Van een onzer correspondenten.
Deze maand begint het Nationaal Burgerberaad Klimaat (NBK). In zes bijeenkomsten gaan 175 zorgvuldig geselecteerde burgers zich het komende halfjaar buigen over de vraag ‘hoe kunnen we als Nederland eten, spullen gebruiken en reizen op een manier die beter is voor het klimaat?’ Het beraad zal advies uitbrengen aan de regering en fungeert als een slimme manier om de weerstand tegen ingrijpend klimaatbeleid te breken.
Het NBK is echter doorgestoken kaart en in minstens drie opzichten misleidend. Met het NBK wekt de overheid ten onrechte de suggestie dat een burgerberaad de democratie zou bevorderen. De vraag die voorligt is eveneens misleidend en suggereert dat de consumptie van de Nederlandse burger het klimaat significant kan beïnvloeden. En de geselecteerde klimaat- en transitie-deskundigen zullen ervoor zorgdragen dat het beraad met de juiste aanbevelingen komt. De burger staat zo drie keer op het verkeerde been. De door de Grondwet voorgeschreven representatieve democratie wordt daarmee ondergeschikt gemaakt.
***
Zie voor het gehele uitgebreide artikel in Wynia’s Week, hier.
***
175 zorgvuldig geselecteerde burgers….
175 zorgvuldig gecontroleerde meelopers….
En globalistische kruiwagen Syp Wynia mag de aftrap geven.
Ik kan de uitkomst al raden, dat wordt vast en zeker geen verrassing.
Ik heb ook een uitnodiging gekregen maar hebt bedankt omdat ik niet mee wil doen met fascistische clubjes.
@Cornelia,
Waarom reageer je zo zuur op Syp Wynia ?
Syp stemt ook niet op het FvD, net als ongeveer 13 miljoen stemgerechtigden in Nederland.
Bovendien laat Syp kritiek op Poetin gewoon door op zijn website.
Simpel dus.
Nee, AF, zo simpel als jij de wereld ziet is het allemaal niet.
Omdat Syp een zogenaamde meestribbelaar is.
Gewoon de versterking van de Tweede Slaapkamer. Enkele wakkeren niet te na gesproken. Als het al aan pluriforme nieuwsgaring ontbreekt, kun je van Het NBK niets meer verwachten dan aansluiten bij het heersende narratief.
Zet de meest uitgesproken opponenten tegenover elkaar en lever hen de elkaar tegensprekende “feiten”. Een blue en een red team. Misschien dat je dan ergens komt. Als de basis, het klimaatgeloof al niet deugt, kom je nergens.
175 is sowieso, wat de uitkomst ook mag zijn, een veel te laag cijfer om op een statistisch verantwoorde wijze het Nederlandse volk in zijn geheel te vertegenwoordigen.
Ach, in de Tweede Kamer doen ze het met 150 man.
Lucas bergkamp is niet zo vriendelijk als zijn gezicht doet vermoeden . Bij mijn eerste opmerking van kritiek reeds kreeg ik een block .
Met betrekking tot dat burgerberaad klimaat schreef ik al meerdere keren dat zoiets achterhaald zou zijn . Immers Trump heeft de klimaathoax ten einde verklaard en we weten inmiddels dat die aankondiging alleen al heeft geleid tot de terugtrekking van van banken en pensioenfondsen uit de de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD)
In Utrecht had het burgerberaad besloten tot een vuurwerkverbod ; nog nooit zoveel vuurwerk en nog nooit zo hard . Het leek wel oorlog .
Bovendien een instrument van een totalitair bewind .
trouwens , het rapport van het burgerberaad – en het gehele linkse geleuter bij elkaar – kan je beter door chatGTP laten opstellen .
Doorwrocht en volledig en binnen een paar minuten klaar .
De rest van de wereld heeft zich niets aangetrokken van Trump….
https://www.sfen.org/rgn/le-nucleaire-en-croissance-dans-le-monde-en-2024/
https://www.sfen.org/rgn/retour-de-nuward-decouvrez-la-nouvelle-strategie-du-smr-francais/
https://futurezone.at/science/mini-atomkraftwerk-bill-gates-meilenstein-terrapower-partner-uran/402998047
Speciaal voor Basje en met dank aan Bert Visscher: ‘Hij wordt vanzelf moe’.
