Van een onzer correspondenten.
Wat een super begin van het skiseizoen! Het skiseizoen 2024/2025 is dit jaar in sommige skigebieden tot wel een maand eerder begonnen in vergelijking met het afgelopen skiseizoen. De hevige sneeuwval in september is hier de oorzaak van. Benieuwd hoeveel sneeuw er ligt in de geopende skigebieden in de Alpen?
Pistes eerder open dan in 2023/2024.
Waarschijnlijk heb je het wel meegekregen, midden september sneeuwde het als een gek in de Alpenlanden. Er viel meters sneeuw, vooral in Oostenrijk, en dit zorgde voor een vliegende start van skiseizoen 2024/2025. De afgelopen skiseizoenen was dat wel anders! Op dit moment zijn de pistecondities goed, zelfs perfect op grotere hoogte! De omstandigheden zijn zo goed dat skigebieden eerder openen dan gepland, sommige zelfs een maand eerder.
Ter vergelijking hebben we een aantal data op een rijtje gezet. Zo opende de Kitzsteinhorn dit jaar op 5 oktober, terwijl dit afgelopen skiseizoen pas op 21 oktober gebeurde. Ook op de Stubaier Gletscher was de skistart dit seizoen flink eerder, namelijk op 20 september in plaats van 16 oktober in 2023.
Snowplaza: nog eens ruim 30 cm sneeuw op donderdag.
Sneeuwval van midden september gemist? Zo was het 14 september 2024 in de Alpen!
Zoveel sneeuw ligt er in de geopende gebieden:
Via de sneeuwrapporten vanuit de skigebieden kun je altijd precies zien hoe het is op de pistes! Deze geven de actuele stand door, zo is het nu:
- Hintertuxer Gletscher: tot 85 centimeter sneeuw
- Stubaier Gletscher: tot 55 centimeter sneeuw
- Sölden: tot 100 centimeter sneeuw
- Schnalstaler Gletscher: tot 40 centimeter sneeuw
- Pitztaler Gletscher: tot 70 centimeter sneeuw
- Matterhorn Glacier Paradise: tot 150 centimeter sneeuw
- Kaunertaler Gletscher: tot 40 centimeter sneeuw
- Kitzsteinhorn: tot 150 centimeter sneeuw
***
Bron o.a. hier.
***
Als je het nu hebt over een man made Milieu- ramp, dan is de teloorgang van de Alpen een voorbeeld of, de Mount Everest als hoogste afvalberg ter wereld.
Met name veroorzaakt door steeds meer mensen die zich een skivakantie en alles daaromheen kunnen permitteren.
Beklimmen van de Mount Everest is tegenwoordig een must als je erbij wilt horen .
Niet onwaarschijnlijk dat velen van hen een goede boterham verdienen in de klimaat-industrie en energie-industrie . gefundeness fressen immers.
Niet te vergeten de afval-industrie, waar het principe van verplichte winkelnering voor het eerst werd toegepast. Daar komen ze helemáál niet meer bij van het lachen .
Die sector werd zo brutaal dat ze openlijk ‘ AFVAL = GOUD ” begonnen te roepen.
Met de gletsjers in Zwitserland gaat het erg slecht.
Sinds 2000 is 38% van het totale volume van de gletsjers verdwenen. Uiteindelijk zullen alleen op de allerhoogste bergen nog wat kleine gletsjertjes overblijven.
Dat heeft flinke gevolgen voor het lokale klimaat, de hydrologie, het landschap en het toerisme.
https://www.srf.ch/news/schweiz/bilanz-gletscherschwund-2024-auf-den-rekordschnee-im-fruehjahr-folgte-die-rekordschmelze
Bart, heb je enig idee van de opbouw van de atmosfeer qua temperatuur. Door afnemende luchtdruk met de hoogte, daalt de temperatuur met 1 graad Celcius per 100 meter hoogte in droge lucht. In vochtige lucht is dat 0,6 graden wegens vrijkomende condensatie warmte.
Stel, de sneeuwgrens ligt nu op 2000 meter. Om die naar 3000 meter hoogte te brengen moet de temperatuur aan de grond minimaal 10 graden stijgen en in vochtige lucht zels meer dan 15 graden.
Ik zie het deze week niet gebeuren, ook niet in de volgende 5000 weken trouwens.
Ja, ik heb wel enig idee. Het gaat om de hoogte waarboven gemiddeld meer sneeuw valt dan sneeuw smelt. Daarboven vormt zich overjarige sneeuw, die overgaat in firn. Om beweging in een gletsjer te krijgen moet er voldoende oppervlak en volume zijn.
Het evenwichtspunt (de firnlijn) ligt denk ik rond de 2800 meter, afhankelijk van de topografie. Daarboven moet dus voldoende ijs zijn.
