Van een onzer correspondenten.
AD: Energietransitie in Overijssel. ‘Vier plekken geschikt voor kleine kernreactoren’ zegt de provincie
Er is in Overijssel plaats voor vier kleine kernreactoren, op plekken waar de energievraag groot is. Dat staat in de concept-energievisie van de provincie Overijssel. Wáár ze zouden kunnen komen, wordt vanaf volgend jaar onderzocht. De plekken waar de energievraag groot is, heeft de provincie al wel in beeld, zo schrijft het AD.
Daarbij denken Gedeputeerde Staten, zo blijkt nu, niet aan een kernreactor van de omvang van Borssele. Het gaat in Overijssel om zogenoemde micro-SMR’s, Small Modular Reactors met aan capaciteit van maximaal 20 Megawatt (MW). Ter vergelijking: de kerncentrale bij Borssele – géén SMR overigens – heeft een capaciteit van 450 MW.
***
Voor het gehele artikel in het AD, zie hier:
***
Bas, ik ben je voor deze keer; let op:
Kleine kernreactoren zullen er nooit komen.
In al die duikboten en ijsbrekers zitten gewoon slaven die met behulp van tredmolens stroom opwekken.
Ha ha, daar heb ik je.
Trol.
Met lage straling en dus veilige nieuwe 3e en 4e generatie kerncentrales heb je voordeel van stabiele en goed regelbare continue stroomvoorziening, minder kans op black-outs zoals bij wind- en zonenergievoorziening bijna dagelijks in diverse regio’s in Duitsland het geval zijn.
Ook de voorwaarde van mega opslag van reserve-energie bij duister en windstilte vervalt, naast dat de natuurdestructie en CO2-uitstoot door biomassaenergiecentrales overbodig wordt.
Milieuvervuilende mega batterijenparken zijn overbodig een voorwaarde voor een schone en veilige energiewereld.
https://www.solar365.nl/solar365/_sitefiles/img/giga-storage_giga-buffalo.jpg
Die onderzeebootbemanningen sterven als vliegen (significant!) wanneer ze eenmaal aan wal zijn. Maar daar lees en hoor je nooit wat over. Big Atom denk ik…
Die kleine kernreactoren zitten altijd in militaire duikboten of schepen.
Dat werkt goed omdat zij zwaarder verrijkt uranium mogen gebruiken.
Civiele schepen mogen dat niet vanwege het hoge risico op proliferatie (=verspreiding van stralend Uranium onder …. die er mee kunnen chanteren of een haven on toegankelijk maken door radioactief materiaal te verspreiden, enz. Daarom is het eerste door kernenergie aangedreven zeeschip (de ‘Savannah’) ook zo’n totale mislukking geworden. Het mocht bijna nergens in een haven aanleggen.
Oh ja joh Bas?
https://www.climategate.nl/2024/11/ad-energietransitie-in-overijssel-vier-plekken-geschikt-voor-kleine-kernreactoren-zegt-de-provincie/comment-page-1/#comment-2505193
En het doet er niet toe of dat schip al vaart of niet. Kern is dat het hier om civiele schepen gaat, net als die Russische ijsbrekers trouwens:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Atoomijsbreker
Bas, als ik jou was, wat God verhoede overigens, zou ik toch heel erg moe van mezelf worden, nog afgezien van het feit dat je keer op keer op je bek gaat met je onzin.
@Anthony,
De politici van onze oostelijke provincies gedragen zich kinderlijk met hun geloof in sprookjes…
Je kunt geen fabrikant van seriematig geproduceerde SMR’s aanwijzen!
NuScale is (mede dankzij de steun van US govt sinds ~1998) de enige die er een aantal heeft verkocht, maar die is niet tot productie gekomen (zelfs geen prototype) en heeft bakzeil gehaald…
Wel zijn er sinds eind jaren negentig (al >24jaar) een aantal fabrikanten met dergelijke voornemens. Ze zijn echter geen van allen tot productie gekomen…
Het is triest dat kernfanaten er geen been in zien om politici te bedriegen.
