Van een onzer correspondenten.
Velen vinden het al geen fraai gezicht als windmolens overeind staan en hun werk doen. Laat staan als ze verroest op een vuilnisbelt liggen. Er is voor het probleem van afgedankte windmolens nog geen oplossing. Hoe om te gaan met de rafelranden van de energietransitie, vraagt TNO-onderzoeker Rogier Nijssen zich af.
Fabrikanten van windmolens moeten een groot afvalprobleem voorkomen.
In 2030 is het vermogen om groene energie op te wekken bijna verdrievoudigd. Daarmee ligt de wereld op koers om dit streven, dat werd afgesproken tijdens de vorige klimaattop in Dubai, te bereiken, meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA). De rest van het decennium zal de bouw van windturbines verder versnellen, meldt het IEA.
De keerzijde is dat windturbines naast hun bijdrage aan een schonere energie, ook een groeiende berg afval creëren. Zonder urgente heroverweging van de volledige levenscyclus van windturbines, met nadruk op duurzaamheid en recycling, dreigt de snelle groei van windenergie ons op te zadelen met een aanzienlijk afvalprobleem.
570 miljoen kilo afgeschreven turbinebladen in 2030.
Nu al gaat het alleen al in Europa om elk jaar 4 miljoen kilo afval van turbinebladen, aldus de onderzoeker. In 2030 wacht Europa 570 miljoen kilo aan afgeschreven turbinebladen. Andere delen van de wereld zullen met hetzelfde probleem worden geconfronteerd. Nu worden afgedankte wieken begraven of worden ze gedowncycled naar cement. Dat is niet langer houdbaar.
Een verschuiving naar hoogwaardige recyclingprocessen, waarbij turbinebladen worden omgezet in nieuwe, innovatieve producten, biedt een oplossing. Beleidsmakers en fabrikanten van windturbines staan voor de opgave om hier iets aan te doen.
Oost.nl:
‘In Nederland worden afgeschreven wieken verbrand door afvalbedrijven of gerecycled tot laagwaardige materialen. ‘De wieken worden gemaakt van glasvezelcomposiet, een combinatie van glasvezel, koolstofvezel en hars’, legt duurzaamheidsdeskundige Thijs ten Brinck uit. ‘Dat hars verhardt en maakt recyclen heel lastig.’ Het materiaal, dat bijvoorbeeld ook in de luchtvaart wordt toegepast, begint daarom niet aan een tweede leven als glasvezelcomposiet, maar wordt hergebruikt in bijvoorbeeld beton.’
‘Levensduureigenaarschap’ als mogelijke oplossing.
Het begint met de kaders scheppen voor ‘ontwerpen voor het leven’: niet alleen windturbines produceren, maar ook nadenken over wat er met deze turbines gebeurt na hun levensduur. Deze aanpak biedt niet alleen milieuvoordelen, maar kan ook de reputatie van fabrikanten versterken en hen voorbereiden op strengere overheidsregelgeving.
Het concept van levensduureigenaarschap, waarbij zowel fabrikanten als klanten verantwoordelijkheid dragen voor het hele levensproces van het product, stimuleert transparantie en deelt verantwoordelijkheid. De overheid speelt eveneens een rol door het stimuleren van gerecycled materiaalgebruik en het stellen van voorwaarden bij aanbestedingen.
***
Bron.o.a. hier.
***
Het in de grond stoppen van die wieken is gewoon in het kader van ‘hernieuwbaar’. Het spul -althans de grondstoffen- kwamen uit de aarde en nu stoppen we het er weer in terug! Zo is de cirkel rond.
Klopt helemaal Johan.
En dat is ook het geval met radioactief ‘afval’ al zal onze Bas dar heel anders over denken vermoed ik :)
Cradle to grave.
Jammer voor je maar dat is niet de richting die het uitgaat, mede omdat ze ongekend sterk zijn…
Ze worden na verbrokkeling o.a. ingezet als bewapening in beton constructies.
Ikzelf zou ze rechtop in de zeebodem heien (tip naar boven) zo’n 200m voor de kust, zodat ze de golven breken en we met lagere dijken ook grote orkanen, die wellicht gaan ontstaan dankzij de opwarming, kunnen weerstaan.
Gegeven ook de zeespiegelstijging worden die dijken anders wel erg hoog en breed.
