Richard Lindzen, Ph.D. is Alfred P. Sloan Professor of Meteorology, Department of Earth, Atmospheric and Planetary Sciences bij MIT. Hij is tegenwoordig verbonden aan het Heartland Institute, dat de volgende achtergrondinformatie over hem biedt:
Hij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van de huidige theorie voor de Hadley-circulatie, die het atmosferische transport van warmte en impuls van de tropen naar hogere breedtegraden domineert. Ook heeft hij het begrip vergroot van de rol van kleinschalige zwaartekrachtgolven bij het omkeren van wereldwijde temperatuurgradiënten in de mesopauze. Ook heeft hij geaccepteerde verklaringen gegeven voor atmosferische getijden en de quasi-tweejaarlijkse oscillatie van de tropische stratosfeer.
Lindzen ontving de Meisinger en Charney Awards van de AMS, de Macelwane Medal van de AGU en de Leo Huss Walin Prize. Hij is lid van de National Academy of Sciences en de Norwegian Academy of Sciences and Letters, en fellow van de American Academy of Arts and Sciences, de American Association for the Advancement of Sciences, de American Geophysical Union en de American Meteorological Society. Hij is corresponderend lid van het NAS Committee on Human Rights en was lid van de NRC Board on Atmospheric Sciences and Climate en de Council of the AMS.
Hij was ook consultant voor de Global Modeling and Simulation Group bij NASA’s Goddard Space Flight Center en een Distinguished Visiting Scientist bij het Jet Propulsion Laboratory van het California Institute of Technology. Hij ontving zijn Ph.D. van Harvard University.
Professor Lindzen sprak op uitnodiging van de Hongaarse politieke denktank MCC Brussels — een onderdeel van het Mathias Corvinus Collegium (MCC), een college in Boedapest — op een conferentie op 23 mei 2024 en leverde kritiek op het idee van consensus als het gaat om wetenschap.
Richard Lindzen:
In de moderne geschiedenis zijn er verschillende voorbeelden van politieke bewegingen die beweren een wetenschappelijke basis te hebben.
Van immigratiebeperkingen en eugenetica (in de VS na de Eerste Wereldoorlog) tot antisemitisme en rassenideologie (in Hitler-Duitsland) en communisme en Lysenkoïsme (onder Stalin).
Elk van hen beweerde dat er een wetenschappelijke consensus was die ervoor zorgde dat hoogopgeleide burgers, die desondanks niets van wetenschap wisten, de angsten die met hun onwetendheid gepaard gingen, konden wegnemen.
Omdat alle wetenschappers het er zogenaamd over eens waren, was er geen noodzaak voor hen om de wetenschap te begrijpen. Sterker nog, ‘de’ wetenschap’ is het tegenovergestelde van de wetenschap zelf.
Wetenschap is een vorm van onderzoek, en geen bron van autoriteit.
Het succes van de wetenschap heeft er echter toe geleid dat ze een zekere mate van autoriteit heeft verworven bij het publiek. Politici zijn hier vaak jaloers op en proberen zich dat toe te eigenen.
De exploitatie van het klimaat past in het voorgaande patroon, en net als bij alle voorgangers is wetenschap in feite irrelevant.
In het beste geval is het een afleiding die ertoe heeft geleid dat velen van ons zich zijn gaan richten op de vele verkeerde voorstellingen van de wetenschap in wat in feite een puur politieke beweging was.
Hieronder wordt de situatie in de Verenigde Staten besproken, hoewel er in de ontwikkelde wereld een vergelijkbare dynamiek bestond, waarbij bijeenkomsten in het Bellagio Center van de Rockefeller Brothers Foundation en in Villach in de jaren 80 een belangrijke rol speelden.
Het grootste deel van dit gesprek zal gaan over de oorsprong van de obsessie met kooldioxide vrij maken in de VS.
Aan het einde van deze lezing kom ik nog kort terug op de kwestie van de consensus.
Ik zou willen stellen dat de obsessie met het terugdringen van CO2-uitstoot (ofwel Net Zero) zijn oorsprong vindt in de reactie op de verbazingwekkende periode na de Tweede Wereldoorlog, waarin gewone arbeiders een huis en een auto konden bezitten.
