Van een onzer correspondenten.

Softbank CEO Masayoshi Son zei ooit: ‘Degenen die data regeren, zullen de hele wereld regeren.’ Hij had het over computerchips, maar had net zo goed kunnen verwijzen naar geïntegreerde beoordelingsmodellen (IAM’s) die worden gebruikt in klimaatwetenschap en -beleid’, zo schrijft de Amerikaanse onderzoeker Roger Pielke Jr. over een nieuw wetenschappelijk artikel van de Nederlandse klimaatonderzoeker Dirk-Jan van de Ven die werkzaam is in Spanje.

Dit nieuwe artikel — van de Ven et al. 2024 of vdV24 — analyseert duizenden klimaatscenario’s die de afgelopen drie decennia door IAM-modelleringsgroepen zijn geproduceerd als basis voor drie recente IPCC-rapporten (AR5 2013/2014, SR1.5 2018, AR6 2021/2022).

Een belangrijk nieuw artikel van Nederlandse onderzoeker werpt licht op politieke vooroordelen in klimaatscenario’s.

Het nieuwe artikel biedt met name inzicht in hoe Europa — met minder dan 10% van de wereldbevolking en ongeveer 15% van het wereldwijde BBP — stilletjes de klimaatwetenschap en het klimaatbeleid is gaan domineren. Het blijkt dat IAM’s een ongelooflijk belangrijke basis van ‘zachte macht’ zijn, schrijft Pielke Jr.

IAM’s zijn voor het klimaatestablishment belangrijk voor het produceren van scenario’s van alternatieve toekomsten die een groot aantal van die aannames en dynamieken integreren. Deze scenario’s omvatten projecties van toekomstige koolstofdioxide- (en andere) emissies die worden gebruikt als input voor verdere pogingen om het klimaat te modelleren.

De Europese scenario-ontwikkelaars hebben aan de meeste scenario’s bijgedragen in de onderzochte rapporten (71% in AR6, 75% in SR1.5 en 66% in AR5), dus ze hebben naar verwachting een grote impact op de algemene patronen in de IPCC-scenariodatabases. ‘Meer IAM’s betekent meer groepen die IAM-onderzoek doen, meer artikelen die in de literatuur worden gepubliceerd, een grotere rol voor dat onderzoek in wetenschappelijke beoordelingen en meer mogelijkheden om het bereik van IAM’s uit te breiden buiten de klimaatwetenschap en naar instellingen zoals bankieren en financiën, corporate governance en een breed scala aan overheidsbeleidsvorming’, zo beschrijft Pielke Jr het onderzoek.

Modellen en scenario’s zijn verleidelijk vanwege hun vermogen om honderden of duizenden aannames te integreren, maar dit maakt ze ook vatbaar voor het geven van een vals gevoel van vertrouwen in resultaten.

Roger Pielke Jr.

Opnieuw zien we dat de klimaatonderzoeksgemeenschap voor serieuze uitdagingen staat als het gaat om scenario’s die verouderd zijn, geografisch bevooroordeeld, ongelijkheden in stand houden en onder de nauwe controle staan ​​van een kleine groep wetenschappers. Om dit probleem op te lossen, is een toewijding aan significante institutionele innovatie nodig die noodzakelijkerwijs winnaars en verliezers zal hebben — Sterk leiderschap is daarom essentieel, volgens Roger Pielke Jr.

***

Voor het gehele artikel, zie hier.

***