Dat je niet moe wordt van jezelf, al dat knip en plakwerk voor niets…
Wat een ongelofelijk affront tegen de democratie waarme politici (letterlijk) over hun graf heen regeren. Dit riekt naar hoogverraad, En dan is de politiek verbaasd over het dalende vertrouwen van de burger.
Ik vind dit nog ongeloofelijker: https://www.ninefornews.nl/geen-enkele-partij-steunt-debataanvraag-fvd-over-geheime-navo-verplichtingen-hoe-is-dit-mogelijk/.
Nu is het officieel, we leven niet in een democratie.
Het was sowieso al bijzonder dat het vaccin door een CIA geleid lab kwam, dat het vaccin al klaar lag, en dat de NAVO en de Europese veiligheidsdiensten verantwoordelijk waren voor de uitrol van, ja van wat? Het vaccin deed tegen corona niets, maar waar was het dan wel voor?
Ja bijzonder hoor, en daarna wordt het doodgezwegen, en dan nog die klimaatwaanzin, te bedenken dat er hier mensen zijn die zogenaamd tegen de klimaatonzin zijn maar doodleuk jaar in jaar uit op partijen stemmen die NIETS, maar dan ook werkelijk NIETS tegen deze agenda doen.
Ze zijn er zelfs vrolijk om dat het FvD geen zetels krijgt. Zoveel domheid verdiend geen democratie, die verdienen partijen die ze een loer draaien.
Als het niet zo triest was zou je er om kunnen lachen.
De crux is, wil je meedoen met de global elite dan moet je luisteren, anders kan je taxichauffeur worden.
Daarom wanen die politici zich onoverwinnelijk, en kunnen ze ronduit voor de camera liegen alsof het gedrukt staat.
Met de verkiezingen worden ze er weer neergezet.
De burger gaat geeft lachend zijn pensioen weg en een belastingverhoging van 10 % voor een Europees leger en net-zero maakt ze niets uit.
Want dat is heel hard nodig voor die vreselijke Poetin….
Ze denken dat Trump hen gaat redden. Wacht even op de digitale identiteit en het “nieuwe geld” op naar AI beheerd WEB 3 echt lachen, dan is die opwarming maar kinderspel, want met de AI gaat het grote spel beginnen.
Gemeenten en provincies: kabinet moet vertrouwen burgers in warmtenetten herstellen
De regering moet de deelname aan collectieve warmtenetten financieel aantrekkelijker maken voor burgers. Anders loopt de energietransitie nog meer vertraging op en wordt die ook nog eens duurder.
Tjerk Gualthérie van Weezel
Dat is de strekking van het ‘Warmtebod’ dat circa honderd gemeenten, provincies, maatschappelijke organisaties en bedrijven dinsdag aanbieden aan minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei, VVD). De ondertekenaars, verenigd in de Warmte Alliantie, willen de impasse rond veel warmtenetten in Nederland doorbreken. Hun belangrijkste aanbeveling: zorg dat huishoudens die op stadswarmte worden aangesloten er financieel niet op achteruit gaan.
Grote bedrijven die nu al warmtenetten bezitten, hebben het document vooralsnog niet ondertekend. In een ‘steunverklaring’ stelt Vattenfall wel dat het de ‘denkrichting’ van het Warmtebod steunt. Maar het bedrijf vindt dat er ‘meer nodig is’ om de ‘risicovolle investeringen’ in warmtenetten weer op gang te brengen. ‘Die bedragen zijn enorm. En dat is alleen verantwoord als op voorhand voldoende zekerheid bestaat dat de gemaakte kosten terugverdiend kunnen worden.’
Voor 2050 moet iedereen van het gas af
Om de nationale klimaatdoelstellingen te halen, moeten voor 2050 alle Nederlandse woningen van het gas af zijn. Bij veel huizen gaat dat met individuele warmtepompen. Maar in dichtbebouwde gebieden is het vaak efficiënter warmtenetten aan te leggen waarbij huishoudens via ondergrondse buizen warm water krijgen aangeleverd. Nu al worden ruim vijfhonderdduizend huizen op die manier verwarmd.