Ik was student in de jaren 50 en begin jaren 60.
De spot met de slechte smaak en het materialisme van deze zogenaamd gewone mensen was wijdverbreid.
De Vietnamoorlog verergerde de situatie toen de arbeidersklasse werd opgeroepen voor de dienstplicht en studenten uitstel van dienstplicht vroegen.
Studenten vormden in die tijd nog een relatieve elite; de enorme uitbreiding van het hoger onderwijs stond nog maar in de kinderschoenen.
Studenten rechtvaardigden hun gedrag door te stellen dat de Vietnamoorlog onrechtmatig was, terwijl ze het feit negeerden dat de Vietnamezen naar het zuiden vluchtten in plaats van naar het noorden.
Het was mode om de VS als slecht te beschouwen en omver te werpen.
De oppositie wendde zich vaak tot geweld, bijvoorbeeld via groepen als Weather Underground en SDS (Students for a Democratic Society).
In 1968 gaf ik les aan de Universiteit van Chicago.
Wij brachten de zomer door in Colorado en hadden een student die op ons appartement paste.
Toen we terugkwamen, zagen we een politieauto die ons appartement in de gaten hield.
Blijkbaar had de huisoppasser ons appartement omgebouwd tot een slaapplek voor de SDS tijdens het congres van de Democratische Partij.
Ons appartement lag bezaaid met hun literatuur, met daarin instructies voor het vergiftigen van de watervoorziening van Chicago.
Deze periode leek te eindigen met de verkiezing van Nixon, maar we weten nu dat dit slechts het begin was van een lange mars door de instituties: een mars die werd geleid door uitgesproken revolutionairen die de westerse samenleving wilden vernietigen.
Voor de nieuwe revolutionairen waren echter niet de kapitalisten de vijand, maar de werkende middenklasse.
Ze beseften dat de kapitalisten gemakkelijk konden worden omgekocht.
Momenteel ligt de nadruk op de opmars via de onderwijsinstellingen: eerst de pedagogische opleidingen, daarna het hoger onderwijs in de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen, en nu STEM (vertaler: afkoring van nauw verbonden disciplines: science, technology, engineering en mathematics).
Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat de eerste instellingen die werden overgenomen, beroepsverenigingen waren.
Mijn vrouw bezocht eind jaren zestig een bijeenkomst van de Modern Language Association, en die was toen al helemaal ‘woke’.
Hoewel de nadruk momenteel ligt op het vastleggen van onderwijs, was DEI (Diversity, Equity, and Inclusion, een beweging die de nadruk legt op raciale verschillen en conflicten aanmoedigt) niet het enige doel van de mars door de instellingen.
Ik denk dat het een vergissing zou zijn om de traditionele focus van revolutionaire bewegingen op de productiemiddelen te negeren.
Het middel hiervoor was de overname van de milieubeweging.
Vóór 1970 lag de focus van deze beweging op zaken als walvissen, bedreigde diersoorten, landschap, schone lucht en water en bevolkingsaantallen.
Met de eerste Earth Day in april 1970 kwam de focus echter te liggen op de energiesector, die immers fundamenteel is voor alle productie en waarmee biljoenen dollars gemoeid zijn.
Zoals we zullen zien, was dit laatste punt fundamenteel.
Deze nieuwe focus ging gepaard met de oprichting van nieuwe milieuorganisaties, zoals Environmental Defense en de Natural Resources Defense Council.
Ook nieuwe overheidsorganisaties zoals de EPA en het Department of Transportation traden toe.
Opnieuw waren professionele verenigingen een makkelijke prooi: de American Meteorological Society, de American Geophysical Union en zelfs ereverenigingen als de National Academy of Science, de American Academy of Arts and Sciences, etc.
De overname van de Royal Society in het Verenigd Koninkrijk was een duidelijk Europees voorbeeld.
Er was in het begin wat gedoe.
De beweging richtte zich aanvankelijk op de wereldwijde afkoeling die ontstaat door de reflectie van zonlicht door sulfaataerosolen die vrijkomen bij kolengestookte generatoren.
