze nu en over 25 jaar hebben je kinderen er profijt van.
Daarna medische tiktok filmpjes. 40 % bevat desinformatie. Gelukkig zijn het klimaatverhaal en de doem scenarios helemaal waar. Het duurt nog een paar weken tot de volgende cop. De ellende gaat nog flink toenemen.
Nu wil ik ook een EV:
https://blackout-news.de/aktuelles/3-300-nagelneue-elektro-suvs-von-fisker-landen-auf-dem-schrott/
LOL
Dit is iets voor Jetten:
https://www.sfen.org/rgn/1-chaleur-nucleaire-se-poser-la-question-des-temperatures-que-lon-cherche-a-atteindre/
Een KC kan kennelijk ook warmte produceren. Kan die eindelijk zijn huis verwarmen.
Och, en om de moed er een beetje in te houden:
https://www.rte-france.com/eco2mix/synthese-des-donnees?type=production
Door met verticale streep over de grafiek te schuiven kan je zien hoeveel stroom Duitsland IMPORTEERT vanuit Frankrijk.
Moet zelfs voor Bas te doen zijn denk ik.
https://www.energy-charts.info/charts/import_export/chart.htm?l=de&c=DE&year=2024&flow=physical_flows_de&interval=year
Ook deze is best leuk als je even wat tijd over hebt.
En hoe je de periodes ook kiest; Duitsland blijft importeren netto gezien.
Daar ho, sterker nog, ze krijgen geld toe, en zo wordt dan meteen duidelijk dat stroom in Duitsland gewoon gratis is; he Bas (die laatste zin is sarcasme hoor).
Volgens mij is de SDE(+)-subsidie ook gegarandeerd voor niet geproduceerde kWh-en door af te schakelen. Dus ik weet niet wat de investeerders te klagen hebben…