Kernenergie is de oplossing
Die 570000 ton turbine bladen. Waar werden die ook al weer van en mee gemaakt? Olie en steenkool. Die steenkool is al verbrand en die olie zal in de vorm van toch wel giftige plastics in het grondwater terechtkomen als dat spul niet ook verbrand gaat worden.
Wat een geweldige sprong voortuit voor groen.
En dit allemaal onder het moto ‘ we moeten de aarde redden’ , en dit doen we met middelen die niet het milieu en de natuur aantasten. Zoals bijvoorbeeld biomassa verbranden dit wordt door de EU betiteld als duurzaam en dit red de aarde van het zwaar giftige gas CO2. En we vervuilen de aarde niet met schadelijke stoffen zoals bisphenol en hexa fluoride en Pfas. We redden zo onze geliefde aarde en zorgen ervoor dat door minder CO2 de aarde groener wordt en de landbouwopbrengsten hoger wordt.
Biomassa is de toekomst RWE gaat zijn kolen centrale aan de eemshaven vanaf 2030 op duurzaam hout afval laten draaien. Samen met co2 afvang gaat dit zorgen voor een netto nul co2 uitstoot. Hiermee worden miljoenen tonnen houtafval uit de usa duurzaam verwerkt die anders uiteindelijk liggen te rotten in de bossen van de usa en aldaar de co2 in de lucht brengen. Tevens is dit een boost voor de haven activiteiten van Delftzijl.
https://www.telegraaf.nl/financieel/679811972/energiereus-rwe-waarschuwt-water-staat-nederland-aan-de-lippen-bij-kabinet-onvoldoende-urgentie
Om een turbine te bouwen is een investering van energie nodig. Die is na een jaar draaien terugverdiend en de jaren daarna bespaart het apparaat energie. Inderdaad een grote vooruitgang volgens mij.
Aan Anjo
Uw bewering wordt in de literatuur tegengesproken
De EROI ( energy return on invested energy) is voor windmolens laag, minder dan 10 voor ongebufferd en minder dan 4 gebufferd . Dit steekt schril af tegen gascentrales ( 25 à 30) en kerncentrales rond 75.
Naast opbrengst is het zonvol om de milieu en natuurimpact mee te nemen: die is helaas enorm, en van ‘schonere energie’ is dan absoluut geen sprake. Hoor grondstoffengebruik en enorme ruimtebehoefte met grote impact op de omgeving en de ecologie maken dit een absolute ‘no-go’.
@Anjo,
Die investering is na ruwweg 4 maanden al terug verdiend. Daarom is de kostprijs van stroom middels offshore wind ook ze ver gedaald dat bedrijven bereid zijn 0,5 – 2 miljard euro te betalen om op een stukje zee wat grote windmolens neer te zetten en 40jaar te exploiteren en na afloop alles weer netjes op te ruimen.
Dat laatste doen kerncentrale eigenaren niet.
Ze laten onze kleinkinderen zitten met de dure radioactieve troep die diep onder de grond moet worden weggestopt en bewaakt.
Dat is mogelijk omdat ze de wetgever hebben gemanipuleerd om hen vrij te stellen van aansprakelijkheid boven een klein bedrag.
@Eric,
Als je gelijk zou hebben dan zou stroom middels offshore wind niet zo goedkoop zijn geworden!
@Hans,
Die enorme ruimte behoefte bestaat vooral uit het “vergeten” van het gegeven dat de ruimte tussen de windmolens wordt gebruikt zoals daarvoor….
Cor een misvatting CO2 Is totaal geen giftig gas. Beter bekend als koolzuur gas wat standaard ik onze atmosfeer aanwezig is. Planten nemen het op en geven zuurstof weer af. Het zit ook aan bier frisdrank en mousserende wijn. Het is in koele toestand te gebruiken als onschadelijk brandblus middel.
Als brandblusmiddel?
Fantastisch man, want dat betekent dat het temperatuur verlagend werkt; de oplossing voor die vreselijke opwarming. Bier, nootjes enz.
PS
Uiteraard weet ik ook wel dat het werkt omdat het zuurstof verdrijvend is. Branddriehoek.
Zwem zwem zwem . De volgend halte is recycling het volgende toverwoord waar men vol intuinde . Recycling is de meest energievragende industrie in de keten .Bij TNO horen alle bellen af te gaan he
Ja de hernieuwbare kreet cradle to cradle .