Er lijkt immers sprake te zijn geweest van een wereldwijde afkoeling tussen de jaren dertig en de jaren zeventig. In de jaren zeventig kwam er echter een einde aan de afkoeling.
Er werd nog een poging gedaan om de sulfaten te koppelen aan zure regen, waarvan werd beweerd dat die de bossen zou doden.
Ook dit bleek een flop. In de jaren 70 ging de aandacht naar CO2 en de bijdrage ervan aan de opwarming via het broeikaseffect.
De aantrekkingskracht van het beheersen van CO2 op politieke controlefreaks was duidelijk. Het was het onvermijdelijke product van alle verbranding van op koolstof gebaseerde brandstoffen.
Het was ook het product van ademhalen. Er was echter een probleem: CO2 was een klein broeikasgas vergeleken met de natuurlijk geproduceerde waterdamp.
Een verdubbeling van de CO2-concentratie zou slechts leiden tot een opwarming van minder dan 1 graad Celsius.
Een artikel van Manabe en Wetherald uit het begin van de jaren 70 bracht uitkomst.
Met behulp van een zeer onrealistisch, eendimensionaal model van de atmosfeer ontdekten ze dat de aanname (zonder enige basis) dat de relatieve vochtigheid constant blijft naarmate de atmosfeer opwarmt, een positieve terugkoppeling zou opleveren die de impact van CO2 met een factor 2 zou versterken.
Dit was in strijd met het principe van Le Chatelier, dat stelde dat natuurlijke systemen de neiging hebben om verandering tegen te werken. Maar eerlijk is eerlijk: dit principe was niet grondig bewezen.
Positieve terugkoppelingen werden nu het handelsmerk van alle klimaatmodellen, die nu reacties produceerden op een verdubbeling van de CO2-concentratie met 3 of zelfs 4 graden Celsius in plaats van een schamele 1 graad Celsius of minder.
Het enthousiasme van politici werd grenzeloos.
De elite die deugdzame signalen afgeeft, belooft binnen tien, twee of drie jaar netto nul emissies te realiseren, maar weet niet hoe ze dat moeten bereiken zonder hun samenleving te vernietigen (en, met windenergie op zee, zonder zeezoogdieren te doden).
Gewone mensen, die geconfronteerd worden met onmogelijke eisen aan hun eigen welzijn, vinden een opwarming van een paar graden niet zo indrukwekkend, omdat de voorspelde opwarming iets is waar iedereen elke dag met succes mee omgaat.
Daarentegen hebben de meeste hoogopgeleide elites geleerd hoe ze alles kunnen rationaliseren om hun professoren tevreden te stellen – een vaardigheid die hen bijzonder kwetsbaar maakt voor propaganda.
Daarentegen overwegen maar weinig gewone mensen om met pensioen te gaan en te verhuizen naar het Noordpoolgebied in plaats van naar Florida.
Geconfronteerd met deze weerstand hebben enthousiaste politici razendsnel hun verhaal veranderd.
In plaats van de nadruk te leggen op minuscule veranderingen in hun temperatuurmeting (wat op zichzelf een valse maatstaf voor het klimaat is), wijzen ze nu op extreme weersomstandigheden die bijna dagelijks ergens op aarde voorkomen. Dit zou niet alleen bewijs zijn van klimaatverandering, maar ook van klimaatverandering als gevolg van de toename van CO2 (en nu ook van de nog kleinere bijdragers aan het broeikaseffect, zoals methaan en stikstofoxide), ook al vertonen zulke extremen geen significante correlatie met de emissies.
Vanuit politiek oogpunt leveren extremen handige beelden op die meer emotionele impact hebben dan kleine temperatuurveranderingen.
De wanhoop van politici gaat vaak nog verder: ze beweren dat klimaatverandering een existentiële bedreiging vormt (geassocieerd met zogenaamde ‘omslagpunten’), ook al komen de officiële documenten (bijvoorbeeld de rapporten van Werkgroep 1 van het IPCC) die zijn opgesteld ter ondersteuning van de klimaatzorgen hier nooit in de buurt. Bovendien is er geen enkele theoretische of observationele basis voor omslagpunten.
