Door Paul Bouwmeester.

Het staat iedereen vrij om een vegetarische of zelfs veganistische leefstijl te voeren. Het staat je ook vrij om vleeseter te zijn. Althans, dat dachten we altijd. Er is namelijk steeds meer maatschappelijke druk om daar van af te stappen. Zo hebben we al het bedenkelijke feit, dat openbare instellingen als ziekenhuizen en universiteiten via het restaurant ons een vegetarisch leven proberen op te dringen. De situatie blijkt echter nog erger te zijn: de overheid heeft een programma op touw gezet om ons langzamerhand meer in deze richting te manipuleren. Hierover is een artikel verschenen van de hand van de wetenschapsjournalist Rypke Zeilmaker, met de titel:

Op weg naar het klimaatneutrale kerstdiner in 2050 

Ik citeer uit zijn verhaal één zin, die de lading helemaal dekt:

“Wanneer het aan de overheid ligt en haar ‘stakeholders’, dan eet je dus geen kipfilet meer of een entrecote, maar een synthetische vegaburger”.

Met de ‘stakeholders’ worden hier bepaalde actiegroepen en belanghebbenden bedoeld. Lees dat verhaal.

Maar hier wil ik het onderwerp vanuit een andere kant benaderen.

De ideologie

Vegetarisme en de extreme vorm hiervan ‘Veganisme’, vinden althans in de Westerse wereld hun motivatie voornamelijk in de compassie met lijdende dieren. De meeste mensen zijn er niet graag getuige van, dat een dier gedood wordt, en sommigen willen er op geen enkele manier – door vlees te eten bijvoorbeeld – bij betrokken zijn. In principe is dat een positieve eigenschap van de mens: empathie genoemd. En wel empathie naar schepselen buiten je eigen soort. Vossen en wolven hebben daar minder last van.

Vaak wordt ook gezegd, dat we niet het recht hebben dieren te doden. Dit mag je overtuiging zijn, maar helaas bestaat er geen recht in de natuur. Recht is een menselijke uitvinding, om ons zelf een beetje tegen de barre natuur in ons te beschermen. Het feit, dat we uit die barre natuur zijn voortgekomen geeft ons het ‘recht’ (of beter de noodzaak) om andere organismen te eten.

Sterker nog, het elkaar opvreten is een van de grote drijvende krachten in de natuur, zoals wij die kennen. Als je het daar niet mee eens bent, weet je het kennelijk beter dan de Schepper of de evolutie (naar keuze).

Om de Vega-ideologie wat meer te verdedigen tegenover de overgrote meerderheid, die het afwijst, zoekt men bevestiging op terreinen als gezondheid, dierenleed, biodiversiteit en sinds kort ook het redden van de planeet – u weet wel, klimaatneutraal en dat ‘gevaarlijke’ koolzuur oftewel CO2, de basis van de plantenwereld.

Verder heerst in die kringen de illusie, dat er een paradijselijke wereld zal ontstaan, wanneer men de natuur haar gang zal laten gaan en de jacht volledig zal beëindigen.

Gezondheid: Vega geen goed idee

In 2023 is er in de VS een studie gepubliceerd van A.Bali en R.Naik over aspecten van veganisme, waar te weinig aandacht aan besteed wordt (The Overlooked Side of Veganism). Het is een overzicht van de resultaten van 43 artikelen van andere wetenschappers, waarvan een aantal ook weer onderbouwd wordt met tientallen artikelen van anderen.

De effecten van een tekort aan een aantal voedingsstoffen werden onderzocht door verschillende groepen te vergelijken.

Inderdaad, blijken hart- en vaatziekten iets minder voor te komen bij veganisten. Maar de veronderstelling, dat het te danken is aan hun dieet, is mogelijk juist, maar wel wat kort door de bocht. Want zware rokers en mensen met obesitas t.g.v. van een ongezonde levensstijl komen bij veganisten weinig voor. Onmatigheid zal je bij hun zelden aantreffen.

