Kerncentrale Borssele. Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Nederland en Frankrijk gaan nog intensiever samenwerken op het gebied van kernenergie. Minister Sophie Hermans (Klimaat) en haar Franse collega Agnès Pannier (Energie) hebben maandag in Luxemburg een deal gesloten over meer uitwisseling van kennis, technieken en gezamenlijk onderzoek.

Parijs wil dolgraag de order voor de bouw van nieuwe reactoren in Nederland. Ook de Zuid-Koreanen en Amerikanen azen op de miljardenorder.

‘Zij hebben veel kennis en wij hebben veel kennis en dat willen we in Nederland verder opbouwen’, zegt de VVD-bewindsvrouw tegen De Telegraaf. Beide landen willen zich bovendien inzetten voor de ontwikkeling van een Europese markt voor kernenergie. Ook bij de ontwikkeling van mini-reactoren willen Nederland en Frankrijk de krachten bundelen.

De Fransen hebben de meeste kerncentrales ter wereld. In Nederland wil het rechtse kabinet vier nieuwe reactoren bouwen en de levensduur van de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele verlengen. Parijs wil dolgraag de order voor de bouw van nieuwe reactoren in Nederland. Ook de Zuid-Koreanen en Amerikanen azen op de miljardenorder.

Hermans benadrukt dat de nieuwe samenwerking met de Fransen los staat van hun wens om nieuwe nucleaire installaties te bouwen.

‘Dat zijn twee totaal gescheiden trajecten. Dit gaat echt over hoe wij als landen kijken naar het belang van kernenergie. Het bouwen en onderhouden van kerncentrales vraag om heel veel kennis, daar gaat deze samenwerking over.’

Frankrijk en Nederland maken onderdeel uit van de European Nuclear Alliance. Deze club bestaat uit Europese landen die voorstander zijn van een rol voor nucleaire energie bij het halen van de klimaatdoelen. Erkenning van kernenergie ligt binnen de Europese Unie gevoelig: Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg verzetten zich al jaren tegen stimulering van nucleaire energie.

***

Bron hier.

***