Foto: Shutterstock.

Van een onzer correspondenten.

Door Roelof Bouwman

In juli 1983 doorbrak het (werkeloosheids-)* cijfer, vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de 800.000-grens en in het voorjaar van 1984 – de teller stond inmiddels op 847.000 – werd door economen volop gespeculeerd over de vraag wanneer het miljoen zou worden bereikt.

CDA-premier Ruud Lubbers besloot eens flink met de vuist op tafel te slaan. ‘Het miljoen werklozen waar iedereen zo bang voor is, komt er niet,’ liet hij weten. ‘En als het er wel komt, zal ik er niet meer zijn als minister-president.’

Grote verdwijntruc

Niets lette Lubbers natuurlijk om de cijfers een duwtje in neerwaartse richting te geven.(…) Maar de grootste verdwijntruc moest toen nog komen.

Neem het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Daar werden in 2016 de temperatuurreeksen van de vijf oudste meetstations herzien en ‘herberekeningen’ gedaan. Uitkomst, aldus het KNMI: ‘Voor het station De Bilt waren de benodigde temperatuurcorrecties op warme, zonnige zomerdagen het grootst. Dit heeft ertoe geleid dat een aantal hittegolven voor 1951 zijn komen te vervallen.(…) Voer voor KNMI-critici, die het instituut al vaker meenden te hebben betrapt op politiek correct geknoei met cijfers, met de kennelijke bedoeling zo aan te tonen dat klimaatverandering – de 23 hittegolven van ná 1951 bleken verrassend genoeg allemaal correct – de laatste decennia in een stroomversnelling is geraakt.

***

* (toevoeging Climategate.nl)

Zie voor het volledige artikel in Wynia’s Week hier.

***