In het hele land zijn er plannen voor uitbreiding van warmtenetten. Maar in veel gemeenten liepen die het afgelopen jaar vast. Mede door de hoge gasprijs en de inflatie werden bewoners nadat ze waren aangesloten geconfronteerd met hogere energierekeningen. Aangezien het veelal gaat om huishoudens die het toch al niet breed hebben, leidde dat tot zorgen en verzet.
Onder leiding van Kees Vendrik van het Nationaal Klimaatplatform hebben tientallen partijen afgelopen maanden gezocht naar oplossingen om uit die impasse te komen. Daarbij lieten zij onderzoeken of collectieve warmtevoorzieningen inderdaad nog altijd de beste oplossing zijn.
In veel stedelijke gebieden is dat het geval, becijfert onderzoeksbureau CE Delft. De kosten van een warmtenet zijn in die gebieden aanzienlijk lager dan wanneer alle huishoudens individueel een warmtepomp aanschaffen.
De potentie is ook nog altijd groot. Opgeteld zijn er volgens de ondertekenaars tussen de 540 duizend en 630 duizend huishoudens die de komende tien jaar op een warmtenet aangesloten zouden kunnen worden.
Nieuw subsidiestelsel nodig
Maar dat gebeurt dus amper zolang huishoudens er geen financieel voordeel bij hebben. Daarbij helpt het niet dat er een grote ongelijkheid is tussen mensen die worden aangesloten op een collectief warmtenet en mensen die zelf een warmtepomp aanschaffen, legt Kees Vendrik uit. ‘Iedereen die een aansluiting krijgt op stadswarmte betaalt voor de kosten van dat net. Terwijl je als warmtepompeigenaar geen extra rekening krijgt omdat je het stroomnet extra belast.’
De partijen in de Warmte Alliantie adviseren minister Hermans om een nieuw subsidiestelsel op te zetten. Dat moet ervoor zorgen dat burgers met een collectief warmtenet minstens evengoed of liefst beter af zijn dan met een warmtepomp.
Komende maanden beslist de Tweede Kamer over de nieuwe Wet Collectieve Warmte. Belangrijk onderdeel én strijdpunt in die wet is dat warmtebedrijven voor iets meer dan de helft in publiek eigendom moeten komen. Zonder dat expliciet te noemen is dat de belangrijkste randvoorwaarde waar Vattenfall op doelt.
Over wat er inhoudelijk met die wet moet gebeuren, zegt de alliantie niets. Vendrik: ‘Alleen dat die er snel moet komen, zodat er duidelijkheid is en iedereen weer waar hij aan toe is.’
Knipselkrant
Als iets niet deugt hebben we hier en “passende oplossing” voor. En die oplossing noemen we subsidie en het is tevens een win-win oplossing. Het voorkomt ook nog eens gezichtsverlies.
Zeg kwezelken wilde gij dansen…
In 2050 is er zoveel veranderd dat “van het gas af” een giller bleek te zijn. Groningen gaat weer vrolijk gas leveren tegen een ruime vergoeding voor schade, nieuwe gasvelden worden aangeboord, Trump, dan inmiddels overleden, heeft met Poetin, hoog bejaard en goed bij de tijd levert nu met 4 nieuwe pijpleidingen gas aan Europa. Nederland heeft de Nexit alweer jaren achter de rug, Jetten ligt van onderaf de stikstofdeken te bewonderen. Geenstijl heeft de cultuurprijs gewonnen, Goethe en Beethoven draaien zich nog eens om in hun graf. Mensen hebben hun telefoon weggesmeten, ze hebben nu aanraakschermen op hun buik.
Fantasie? ja, net als die dromen over “van het gas af”. Krijg je in Duitsland eigenlijk nog steeds subsidie als je ene gasaansluiting neemt?
Ik zit nu ook (gedwongen) op een warmtenet, het is veel duurder dan gas, mijn appartement was goed voor 180 euro aan warmte….en dat voor een maand!