De gletsjers zijn nu al niet in evenwicht met de huidige temperatuur, ook zonder verdere stijging zullen ze nog een eind smelten.
Daarbij gaat het niet om de gemiddelde jaartemperatuur, maar om de temperatuur in de zomermaanden. En ook de hoeveelheid direct zonlicht in de zomer speelt mee. Zoals bekend is dat ook toegenomen.
In de Middeleeuwen en in de Romeinse tijd waren die gletsjers er sowieso vrijwel niet. We gaan gewoon terug naar de situatie van voor de Kleine IJstijd toen deze gletsjers pas allemaal ontstaan zijn. Niks aan de hand dus, gewoon iets verder terugkijken in de geschiedenis.
Zelden zo’n onnozel bericht gelezen…. succes ermee!
Hoeveel van die sneeuw is er nog over in november? 10%? 1%?
Het doek valt voor Alpe du Grand Serre en Seyne-les-Alpes
Twee grote Franse skioorden sluiten voorgoed vanwege gebrek aan sneeuw: ’Skiën is niet voor altijd’
Annelies Bogaards
PARIJS – Steeds meer Franse wintersportgebieden staken hun activiteiten, vooral in de lagergelegen gebieden. Skiërs willen sneeuwzekerheid en zoeken het daarom steeds hogerop; ze vertrekken naar skigebieden waar wel genoeg sneeuw ligt. Sinds 1970 zijn er in Frankrijk meer dan 180 skigebieden gesloten, met name onrendabele familiebedrijven in het middelgebergte. Maar inmiddels moeten ook grotere skioorden eraan geloven. Twee maanden voor de opening van het wintersportseizoen valt ook het doek voor de skigebieden Alpe du Grand Serre en Seyne-les-Alpes: de skiliften in deze gebieden zullen voorgoed sluiten.
Inwoners van Seyne-les-Alpes (Alpes-de-Haute-Provence) stemden op 6 oktober in met de beëindiging van de skiactiviteiten in het Grand Puy skigebied, dat wordt beheerd door de lokale overheid. Het 24 kilometer lange skigebied ligt tussen 1.370 en 1.800 meter hoogte en lijdt al jaren onder een gebrek aan sneeuw. Het leidde tot een daling van de bezoekersaantallen, waardoor het gebied jaarlijks honderdduizenden euro’s verlies leed.
Middels een referendum stemden de inwoners afgelopen zondag in met de resolutie van het gemeentebestuur om de skiliften per 1 november te sluiten, al het materiaal te verkopen en de activiteiten te diversifiëren. De gemeente is nu van plan om bezoekers „sport- en natuuractiviteiten aan te bieden die het milieu respecteren”, verklaarde burgemeester Laurent Pascal. Zo zijn er ideeën voor de omvorming van een stuwmeer tot een vismeer en voor de aanleg van een trail-parcours. De lokale bevolking mag meebeslissen over de toekomstige projecten, zo verzekerde de gemeenteraad.
Skigebied Alpe du Grand Serre
Ook het skigebied Alpe du Grand Serre moet er na 85 jaar wintersporttoerisme aan geloven. Alpe du Grand Serre is het eerste skigebied van deze omvang dat in de noordelijke Alpen wordt gesloten. Op vrijdag 4 oktober besloot de gemeente Matheysine om het beheerscontract met het bedrijf Sata, dat de skiliften exploiteerde, niet te verlengen. Het skigebied, gelegen op een hoogte van 1.368 meter in de Isère, was al jaren verlieslatend. Volgens France Blue investeerde de gemeente Matheysine sinds 2017 maar liefst 2,8 miljoen euro om het skioord te ondersteunen.
Schok voor inwoners Matheysine
De plotselinge sluiting van het skigebied betekent nogal wat voor de lokale bevolking. Laurenne Vincent, eigenaresse van een sportwinkel, verklaarde aan France 3 Regions: „We zijn er kapot van en geschokt. Het is een brute beslissing, slechts twee maanden voor de opening. We waren juist optimistisch. We dachten dat alle lichten op groen stonden”, klaagt de ondernemer. Ook voor Frédérique Laurence en haar man komt de beslissing als een schok. Het echtpaar heeft de enige kruidenierswinkel in het dorpje La Morte overgenomen, het was het project van hun leven. „We zijn volledig in de steek gelaten. We zijn hier pas vier jaar. Wie gaat dat betalen? Onze levens zijn geruïneerd.”
Het gebrek aan sneeuw blijft de belangrijkste oorzaak van het sluiten van Franse skigebieden.