Gespinde groen kronkels die de consument doen consumeren alsof er nooit ergens een einde aan komt.
De groene droom bestaat bij de gratie van bedrog en corruptie.
Als het hele project duidelijk gemaakt wordt zal dat voor iedereen duidelijk zijn.
Daarom worden deze honderden miljarden kostende projecten over zoveel schijven verdeeld dat het zelfs voor onderzoeken journalisten onmogelijk is om de werkelijke kosten te berekenen.
Alleen als het echt niet anders kan, bijvoorbeeld bij grote stapels afgedankte EV’s, windturbines en dode windmolens die nooit meer draaien komt er wat aan het licht.
Zodra het woord duurzaam of groen er aan hangt weet je als consument 100% zeker dat het alleen door bedrog kan bestaan.
Omdat je “groene droom” veel goedkopere stroom produceert importeren wij die massaal uit DK waar ze meer groene stroom hebben.
Die kosten zijn overigens heel duidelijk.
Bijv. bij de offshore wind aanbestedingen moeten bedrijven aangeven:
– hoe en wanneer ze de geëiste windmolen capaciteit (3GW bij de laatste aanbesteding) hebben draaien, met welke windmolens.
– hoe ze na 40jaar het windmolen park gaan ontmantelen, enz.
Omdat bedrijven denken dat ze met die windmolens veel goedkopere stroom kunnen produceren zijn bedrijven bereid veel geld (of anderszins) te betalen voor een vergunning.
Je kunt e.e.a. nalezen bij het Noordzee loket van het ministerie.
In Haarlem staan al een paar jaar een viertal molens niets te doen. Nog even en dan krijgen ze het predicaat Unesco Erfgoed en dan is dat ook weer opgelost.
Cornelia, dit kan je gewoon overslaan hoor.
Uiteindelijk keert de wal het schip maar wel jammer van de ellende die er aan vooraf is gegaan.
Je zult maar bij VW werken of zo:
https://blackout-news.de/aktuelles/droht-anwohnern-von-fernwaermeleitungen-der-anschlusszwang/
https://blackout-news.de/aktuelles/zweifel-am-elektroauto-porsche-aendert-strategie-hin-zu-verbrennern-und-hybriden/
En de karavaan trekt maar weer verder:
https://blackout-news.de/aktuelles/elektro-lkw-wieder-abbestellt-buerokratie-und-technik-bremsen-spediteure-aus/
En het aantal elektrische auto’s dat ik zie rijden stijgt met de dag!
En inderdaad blijkt: “30,8 procent nieuw geregistreerde auto’s in NL was in 2023 elektrisch”
Het is en blijft troep of het nu rechtop staat of onder de groene zoden ligt.
Geen probleem voor wie ziende blind en horende doof is .
Die opeenhoping van laffe alfa mensjes in bijvoorbeeld de tweede kamer is een mooi voorbeeld van waar de genoemde carbidge haar oorsprong vindt.
Nooit rekenen en krampachtig wat Bühne verhaaltjes proclameren totdat het erebaantje gloort waarmee gelukzalig de pensioenstatus kunnen inglijden.
Wanneer de Tweede kamer een jongenskoor zou zijn, dan zouden de koorknaapjes zich nog laten castreren om hun stemmutatie vast te houden..
Uitzonderingen; Thierry Baudet, Gideon van Meyeren, Pepijn van Houwelingen.
Verder niet? Neen!
‘Uitzonderingen; Thierry Baudet, Gideon van Meyeren, Pepijn van Houwelingen’.
Dus die ongeveer 2 % van alle ruim 13 miljoen kiesgerechtigden zijn allemaal dom, ook de betha’s onder hen?
Oh, ik snap het allemaal; die zitten natuurlijk allemaal onder de plak van het WEF.
Tuurlijk joh, je hebt helemaal gelijk.
Joost Eerdmans wellicht aan het rijtje toevoegen?
Deze week ook enige ophef over staalslakken die bijv. gebruikt worden als bodemverharding onder wegen. Iedereen over de z**k want bodem vervuiling. Maar het erts komt toch ook uit de grond en na smelten (versimpeling) houden we ijzer en een restproduct (slakken) over en dat gaat weer in de grond, dus wat is het probleem??
