Van een onzer correspondenten.

Het mondiale energielandschap is getuige van een heropleving van de belangstelling voor kernenergie, gedreven door een toenemende vraag naar elektriciteit en technologische vooruitgang. Een nieuw rapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) belicht dit hernieuwde momentum en schrijft het toe aan een golf van beleid, projecten, investeringen en innovaties zoals kleine modulaire reactoren (SMRs). Het rapport benadrukt dat, hoewel deze ontwikkelingen veelbelovend zijn, er verschillende uitdagingen moeten worden aangepakt om het potentieel van kernenergie als schone en veilige energiebron volledig te realiseren.

China ontpopt zich snel als een leidende speler en is klaar om zowel de Verenigde Staten als Europa voorbij te streven in geïnstalleerde capaciteit tegen 2030.

Het is cruciaal voor het succes van kleine modulaire reactoren om tegen 2040 qua kosten op gelijke voet te staan met grootschalige waterkracht- en offshore windprojecten.

Het rapport voorspelt dat kernenergie in 2025 recordhoeveelheden elektriciteit zal opwekken, met meer dan 70 gigawatt aan nieuwe capaciteit die momenteel wereldwijd in aanbouw is – het hoogste niveau in drie decennia. Deze uitbreiding wordt gevoed door de wereldwijde vraag naar elektriciteit, die naar verwachting de komende jaren zes keer sneller zal groeien dan het totale energieverbruik. Om aan deze groeiende behoefte te voldoen, zijn diverse opwekkingsbronnen nodig, waaronder bronnen die een vaste en flexibele output kunnen leveren, zoals kernenergie.

Mondiale verschuiving van kernenergie

Het rapport wijst er ook op dat, hoewel geavanceerde economieën momenteel de meeste bestaande kerncentrales huisvesten, de wereldkaart voor kernenergie aan het verschuiven is. China ontpopt zich snel als een leidende speler en is klaar om zowel de Verenigde Staten als Europa voorbij te streven in geïnstalleerde capaciteit tegen 2030. Rusland speelt ook een belangrijke rol in het landschap van nucleaire technologie, waarbij Chinese en Russische ontwerpen de recente reactorbouw domineren.

Fatih Birol.

Geconcentreerde markten voor nucleaire technologieën, uraniumproductie en verrijking vormen risico’s voor toekomstige diversificatie. Rusland heeft een indrukwekkend aandeel van 40 procent in de wereldwijde verrijkingscapaciteit, wat de noodzaak onderstreept van een grotere diversiteit in de toeleveringsketen, aldus Fatih Birol, directeur bij het IEA.

Innovatie in nucleaire technologie

Het rapport onderzoekt hoe innovaties in nucleaire technologie de ontwikkeling van nieuwe projecten stimuleren. SMR’s, gekenmerkt door hun kleinere omvang, snellere bouwtijd en potentiële kostenreductie, trekken de belangstelling van de particuliere sector. Hun succes hangt af van het bereiken van dezelfde kosten als die van grootschalige waterkracht- en offshore windprojecten in 2040.

Om een echt ‘nieuw tijdperk’ voor kernenergie te bereiken zijn aanzienlijke investeringen nodig. Om aan de eisen van snelle groei te voldoen, moeten de jaarlijkse investeringen tegen 2030 verdubbeld zijn tot 120 miljard dollar. Het rapport benadrukt dat alleen vertrouwen op overheidsfinanciering onvoldoende is en benadrukt het belang van voorspelbare kasstromen voor het aantrekken van privékapitaal naar de sector.

Belangstelling van de particuliere sector

Particuliere investeerders zien kernenergie steeds meer als een levensvatbare investeringsmogelijkheid vanwege het potentieel voor het leveren van vaste, concurrerende, schone stroom, met name voor energie-intensieve operaties die 24/7 in bedrijf zijn.

Regeringen moeten zorgen voor een strategische visie en stabiele regelgevingskaders om investeringen van de particuliere sector in kernenergie te stimuleren. Door beleid te stimuleren dat investeringen in schone en betrouwbare energiebronnen zoals kernenergie mogelijk maakt, kunnen landen profiteren van de kansen die deze groeiende sector biedt.

***

Bron hier.

***