Met de sluiting van het skioord staan tweehonderd directe en indirecte banen op de tocht. In l’Alpe du Grand Serre „zijn er 25 instructeurs, wat neerkomt op 25 gezinnen”, zegt Florent Battistel, directeur van de ESF van het skigebied. „De skischool loopt de hele zomer door om het winterseizoen voor te bereiden. We hebben een vrij kort seizoen, omdat we in een middelgebergte zitten. Maar het bedrijf is ontworpen voor meerdere activiteiten; dat model werkt hier goed. Maar dat gaan we nu allemaal verliezen. Een plotselinge sluiting zou een tragedie zijn voor de hele vallei.”
Puy-Saint-Vincent
Een Nederlandse onderneemster die met haar man een chalet runt in Puy-Saint-Vincent, maakt zich vooralsnog geen zorgen over de het aankomende winterseizoen. „Boven de 2000 meter zit je eigenlijk altijd goed”, zegt de Nederlandse, die aangeeft ’altijd sneeuw’ te hebben gehad gedurende de afgelopen winters. Ze raadt ondernemers wel aan om tijdig om te schakelen en te diversifiëren. „Skiën is niet voor altijd, het is verstandig om je daar alvast op in te stellen”, zegt de Nederlandse nuchter.
Gebrek aan sneeuw
Geograaf Pierre-Alexandre Métral, die onderzoek doet naar verdwenen skioorden in Frankrijk, verklaarde tegenover Le Monde dat steeds meer skistations de deuren zullen sluiten wegens de gevolgen van klimaatverandering. „We kunnen verschillende oorzaken aanduiden, maar het gebrek aan sneeuw blijft de belangrijkste.” Uiteindelijk zal skiën in de lagergelegen Alpen alleen mogelijk zijn met behulp van kunstsneeuw. Maar om de sneeuwkanonnen van zoveel water te voorzien, moeten er meer waterbassins aangelegd worden en dat stuit op de nodige weerstand. In het skioord La Clusaz stopte de rechter de aanleg van zo’n waterreservoir, omdat „het publieke belang ervan niet opweegt tegen de noodzaak om het natuurgebied en de fauna en flora te beschermen.”
Ondersteuning voor Franse ski-industrie
Om te overleven zullen veel Franse bergdorpen andere activiteiten moeten ontplooien om het steeds kortere wintersportseizoen te compenseren. In het skigebied Alpe du Grand Serre initieerde de lokale overheid een project om vierseizoenen-activiteiten te ontplooien, maar het mocht niet baten. Het project kwam niet van de grond en ook de financiering bleef achter. „Het is onhaalbaar om te investeren in een overgangsproject en tegelijkertijd het huidige tekort te vergroten”, aldus Caroline Saurat, voorzitter van de overkoepelende gemeenteraad van Matheysine. „Ik denk niet dat we opgewassen zijn tegen de uitdagingen waar we voor staan”, verklaarde Saurat verslagen. De lokale overheid doet nu een beroep op de staat om hun verantwoordelijkheid te nemen en „op iedereen die betrokken is bij de Franse ski-industrie” om financiële ondersteuning te bieden.
zo is dat… maar ja al die oorden lezen gewoon Climategate niet… anders hadden ze wel anders besloten! Die snappen er niks van.
Als je die plaatsen al een grote skioorden noemt dan vraag ik me af hoe je serieuze skioorden noemt? Of echt grote skioorden?
Tja, de sneeuw valt blijkbaar in Oostenrijk en Zwitserland.
Ski oorden gesloten? Ze worden niet geopend deze winter, personeel naar huis gestuurd. De liften staan er nog, de accommodatie ook. Da’s handig als later in de komende winter een paar meter sneeuw valt op die nu sneeuwvrije hellingen.
De prijzen worden aan de eindmeet gegeven.
Zal men in mei 2025 van een goed skiseizoen kunnen spreken?
Peter van Beurden 10 okt 2024 om 07:03-
Identiteitsfraude.
Bas en Gerard.
Hoe noemde Toon Hermans een dergelijk stel ook al weer?
Oh ja, een beetje een dom koppel.
En beste vrolijke Anthony ‘(F)ransoos’ … Ooit geskied in Frankrijk… ik wel en geloof het of niet alle pistes waar ik ooit met kinderen skiede zijn gesloten ?
En waarom denk jij dan wel in al je LDF wijsheid dat van de Auvergne, Pyrenees tot de Alpen al die skicentra sluiten?
Gerard, die sluiten omdat er tegenwoordig veel minder sneeuw valt op lagere hellingen, en dat komt weer omdat het een heel klein beetje warmer is geworden.
Ongeveer 0,3% als je de enige juiste schaal gebruikt; Kelvin.
Een geheel natuurlijk proces dat helemaal niets met door de mens veroorzaakte klimaatrampen te maken heeft.
Alleen jij en ik gaan niet meer meemaken dat er weer Elfstedentochten enz. komen want daar leven we te kort voor.
En nee, ik heb nog nooit geskied of geschaatst want ik heb een pokkenhekel aan kou. Ik woon niet voor niets in de Corbieres.