In de greep van de angst voor die verschrikkelijke opwarming (die maar steeds niet wil komen) heeft men stelselmatig nagelaten een betrouwbare kosten/baten-analyse te maken van het klimaatbeleid. Net Zero Watch heeft inmiddels in deze lacune voorzien.

De uitkomst is verbijsterend.

Door Andrew Montford.

De kosten zijn vele malen groter dan de baten.

Nieuw onderzoek van Net Zero Watch corrigeert belangrijke fouten in eerdere schattingen.

Met de huidige technologie bedragen de kosten tot 2050 £ 10 biljoen, en de kosten zijn tien keer zo hoog als de baten.

Als we uitgaan van de meest optimistische aannames, bedragen de kosten £7 biljoen en zijn de kosten twee keer zo hoog als de baten.

Net Zero Watch heeft een nieuwe studie gepubliceerd die de eerste empirisch gebaseerde schatting van de kosten van Net Zero omvat, en de eerste kosten-batenanalyse. Officiële schattingen zijn bekritiseerd als enorm overoptimistisch en omdat ze geen formele kosten-batenanalyse presenteren.

Het onderzoek is het eerste dat rekening houdt met de volledige variabiliteit van het weer en de effecten daarvan op zowel de vraag naar als het aanbod van energie. Hieruit blijkt dat er veel grotere capaciteiten aan wind, zonne-energie en energieopslag nodig zijn om netto nul te bereiken dan in eerdere kostenramingen voor netto nul werd gesuggereerd.

Het is ook de eerste die zijn kostencijfers, waar mogelijk, baseert op empirische gegevens. Eerdere schattingen gingen ervan uit dat er al een kostenrevolutie op het gebied van hernieuwbare energie heeft plaatsgevonden, een standpunt dat wordt weerlegd door de verslagen van wind- en zonneparken.

De studie omvat verschillende scenario’s van hoe technologieën en hun kosten zich kunnen ontwikkelen naarmate we naar Net Zero gaan, evenals een scenario waarin we hernieuwbare energiebronnen verlaten en terugkeren naar fossiele brandstoffen. Elk omvat ook schattingen van de schade die wordt veroorzaakt door resterende kooldioxide-emissies – de zogenaamde maatschappelijke kosten van koolstof – voor elk scenario, zodat de optimale aanpak kan worden geïdentificeerd.

In alle gevallen is de kostenoptimale aanpak om terug te keren naar fossiele brandstoffen, zelfs als de schadelijke effecten van de opwarming van de aarde in aanmerking worden genomen.

Met de huidige technologie zouden de uitgaven tot 2050 bijna £ 10 biljoen pond bedragen, wat neerkomt op meer dan £ 300.000 per huishouden. De kosten zouden tien keer zo hoog zijn als de voordelen – de vermindering van de schade door opwarming van de aarde.

In het meest optimistische scenario – waarin wordt aangenomen dat Net Zero-technologieën erg goedkoop en erg efficiënt worden vergeleken met vandaag, de prijzen van fossiele brandstoffen gestaag stijgen en er hoge kosten worden verondersteld voor elke ton emissies – zijn de kosten nog steeds het dubbele van de voordelen. In dit scenario moet het VK nog steeds £ 7 biljoen betalen, of £ 250.000 per huishouden.

Andrew Montford, directeur van Net Zero Watch en auteur van het rapport, zei:

Deze cijfers zijn huiveringwekkend, maar moeten nog steeds als conservatief worden gezien, omdat de studie geen poging doet om kosten te vinden voor sectoren die moeilijk te decarboniseren zijn, zoals luchtvaart en scheepvaart. Het is duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk op weg is naar economische ondergang.”

In zijn voorwoord bij de studie zei Lord Mackinlay:

De politieke consensus in Groot-Brittannië lijkt te zijn om CO2-uitstoot te belasten met een hoger tarief dan de schade die ze veroorzaken en vervolgens biljoenen meer uit te geven aan het subsidiëren van technologieën die het publiek niet zou kiezen zonder dwang. Dit kan niet duurzaam zijn.”

U kunt het rapport hier downloaden. .

***

Bron hier.
***