Anthony, die atoomijsbrekers was ik vergeten. Ze zijn allemaal van Rusland.
Ik weet niet hoe verrijkt het uranium is dat ze gebruiken.
In Rusland gelden andere regels.
https://blackout-news.de/aktuelles/das-lego-baukastenprinzip-die-revolution-bei-der-kernenergie/
Een hoopgevende ontwikkeling die echter om puur politieke redenen zou kunnen falen.
Maar gelet op de ruk naar rechts wereldwijd maak ik me niet zo veel zorgen.
Natuurlijk, zonder subsidie uit de zak van de belastingbetaler zal het niet gaan, maar dat geld ook voor al die zgn. zeer succesvolle links/groene projecten zoals wind en zon, maar zeker ook ontwikkelingshulp om maar eens wat te noemen.
En verder over de groene puinhoop:
https://blackout-news.de/aktuelles/zahl-der-insolvenzen-auf-hoechstem-stand-seit-20-jahren/
Gelukkig ook goed nieuws:
https://www.sfen.org/rgn/framatome-ouvre-une-succursale-en-italie/
https://www.focus.de/earth/analyse/streitbare-vorschlaege-zurueck-zum-atom-langsamer-raus-aus-kohle-das-steckt-im-cdu-energiepapier_id_260476406.html
Anthony,
Als je je wat meer in de materie had verdiept dan had je begrepen dat Small Modular Reactoren (kleine gestandaardiseerde kernreactoren) onvermijdelijk mislukkingen zouden worden omdat de geproduceerde stroom nog duurder zou worden dan die van grote kernreactoren. Dergelijke reactoren zijn het tekentafel of laboratorium stadium dus nergens te boven gekomen.
De migratie naar grotere kernreactoren is alleen ingegeven door de wens om de kostprijs van de geproduceerde stroom te verlagen. En ze produceren ook tegen een lagere kostprijs.
Onze 1e kernreactor was Dodewaard ~80MW. Daarna kwam Borssele ~450MW, in middels is 1000MW de minimum grootte.
BasDduur is een relatief begrip, zeker als je de volledig dekkende back-up van “hernieuwbare” energie nooit meetelt en het begrip duur uit jouw mond komt.
Dat tellen valt trouwens bij jou nogal tegen. Tot 10? Uitrekenen wat duur of goedkoop is blijft daarom bij jou een gok. Daarnaast bestaat onze energieprijs voor het overgrote deel uit belastingen.
@Peter,
Kerncentrales hebben voortdurend een duurdere back-up nodig, ‘spinning-reserve’, omdat ze eens in de paar jaar van de ene seconde op de andere stilvallen vanwege ingrijpen van het veiligheidssysteem….
Wind & zon hebben dat probleem niet omdat ze bestaan uit talloze kleine eenheden en het weer heel geleidelijk verandert. Tegenwoordig vrijwel steeds conform de weersvoorspelling.
Dat kernenergie de duurste methode om stroom op te wekken is, heeft ook het bekende accountantskantoor, Lazard uit New York geconstateerd. Stroom middels kernenergie is nu al een factor ~4 duurder dan middels wind+zon+opslag (H2, e.a.).
Bovendien gaat het prijsverschil met wind+zon komende jaren alleen maar toenemen.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Electricity_costs_in_dollars_according_to_data_from_Lazard.png
@Peter,
“als je de volledig dekkende back-up van “hernieuwbare” energie nooit meetelt”
Daarmee laat je zien dat je nog steeds niet begrijpt hoe de elektriciteitsmarkt werkt.
Daarom een korte toelichting:
– Iedereen die deelneemt aan die markt moet onder alle omstandigheden zijn verplichtingen voor verkoop of aankoop van stroom nakomen.