Ik moet opmerken dat er één uitzondering was op de focus op opwarming, en dat was de kwestie van de ozonafbraak. Maar zelfs deze kwestie diende een doel.
Toen Richard Benedick, de Amerikaanse onderhandelaar van het Verdrag van Montreal dat Freon verbood, op zijn terugreis vanuit Montreal langs het MIT kwam, pochte hij over zijn succes, maar verzekerde ons dat we nog niets hadden gezien; we moesten afwachten wat ze met CO2 zouden doen.
Kortom, de ozonkwestie vormde een proefrun voor de opwarming van de aarde. De activiteiten van de EPA omvatten weliswaar nog steeds conventionele vervuilingsbestrijding, maar energie domineert.
Natuurlijk is de aantrekkingskracht van macht niet de enige drijfveer van politici.
De mogelijkheid om biljoenen dollars uit te keren voor de heroriëntatie van onze energiesector betekent dat er ontvangers zijn van deze biljoenen dollars. Deze ontvangers hoeven slechts een paar procent van deze biljoenen dollars te delen om de campagnes van deze politici gedurende vele verkiezingscycli te ondersteunen en de steun van deze politici voor het beleid dat verband houdt met de heroriëntatie te garanderen.
Dat de bewering dat er sprake is van consensus altijd propagandistisch van aard is, is duidelijk. Toch heeft de bewering dat er sprake is van consensus ook zijn eigen interessante aspecten.
Toen de opwarming van de aarde voor het eerst aan het Amerikaanse publiek werd blootgesteld tijdens een hoorzitting in de Senaat in 1988, had Newsweek Magazine een cover waarop de brandende aarde stond afgebeeld met de ondertitel: “Alle wetenschappers zijn het erover eens.”
Dit was in een tijd waarin er slechts een handvol instellingen bestond die zich met klimaat bezighielden. En zelfs deze instellingen waren meer geïnteresseerd in het begrijpen van het huidige klimaat dan in de impact van CO2 op het klimaat.
Toch waren er een paar politici (met name Al Gore) die dit al tot hun speerpunt maakten.
En toen de regering van Clinton en Gore in 1992 de verkiezingen won, begon de financiering voor klimaatmaatregelen razendsnel te stijgen met een factor 15.
Dit leidde inderdaad tot een enorme toename van het aantal mensen dat beweerde zich in te zetten voor het klimaat en dat begreep dat die steun inhield dat ze akkoord moesten gaan met het vermeende gevaar van CO2.
Wanneer er een aankondiging werd gedaan van iets dat ontdekt moest worden (bijvoorbeeld de eliminatie van de middeleeuwse warme periode, de toeschrijving van verandering aan CO2, etc.), waren er onvermijdelijk zogenaamde wetenschappers die beweerden dat ze hadden gevonden wat er werd gevraagd (Ben Santer voor toeschrijving en Michael Mann voor de eliminatie van de middeleeuwse warme periode). Ze kregen opmerkelijke beloningen en erkenning, ondanks de absurde argumenten.
Dit leidde tot een soort consensus.
Er was geen consensus dat we voor een existentiële bedreiging stonden, maar eerder, zoals Steven Koonin opmerkte, dat de voorspelde toename van het BBP tegen het einde van de 21e eeuw zou afnemen van ongeveer 200% tot 197%. En zelfs deze voorspelling is een overdrijving, vooral omdat het de onmiskenbare voordelen van CO2 negeert.
En hier zijn we dan, geconfronteerd met een beleid dat de westerse economieën vernietigt, de werkende middenklasse verarmt, miljarden van de allerarmsten ter wereld veroordeelt tot aanhoudende armoede en toenemende hongersnood, onze kinderen wanhopig achterlaat vanwege de vermeende afwezigheid van een toekomst, en de vijanden van het Westen verrijkt die genieten van het schouwspel van onze zelfmoordmars, een mars die de energiesector lafhartig accepteert, omdat ze te lui is om de bescheiden inspanning te leveren die nodig is om te controleren wat er wordt beweerd.
