Van een onzer correspondenten.
De Rijksoverheid gaat de doelstellingen om energie te besparen in het bedrijfsleven en bij instellingen waarschijnlijk niet halen. Met name de minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans, krijgt de wind van voren van de Algemene Rekenkamer. Zij en haar voorgangers weten amper welke bedrijven precies onder de regelgeving vallen en wat het toezicht oplevert. ‘Ik heb zelden zo’n kritisch rapport gezien, zeker niet van de Rekenkamer’, zegt BNR- verslaggever Martijn de Rijk, die bij de presentatie van het onderzoek van de Rekenkamer aanwezig was.
De toezichthouder op de overheidsuitgaven ziet dat Nederland belangrijke internationale klimaatafspraken mogelijk niet nakomt Sinds 1993 zijn er bindende afspraken voor bedrijven, scholen en kerken om energie te besparen. Zo moeten ze alle besparende maatregelen nemen die zich binnen vijf jaar terugverdienen en hebben ze de plicht om eens in de vier jaar te rapporteren over deze ingrepen.
Om elk bedrijf eens in de vier jaar te controleren zouden jaarlijks 22.500 controles nodig zijn, maar dat wordt bij lange na niet gehaald.
Minister Hermans en haar voorgangers hebben ‘jarenlang beperkt inzicht’ gehad in ‘hoeveel bedrijven en instellingen onder de plicht vallen’, schrijft de Algemene Rekenkamer. ‘Zij weet, ook nu, nog steeds niet welke bedrijven en instellingen onder de plicht vallen.’ De harde woorden vallen de verslaggever op. ‘Beste mensen, we zijn op dit vlak zo goed als blind’, is het beeld dat De Rijk krijgt uit het rapport.
Ook bij lokale overheden schort er veel aan het halen van de doelstelling, stelt de Algemene Rekenkamer. Zo controleren omgevingsdiensten te weinig of ondernemingen zich houden aan de verplichting om efficiënter met gas en elektriciteit om te gaan.
Kafkaësque
Volgens de toezichthouder controleren de verantwoordelijke omgevingsdiensten onvoldoende. Tot 1 juli vorig jaar vielen 90.000 bedrijven onder de verplichtingen om energie te besparen. Vervolgens werden de regels aangescherpt en zijn 107.500 bedrijven verplicht om zich aan de besparingsregels te houden. Om elk bedrijf eens in de vier jaar te controleren zouden jaarlijks 22.500 controles nodig zijn, maar dat wordt bij lange na niet gehaald.
***
Bron hier.
***
Al dat controleren of internationale afspraken op bedrijfsniveau worden nageleefd, kost klauwen met geld en levert ons bijna niets op…
Het is het controlemechanisme van de New World Order.
Zoals wij onze politie hebben om de regels af te dwingen hebben regringen en bedrijven internationale afspraken van de VN, WEF of ander machtsbolwerk.
De mensen met de centen willen best 1000 miljard van ONS geld investeren, maar dan moet iedereen wél de macht overdragen en precies doen wat ze willen.
In dat grote spel zit jij ergens te prutsen met zon en wind…
Dus een goede zaak dat onze regering die controle met een korreltje zout neemt.
“Dus een goede zaak dat onze regering die controle met een korreltje zout neemt.”
Mijn hoop is inderdaad dat het megaplan van “The Great Reset” in het moeras van de realiteit zal wegzakken.
Dat wil niet zeggen dat al deze krankzinnigheid wel heel veel leed en mensenlevens gaan kosten.
Och Bas, hou toch op met openstaande deuren intrappen, ga toch gewoon kleine Basjes maken.
Rene, ben je nou helemaal van de pot gerukt??
Steriliseren zal je bedoelen.
Onze Sophie de tassendraagster van het gehele kabinet heeft geen flauw benul wat ze aan het doen is. Ze is zodanig incompetent, net als haar voorganger op deze departement, dat ze denken onbeperkt met geld te kunnen smijten om de zogenaamde doelstellingen te behalen. Het grote circus cq toneelstuk blijft maar doorgaan m.b.t. de klimaatwaanzin. Ze ziet niet eens wat de gevolgen zijn van haar beleid voor de burgers, de burgers zijn hiervoor de melkkoeien. De vraag is nu hoe kunnen we dit stoppen? Dit kan alleen bij een volgende verkiezing waar een 180 graden draai moet worden gemaakt.
Ik kijk altijd tijdens de debatten hoe ze de antwoorden op staan te lezen van hun schermpje.
Gisteren een mooi filmpje van Brekelmans, die 4 x hetzelfde oplas van zijn scherm en dan triomfantelijk zat te kijken hoe mooi hij dat gezegd had.
Het zijn nog niet eens B acteurs. Ik ken amateur toneelgroepen die een stuk beter acteren.
Ze bedonderen zich allemaal zelf.
Neem een nieuwe 6 cilinder Mercedes diesel, die claimt tot 90% minder co2 uitstoot.
De reden hij rijd op HVO diesel.
Alleen al met zulke onzin houden ze zichzelf voor de gek, laat heel de wereld maar eens rijden op dat spul.
