Van een onzer correspondenten.
In de herfst trekken miljoenen vogels langs de Nederlandse kust naar hun winterbestemming. Maar tegenwoordig vinden ze windturbines op hun weg. Een radaronderzoek inventariseerde de knelpunten in Noord-Holland. NRC maakte er een zeer inzichtelijk achtergrondartikel van.
Vooral de najaarstrek is spectaculair: allerlei soorten ganzen maar ook zangvogels als spreeuwen en koperwieken trekken vanaf eind augustus tot in november zuidwaarts.
Witte windmolens trekken veel insecten aan, en daardoor ook extra veel vogels en vleermuizen – met dodelijke botsingen tot gevolg.
De gemiddelde ‘tiphoogte’ van de Noord-Hollandse windturbines – dus de hoogte tot waar het puntje van de wiek maximaal komt – is 159 meter. Het laagste punt van de tip is gemiddeld 52 meter. Daartussen bevindt zich de rotorzone, en 39 tot wel 79 procent van de trekvogels vliegt dóór die gevaarlijke zone en kan dus in de wieken terechtkomen. De vlieghoogte hangt af van het weer (bij tegenwind vliegen vogels lager). Vooral overdag vliegen vogels massaal door de gevarenzone, maar vanwege de grotere aantallen lopen juist ook de nachttrekkers gevaar. Vaak is het precieze tijdstip van aanvaring niet te achterhalen, aldus NRC.
Onderzoek naar trekvogels en windturbines is niet nieuw. Zo bleek in 2022 uit een internationale analyse in Journal of Applied Ecology dat tientallen grotere Europese broedvogelsoorten gemiddeld op maar liefst 14 procent van hun route over land het risico lopen om tegen een windturbine te botsen. Op 9 procent van de route vormen hoogspanningskabels het gevaar. Welke soorten kwetsbaar zijn verschilt van plek tot plek, maar sommige soorten hebben pech: onder andere lepelaar, wilde zwaan, kraanvogel en ooievaar hebben langs vrijwel hun gehele route botsingskans.
Uit een Britse studie bleek ook dat witte windmolens veel insecten aantrekken, en daardoor ook extra veel vogels en vleermuizen – met dodelijke botsingen tot gevolg.
***
Voor het gehele artikel, zie hier.
***
Om het klimaat en dus de natuur te redden zijn offers nodig. Hiermee heeft de klimaat beweging een verbinding met de pallies die hun bewoners vooraan opstelt.
Hoe een analogie ook anders kan. Net onder Luxemburg lag de Maginot linie. Een lint van forten mijnen en prikkeldraad. Net naast de forten bij cattenom ligt nu een kerncentrale complex van vier reactoren vredig in een glooiend groen landschap stilletjes te draaien. Een grote hoeveelheid franse stroom kan dan ongezien de grens over omdat de duitse windmolens niet hard genoeg draaien.
Een door EDF handig gekozen plek, want hun radioactieve uitstoot kan door het Moezel dal vlotjes naar het buitenland waaien om daar de beruchte genetische schade bij net verwekte baby’s aan te richten.Zie:
https://tinyurl.com/wwcvk7re
en https://tinyurl.com/yc2dd4bu
De vrije vogels worden steeds meer beperkt door de groene Khmer.
Ergens las ik dat het probleem van de vogelaanvaringen werd opgelost door één van de drie wieken zwart te verven.
Nu alleen even aan XR vragen hoe zij zwarte verf (en iedere andere kleur verf) gaan maken zonder olie.
Zijn ze niet tegen het oppompen van olie?
Is er wel een probleem?
Heb in tijden geen enkele vogelaanvaring kunnen signaleren ondanks zoeken onder en rond wind turbines.
Wordt er daarom nu gevallen over windturbines met het gegeven dat de trekvogels moeten laveren tussen de windturbines?
Dat is natuurlijk ook nonsens is want die turbines staan >1km uit elkaar (minimum afstand is 5x de rotordiameter) terwijl
windparken (inclusief de ruimte tussen de windturbines) slechts een paar procent van ons deel van de Noordzee in beslag nemen…
Een onderzoek door ecologen, al een jaar of 4 terug, gaf aan dat er ongeveer 65000 vogels per jaar sterven in NL door deze wieken.
