Wopke Hoekstra.

Van een onzer correspondenten.

Op het terrein van klimaat moet de hand worden uitgestoken naar de opnieuw gekozen Amerikaanse president Donald Trump. Daarvoor pleit Wopke Hoekstra, Eurocommissaris voor Klimaat en Schone Groei, na afloop van de klimaattop in Bakoe.

‘Laten we niet gedeprimeerd in een hoekje gaan zitten’, zegt hij beeldend in een interview bij BNR. Hoekstra op dreef: ‘Het akkoord is niet moeders mooiste, maar het is wel een stap voorwaarts…’

De Eurocommissaris erkent wel dat het dit jaar moeilijker was dan ooit.

‘Dit was echt de overtreffende trap. Het was wild ingewikkeld, in een tijd waarin de wereld sowieso in brand staat.’

Maar Hoekstra ziet het allemaal niet somber in en denkt dat we moeten afwachten. Maar aan wiens zijde schaart zich het geduld?

PieterPauw.

Moeten we wachten op Trump die al eerder het Klimaatakkoord van Parijs van tafel veegde? Of moeten we geduld betrachten totdat diens ambtenaren, volgens ingewijden, bezig zijn om opnieuw de door Biden gezette handtekening uit te gummen? Het geduld bij de klimaatalarmisten is in ieder geval op, zoals bij klimaatonderzoeker Pieter Pauw van Instituut Clingendael. Hij deelt niet het diplomatieke optimisme van Hoekstra en zit echt in de mineur, figuurlijk in het hoekje. Pauw noemt de verkiezingswinst van Donald Trump ‘desastreus’ voor het klimaat.

‘Ik ben als klimaatwetenschapper wel gewend te incasseren en nog lichtpuntjes te zien, maar nu ben ik radeloos’, zei hij.

Pauw ziet zowel internationaal als voor de VS zelf negatieve gevolgen.

Pauw:

‘Trump zal weer uit het klimaatakkoord stappen. Internationaal zijn ze met stomheid geslagen hoe ze zonder Amerika verder moeten. Hoe moet dat als de grootste historische vervuiler niet meer meedoet?’

Ook het sentiment in het Witte Huis keert zich tegen het alarmisme van figuren als ene Hoekstra uit Europa. Trumpfluisteraar Elon Musk schreef in Augustus op X:

‘Als we nu zouden stoppen met het gebruik van olie en gas, zouden we allemaal verhongeren en zou de economie instorten … We hebben nog behoorlijk wat tijd … we hoeven niet te haasten en we hoeven boeren niet te verbieden om te boeren of mensen te verbieden om biefstukken te eten…’

Mogelijk vindt Hoekstra, die van zijn kant zijn diplomatieke gaven nog moet waarmaken, inspiratie in de uitstekende persoonlijke relatie die Mark Rutte heeft met de komende Amerikaanse president. Rutte wist Trump in een recente fotoshoot zelfs aan het lachen te brengen. Zeg eens eerlijk: ziet u Trump schuddebuiken met een Hoekstra naast zich?

***