Zoals Voltaire ooit zei: “Degenen die je absurditeiten kunnen laten geloven, kunnen je ook wreedheden laten begaan.”
Hopelijk ontwaken we uit deze nachtmerrie voordat het te laat is.
***
De presentatie is hier op Rumble te bekijken.
***
Bron hier.
***
Trol.
Zoals Voltaire ooit zei: “Degenen die je absurditeiten kunnen laten geloven, kunnen je ook wreedheden laten begaan.”
Hoe ver ben jij bereidt te gaan ?
Is de opvang voor verwarde personen nog niet open?
Trol.
Het blijft moeilijk voor EU / NL ‘klimaat’-politici en hun ideologen hun ongelijk te erkennen, dat overwegend natuurlijk gedreven klimaatverandering bestrijden niet mogelijk is, maar wel ideologische kansen biedt voor hun naieve, sociasl-maatschappelijk en economisch schadelijke klimaatdoelstellingen door die in de wet op te nemen.
Hopelijk ontwaken we uit deze nachtmerrie voordat het te laat is.
“beweringen over consensus over klimaatverandering zijn vanaf het begin propagandistisch geweest”
Terug bij af. In 2007 zei Lindzen:
“We’re talking of a few tenths of a degree change in temperature. None of it in the last eight years, by the way.”
Kijk even hoe we er nu voor staan:
https://www.drroyspencer.com/2024/10/uah-global-temperature-update-for-september-2024-0-96-deg-c/
De modellen hebben gelijk gekregen.
Ik was op het strand, het staat er daar slecht voor de zeespiegel stijgt daar elk kwartier het water wordt steeds hoger en zandbanken verdwijnen onder water. Ik heb alles vastgelegd in een grafiek van de afgelopen 6 uur echt verschrikkelijk gewoon èèn grote hockeystick die zeespiegel. Soms lijkt het erop dat de uren wel honderden of duizenden jaren zijn. Maar mijn grafiekje klopt perfect het is een stijging van 20cm per uur.
Heel goed, Nico! Alles begint met goed observeren.
Het verschijnsel wat je beschrijft is het getijde. Als je nog eens 6 uur was blijven kijken dan was het water weer gezakt.
Over langere tijd gezien komt het zeewater wel steeds iets hoger. De gemiddelde stijging in Nederland is ca 2 mm per jaar. Op wereldschaal is het ca 3,4 mm per jaar. Naar verwachting wordt dat in de tweede helft van deze eeuw meer, als er steeds meer ijs van Antarctica verdwijnt.
Heel vervelend is dat, de gletser die op drenthe lag is ook al verdwenen.
“Heel vervelend is dat, de gletser die op drenthe lag is ook al verdwenen.“
Ja heel vervelend. Alweer zo’n 160.000 jaar geleden inmiddels.
Korter geleden, zo’n 8000 jaar, verdween het Doggerland onder water met alles erop en eraan, door het smelten van het ijs uit de laatste ijstijd.
Vreeken kan het weten, want hij was er bij.
Bart , als zo”n 7000 jaar geleden het waterniveau hier tussen de 4 en 7m boven het huidige niveau lag, wat is er dan gebeurd sindsdien om het niveau te laten dalen?
Zoals je kan zien op de grafiek had Lindzen overschot van gelijk, in 2007. En kijk bij dezelfde Roy Spencer maar eens hetgeen hij over modellen zegt; ze hebben geen gelijk gekregen. https://www.drroyspencer.com/2024/01/new-article-on-climate-models-vs-observations/
Als Spencer ‘m doortrekt tot 2024, zitten de modellen spot on.
https://www.drroyspencer.com/2020/06/cmip6-climate-models-producing-50-more-surface-warming-than-observations-since-1979/
Modelleur, versta je iets van modellen e.d.?
https://www.drroyspencer.com/2024/01/new-article-on-climate-models-vs-observations/
Bovenstaande link verwijst naar een document opgemaakt in 2024. Er staat een link in naar heritage.org met het volledige artikel. Het is niet van belang of er uitzonderlijk eens een puntje van de metingen samenvalt met de voorspellingen. Van belang zijn de “hellingen” van de lijnen, die duidelijk verschillen.
