Nienke Meijer, vz. Burgerberaad Klimaat.

Van een onzer correspondenten.

Minister Hermans (VVD) van Klimaat en Groene groei is zeer opgetogen over het democratisch gehalte van het burgerberaad wat vandaag begint. De minister:

‘Natuurlijk werken we al met opinieonderzoeken, maar het unieke aan het burgerberaad is dat deelnemers fysiek bij elkaar komen en samen onderzoek doen. Ze geven niet alleen hun mening, maar verkennen ook samen de consequenties van bepaalde keuzes. Het kabinet zal alle adviezen van het beraad zorgvuldig bestuderen. En als we een bepaalde aanbeveling niet overnemen zullen we dit goed motiveren.’

Deelnemer Elisa: ‘Meestal luisteren politici niet echt naar burgers, ze doen alsof.’

De start van het klimaatberaad leidde al tot de nodige ophef, met name ook over het democratische gehalte van dit nieuwe politieke instrument. Zo schreef topjurist Lucas Bergkamp dat met het Nationaal Burgerberaad Klimaat de overheid de burger niet 1, niet 2 maar 3 keer misleidt.

Bergkamp:

‘Het NBK is echter doorgestoken kaart en in minstens drie opzichten misleidend. Met het NBK wekt de overheid ten onrechte de suggestie dat een burgerberaad de democratie zou bevorderen. De vraag die voorligt is eveneens misleidend en suggereert dat de consumptie van de Nederlandse burger het klimaat significant kan beïnvloeden. En de geselecteerde klimaat- en transitie-deskundigen zullen ervoor zorgdragen dat het beraad met de juiste aanbevelingen komt. De burger staat zo drie keer op het verkeerde been. De door de Grondwet voorgeschreven representatieve democratie wordt daarmee ondergeschikt gemaakt.’

Zie hier.

Er is geen strakke, zichtbare afspiegeling. Het lot bepaalt de mening over klimaat: klimaatdobbelen.

De discussie rondom klimaatverandering wordt door veel mensen als gepolariseerd ervaren, omdat de extremen het debat domineren, vinden stafleden bij het groene praat-projekt. Het zijn in hun ogen of de klimaatactivisten op de A12 of de klimaatsceptici die het podium pakken. De ‘stille meerderheid’ krijgt nu een stem in het burgerberaad.

De 70.000 mensen die een brief ontvingen, wonen verspreid over Nederland. Uit de 4000 die ja zeiden is een selectie gemaakt op basis van zaken als leeftijd, opleidingsniveau, woonplaats en vooral houding tegenover het klimaatvraagstuk. Onduidelijk is hoe die selectie heeft plaatsgevonden. Door middel van loting is de groep samengesteld: klimaatdobbelen.

Kees Boomsma doet dit weekend mee aan het eerste Nationaal Burgerberaad Klimaat. Op zijn werk bij Alliade in Dokkum draagt hij veganistische schoenen.

Alsof we geen verkiezingen achter de rug hebben en de de burger niet heeft gesproken en 150 kamerleden heeft gekozen, schrijft het kabinet doodgemoedereerd:

‘Klimaatverandering raakt ons allemaal. Ook de maatregelen om dit tegen te gaan hebben invloed op iedereen.  Het is daarom belangrijk om hierin goede keuzes te maken. Hierbij is één ding  zeker: deze uitdagende puzzel kunnen we alleen samen leggen. Moéten we ook samen leggen. Het gaat namelijk om alles wat we belangrijk vinden. En daarom vinden we er ook allemaal wat van.’

Het grootste knelpunt in het proces blijkt de uitvoering van een burgerberaad. Daar ging het in 2006 bij een Nederlands burgerberaad over ons kiesstelsel mis. Met het vallen van het kabinet-Balkenende II verdween het momentum voor de adviezen uit het burgerberaad, schrijft Trouw.

Het is dobbelen en puzzelen geblazen met het Nederlandse klimaatbeleid. Terwijl de kiezer net heeft gesproken.

***

Bronnen o.a. hier, hier en hier.

***