Vredespaleis.

Van een onzer correspondenten.   

Vorige week ging een klimaatzaak van start voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft het Hof om een opinie gevraagd over de plichten van landen in verband met klimaatverandering. Nederland doet ook mee en komt op voor ‘klimaatvluchtelingen’.

Omdat het Hof niet de juiste inbreng krijgt voor een geïnformeerd en gebalanceerd oordeel, dreigt het gevaar dat, na de Nederlandse rechters in Den Haag, ook deze internationale rechters het dominante klimaat-narratief zullen overnemen, schrijft mr. Lucas Bergkamp in Wynia’s Week.

Dat zou niet alleen de toch al zwakke internationale rechtsorde verder ondermijnen, maar ook voor de burgers in het Westen een dure zaak worden.

Kritisch geluid over hetgeen doorgaat voor klimaatwetenschap zul je in deze rechtszaal, net zoals in de andere Haagse klimaatrechtszalen, niet horen.

Meer dan 100 landen en internationale organisaties hebben zich voor dit showproces aangemeld. Hun vertegenwoordigers en advocaten hebben de rechters de afgelopen twee weken veelal belerend toegesproken. Het was een saaie vertoning, want hun verhalen waren steeds dezelfde.

Lucas Bergkamp.

‘Het welzijn van de huidige en toekomstige generaties van de mensheid’ zou afhangen van ‘onze onmiddellijke en dringende reactie’ op de klimaatnoodtoestand. Over andere opvattingen geen woord, geen enkele twijfel, niets over de voordelen van CO2 en opwarming, geen enkele nuancering.

Deze internationale klimaatshow is in naam opgetuigd door Vanuatu, een piepkleine eilandstaat. Achter deze onbetekenende natie gaat echter de machtige klimaatbeweging schuil, die met de belofte van een grote zak met geld, de regering van het eilandje voor haar karretje heeft weten te spannen.

***

Lucas Bergkamp is arts en advocaat te Brussel. Hij trad op als deskundige voor de stichting Mens & Milieu in de ‘klimaatzaak van de eeuw’. 

Zie voor het gehele artikel in Wynia’s Week hier.

***