Van een onzer correspondenten.
De onderneming zou Europa onafhankelijk moeten maken van Chinese batterijen en een belangrijke schakel zijn om de auto-industrie op het continent te elektrificeren. De Zweedse accumaker Northvolt heeft meer dan 15 miljard dollar aan financiering binnengehaald. Een Europees record voor niet-beursgenoteerde bedrijven, volgens de Britse zakenkrant Financial Times.
Renault en Fiat protesteerden eerder deze week tegen de steeds strengere EU-regels voor CO2-uitstoot.
Toch hapert het. Maandag moet Northvolt 25 miljoen euro aan vorderingen betalen aan de Zweedse belastingdienst. Doet het dat niet, dan kan de belastingdienst een faillissementsaanvraag indienen bij de rechtbank. Eerder deze week werd bekend dat een dochteronderneming in de Northvolt-groep failliet gaat. Vorig jaar boekte de accumaker 1,1 miljard euro aan verlies.
Lees ook:
Protest in Servië om lithiummijn
In Servië woedt ook al weken een fel debat over de komst van een lithiummijn. Servië bevat een van de grootste lithiumreserves ter wereld en zou voor bijna 90 procent van de Europese behoefte kunnen voorzien.
De lithiummijn kan de grootste van Europa worden en zou goed zijn voor ruim een miljoen auto’s. De Brits-Australische mijnbouwmultinational Rio Tinto doet de ontginning. Hun kosten worden geschat op zo’n 3 miljard euro.
Bondskanselier Scholz belooft dat de mijn ‘op milieuvriendelijke wijze wordt ontwikkeld’. Volgens de Servische regering levert het project duizenden banen op en geeft het een boost aan de industrie en infrastructuur.
Actrice Stupljanin ziet dat anders:
‘Duitse autofabrikanten zeggen in feite dat wij ons land moeten opofferen zodat het hún auto-industrie voor de wind gaat.’
Ze voorziet ernstige schade als gevolg van het chemische proces waarmee lithium aan de bodem wordt onttrokken. De Jadar-vallei staat bekend om vruchtbare landbouwgrond en drinkbaar grondwater.
Zie hier.
NOS over mogelijk faillissement Zweedse accufabriek Northvolt:
‘Een verklaring is dat de vraag naar elektrische auto’s tegenvalt in Europa, zegt Rico Luman, analist automarkt bij ING Economisch Bureau.
‘Autofabrikanten zoals Volkswagen en BMW maken zich ook zorgen over hun toeleveringsketens en doen een pas op de plaats. Dan is de afzetmarkt voor de batterijen van Northvolt kleiner, en moeten ze bezuinigen.’
Zo trok BMW dit jaar een Northvolt-order ter waarde van 2 miljard euro terug, omdat de Zweedse batterijmaker zijn batterijen niet op tijd kon leveren.
Wat er gebeurt in Brussel is ook belangrijk voor de Scandinavische batterijmaker. Europese automakers moeten steeds groener worden, anders kunnen ze enorme boetes krijgen.
***
Bron hier.
***
Northvolt trekt haar stutten, het geld is binnen, de aankomende jaren hebben ze genoeg vet op de botten om de salarissen van de directie en medewerkers uit te betalen, misschien kan er zelfs wat dividend af, maar na een paar jaar is de 15 miljard op en zitten de “investeerders” met een verliespost die ze op de overheid af kunnen schuiven.
Ik zie de EU er nog wel geld in steken, ons geld natuurlijk, niet bedoeld om ONS aan de EV te helpen maar om de investeerders rustig te houden.
Zo gaat het steeds met de groene projecten, zonder subsidie stort alles in.
En de media blijven maar rooskleurige verhalen schrijven, Europa is failliet, de euro is geen drol meer waard, einde oefening!
Gelukkig heeft het deugfonds ABP stevig in Northvolt geïnvesteerd. Rien ne va plus, het geld is niet meer van u.
“Mon prenom est Rien ecrivez comme rien en Francais” gaf wel eens gefronste wenkbrauwen bij de franse collega’s vroeger dus ws ook bij franse mede radio-amateurs. Wat mij gelijk herinnert aan een nederlandse amateur waarmee ik in Luxemburg was, zijn suffix is (hoop ik tenminste) nog steeds DCD
In de Telegraaf van 11 oktober jl. een tranen trekkend verhaal over bitcoinmijners.
Door de hoge energieprijzen in Europa hebben ze het moeilijk. Om hun verdienmodel op te vijzelen kunnen de bitcoinmijners hun restwarmte verkopen aan kassen (tuinders) en andere bedrijven. Lijkt me een goed idee. Maar een alinea verder is te lezen: “Bitcoinmijnen hebben in het algemeen wel als voordeel dat zij snel en tegen lage kosten uit te schakelen zijn, wat uiteraard aantrekkelijk kan zijn indien de prijzen pieken. En dat gebeurt steeds vaker doordat energie in toenemende mate uit duurzame bronnen zoals wind en zon komt, waarvan het aanbod schommelt afhankelijk van de weersomstandigheden. Dankzij deze flexibiliteit kunnen miners flink besparen op de elektriciteitsrekening.”