De transitie brandstof word het ook wel eens genoemd.
Laat heel de wereld hun centrales maar eens met bomen stoken want dat is ook co2 neutraal volgens de geleerden.
Nou dat thuis maar een houtvergasser plaatsen voor de cv.
Van het gas af en co2 neutraal, wie doet je wat.
En bedrijven controleren, moeten ze nog meer weten, grotere bedrijven moeten al verplicht doorgeven hoe hun medewerkers reizen.
Wat een dictatuur heden.
En dit is nog maar het begin Theo, het wordt écht nog veel gekker.
Je kent die Q-code nog wel of je gevaxt was? Die krijg je nu als je je netjes aan de CO2 uitstoot houdt.
En al die brave maar oerdomme burgertjes, geschapen door overheid en MSM, knikken ja en amen en gaan mopperende hun eigen ondergang tegemoet, want je beschaafde mensen gaan niet de straat op om op te komen voor hun recht. Dat hebben ze niet geleerd, wel braaf ja knikken.
We zullen doorgaan. Drill baby, drill. Tot we bij het gas zijn….
Voor de verandering ook eens goed nieuws……
U kent vast de San Andreas breuklijn in Californie. Wat wil het geval https://www.hln.be/dieren/de-doemvis-die-je-vooral-niet-wil-tegenkomen-opnieuw-spoelt-mythische-voorbode-van-onheil-aan-op-strand-in-californie~a2db1b55/ of is het een voorbode van een koude winter of mss wel een kokende oceaan/sarc off
We wachten af en gaan het zien.
Nieuwe tegenvaller in jacht op groene waterstof: grote fabriek Voorne-Putten geschrapt
Theo Besteman
Amsterdam – De bouw van een grote installatie voor het maken van schone groene waterstof in de gemeente Nissewaard op het eiland Voorne-Putten is geblokkeerd. De geplande fabriek bij de haven stuitte op veel weerstand van omwonende polderbewoners.
Met alle stations en leidingen ging het om een oppervlak van 25 voetbalvelden. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft de gemeente laten weten dat de aanleg van de installatie in de polder van Simonshaven niet wordt doorgezet.
De waterstoffabriek in de polder langs de Bernisse tussen Simonshaven en Abbenbroek zou via ondergrondse leidingen groene waterstof leveren aan bedrijven in het haven- en industriegebied die met elektriciteitstekort kampen.
Zo’n fabriek splitst water via elektrolyse in zuurstof en waterstof. De met offshore wind geproduceerde waterstof kan vervuilende fossiele brandstoffen als diesel, benzine en gas in de industrie helpen vervangen. Dat moet de CO2-uitstoot drukken.
Waterstofprojecten gestopt
Het schrappen van deze uitbreidingsplannen in Zuid-Holland beperkt de Nederlandse overheid opnieuw in de uitbreiding van capaciteit aan groene energie in Nederland. Dit jaar pauzeerden Shell, Engie en Uniper waterstofprojecten.
Wel ging Nederland met Denemarken de samenwerking aan voor productie van meer waterstof.
Wet als een investering van €1 miljoen in een project in het Portugese Sines verkeert dit nog in het ontwikkelingsstadium.
Schaarste stroom
Het hele havengebied kampt echter met schaarste, aldus netbeheerder TenneT. Het staatsbedrijf versterkt behalve bij de Simonshaven ook grote stations voor de Botlek en Geervliet-Noorddijk op de ’snelweg’ van het zware stroomnet van 380 kilovolt (kV). Die ruimte moet bedrijven de mogelijkheid bieden nieuwe aansluitingen te krijgen.
Omwonenden van de Simonshaven verzetten zich met zienswijzen succesvol bij de gemeente tegen de waterstoffabriek. Ook volgens wethouder Chris Hottentot van Nissewaard zou de bouw van een waterstoffabriek ’een flinke aanslag’ zijn op het natuurlandschap van het Zuid-Hollandse eiland.
Zoekgebied stroomstation
„Maar hiermee is nog niet alle kou uit de lucht”, reageert de voorlichter. Het gebied bij het hoogspanningsstation aan de Bernisse blijft voor het ministerie wel ’zoekgebied’ voor de bouw van een zogenoemd converter-station. In zo’n station wordt bijvoorbeeld wind- en zonne-energie omgezet in wisselstroom. Die wordt daarin geschikt gemaakt in het lagere stroomnet, voor woningen, bedrijven en bijvoorbeeld scholen.
Het ministerie zegt meerdere plekken in Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant voor de aanleg van zo’n converter-station te onderzoeken. Dat kan alleen bij een van de hoogspanningsstations.
In Rotterdamse haven
„Ook een converterstation is noodzakelijk, maar een dergelijk groot bouwwerk in de polder van Simonshaven heeft ook een enorme impact op het landschappelijk karakter. Liever zien wij dat in de Rotterdamse haven, tussen de industriële bedrijven. Daar passen dit soort bouwwerken beter”, stelt wethouder Hottentot.
https://www.telegraaf.nl/financieel/1634024472/nieuwe-tegenvaller-in-jacht-op-groene-waterstof-grote-fabriek-voorne-putten-geschrapt