‘Heb in tijden geen enkele vogelaanvaring kunnen signaleren ondanks zoeken onder en rond wind turbines’.
Goh, dus daar heb jij tijd voor.
Kan ook niet anders als je inkomsten bestaan uit het af en toe wat provocerende onzin uitkramen hier op CG in dienst van Green Peace o.i.d.
Jullie krijgen straks ook geen vissie meer. Vissery is al bijna helemal weg uit Nederland.
https://ongehoordnederland.tv/243273/korte-clips/gigantische-windparken-verwoesten-de-nederlandse-zeeen-betekenen-zij-het-einde-voor-onze-visserij/
Ik weet het niet, Theo. Dat lijkt voor mij ook een van die studies waar daar vooraf bepaald is wat het moet laten zien. Data?
Het is in principe verboden om te varen en te vissen binnen de windparkgebieden op de Noordzee, er zijn dus strenge regels maar ook met uitzonderingen voor ‘doorvaart en medegebruik’……..
https://www.noordzeeloket.nl/functies-gebruik/windenergie/doorvaart-medegebruik/
Dat vaarverbod geldt alleen grotere schepen (>10m).
Vissen kan ook maar niet middels bodem beroerende methoden want dan kun je de kabels die tussen de molens liggen lostrekken.
tja en wat vind de partij voor de dieren hiervan. Die hoor je totaal niet. Wel schreuwen over dat de diertjes in Nederland het zo slecht gaat. Stelletje hypocrite tonneelspelers in den Haag.
Die vind die offshore molens wellicht wel goed want die bevorderen de visstand in zee…
Mede dankzij de betonblokken die rond de mast worden gestort. Die bieden kleinere (opgroeiende) vissen immers een schuilplaats (kraamkamer).
https://blackout-news.de/aktuelles/solarnative-stellt-betrieb-endgueltig-ein-ende-einer-vision/
Er komt geen eind aan het succes van de Energiewende in Duitsland:
https://blackout-news.de/aktuelles/energiekrise-durch-ideologie-wie-die-energiewende-deutschlands-industrie-gefaehrdet/
https://blackout-news.de/aktuelles/italiens-automobilindustrie-in-der-krise-drohender-abbau-von-25-000-arbeitsplaetze-bei-fiat/
Nu wil ik ook een Tesla:
https://www.lefigaro.fr/faits-divers/deux-sevres-quatre-personnes-meurent-dans-une-tesla-en-feu-20241013
ja Troubadour, de temperatuur is dan ook niet het probleem net zoals CO2 niet het probleem is, het probleem zit hem in de “milieuvriendelijke” wapperpalen die zonder enige vorm van milieueffect rapportage zomaar overal op land en zee worden neer geplempt, er ontstaan allerlei effecten onder water waardoor de zeedieren ernstig in de war kunnen raken, maar daar zit de hersenloze groene kerk niet zo mee. hetzelfde geld voor de trekvogels en andere vliegende dieren die zich over het algemeen op dezelfde hoogte bevinden als de rotorbladen.
hetzelfde geld voor de eco- en biologen die het slim vinden om dammen uit de stroomgebieden te halen om de vissen meer vrijheid te geven, op zich een lovend streven maar ietwat ondoordacht, waarschijnlijk ook weer te wijten aan beperkte hersencapaciteit in deze kringen. deze verminderde hersencapaciteit is dan in veel gevallen terug te voeren op het niet eten van dierlijke eiwitten en koolhydraten
De praktijk bewijst de stelling.
“ontstaan allerlei effecten onder water waardoor de zeedieren ernstig in de war kunnen raken”
Het omgekeerde is het geval. Zeedieren vestigen zich graag tussen de betonblokken rond de mast van windmolens….
“trekvogels en andere vliegende dieren die zich over het algemeen op dezelfde hoogte bevinden als de rotorbladen.”
Die hoogte halen de meeste trekvogels, e.a. niet.
De gondel zit tegenwoordig op zo’n 150m hoogte of hoger…
Bijv: https://www.youtube.com/watch?v=ar6OGIOXQIc
Bij die in de link dus op 185m…
Het filmpje geeft 100.000.000 kWh per molen voor 55.000 huishoudens.