Dus ze willen hun restwarmte verkopen, en tegelijkertijd hun machines uitschakelen als de stroomprijs te hoog is. Lekker dan wanneer je voor je verwarming als bedrijf afhankelijk bent van een ander bitcoinmijner die op ieder moment kan beslissen geen warmte meer te produceren.
Tja die nieuwe “wonderbatterij” is blijkbaar toch niet het wonder waar iedereen op hoopte. Ik had eerder begrepen dat het faillissement al een feit was maar blijkbaar kan de zaak (met extra subsidies uiteraard) nog even gerekt worden. We wachten af
Mensen, niet zo zeuren hoor.
Ja, natuurlijk gaat er wel eens wat fout, maar verder gaat het toch prima?
Vooral in Duitsland:
https://blackout-news.de/aktuelles/wuerth-elektronik-schliesst-werk-in-suedbaden/
https://blackout-news.de/aktuelles/haeufige-stromausfaelle-in-stuttgart-tausende-haushalte-betroffen/
En dat in een land dat eens schatrijk was, nog niet zo lang geleden:
https://blackout-news.de/aktuelles/soviel-rentner-auf-sozialhilfe-angewiesen-wie-noch-nie/
En verder:
https://blackout-news.de/aktuelles/flugtaxi-hersteller-lilium-droht-die-insolvenz/
https://blackout-news.de/aktuelles/rueckschlag-fuer-habecks-wasserstoffplaene-pipeline-aus-daenemark-verzoegert-sich-um-jahre/
https://blackout-news.de/aktuelles/rueckschlag-fuer-habecks-wasserstoffplaene-pipeline-aus-daenemark-verzoegert-sich-um-jahre/
Maar er is ook goed nieuws:
https://blackout-news.de/aktuelles/koalitionsbruch-gruene-erwaegen-ende-der-ampel/
Wellicht hoeven we niet tot volgend jaar te wachten op het vallen van de stoplichtcoalitie.
En verder nog even ter overdenking voor Bas.
In Duitsland komt nu ruim 60% van de daar opgewekte stroom uit wind en zon.
Mooi hoor, maar sinds het uitschakelen van de laatste KC’s daar wordt er steeds meer dure stroom ingevoerd uit vooral Frankrijk, hetgeen dagelijks te zien is op:
https://www.rte-france.com/eco2mix/synthese-des-donnees?type=production
Dan ga je toch eens achter je oor krabben als Duitser, te meer omdat steeds meer landen plannen maken om weer te gaan investeren in kernenergie.
Afijn, u weet wel he, die ene soldaat die wel in de maat marcheerde volgens zijn moeder.
Oh ja, ook dat nog:
https://futurezone.at/science/groesstes-windrad-der-welt-china-15-mw-sany-rotordurchmesser-winkraft-turbine/402961415
En laat die domme Fransosen maar schuiven:
https://media24.fr/2024/10/11/le-fer-de-lance-du-nucleaire-francais-decroche-le-jackpot-aux-etats-unis-en-signant-ce-contrat-avec-le-departement-de-lenergie-americain/
Ik durf die lithium batterijen niet in huis te halen. Ik vertrouw ze niet. Te veel gehoord van spontane branden.
ABP heeft niet bekend gemaakt hoeveel hun deelneming is. Northvolt is ook niet beursgenoteerd zodat niemand kan zien wat het rendement is geweest. Uiteindelijk gaat het als gepensioneerde bij het ABP niet om de centen. Het gevoel dat er iets voor het klimaat en vooral voor de bonussen bij APG wordt gedaan is veel belangrijker.
Wordt het toch mooi weer diesel rijden:
https://www.tue.nl/nieuws-en-evenementen/nieuwsoverzicht/04-08-2022-bart-somers-verbrandingsmotor-ten-onrechte-in-verdomhoekje
Een ingewikkelde manier om andere brandstoffen te maken uit afval. Met ook weer andere verbranding processen die eerst veel onderzoek behoeven. Dat is voorlopig niet goedkoop of haalbaar. Ondertussen blijft de rest van de wereld op goedkope benzine en diesel rijden.
Gelukkig minder beta-onderwijs op scholen. Want aan kritische denkers heeft een fascistische overheid niets. Boeren moeten ook kapot. Geen vreten doet mensen afhankelijk maken. Idem industrie. Weg met kennis.
Jammer van dat ‘fascistische overheid’Ronnie.
Het is je kennelijk ontgaan dat het FvD niet in de regering zit.