Als begin en eindpunt van twee curves gelijk zijn is de helling ook gelijk. Toch?
Je hebt duidelijk het artikel niet gelezen, want dan zou je zien dat begin- en eindpunt niet samenvallen en dat de hellingen heel verschillend zijn.
Nogmaals, als Spencer ‘m doortrekt tot 2024 (hetgeen hij niet gedaan heeft), dan zitten de huidige observations boven het model ensemble mean.
Wat zegt jou dat?
Dat je lulkoek verkoopt, weet jij wat een lineaire regressie is? Als modelleur zou je dat moeten weten, dacht ik. Als je naar de link in het artikel, waarvan ik de link hierboven heb gezet, gaat, dan zie je in een grafiek met twee rechten die te trands weergeven a. van het gemiddelde van de modellen en b. van het gemiddelde van de gemeten temperaturen. De helling van beide trends verschilt behoorlijk. Spencer gaat met zijn gegevens tot 2022. Als daar nu de laatste twee jaar aan worden toegevoegd, gaan de trendlijn van de gemeten waarden misschien een beetje wijzigen, maar die lijnen zullen niet samenvallen of zelfs maar in de buurt komen. Dus, hou op met je onzin, je laat enkel zien dat je er niets van snapt.
Zeer juist Rudi. Spencer heeft gelijk dat de trends van de modellen steiler zijn dan die van de waarnemingen. Jammer alleen dat hij alleen het ensemble mean toont en niet het volledige ensemble. Dan zou duidelijk zijn dat de waarnemingen niet geheel buiten het ensemble liggen.
Maar er is meer. Ondanks de lagere trend liggen de maxima van HADCRUT steeds boven het ensemble mean, ook weer voor 2024. Dat betekent dat de extremen sneller stijgen dan het gemiddelde. Zolang dat het geval is is de stijging van het ensemble mean representatief voor de stijging van de gemeten temperatuur.
Tja Rudi, niemand waarnaar je kunt verwijzen. Nu moet je zelf de argumenten bedenken.
…… en dan blijft het stil …..
Bart vreeken
Alarmist tot in de kist. Je kunt niet anders.
Wetenschap heeft altijd al autoriteit gehad.
Die autoriteit is tevergeefs aangetast door de kerk toen de conclusies van wetenschappers tegenstrijdig waren met de uitgangspunten van de kerk…
Wetenschap is onze redding om ons welzijn te verbeteren.
Linkse kerk, hun Klimaat religie en geloof in ‘hernieuwbare’ en biomassa ‘klimaatoplossingen’ zijn helaas de nog immer dominante ‘autoriteiten’ van deze tijd, Gresnigt.
Zolang het nog duurt……
Wetenschap is de kennis van dingen die we weten en de kennis van de dingen die we nog niet weten. Dat laatste levert vaak gevaarlijke situaties op. Zo waren de rontgefoto’s in de jaren 30 er de oorzaak van dat er vele misgeboortes waren want het was de wetenschap dat rontgen stralen ongevaarlijk waren voor ongeborenen dus werden er foto”s gemaakt om te kijken of de embryo’s zich goed ontwikkelden. De wetenschaps horizon zal altijd bestaan en daar moet rekening mee gehouden worden.
Helemaal waar Bas. Heb je vast over geschreven want als er een is die dat nu juist ontkent dan ben jij dat wel met je stompzinnige gezever over molentjes en paneeltjes.