Anderzijds wordt er een duidelijk verband gezien tussen veganisme en minder gezonde effecten betreffende zenuwstelsel, skelet, immuunsysteem en zelfs mentale stabiliteit t.g.v. tekorten aan micro- en macrovoedingsstoffen.

Wat men met zekerheid weet, is dat voedingsstoffen uit vlees in het algemeen effectiever opgenomen worden dan dezelfde stoffen uit planten. Dit geldt o.a. voor eiwitten, ijzer en calcium. Met name ijzer uit hemoglobine (bloed) wordt snel en bijna volledig opgenomen. Plantaardige eiwitten zijn ook 50-70% minder verteerbaar dan dierlijke. Dierlijke eiwitten blijken ook qua samenstelling gunstiger te zijn dan plantaardige (WHO). Een aanwijzing, dat we biologisch op vlees eten zijn ingesteld.

Veganisten missen belangrijke componenten in hun voedsel en moeten daarom volgens de genoemde studie blijvend gecontroleerd worden. Verder moeten ze dagelijks supplementen bij het voedsel nemen, om op de lange duur schadelijke effecten te voorkomen.

Dit geldt nog meer bij zwangerschap: een gebalanceerde en zorgvuldig gecontroleerde voeding van de toekomstige moeder is van wezenlijk belang voor de vrucht. Een tekort aan voedingsstoffen kan de botstructuur nadelig beïnvloeden of de hersenontwikkeling verzwakken.

Als je zoveel moet doen, om je gezondheid te handhaven, zit er dan niet een denkfout in je ideaal?

Vlees eten is zoveel eenvoudiger, beter en natuurlijker.

En wees ook voorzichtig met vegetarisch

Voor vegetariërs zijn de risico’s weliswaar minder, maar niet wezenlijk anders.

Wat betreft opgroeiende kinderen: het is verre van ideaal de puberteit te beginnen met een te lage hoeveelheid mineralen, die voor de opbouw van het beendergestel bepalend zijn. De puberteit is de tijd, dat de behoeft aan die voedingsstoffen bijzonder hoog is. Als er blijvend tekorten zijn gedurende de opgroeiperiode, dan stijgt de kans op zwakke botten in het latere leven. Bij vegetariërs is een verhoogd risico op heupfracturen vastgesteld.

Vegetarische moeders kunnen een zwakke prenatale voedingsstatus hebben, resulterend in lage vetreserves voor borstvoeding, die voor een normale ontwikkeling van de zuigeling van belang zijn.

We hebben ons ontwikkeld als vleeseters”

De Canadese bioloog en jager Valerius Geist zegt het volgende:

We hebben ons ontwikkeld als vleeseters – of u het nu leuk vindt of niet. Onze lichamelijke systemen zijn erop aangepast. Wij bezitten bijvoorbeeld het enzym elastase, dat elastine verteert. En elastine wordt uitsluitend gevonden in dierlijke vezels en niet in planten.

Zo zijn ook transvetten, industrieel gemaakt, zéér gevaarlijk voor ons. Toch komt er een klein beetje natuurlijk transvet voor in boter, melk en kaas. Het ontstaat in de pens van herkauwers. Dat zou dus niet gezond zijn voor ons, maar wij mensen hebben een enzym, dat dit transvet omzet in een ongevaarlijk vetzuur.

En het feit dat onze biochemie zó gespecialiseerd is, toont aan, dat we al héél, héél lang vlees eten.

De beste groei en ontwikkeling van het menselijk wezen komt van een goed, stevig en divers dieet, dat ook dierlijk vlees en vet bevat.

Hiervan afstappen is gewoon onnodige zelfkastijding met onderontwikkeling van het lichaam als gevolg.