Verontreinigde grond onder een afdeklaag, zoals asfalt, lekt weinig tot niets uit in de bodem, doordat het hemelwater er niet mee in aanraking komt, oftewel nihil percolatie.
Kortom, storm in een glas water.
Rien, als ik het goed heb begrepen ging het vooral over de overlast van stof en dat is inderdaad hinderlijk.
Opwaaiend stof is altijd vervelend, zelfs als het stof is van linksdraaiende groene kikkererwten o.i.d.
En in dat restproduct zitten hoge concentraties (zware) metalen, dat ze giftig maalkt, zeker na contact met water. Kortom, niet zo maar dumpen, maar zo mogelijk verwerken…
En die zware metalen zaten er niet al in het erts dan? Ergo waar komen die vandaan? komen aanwaaien? Vragen vragen
Het is lang geleden dat ik het vaak materiaalkunde, waaronder de werking van hoogovens, heb onderwezen gekregen maar kan me niet herinneren dat deze opzettelijk wordt toegevoegd.
En wat doen we met de tussen de ” 1100 en 1300 ton beton en 45 tot 110 ton staal ” van de fundering.
Gratis afhalen? Laten zitten?
Op jouw vraag krijg je nooit antwoord vanwege het simpele feit dat niemand het weet. Laten zitten mag niet, want beton en staal zijn ‘bodemvreemde’ stoffen. Wat dan wel weet niemand.
Och Ronald; grote delen van de Atlantic Wall liggen er nu ook nog en zijn inmiddels een toeristische trekpleister geworden.
En waar maak je je druk om man want in 2100 is toch alles onder de zeespiegel verdwenen. :)
Bij offshore wind wordt geen beton gebruikt. De stalen mastbuis wordt gewoon de bodem in getrild.
Lijkt niet moeilijk om die over 40jaar weer los te trillen en dan de stalen buis om te smelten en er een nieuwe buis van te maken voor de dan nog grotere windmolens >25MW (groter = goedkopere stroom in windmolen land).
Ook lithiumbatterijen laten zich soms moeilijk recyclen…
https://eu.usatoday.com/videos/news/have-you-seen/2024/10/31/massive-explosion-at-lithium-battery-plant-in-missouri/75975742007/
Gelukkig is het spul veel veiliger dan kerncentrales. Sarc…
https://www.telegraaf.nl/video/502786062/enorme-vlammen-gigantische-brand-batterij-recyclingfabriek
Er zijn al heel wat beloften gedaan omtrent het recyclen van de bladen, maar uiteindelijk is er nog steeds geen succesvol procedure uitgekomen.
Sommige is het wel gelukt om de glas en koolstofvezel er weer uit te krijgen met hoge temperaturen maar ook dan blijf je weer met het benodig restaval zitten, en ook al word de vezel weer in andere producten verwerkt de vezel blijft.
Het verbranden onder hoge temperaturen schijnt te gaan maar ook dan blijf je met afval zitten na de verbranding, immers ook de vezels krijg je niet tot niets meer verbrand, en de epoxy met andere hechtstoffen zijn ook pure chemicaliën.
Daarbij weten we dat tijdens de bedrijfsuren dat de bladen mee gaan ook nog een keer de nodige gifstoffen worden verspreid door slijtage.
En lekkage van het sterke SF6 gas komt ook nog een keer in de atmosfeer met een zeer lange verblijftijd.
25.000 keer erger dan CO2 dat een natuurlijk gas is
Ach Theo, beter dat dan wat onschuldige straling van een KC, want dat is moorddadig en een gevaar voor de gezondheid, zoals hier vaak beweert wordt.
Max hoe langer ze liggen de bakkeleien om kerncentrales te bouwen hoe meer kans dat ze er nooit zullen komen.
Theo, niet zo somber man, dat past niet bij een Limburger.
Fossiel raakt een keer op, daar is geen discussie over en dat betekent dat we daar waar mogelijk fossiel moeten uitbannen zoals bij de opwekking van stroom.
En dit staat los van het stompzinnige gezeur over fatale klimaatverandering.
Even heeft de Groene Khmer het voor elkaar gekregen om ons te laten denken dat wind en zon de oplossing zijn.
Welnu, wereldwijd zijn er genoeg ontwikkelingen die duidelijk maken dat het geloof in wind en zon in een enorm tempo aan het afbrokkelen is en dat er op veel plaatsen nu wordt ingezet op kernenergie; zowel d.m.v. splijting als van fusie.
