Jacqueline van den Ende.

Van een onzer correspondenten.

Steeds meer hedgefondsen speculeren op koersdalingen van aandelen in zonne-energie en elektrische voertuigen, blijkt uit een analyse van Bloomberg. Ondertussen zijn fossiele brandstoffen onverminderd populair. Slecht nieuws voor de energietransitie is het niet per se, zegt ceo Jacqueline van den Ende van Carbon Equity bij BNR. ‘Dit zijn speculaties voor de korte termijn.

’Voor de groene investeerders is dit een type optimisme als een lachende boer met kiespijn.

De markt van fossiele brandstoffen wordt als veel stabieler gezien.

Deze ontwikkeling heeft volgens haar meerdere oorzaken. In 2020 was er veel enthousiasme voor elektrische voertuigen en zonne-energie. Dat vertaalde zich in hoge waarderingen, en ten dele is er nu een herwaardering van die aandelen.

‘Dat waren misschien onrealistisch hoge verwachtingen’, zegt Van den Ende.

Een andere oorzaak van de afgenomen interesse in deze groene energie, is de rente. Zowel de productie van zonne-energie als van elektrische voertuigen is een kapitaalintensief proces, en als de rente hoog is wordt het minder aantrekkelijk om daarin te investeren.

Waar hedgefondsen shortposities nemen in groene bedrijven, nemen ze juist longposities in de fossiele industrie.

Daarnaast speelt de geopolitieke situatie mee, bijvoorbeeld de Amerikaanse verkiezingen:

‘Het kan nogal uitmaken of we een Republikeinse of Democratische president krijgen.’

En ook de dreigende handelsoorlog met China speelt een rol.

Die oorlog kan de toevoerketen van onderdelen van bijvoorbeeld elektrische auto’s beïnvloeden, zegt Van den Ende monter.

Vooral in landen als India en China is de vraag naar energie nog afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Al met al is het een instabiele markt, volgens Van den Ende. Dat staat lijnrecht tegenover de markt van fossiele brandstoffen, die al als veel stabieler wordt gezien, stelt BNR. ‘Overal is een toenemende vraag naar energie. En vooral in landen als India en China is die vraag nog afhankelijk van fossiele brandstoffen.’ Waar hedgefondsen shortposities nemen in groene bedrijven, nemen ze juist longposities in de fossiele industrie.

Geen reden tot zorg, vindt Van den Ende, die benadrukt dat hedgdefondsen speculeren op korte termijn fluctuaties en aandelenprijzen.

‘Op de lange termijn zullen we toch echt over moeten naar elektrificatie en schonere energie.’

Het is een tegenbeweging, zegt Van den Ende, die zich afspeelt op de publieke beurs.

‘Aan de private kant van de markt zie je juist miljardeninvesteringen in een betere energie-infrastructuur, waterstof en batterijtechnologie om energie op te slaan. Ook pensioenfondsen zetten in op investeringen in de energietransitie.’

Het gaat hier volgens haar om een clash tussen korte termijn belangen versus een lange termijn beweging richting een duurzamer energiesysteem.

***

Bron hier.

***