“Toenemende hongersnood”
In het westen hebben we geen honger. Eerder te veel eten van het verkeerde soort. In de Haarlemmermeer polder rondom schiphol is geen hoogbouw om vliegtuigen niet te hinderen. Het is landbouwgrond met van oudsher suikerbieten. De suikerfabriek in Halfweg is al ter ziele en vervangen door een casino, kantoren en de amsterdam outlet. Nu is het tijd om de suikerbiet zelf aan te pakken. In hoog tempo worden de landerijen vol geplempt met zonnepanelen. Vele vierkante kilometers. Stroom is nu het schaarse goed. Al vier jaar kunnen er geen datacenters meer bijkomen. Op zonnige dagen in de zomer kunnen dan vele megawatts worden opgewekt. Blijkt een winstgevende business te zijn. De datacenters kunnen over een paar jaar weer worden bijgebouwd en voedsel kan geïmplementeerd worden uit het oosten waar oneindige velden zijn zoals uit de Oekraïne. Dit zorgt voor een betrouwbare klimaatneutrale energie voorziening. Voordelige en betrouwbare voedsel voorziening. Lage prijzen hier en hoogwaardige werkgelegenheid rondom de datacenters die 24 7 staan te snorren. Klimaatverandering zorgt ervoor dat ook ik als gepensioneerde ingenieur een beleidsnota kan schrijven. Een eeuw geleden moest je je bezighouden met sprookjes en fantasy. Nu kan iedereen science fiction bedenken en zien dat het werkelijkheid geworden is.
Richard Lindzen is niet slechts een excellent fysicus. Hij geeft ook een plausibele analyse van maatschappelijke transformatie van gezag. Na eeuwen aristocratie een korte periode meritocratie en nu weer terug naar volledige aristocratie.
De oude werd gekenmerkt door titels als graven, hertogen en koningen met kastelen, paleizen en land. De nieuwe met miljarden $€ enz.
Het mechanisme is hetzelfde: Onze mensen op de plaatsen met invloed. Kennis van zaken doet er niet toe. Als ze maar weten, waaraan ze wel hun positie te danken hebben.
Trol.
Trol.
Trol.
Cornelia, hier ligt je kans om nog wat bijverdiensten te regelen:
https://www.lindependant.fr/2024/10/21/guerre-en-ukraine-un-salaire-minimum-de-52-000-eur-par-an-pour-attirer-de-nouvelles-recrues-moscou-propose-jusqua-six-fois-le-salaire-moyen-en-russie-12273975.php
Beste Anthony, ik ben 10 jaar geleden al gestopt omdat ik genoeg had, ik heb geen enkele ambitie, mijn doel is bereikt, totale onafhankelijkheid.
ik vul de deel van de dag met het lezen van stukjes die mensen uit de krant kopiëren en er dan een eigen draai aan geven.
Vaak slaat dat nergens op omdat er in de krant alleen bullshit staat, het wordt enkel nog gelezen door mensen die in een voorgeschreven waarheid leven.
Vermakelijk, dat wel.
https://swprs.org/zu-gast-bei-der-atlantik-bruecke/
Elites??/ Welnee, allemaal complot! Of misschien toch niet…?
‘ik heb geen enkele ambitie, mijn doel is bereikt’.
Wat doe je hier dan nog???
De industrie haalt het transitie doel niet, ze moeten over op electriciteit maar het stroomnet is vastgelopen dus dat gaat niet meer. Hoe is het mogelijk dat zag ik nou niet aankomen. Echt begripsdenken van alfa”s of eigenlijk helemaal niet denken, we doen gewoon maar wat en zien wel wat er gebeurd gewoon het rijtje volgen.
Het spijt me maar ik kan er zo slecht tegen als beelddenker.
Veel alfa’s zijn ideologen. Marxistische ideologen. Ze zijn in de meerderheid. Veelal hebben ze het voor het zeggen. Ook onder de bèta’s zijn ideologen. Zij steunen de linkse alfa’s. De realistische ‘rechtse’ beta’s kunnen kiezen: Meedoen of niet mee doen. Het laatste betekent dat je gecanceld wordt en alleen nog de slecht betaalde baantjes krijgt. Voor de overigen geldt dat ze pas na hun pensioen kunnen/durven te zeggen wat ze er echt van vonden.
In WO2 (daar willen we tenslotte van leren!) was het al niet anders. Je waaide mee met de slechte wind, of stelde je bloot aan werkeloosheid en vervolging. Ná 1945 bleken er veel meer mensen in het verzet te hebben gezeten als gedacht.