Maar het zal best nog wel even duren voordat de opgelopen achterstand is ingehaald.
Neem even nu die verschrikkelijke overstromingen in Spanje. Hartverscheurend om het menselijke leed daar te zien. Als je vraagt waar de slachtoffers die het hebben overleefd nu behoefte aan hebben dan is dat, naast voedsel, drinkwater en een dak boven hun hoofd, zeer zeker ook stroom.
En hoe erg ook, het gaat maar over een relatief kleine groep mensen afgezet tegen de wereldbevolking. Moet je je eens voorstellen dat het gebrek aan stroom zich voordoet op wereldnivo omdat wind en zon totaal ongeschikt zijn om in alle behoefte aan stroom te voorzien.
Dan breekt op zijn Rotterdams de pleuris pas echt uit.
En gelukkig zien velen die er echt wat aan kunnen doen dat ook en vandaar de razendsnelle opkomst van vele initiatieven op het gebied van kernenergie.
Maar zeker, wat in 40 jaar is verziekt is niet in 5 jaar weer hersteld.
Alles verder OK daar in het mooie Limburg?
AnthonyF,
Zeker wat in Spanje gebeurt is is niet mis.
Op zulke momenten wil je daar niet zijn.
Maar toch gebeurt het overal ter wereld, de ene keer meer de andere keer minder, al dan niet door de mens.
Een berg die gaat schuiven doordat ze hem kaal gekapt hebben en dorpen met modder overspoelen na langdurige regen is er een voorbeeld van.
Rampen zijn er altijd geweest ook zonder die verschrikkelijke opwarming van heden.
Theo, in dit deel van Frankrijk wonen veel mensen met Spaanse roots. Afstammelingen van Spanjaarden die voor WOII gevlucht zijn voor Franco.
Vanuit die groep worden nu ook acties georganiseerd om te gaan helpen. Gewone mensen die 700 km. gaan rijden. Och, zo slecht is de wereld nog niet.
Jammer dat de rotzakken zo veel aandacht krijgen.
SF6 leakages kunnen gebeuren, maar ook voorkomen worden bij operations / productie / reparatie / afbraak en recycling van alle high voltage infrastructuur, windturbines, transformatoren, relais, generatoren, etc. in de hele elektriciteit keten. Gelekte SF6-molecule reageert 22500 maal sterker dan een CO2-molecule in het klimaat- infrarood spectrum. Frappant is dat er geen gegevens / databases zijn van de hoeveelheid en omvang van SF6 leakage incidenten, maar wel dat er aantallen bedrijven zijn die gespecialiseerd zijn in de bestrijding van optredende SF6 leakages.
https://www.lansoinstruments.com/common-problems-of-sf6-gas-density-relay.html
Scheffer,
Op termijn komt alle geproduceerde SF6 in de atmosfeer terecht. In 2021 was de geschatte productie 8000 ton.
In 2023 was de toename in de atmosfeer ruim 10 000 ton.
Het recycling narratief (Cradle to Cradle) is de heilige grondslag van de ‘hernieuwbare’ klimaatreligie & milieuactivisme, echter als het over hun heilige ‘hernieuwbare’ energie- ‘kathedralen’ en hun energie ‘glasvensters’ gaat geldt deze grondslag niet meer. Zo heerlijk inconsequent……..
Wat is het probleem? Er zijn gewoon veel te veel mensen op deze aardkloot! Doe daar eens wat aan.
Na jou, Ton, na jou.
AnthonyF 1 nov 2024 om 23:09
Om je laatste vraag te beantwoorden, nou het gaat niet zo best in het “mooie” Limburg. Het ontgrinden gaat in hoog tempo door, zandwinning op te grote schaal en de ontbossing, dunning noemt men het dan, gaat ook gestaag door. Over een x aantal jaren is Limburg ook kaalgeplukt en volgeplempt met zonneakkers en windmixers.
MaxX, als dat inderdaad waar is, en ik heb geen enkele reden om aan je verhaal te twijfelen, dan ben ik blij dat ik niet meer in Nederland woon.
Weer een voorbeeld van de wet van behoud van ellende
Fantastisch “vooruit-zicht” overigens… Greta’s Thunbergen.!