Dat is 1800 kWh per huishouden.
Gelukkig gebruiken ze niet onze 2800 kWh per huishouden.
Kennelijk heb je op 25° NB weinig verwarming of warm water nodig.
Geen airco nodig bij 32°C in aug?
Opnieuw forse daling verkopen warmtepompen: ’Doel verduurzaming woningen 2030 onbereikbaar geworden’
Theo Besteman
Amsterdam – Consumenten kopen steeds minder warmtepompen. De markt koelt opnieuw af. In het derde kwartaal van dit jaar staat de teller op 23.000 installaties voor woningen verkocht. Dit is bijna 40% minder dan vorig jaar in dezelfde maanden.
De verkoop van warmtepompen loopt sterk terug.
Daarmee is het richtpunt van extra energiebesparing voor 2030 met de pomp die naast de cv kan en tot 60% minder aardgas verbruikt uit zicht geraakt, constateert de brancheclub Vereniging Warmtepomp maandag. „De doelstelling om een op de vijf woningen in 2030 efficiënt te verwarmen met een warmtepomp is vrijwel onbereikbaar geworden”, aldus directeur Frank Agterberg.
Forse krimp in verkoop warmtepompen door rem op levering en daling gasprijs
Afgelopen kwartalen daalde de verkoop ook. Hier ziet de sector inmiddels vier kwartalen op rij een krimp van de markt. Over dit jaar zullen er tussen 95.000 en 100.000 verkocht worden, tegen 150.000 vorig jaar. Dat is slechts de helft van wat er in 2030 nodig is voor de klimaatdoelen, benadrukt de vereniging.
Lichte opleving
„De krimp zit voornamelijk in de bestaande bouw”, stelt Agterberg. Nieuwbouw wordt sinds 2018 verplicht aardgasvrij opgeleverd, daar is de zogeheten all-electric warmtepomp die honderd procent op gasverbruik bespaart al standaard.
De teruggang in afname begon in het vierde kwartaal van 2023, in eerste instantie in het marktaandeel van hybride warmtepompen. Het derde kwartaal van 2024 toonde daarbij vergeleken nog een lichte opleving in de verkoop van deze hybrides.
De sector verwacht dat deze opleving ’incidenteel’ is. Dat komt vooral door de seizoensinvloeden, stelt zij, de afbouw van de hoog opgelopen voorraden bij groothandelaren en installateurs en de verwacht lagere ISDE-subsidieverlaging vanaf volgend jaar. „Het risico van een nieuwe periode van stagnatie begin 2025 is groot”, waarschuwt Agterberg.
Steun kabinet verdwenen
De jonge warmtepompmarkt kreeg tot het aantreden van het nieuwe kabinet-Schoof nog steun van de overheid. „Stimuleringsmaatregelen worden echter afgebouwd en aardgas wordt aantrekkelijker gemaakt. Dit heeft niet alleen een negatieve impact op huishoudens en bedrijven met betrekking tot ’betaalbaarheid en bestaanszekerheid’, maar ook op de energietransitie”, aldus de voorman van de vereniging.
De warmtepompsector is de afgelopen jaren juist uitgebreid, met grote investeringen. „De aanhoudende krimp in de markt voor woningen en het gebrek aan groei in de utiliteitsmarkt noopt bedrijven nu hun capaciteit weer af te bouwen”, stelt de branche nadat de plicht om vanaf 2026 bij vervanging een hybride exemplaar te kopen is geschrapt.
Nu gas goedkoper is geworden dan na de Russische inval in Oekraïne haken meer consumenten af bij een aankoop. Het kabinet verlaagt de energiebelasting op gas, waarmee dit gewilder wordt voor stook in huis.
Sprak gisteren een installateur. Bedrijf op rand afgrond, net als zovelen. Allen ingezet op warmtepompen vanwege overheidsbeleid. Zonnepanelen idem. Raken ze niet meer kwijt aan de straat. Enorme voorraad die verrot. Tja, zei ik, ik heb je dit al 3 jaar geleden gezegd. Ophouden met onzin.
Humoristisch en toch leuk.
De groene waanzin kort en krachtig uitgebeeld:
https://www.dumpert.nl/?selectedId=100105343_f4030375