– Als een producent te weinig kan produceren om zijn leververplichting na te komen dan moet hij bij een andere producent of importeur of op de dure momentane markt stroom kopen om zijn verplichtingen na te komen. Doet hij dat niet dan moet Tennet zijn dure balancing service inschakelen waarvoor hij een heel hoge rekening krijgt (bij herhaling kan Tennet hem uitsluiten).
De leververplichting vervalt niet als de (kern-, gas-, kolencentrale, enz. plat gaat…
– Als een afnemer niet kan afnemen wat hij heeft gekocht dan moet hij die stroom direct doorverkopen (anders wordt de frequentie van het net te hoog). Ook al is dat met veel verlies (bijv. tegen negatieve prijzen).
Met wat aanvullende regels is het goed functioneren van onze stroomvoorziening ook bij een net met alleen wind+zon gedekt.
Klimaat, beetje off topic, wel interessant.
Grote droogte leidde tot ondergang van machtige keizerdynastie
Klimaatverandering zonder dat gevaarlijke gifgas co2.
Steeds meer kom ik te weten over vergane tijden, het heden is niets nieuws.
Laatst vond ik nog een artikel over een gesmolten gletsjer ergen in de buurt van Italië waar een soort houten kar tevoorschijn kwam maar dit moest nog verder onderzocht worden.
https://search.app?link=https%3A%2F%2Fhistorianet.nl%2Fbeschavingen%2Fhet-oude-china%2Fgrote-droogte-leidde-tot-ondergang-van-machtige-keizerdynastie&utm_campaign=aga&utm_source=agsadl1%2Csh%2Fx%2Fgs%2Fm2%2F4
CO2 is geen gifgas. CO is een gevaarlijk gifgas.
Daar zijn in NL in de tijd van de kolenkachels, enige honderden mensen aan gestorven.
Tada daar is ie dan (achter de betaalmuur) https://www.telegraaf.nl/financieel/1361553876/chinese-autofabrikant-komt-met-superbatterij-straks-in-een-laadbeurt-naar-zuid-frankrijk
Zonder een referentie startpunt te benoemen. Bent u al uitgelachen??
Deutschland down the drain: “Alarm in Leverkusen! Der ohnehin schon niedrige Aktienkurs des Agrarchemie- und Pharmakonzerns Bayer ist am Dienstag nach schwachen Geschäftszahlen und einer Prognose-Senkung auf den niedrigsten Stand seit 20 Jahren eingebrochen.”
Nederland volgt vanzelf. En lnks zal de schuld in de schoenen van rechts gaan schuiven. “Die vuile kapitalisten zuigen ons leeg!”
Gelukkig want Bayer is de producent van glyfosaat dat ook in NL bij honderden mensen de ziekte van Parkinson heeft veroorzaakt.
Niet alleen dat maar ze produceren nog veel andere pesticiden die schadelijk zijn voor dieren (een van de redenen dat er minder vogels zijn) en ons mensen.
Een ‘shame’ dat die middelen in NL vrij verkrijgbaar zijn. Onze toelatingsautoriteit, het CTGB, maakt er een potje van en overtreedt de wet…
Hassebas, als je nou eens zou stoppen met te leuteren over zaken waar je geen greintje verstand van hebt. Ik weet, er blijft dan verrekt weinig over…
Zonder bestrijdingsmiddelen zou ons voedsel 10x zo duur zijn (bewering uit de losse pols). Veel mensen zouden sterven van de armoede en slecht voedsel. Maar ja, vanuit je biobubbel is dat moeilijk zelf te bedenken.
Overigens maakt Bayer ook heel veel medicijnen. Misschien een goed idee dat Bayer stopt met alles en dat de ontslagen werknemers zich aanmelden als landarbeiders? Net als 100 jaar geleden. “Build back better.”
@Johan,
Ga naar de biowinkel en bekijk de prijzen van de onbespoten producten die daar liggen.
Ja, ze zijn hoog maar gemiddeld minder dan een factor 2 in vergelijking met bijv.. AH.