Nu heb ik een brief gekregen, ze gaan nu vol inzetten op net zero en de warmte van rioolwater om het warmtenet (dat nu alleen met gasgestookt wordt) klaar te stomen voor de toekomst.
Mijn ervaringen met rioolwater, de vervuiling, algen en aanslag op de warmte wisselaars zullen snel zorgen voor een negatief rendement als je het onderhoud van de warmtewisselaars, pompen en spoelcurves en toevoegingen om het water geschikt te maken gaat meerekenen.,
En hoeveel graden is dat rioolwater? In de winter als je de meeste warmte nodig hebt is het hooguit 13 graden reken het zelf eens uit…
Die investering verdienen ze NOOOOOOIT meer terug, het is alleen greenwashing, wij verwarmen met de warmte van rioolwater.
Helaas krijgt NIEMAND de kosten van investering en de werkelijke opbrengsten te zien om zelf het rendement uit te rekenen..
Het loont vast alleen op papier…
Na in bedrijf stellen een mooi verhaal in de krant hoeveel gas of CO2 ze gaan besparen en daarna hoor je er NOOOOOOOIT meer wat van.
@ Cornelia ,
Wat een onthulling van iemand die zich erop voorstaat zo goed de machinaties door te hebben .
had je die doorzien had je nooit een contract getekend met een warmtebedrijf dat je daarmee dwong tot verplichte winkelnering.
Energetisch gezien is warmte , afkomstig van een warmtebedrijf de meest inefficiënte warmte, behalve wanneer het gaat over restwarmte van een Carnot – proces; dus afkomstig van een energiecentrale.
Maar ; dé ideale manier mensen vast te klinken aan het financiële systeem , met name door de vaste kosten .
je bent dus toch ook keurig in de fuik gezwommen. Gefundeness fressen voor de warmtebaronnen.
Zonnepanelen op het dak (van haar appartementje?) en nu ook op het warmtenet.
Het lijkt mij nogal hypocriet en staat in geen verhouding tot die hier steeds uitgedragen houding van kijk mij het allemaal beter weten en al die anderen slapen.
Blijkbaar heb je toch te vaak zitten dutten (ander woord voor slapen).
Over fuiken zwemmen gesproken.
In december was de inflatie ruim 4%
De goudprijs steeg in die maand ook ruim 4%
Vast toeval…
https://ejbron.wordpress.com/2025/01/14/grote-inzamelingsactie/
Dit deed me direkt denken aan “winterhulp” : https://www.tweedewereldoorlog.nl/kennis/themas/alomvattend-karakter-conflict/dagelijks-leven/duitse-maatregelen/winterhulp/
@Rien E – In Moskou komen ze nog steeds niet bij van het lachen …
https://anderetijden.nl/aflevering/59/Help-de-Russen-de-winter-door
Zet onwetende burgers bij elkaar om te komen tot een vorm van overeenstemming betreffende allerlei onderwerpen, en je krijgt een allegaartje van meningen gespeend van realiteitsbegrip, maatschappelijke draagkracht en steun, maar vooral groepsdenken wat het meest aansluiten gaat waar de groep naar toe is gestuurd.
Snappen doen ze het niet maar dat is bijzaak want de politiek noemt het de keuze van het volk en voert het uit. Is U iets gevraagd in deze???
Dat noemt men dus democratie waar 175 onbenullen de dienst uitmaken, waarna 225 andere onbenullen, enkele uitzonderingen daargelaten, het gaan uitvoeren. Ten minste als het hen uitkomt anders richting onderste lade of prullenbakje.
“ Dat noemt men dus democratie waar 175 onbenullen de dienst uitmaken, waarna 225 andere onbenullen, enkele uitzonderingen daargelaten, het gaan uitvoeren. “
FG kortom de dictatuur van het onbenul.
Democratie is ook een tamelijk riskante staatsvorm.
Het werkt niet in grote groepen, ook niet in tribale samenlevingen waar de winnaars de verliezers plunderen
en het veronderstelt kennis bij de kiezers.
Dat laatste is niet mogelijk.