Ik las ooit dat een wetenschapper schreef “there is nothing else than go along with it”. Als op congressen tegen de geverstigde orde inging kreeg hij de wind van voren en werd verbannen. Einstein werd zo ook behandeld en werd kantoorclerck bij een patentburo ,maar door zijn doorzettings vermogen is hij nu wel wereldberoemd.
“Daarentegen hebben de meeste hoogopgeleide elites geleerd hoe ze alles kunnen rationaliseren om hun professoren tevreden te stellen – een vaardigheid die hen bijzonder kwetsbaar maakt voor propaganda”
Precies!
Dat probleem had ik op de middelbare school al, nederlands , boek gelezen vroeg de leraar wat ik ervan vond. Allemaal fout ik kreeg een 4. Dus al pratende met mijn lotgenoten kwam ik erachter dat je de leraar moest vertellen wat hij ervan vond.
Bart Vreeken 21 okt 2024 om 13:23
Korter geleden, zo’n 8000 jaar, verdween het Doggerland onder water met alles erop en eraan, door het smelten van het ijs uit de laatste ijstijd.
De vraag doet zich dan voor of het betrokken stukje land voor de ijstijd ook boven water lag of er onder? Indien het eronder lag heeft de natuur gewoon haar gangetje genomen en was er niets aan de hand, behalve dan voor eventuele mens en dier die er destijds vertoefden.
De grote land zoogdieren evolueerden gewoon mee, het zijn uiteindelijk onze walvissen geworden!
Meer voor de hand ligt dat ze gewoon naar een hoger gelegen stuk in de buurt liepen, bijvoorbeeld Engeland.
Hoe noemen we mensen die de catastrofale zeespiegelstijgingstheorie aanhangen?
Zijn deze mensen niet allemaal thalassofoob?
Het einde van Doggerland was catastrofaal. Het werd getroffen door een enorme tsunami, toen morenemateriaal en ander sediment op de zeebodem voor Noorwegen plotseling in beweging kwam. De aanwezige oerrunderen hadden geen tijd om nog snel even tot walvissen te evolueren. Normaal staan er ook tientallen miljoenen jaren voor zo’n aanpassing.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Storegga-aardverschuiving
Nog eens gekeken wat die Lindzen nou precies beweert. Hij heeft een grote staat van dienst in het klimaatonderzoek, dus dan mag je toch aannemen dat er een wetenschappelijk fundament onder zit.
En ja, dat is toch terug te vinden. In het onderstaande filmpje zegt hij op -31:25 : in the last 100 or 120 years WE have increased the temperature by 1 or 1.1 degrees.
Dus: de opwarming is geheel of grotendeels een gevolg van menselijke activiteit. Daarmee behoort Lindzen gewoon tot de meerderheid van wetenschappers die dat ook zo zien. Een zodanig grote meerderheid dat je van een ‘consensus’ kunt spreken. Zo werkt wetenschap. Op een ogenblik is er een bepaald niveau van kennis en daarna wordt dat verder uitgebouwd of verfijnd. Of er komt iemand met een revolutionair nieuw inzicht, maar daarvan is helemaal geen sprake.
Lindzen maakt zich vervolgens kwaad over apocalyptische voorspellingen, maar dat is grotendeels een stropop. De aarde zal niet vergaan door de opwarming, en de mensheid zal niet uitsterven. Hoe kom je daar ook bij. Wel kunnen er grote verschuivingen en veranderingen plaatsvinden in lokale klimaten, en kunnen er op termijn flinke gevolgen zijn voor de zeespiegel.
Maar Lindzen zit bij het Heartland Institute en is ingehuurd om te zeggen dat het allemaal onzin is.
https://www.youtube.com/watch?v=DYWrehjaMFQ
Bart Vreeken
Dat “dus” ontgaat me volledig. Het eraan vooraf gaande glaciaal was ook humaan van aard? je hecht wel erg veel betekenis aan het woordje “we”. Scherpslijper van beroep? In ecologische gelovige kring? Vraag het even na. Iets met langere en kortere CO2 cyclus?
Trol.