Dit is een vervolg op deel 1 hier.

Door gastblogger.

I.4 Andere gevolgen van CO2-concentratie- en temperatuurstijging

I.4.1 Gevolgen van temperatuurstijging

In Nederland, of West-Europa, is het geen uitzondering dat het verschil tussen dagelijks maximum- en minimumtemperaturen meer dan 10°C bedragen. Niemand vind dit vreemd, of gevaarlijk. Maar volgens de media gaat de aarde onherroepelijk stuk als er gemiddeld 1,5°C à 2°C bijkomt. Dit lijkt eigenaardig want in het (verre) verleden heersten er zulke, en nog hogere temperaturen op aarde. En toch waren er geen omslagpunten…

Figuur 2 : Temperatuur en CO2-concentratie van 600 miljoen jaar geleden tot heden Bron

Late Carboniferous to Early Permian time (315 mya — 270 mya) is the only time period in the last 600 million years when both atmospheric CO2 and temperatures were as low as they are today (Quaternary Period ).
Temperature after C.R. Scotese http://www.scotese.com/climate.htm
CO2 after R.A. Berner, 2001 (GEOCARB III)

Gedurende lange periodes bedroeg de temperatuur op Aarde 20 tot 25°C, terwijl het nu slechts ongeveer 15°C is. Het is nu ongeveer 10°C kouder dan het grootste deel van de tijd dat de Aarde bestaat. Er was in het verleden ook veel meer CO2, 1000 tot 7000ppm. Niet verwonderlijk dat de temperatuur zo laag is, omdat we nog altijd in een ijstijdvak leven :

Een ijstijdvak is een periode waarin ijskappen voorkomen op het land. Het voorkomen van ijskappen op Groenland maakt dus dat we per definitie in een ijstijdvak leven.

Moet men zich zorgen maken om een graadje meer? Als men naar het verleden kijkt, dan is daar weinig reden toe; de normale temperatuur op Aarde lijkt zich tussen 20°C en 25°C te bevinden. Dit betekent ook dat er geen kantel- of omslagpunten, “tipping points”, kunnen zijn beneden 25°C, want die hebben zich in het verleden ook niet voorgedaan. Waarschijnlijk gaat de temperatuur terug naar ergens tussen de 20°C en 25°C, de normale temperatuur. Er zijn trouwens voordelen aan dat graadje meer.

I.4.1.1 Minder klimaatdoden

Het klimaat fluctueert altijd, maar is nagenoeg ongewijzigd gebleven sinds 1850. Er heersen nu enkel iets mildere gemiddelde temperaturen. Maar zelfs deze kleine gemiddelde temperatuurstijging heeft als gevolg dat er minder “klimaatdoden” zijn. Dit komt omdat het vooral de minimumtemperaturen zijn die stijgen, zo ligt het gemiddelde dan ook iets hoger. Er overlijden nog altijd veel meer mensen van de koude dan van de warmte.

Uit een studie over sterfgevallen in Engeland en Wales :

A.Gasparinni et al. , 2022:

“Our analysis indicates that the excess in mortality attributable to cold was almost two orders of magnitude higher than the excess in mortality attributable to heat.”

Oversterfte ten gevolge van koude temperaturen was 32 keer hoger dan van hitte in Zwitserland van 1969 tot 2017.

de Schrijver et al., 2022:

“Total all-cause excess mortality associated with nonoptimal temperatures was 9.19% [95% confidence interval (CI): 7.72, 10.47], which translates to 274,578 (95% CI: 230,657, 312,761) temperature-related excess deaths in Switzerland between 1969 and 2017 (Table 2; Table S4). Cold-related mortality represented a larger fraction in comparison with heat, with 8.91% (95% CI: 7.46, 10.21) vs. 0.28% (95% CI: 0.18, 0.37).”

Oversterfte ten gevolge van koude was 42 keer hoger dan voor hitte in China in 2019.

J. Liu et al. 2022:

“We estimated that 593·9 (95% UI:498·8, 704·6) thousand deaths were attributable to non-optimal temperatures in China in 2019 (PAF=5·58% [4·93%, 6·28%]), with 580·8 (485·7, 690·1) thousand cold-related deaths and 13·9 (7·7, 23·2) thousand heat-related deaths.”

Oversterfte ten gevolge van koude temperaturen was 12.8 hoger dan van hitte “across 612 cities within 39 countries over the period 1985–2019.”