Ik schat dat ik daardoor een jaartje langer gezond kan blijven.
Vind dat het extra geld wel waard (maar ik ben geen bijstandstrekker).
En bedenk dat die onbespoten producten veel goedkoper gaan worden als iedereen ze zou telen omdat gif spuiten verboden wordt.
prijzen van agrarische producten zeggen weinig doordat zowel bespoten als onbespoten producten gemaakt worden met ondersteuning van subsidies. Kijken naar het verschil in de daadwerkelijke opbrengst per hectare is een betere methode. Dat scheelt ongeveer 20 % in het nadeel van onbespoten-bio.
@Johan,
“prijzen van agrarische producten zeggen weinig …. ondersteuning van subsidies”
Dat geldt niet groenten, fruit en aardappelen e.a.
Zou ook problemen geven in de handel met andere EU landen.
“de daadwerkelijke opbrengst per hectare is een betere methode. Dat scheelt ongeveer 20 %”
Dat betekent dat onbespoten bij de tuinder dus 20% meer moet opbrengen.
De kosten van de tussen handel (groothandel, grossier) en winkel zijn ongeveer hetzelfde…
Dus dan zou onbespoten in de winkel maar 10% duurder mogen zijn als het omzet volume gelijk zou worden….
Leuk om te lezen als je net een EV van een ton hebt gekocht…. :)
Daarom, pas een EV als het beter en goedkoper is dan de rest.
Vanuit Orange denk ik Rien :)
Rien
En is die batterij ook 90% lichter? En vol te laden in 5 minuten. Zo niet, dan blijft het behelpen. En na 10 jaar kan dan je auto naar de sloop. Misschien wordt het nog ooit wat als het onderstel en de carrosserie snel uitwisselbaar wordt.
Thorium lijkt een prima oplossing. Helaas hoor ik daar niets over in de discussie. Zeer opmerkelijk.
Lijkt, dat heb je goed gezegd, er is nog een (klein) probleempje met thorium.
Thorium werkt (nog) niet.
De Thoriumreactor is een breeder om U235 te produceren, uit Thorium dus. Die U235 kan veel eenvoudiger geproduceerd worden, uit nucleair afval bijvoorbeeld. Daarom wordt het voorlopig niet wat met die Thoriumreactors.
Een thorium reactor is ook technisch erg moeilijk.
Daarom heeft China nog steeds geen werkende reactor met een redelijk percentage thorium naast uranium erin.
PP, het komt er dus op neer dat de techniek al beschikbaar is maar dat het economisch nog niet interessant is.
Gewoon een kwestie van afwachten dus.
@Anthony,
De principes waarlangs het zou kunnen gaan werken zijn bekend.
Dat is iets heel anders dan dat de techniek beschikbaar is…
Ze zijn er nog niet omdat nog niet voor alle obstakels oplossingen gevonden zijn.
Wellicht weten we het over een paar jaar als de Chinezen hard doorwerken met hun proef.
https://ejbron.wordpress.com/2024/11/13/keulen-ford-stuurt-een-deel-van-het-personeel-met-arbeidstijdverkorting-de-reden-is-de-geringe-vraag-naar-elektrische-autos/
De traditionele Europese en Amerikaanse autobouwers hebben de boot van de elektrificatie gemist, en grote achterstand….
Dus zijn Chinese, Koreaanse en Japanse merken de markt aan het veroveren.
Past wel bij mijn persoonlijk weerbeeld van 2024 : https://www.geenstijl.nl/5179842/sneeuw
Rien, het sneeuwt al dagen op redelijke lage hoogtes is zowel de Alpen, het Centraal Massief en de Pyreneeën.
Vanochtend was het na vele dagen stevige bewolking eindelijk weer mooi helder en kon ik de sneeuw duidelijk zien liggen op de Pyreneeën, hemelsbreed ongeveer 100 km hier vandaan.
Prachtig.