Mona Keijzer.

Van een onzer correspondenten.

Hans Vijlbrief (D66) heeft Kamervragen aan minister Mona Keijzer gesteld over het feit dat klimaatminister Sophie Hermans voorspelt dat het huidige regeerprogramma onvoldoende is om de klimaatdoelen te halen.

De Volkskrant meldde afgelopen week dat minister van Klimaat en Groene Groei Hermans tijdens een webinar van het Nationaal Klimaat Platform dat het regeerprogramma niet voldoende is om de klimaatdoelen voor het kalenderjaar 2030 te halen.

Eerder schreef Nieuwe Oogst:

 

‘De beoogd minister van Klimaat en Groene Groei kondigt wel aan dat het ‘moeten’ in het klimaatbeleid een tandje minder wordt. Dat is bijvoorbeeld te zien in het schrappen van de verplichting voor huishoudens om een warmtepomp aan te schaffen als de cv-ketel het begeeft. Mensen zijn ook uit zichzelf wel bereid ‘de schouders eronder te zetten’, gelooft zij.

Verdachtmakingen aan het adres van klimaatwetenschappers zal Hermans niet pikken van haar toekomstige collega’s in het kabinet, die zij ook in dat opzicht ‘heel scherp’ gaat volgen. Zij verzekert dat zij deze tak van de wetenschap zelf ‘heel hoog heeft zitten’ en daar ‘helemaal niets’ van in twijfel trekt.’

Vijlbrief heeft nu Kamervragen gesteld aan collega-minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) over de opvattingen van Hermans. Hij wil onder meer weten of Keijzer het eens is met Hermans.

Keijzer kan op haar beurt worden getypeerd als een klimaatrealist, in tegenstellig tot veel klimaatwetenschappers. Keijzer:

‘Ja, er gaan mensen dood door opwarming van de aarde. Maar er gaan ook juist mínder mensen dood omdat het minder koud is.’

Eerder schreef Climategate.nl over het klimaatrealisme bij Mona Keijzer (BBB):

In Elsevier Weekblad schreef Mona Keijzer deze zomer over de verkeerde aannames die achter de falende beleidsdossiers zitten. Met name klimaatverandering stoelt op een verkeerde overtuiging’. Zie hier.

Afgevaardigde Vijlbrief aan minister Keijzer:

‘Hoe schat u, gezien het schrappen van de normering voor hybride warmtepompen per 2026 en de aanpassing van de energiebelasting zoals was voorzien in het belastingplan van 2024, de klimaateffecten voor de gebouwde omgeving in? Kunt u een inschatting geven van de misgelopen CO2-reductie in 2030 door het schrappen van de normering van hybride warmtepompen? Kunt u een inschatting geven van de misgelopen CO2-reductie in 2030 door het schrappen van de in het belastingplan 2024 voorgenomen wijziging van de energiebelasting op aardgas?’

Verder vraagt het D66-Kamerlid of de minister vindt en verwacht dat aanvullend beleid nodig is binnen de sector gebouwde omgeving om de klimaatdoelen voor 2030 te halen:

‘Zo ja, aan welke maatregelen denkt u dan? Zo nee, waarom niet? Onderschrijft u de aanbeveling van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de Reflectie PBL op het Hoofdlijnenakkoord 2024–2028 en de Keuzewijzer Klimaat en Energie dat aanvullend beleid nodig is en dat zo snel mogelijk moet worden begonnen met de voorbereiding daarvan? Zo ja, welk aanvullend beleid heeft u voor ogen? Zo nee, kunt u uitgebreid toelichten waarom dat niet het geval is?’

Minister Keijzer moet de Kamervragen beantwoorden voordat de gebruikelijke termijn van 3 weken is verstreken. Mocht die beantwoordingstermijn te kort zijn, dan kan zij een uitstelbericht sturen en de vragen binnen 6 weken beantwoorden. Vijlbrief heeft echter gevraagd de vragen vóór de begrotingsbehandeling in de week van 21 oktober te beantwoorden.

***

Bron o.a. hier.

***