Als we verstandig zijn, gaan we gewoon door, zoals we ons ontwikkeld hebben. Ja, er zijn volkeren geweest die praktisch veganistisch leefden, gewoon omdat ze niets anders te eten hadden. En inderdaad kunnen mensen zo langere tijd in leven blijven. Maar we doen het véél, véél beter op een gebalanceerd dieet, dat ook vlees, met name wild, bevat.

En het vlees van wild is zo superieur. Hertenvlees doet zeker niet onder voor het beste vlees van runderen, die van vers gras leven. De verdeling van essentiële vetzuren is zo veel gunstiger in wild! En deze vetzuren zijn van belang voor de ontwikkeling van de hersenen.

De best ontwikkelde mensen leefden 40.000 tot 20.000 jaar geleden in Europa (Cro-Magnon). Zij waren vleeseters, zij leefden van rendieren. Een luxe dieet.

Hun lichamelijke ontwikkeling was superieur. Wij stammen van hen af, maar we hebben hen nooit meer geëvenaard. Hun schedelinhoud bijvoorbeeld was zo’n 25% groter dan de onze.

Een ander voorbeeld: generaal Sheridan ondervond gedurende de Burgeroorlog in de VS, grote problemen in de strijd met de prairie-Indianen. Deze Indianen leefden op een dieet van bizon en waren enorm gezonde, enorm capabele mensen. Tegenover één dode Indiaan stonden vier gedode soldaten.

Jagen moet, voor het behoud van het wild

Geist zegt verder het volgende:

Het is héél onnozel te denken dat wettelijke beschermingsmaatregelen effectief zijn. Dat zijn ze niet. Als je stopt met jagen, roei je het wild uit. Als er geen jagers zijn, wie let er dan nog op? Je geeft het land over aan de criminelen – en die zullen er gebruik van maken!

De beste manier om het wild te beschermen, is het van waarde te laten zijn voor privé-personen, die er een leven lang mee bezig zijn, het beschermen en ervan genieten.

..wanneer je ophoudt met legale jacht, zullen stropers en criminelen het overnemen en niets van de wildstand overlaten…….je krijgt ongelooflijke uitwassen met stroperij in Siberië, waar de mensen ver van Moskou leven.…..enorme stroperij, zoals in Kenia, waar de wildstand werd vernietigd….rijen en rijen strikken, die alles wat voorbij komt wegvangen….

Beheer van roofdieren, behoud van habitat en selectieve jacht zijn essentieel voor natuurbehoud.

De natuur heeft geen optimale toestand, maar er zijn eindeloos vele mogelijkheden, elk het resultaat van min of meer toevallige ontwikkelingen. De natuur regelt dus niets!

Zonder jacht, maar mèt roofdieren, kunnen ecologische woestijnen ontstaan – gebieden met nauwelijks wild – zoals op dit moment gebeurt in zowel het noorden van Brits Columbia als in Siberië. En dan is het gedaan met de diversiteit van de fauna.

Bovenstaande woorden van Valerius Geist worden in deze tijd uitgebreid bevestigd in delen van Afrika, zoals Namibië en Zuid-Afrika, waar goed gereglementeerde jacht in sommige gebieden rijke wildpopulaties hebben teruggebracht, naast gebieden die leeggeroofd zijn door stropers.

Paul Bouwmeester

Ook Vegetariers doden dieren.

Om in de landbouw voedsel te kunnen produceren moeten er dieren gedood worden. We moeten wel om te overleven. Ook de vegetariër kan zich hieraan niet onttrekken. Ooit gezien wat wilde zwijnen met een aardappelveld doen? Ooit gezien wat een handje vol hazen met een hectare slaplantjes kunnen doen? In één nacht?

In Afrika worden meer olifanten geschoten om de oogst te beschermen, dan door alle jachtsafari’s bij elkaar. Ooit gezien wat een olifant met een maisveld doet? Moeten de mensen het daar aan de natuur overlaten?

Voor een succesvolle landbouw moeten meer dieren gedood, dan voor een succesvolle jacht. Ook de dieren die voor de jacht oninteressant zijn, zoals muizen en insecten.

***