Van een onzer correspondenten.
De Eemshaven is ondanks het aardbevingsleed in Groningen in beeld als mogelijke locatie voor twee kerncentrales, schrijft minister Hermans. De gemeente reageert: ‘Doe ons dit niet aan.’
Er komen mogelijk toch kerncentrales in de Eemshaven in Groningen. Dit terwijl het vorige kabinet had gezegd deze locatie te zullen schrappen. De Eemshaven komt nu naar voren uit een inspraakronde van het ministerie van Klimaat en Groene Groei, dat een geschikte plaats zoekt voor twee grote nieuwe kerncentrales.
Dat schrijft minister Sophie Hermans (VVD) deze vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet is verplicht om vervolgonderzoek te doen, waardoor de Eemshaven een serieuze optie zou worden. Het wil echter proberen om hier onderuit te komen, gezien de jarenlange aardbevingsschade door de gaswinning. Veel Groningers zijn hun vertrouwen in de landelijke politiek verloren.
‘Het kabinet is zich bewust van de gevoeligheden in Groningen’, aldus Hermans. Ze heeft daarom de landsadvocaat gevraagd juridisch te onderzoeken of de Eemshaven buiten het verdere onderzoek naar een geschikte locatie kan worden gelaten.
Wethouder Eltjo Dijkhuis van de gemeente Het Hogeland, waar de Eemshaven onder valt, is zeer ongelukkig met de aankondiging.
‘Hier zitten we niet op te wachten’, zegt hij. ‘We hebben tegen de minister gezegd: denk na over wat dit doet met de beeldvorming in Groningen. De optie ligt nu toch weer op tafel. En dat terwijl we hier juist werken aan een nieuw perspectief, aan nieuwe energie en rust. Wij zeggen bij voorbaat: doe ons dit niet aan.’
Pas dit jaar is er een definitief einde gemaakt aan de gaswinning in Groningen. De afhandeling van de schade zal nog jaren in beslag nemen.
De provincie wijst in een reactie op moties die eerder dit jaar zijn aangenomen in de Provinciale Staten en de gemeenteraad, waarin die zich uitdrukkelijk tegen de komst van de centrales keren. Johan Hamster, gedeputeerde voor Energie, zegt:
‘Wij vragen de minister om – in lijn met de mooie woorden uit de brief – de Eemshaven op voorhand expliciet uit te sluiten. [..] En daarmee recht te doen aan Groningen en Groningers.’
Een definitief besluit over de locatie wordt volgens de planning komend jaar genomen. Ondertussen werden afgelopen september twee andere mogelijke locaties bekend: Terneuzen en de Tweede Maasvlakte. Deze kwamen in beeld in een ander onderzoek van het ministerie, omdat zij voldoen aan de basiscriteria. Die criteria zijn onder andere voldoende ruimte, koelwater, capaciteit van het elektriciteitsnetwerk en toegangswegen voor rampenbestrijding.
Nu zijn ook de resultaten bekend van een landelijke inspraakronde waarin burgers, bedrijven, organisaties en bestuursorganen hun visie konden geven. Tussen de bijna 1.400 reacties zaten ook voorstellen voor de Eemshaven.
***
Zie voor het uitgebreide artikel in de NRC, hier.
***
“De Eemshaven is ondanks het aardbevingsleed in Groningen in beeld als mogelijke locatie voor twee kerncentrales”.
Ondanks?? De minister schrijft ‘ondanks’? Alsof ze hiermee een potentieel nieuwe ramp voor Groningen aankondigt.
Aan de andere kant, ze zou ook het Amsterdamse westelijke havengebied kunnen aanwijzen. Daar wil ook niemand een KC zien. De angst zit diep.
Er is ook geen kerncentrale nodig, we hebben wind en zon en de stroom is bijna gratis.
En als het niet waait en geen zon dan is er nog waterstof in een of ander gasveldje.
En zou het dan nog niet genoeg zijn dan importeren ze maar van Duitsland want die weten niet waar ze met hun overtollige stroom heen moeten.
Hoekstra twijfelt over succesvolle afloop klimaattop
Eurocommissaris Wopke Hoekstra zegt dat ‘twijfelachtig’ is of de klimaattop in Azerbeidzjan een succesvolle afloop zal krijgen. COP29 liep eigenlijk tot vrijdag, maar ook zaterdag proberen de onderhandelaars nog om een akkoord te bereiken over financiering van klimaatsteun aan ontwikkelingslanden.
‘We doen alles wat we kunnen om de verschillen te overbruggen en om hier een succes van te maken’, zei Hoekstra tegen journalisten in Bakoe. ‘Maar het is twijfelachtig of dat gaat lukken.’ Hoekstra is Eurocommissaris voor Klimaatactie en is namens de Europese Unie betrokken bij de onderhandelingen.
Onderhandelaars zeiden tegen internationale media dat de EU bereid is om het bedrag dat rijke landen vanaf 2035 jaarlijks aan ontwikkelingslanden betalen voor klimaatsteun te verhogen naar 300 miljard. Ook andere landen, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, zouden akkoord zijn, maar het is de vraag of dat genoeg is voor de ontwikkelingslanden.
ANP
08:34
EU en VS zouden klimaatsteun willen verhogen naar 300 miljard
Rijke landen die op de klimaattop in Bakoe onderhandelen over steun aan ontwikkelingslanden zijn bereid vanaf 2035 jaarlijks 300 miljard dollar aan klimaathulp te betalen. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. In een eerder voorstel ging het nog over 250 miljard per jaar, een bedrag dat volgens arme landen veel te laag was.
Ontwikkelingslanden eisten aanvankelijk 1.000 miljard per jaar, maar dat is volgens rijke landen niet haalbaar. De klimaattop zou eigenlijk vrijdag zijn afgelopen, maar omdat er nog geen akkoord is, wordt ook zaterdag nog onderhandeld.
De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn nu akkoord met het bedrag van 300 miljard, melden de bronnen. Ook Australië en het Verenigd Koninkrijk zouden hebben ingestemd. Volgens de Britse krant The Guardian liggen Zwitserland, Japan en Nieuw-Zeeland nog dwars. Het is nog niet duidelijk of ontwikkelingslanden akkoord zullen gaan met het nieuwe bedrag.
Bovendien is het de vraag wat de toezegging van de Verenigde Staten waard is. In januari wordt de huidige Democratische regering vervangen door de Republikeinen van Donald Trump. Hij heeft tijdens zijn eerste ambtstermijn het land teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs, waar werd afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Veel landen houden er rekening mee dat hij dat opnieuw gaat doen en dat de VS onder Trump niet willen meebetalen aan de klimaatsteun voor ontwikkelingslanden.
ANP
Zal toch moeten… zolang blokkade door milieuclubjes en hun politieke aanhang op gasboren uit de Groningse Waddenzee en Noordzee.
Kernenergie is de enige valide oplossing voor deze verdere eeuw, want ‘hernieuwbare’ energie systemen blijken schadelijker, vervuilender en kunnen niet continu elektriciteit leveren.
Vraag het maar aan de milieuclubjes die dus ook mordicus tegen kernenergie zijn …. hoe ze hun mobieltje en hun cloud data willen gebruiken zonder stroom.