Foto: Shutterstock.

Door Thomas Richard.

BlackRock Inc., Vanguard Group Inc. en State Street Corp. werden aangeklaagd door een groep staten onder leiding van Texas omdat ze naar verluidt de antitrustwet zouden hebben overtreden door de elektriciteitsprijzen te verhogen via hun investeringen, in de meest spraakmakende rechtszaak tot nu toe tegen de geplaagde ESG-industrie.

Volgens procureur-generaal Ken Paxton van Texas en tien andere staten hebben de vermogensbeheerders hun invloed op de markt en hun lidmaatschap van klimaatgroepen gebundeld om kolenproducenten onder druk te zetten om de productie te verlagen.

Volgens de rechtszaak die woensdag is aangespannen bij een federale rechtbank in Texas, hebben de tekorten ervoor gezorgd dat inwoners van Texas en andere staten hogere energierekeningen betalen.

De staten met Republikeinse leiders, waaronder West Virginia en Montana, verzoeken de rechtbank om de drie grootste Amerikaanse vermogensbeheerders te verbieden hun aandelen in kolenbedrijven te gebruiken om te stemmen over aandeelhoudersresoluties en andere maatregelen te nemen die de productie beperken en de concurrentie op de markt beperken.

Woordvoerders van BlackRock en Vanguard hadden geen direct commentaar op de rechtszaak. State Street reageerde niet direct op e-mails waarin om commentaar werd gevraagd.

De klacht vormt het hoogtepunt van een jarenlang onderzoek door GOP-functionarissen die kritiek hadden op de inspanningen van Wall Street om klimaatverandering aan te pakken, de belangrijkste pijler van de strategie op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG).

De druk op investeringsmaatschappijen is sinds vorig jaar toegenomen, toen procureurs-generaal van staten hen waarschuwden dat het spaargeld van Amerikanen niet gebruikt mag worden om “politieke doelen te pushen” tijdens het stemseizoen voor aandeelhouders.

Klimaatactivisten stellen dat milieurisico’s financiële risico’s zijn en dat het aanpakken ervan tot de fiduciaire verantwoordelijkheden van investeerders behoort.

Paxton beschuldigde de investeringsmaatschappijen ervan samen te werken om de kolenproductie in de hele sector te verminderen, wat resulteerde in hogere energieprijzen voor Amerikaanse consumenten.

Hij verwees naar een federale wet uit 1914, de Clayton Antitrust Act, die het kopen van aandelen met als gevolg dat de concurrentie aanzienlijk wordt beperkt, verbiedt.

In de rechtszaak wordt beweerd dat BlackRock, Vanguard en State Street hun aandelenbelangen in kolenbedrijven, waaronder Peabody Energy Corp. en Arch Resources Inc., hebben gebruikt om het management onder druk te zetten om hun CO2-uitstoot te verminderen.

Dit begon in 2021 als onderdeel van het lidmaatschap van beleggingsondernemingen bij groepen zoals Climate Action 100+ en Net Zero Asset Managers Initiative .

In feite vormden de bedrijven ‘een syndicaat en kwamen overeen hun gezamenlijke aandelen in beursgenoteerde kolenbedrijven te gebruiken om de productie in de hele sector te verminderen’, aldus de aanklacht.

***

Bron hier.