Bij afwezigheid van kennis is alleen achteraf te oordelen (over stofzuigers of wasmachines).
Oordelen over toekomstig beleid kan dan niet.
Nu is het inkleuren van één hokje op een formulier eens in de vier jaar een zeer bescheiden bijdrage aan landelijk beleid wat studie niet bepaald stimuleert.
Daarmee krijgen opiniemakers, activisten, charlatans en valse profeten buitensporige invloed.
Burgerraden over technisch beleid is boerenbedrog. Dat wordt het napraten van voorgekookte standpunten.
Het doel is uiteraard hiermee ingezet regeringsbeleid te rechtvaardigen.
Democratie beperkt zich tot het mogen kiezen van ‘vertegenwoordigers’ . meer is het niet .
Dat die vertegenwoordigers zich telkenmale blijken te ontpoppen als kleptocraten vinden ze daarna geen probleem , want het levert hen werk op; een riant inkomen .
Komt er een partij die ook democratisch is gekozen, maar niet voldoet aan hun perceptie van democratie , buitengesloten of , al het nodig is, gewoon omgelegd.
Niemand die ons tegenhoudt om een vergelijkbare exercitie te organiseren maar dan met volledige transparantie, open vragen, zonder selectie, zonder ambtenaren en mét experts die niet alleen klimaat maar ook milieu en economie meenemen in het verhaal. Misschien dat Maurice de Hond een enquete kan starten met enkele algemene vragen over de bereidheid om welvaart/welzijn op te offeren voor klimaatdoelen.
Bert Pijnse stelt dat je het hele burgerschapsberaad beter kunt laten redigeren door Chatgpt … ik ben het daar mee eens… het zelfde geldt voor jullie reacties.
Het artikel bespreekt een kritisch debat over een burgerberaad dat bedoeld is om klimaat- en energievraagstukken te bespreken. Veel reacties, vooral van sceptici, beschrijven het beraad als nutteloos en een manier om vooraf bepaald beleid te rechtvaardigen. De geselecteerde 175 burgers worden afgeschilderd als “meelopers” die geen echte democratische representatie bieden.
De kritiek richt zich op het gebrek aan transparantie en de indruk dat uitkomsten al vastliggen. Cornelia stelt dat het burgerberaad geen verrassingen zal brengen en enkel bijdraagt aan het versterken van de status quo. Andere reacties benadrukken dat dergelijke initiatieven vaak leiden tot groepsdenken en niet op feiten zijn gebaseerd, maar op voorgekookte standpunten.
Een terugkerend thema is de inefficiëntie en de kosten van voorgestelde oplossingen, zoals het gebruik van warmtenetten en alternatieve energiebronnen. Cornelia deelt haar negatieve ervaringen met warmtenetten en stelt dat investeringen in systemen zoals rioolwarmte vaak op papier rendabel lijken, maar in de praktijk duurder en minder efficiënt zijn dan beloofd.
Andere reacties wijzen op bredere problemen in het democratische systeem, zoals het gebrek aan kennis bij kiezers en de invloed van activisten en lobbyisten. Sommigen zien burgerberaden als een vorm van “democratisch bedrog” waarbij technische en complexe vraagstukken worden gebruikt om regeringsbeleid te legitimeren, zonder echte inspraak van de burger.
De algemene toon is sceptisch tot cynisch. Het beraad wordt gezien als een instrument van de elite om eigen beleid te promoten, met minimale inspraak van de bevolking en zonder zichtbare impact op het dagelijkse leven of de energietransitie. Het vertrouwen in dit soort initiatieven is laag, net als in het politieke systeem dat deze beraadslagingen organiseert.
Ook daar ben ik het mee eens! bespaart me veel tijd om al jullie ‘reacties’ te lezen. iedereen vertelt permanent hetzelfde.
@ Gerard, laat ik het nu ook eens met jou eens zijn ?
De vraag die mij al die jaren bezighield was: wat wil men nu eigenlijk : ” was will das Weib’ , zeg maar.
Ik heb geleerd me steeds meer als een stoïcijn te gedragen en er maar de lol van in te zien.