Al-Jaber. Speciale gezant voor klimaatverandering van de UAE en voorzitter van COP 28.

Van een onzer correspondenten.

Klimaatonderhandelingen zijn bedoeld om het eens te worden over de beste manier om opwarming van de aarde te bestrijden. Saoedi-Arabië doet er juist alles aan om een akkoord te voorkomen, schrijft Paul Luttikhuis van de NRC.

Saoedi-Arabië heeft ‘systematisch obstructionisme’ tot een kunst verheven. Weinig landen weten op zo’n creatieve manier klimaatonderhandelingen te ontregelen – ook afgelopen jaar weer, bij de top in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. Daar weigerden de Saoediërs volgens insiders iedere discussie over het geleidelijk ‘wegbewegen’ van fossiele brandstoffen. Daarover waren juist een jaar eerder, op de klimaattop in Dubai, afspraken gemaakt. Ook over de rol van vrouwen in het klimaatbeleid wilde de Saoedische delegatie niet praten.

Het beleid van het oliekoninkrijk is er alleen op gericht een deal te voorkomen.

De term systematisch obstructionisme werd in 2008 gemunt door Joanna Depledge, onderzoeker aan de universiteit van Cambridge. In een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift Global Environmental Politics, getiteld ‘Striving for No’ (‘streven naar nee’), schrijft ze dat

‘onderhandelaars bij mondiale conferenties [doorgaans] actief op zoek zijn naar collectieve overeenstemming over het probleem dat op tafel ligt’.

Zo niet Saoedi-Arabië. Landen houden weliswaar het eigenbelang in het achterhoofd, maar proberen toch een voor hen gunstige deal te sluiten. Het beleid van het oliekoninkrijk is er volgens Depledge alleen op gericht een deal te voorkomen.

Yvo de Boer.

Yvo de Boer, voormalig hoofd van het klimaatbureau van de Verenigde Naties en tientallen jaren namens Nederland en de Europese Unie betrokken bij de onderhandelingen, is sinds anderhalf jaar een van de adviseurs voor duurzaamheid van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco, het grootste olie- en gasconcern ter wereld. Ook hij vindt het jammer dat de strategie van de Saoediërs ‘primair defensief’ is, zegt hij in een telefoongesprek.

Volgens De Boer zijn de Saoediërs vooral bezorgd

‘dat er in het onderhandelingsproces dingen gebeuren die hun huidige businessmodel schaden’.

***

Voor het uitgebreide NRC- artikel van Paul Luttikhuis, zie hier.

***