N. Mistry et al. 2022 :

“Here, we perform a comprehensive assessment of temperature-related mortality risks using ground weather stations observations and state-of-the-art reanalysis data across 612 cities within 39 countries over the period 1985–2019. … In general, across most countries, the estimates of the excess mortality are very similar, with a global-level excess of 0.53% (95% eCI 0.50–0.56) versus 0.49% (0.43–0.53) for heat, and 6.02% (5.80–6.18) versus 6.25% (6.05–6.41) for cold, from ground stations and ERA5-Land data, respectively (‘Global’ in Fig. 5 and Table S3). These percentages correspond to 357,729 (95% eCI 335,138–376,498) versus 326,032 (288,069–357,247) for heat, and 4,030,793 (3,880,068–4,137,579) versus 4,186,014 (4,051,321–4,293,311) for cold.”

Opwarming zorgt voor minder “klimaatdoden” omdat er ongeveer 11 tot 13 maal meer doden vallen door de koude dan door de hitte.

I.4.1.2 Hogere gewasopbrengst

Niet enkel het aantal klimaatdoden vermindert, maar er is ook een gunstig effect op de plantengroei in het algemeen. Dit is vooral van belang bij het telen van voedingsgewassen.

Gardi et al., 2022:

“The results revealed that the CO2-induced increase in grain number and grain yield was higher in combination with a temperature level of 21–25 °C as compared to lower levels (< 15 and 16–20 ).”
en
“An increase in atmospheric CO
2 generally exerts beneficial effects on plant biomass by increasing net photosynthesis by 30 to 50% and reducing photorespiration (Drake et al. 1997; Poorter and Navas 2003; Schapendonk et al. 2000). This has been studied for cereals including barley, wheat, rice, oat, and rye (Conroyac et al. 1994; Kimball et al. 2002; Long et al. 2006).”

Chen and Sun, 2024 :
“…, while the main factor that really affects China’s crop yield directly is the local air temperature change. When the
air temperature in China is high, the yield will show an increasing trend, and vice versa.”

Figuur 3: Stijging van de wereldvoedselproductie , bron

De grafiek hierboven, figuur 3, laat zien dat er een voortdurende stijging in de wereldvoedselproductie is. De opbrengst stijgt mede dankzij de “CO2-bemesting”

Een hogere temperatuur heeft dus gunstige effecten op de vergroening en de wereldvoedsel productie.

I.4.2 CO2-concentratiestijging

I.4.2.1 Is CO2 “gevaarlijk”?

CO2 is geen “vervuilende” (pollutant) of giftige stof, iets wat toch wel door sommige mensen, ook in de media, beweerd wordt. De concentratie in door mensen uitgeademde lucht bevat tot wel 40000ppm CO2. Uit https://www.cdc.gov/niosh/idlh/124389.html : “It has been reported that submarine personnel exposed continuously at 30,000 ppm were only slightly affected, provided the oxygen content of the air was maintained at normal concentrations [Schaefer 1951].De “Occupational Safety and Health Administration” “Permissible Exposure Limit” (OSHA PEL) is een legale veilige limiet waarbij er gewerkt mag worden en die ligt vandaag in de VS op 5000ppm, 12x hoger dan de huidige concentratie in de atmosfeer.

CO2 is de bouwsteen bij uitstek van alle leven op aarde. Planten ademen CO2 in en maken hiermee allerlei voor hen levensnoodzakelijke stoffen aan. Bij een tekort aan CO2 sterven planten af. En bijgevolg ook de herbivoren en uiteindelijk ook de carnivoren. Vandaar dat CO2 levensnoodzakelijk is, ook voor de mens.

I.4.2.2 De aarde wordt groener, hogere gewasopbrengst :

In een artikel van de NASA: https://www.nasa.gov/centers-and-facilities/goddard/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth-study-finds/
staat een kort filmpje hoe de aarde groener wordt door een verhoogde CO
2-concentratie, geholpen door hogere temperaturen. Er wordt verwezen naar een studie van Zhu et al, 2016

Zhu et al., 2016:

CO2 fertilization effects explain most of the greening trends in the tropics, whereas climate change resulted in greening of the high latitudes and the Tibetan Plateau. LCC contributed most to the regional greening observed in southeast China and the eastern United States.

Chen and Sun, 2024:

“Besides, CO2 is an essential element of crop photosynthesis and a major climate change scenario construction indicator. Increasing CO2 concentration in the Earth’s atmosphere can increase the photosynthetic rate of crops, which directly stimulates crop growth and increases the dry matter content, resulting in increased food production (Lawlor & Mitchell, 1991; Wang et al., 2014b; Ziska & Bunce, 2007).

May and Crok, 2024:

“Warmer temperatures and more CO2 will mean more food at a lower price for nearly everyone,…”

(tekst ook hier te bekijken : https://andymaypetrophysicist.com/wp-content/uploads/2024/05/Carbon-Dioxide-and-a-Warming-Climate-are-not-problems_Final_Submission_no_logo.pdf )

Een hoger CO2-concentratie zorgt, samen met een hogere temperatuur, voor meer groen en meer voedsel (figuur 3). Dit is gunstig, gezien de stijging van de wereldbevolking.

I.4.2.3 Andere effecten van een hogere CO2-concentratie

I.4.2.3.1 Betere waterhuishouding

Song et al., 2024:

The CO2 fertilization effect has benefits for both vegetation growth and water use efficiency (WUE).”
en
“…elevated CO
2 concentrations could indirectly enhance water availability by improving [water use efficiency]…reducing vegetation water demand.”
en
“The relationship between vegetation growth and water availability (referred to as Rvw), representing vegetation responses to water availability, is a key metric for understanding
vegetation responses to drought under climate change (Shi et al 2021, Zhao et al 2021b, Chen et al 2022, Smith and Boers 2023). Over the past few decades, global vegetation growth has been observed to increase, a phenomenon known as ‘greening’ (Myneni et al 1997, Zhu et al 2016, Huang et al 2018, Piao et al 2020). The vegetation greening trend, attributed to factors such as the carbon dioxide (CO2) fertilization effect, climate warming, and human activities, has been widely studied (Piao et al 2015, 2020, Lu et al 2016, Zhu et al 2016)”
en
“The
CO2 fertilization effect has benefits for both vegetation growth and water use efficiency (WUE) (Lu et al 2016, Humphrey et al 2018, Wang et al 2020, Hsu and Dirmeyer 2023)

I.4.2.3.2 Afkoeling of minder opwarming

J. Wu et al. 2023:

Our findings illuminate Earth greening’s potential to mitigate hot temperature extremes, offering a pathway toward more resilient and sustainable climate adaptation and mitigation.

Li et al., 2023:

“According to satellite observations, the earth has been experiencing widespread vegetation greening since the 1980s, primarily due to large-scale climate change and CO2 fertilization effects1,2. Such greening could mitigate global warming by triggering negative biochemical feedback to the climate system, which refers to increasing CO2 removal from the atmosphere through the vegetation photosynthesis process3–5.”
en
Vegetation greening in dry and warm regions significantly cools the land surface,
and this cooling diminishes and reverses to the warming effect with gradually decreased temperature or increased precipitation (Fig. 1b).”

Y. Cao, 2023:

Here, we provide the first observational evidence of the greening effects on SAT and SAT extremes in China during 2001–2018 using the ‘space-for-time’ method. The results show a negative SAT sensitivity to greening (–0.35 °C m2 m–2) over China and a cooling effect of −0.08 °C on SAT driven by vegetation greening during the study period. Such a cooling effect is stronger on high SAT extremes, particularly over arid/semiarid areas, where greening could bring an additional cooling of −0.04 °C on the hottest days. An attribution analysis suggests that the main driving factor for the cooling effect of greening is the evapotranspiration change for arid/semiarid regions and the aerodynamic resistance change for humid regions.(SAT = near-surface air temperature)

Samenvatting

De aarde wordt groener en de oorzaak hiervan is een stijging van de CO2-concentratie en van de temperatuur. Deze vergroening heeft een gunstig effect op de temperatuur en heeft als gevolg minder opwarming of zelfs afkoeling. Mede door de verbeterde waterhuishouding van alle planten is er gunstig effect op de evapotranspiratie. Hierdoor wordt het gevaar op droogten verminderd.

Check : Bewering (5) “Er wordt van uitgegaan dat een stijging van die twee, temperatuur en CO2-concentratie, schadelijk zou zijn(5).” klopt helemaal niet. Er zijn nagenoeg enkel gunstige effecten verbonden met zowel de CO2-concentratiestijging als temperatuurstijging. Men kan zich afvragen waarom overheden “klimaatmaatregelen” willen nemen? Er is immers niets mis met het klimaat. Men zou zelfs het tegendeel kunnen beweren.

***

Wordt vervolgd.