Door Paul Bouwmeester.
Het staat iedereen vrij om een vegetarische of zelfs veganistische leefstijl te voeren. Het staat je ook vrij om vleeseter te zijn. Althans, dat dachten we altijd. Er is namelijk steeds meer maatschappelijke druk om daar van af te stappen. Zo hebben we al het bedenkelijke feit, dat openbare instellingen als ziekenhuizen en universiteiten via het restaurant ons een vegetarisch leven proberen op te dringen. De situatie blijkt echter nog erger te zijn: de overheid heeft een programma op touw gezet om ons langzamerhand meer in deze richting te manipuleren. Hierover is een artikel verschenen van de hand van de wetenschapsjournalist Rypke Zeilmaker, met de titel:
Op weg naar het klimaatneutrale kerstdiner in 2050
Ik citeer uit zijn verhaal één zin, die de lading helemaal dekt:
“Wanneer het aan de overheid ligt en haar ‘stakeholders’, dan eet je dus geen kipfilet meer of een entrecote, maar een synthetische vegaburger”.
Met de ‘stakeholders’ worden hier bepaalde actiegroepen en belanghebbenden bedoeld. Lees dat verhaal.
Maar hier wil ik het onderwerp vanuit een andere kant benaderen.
De ideologie
Vegetarisme en de extreme vorm hiervan ‘Veganisme’, vinden althans in de Westerse wereld hun motivatie voornamelijk in de compassie met lijdende dieren. De meeste mensen zijn er niet graag getuige van, dat een dier gedood wordt, en sommigen willen er op geen enkele manier – door vlees te eten bijvoorbeeld – bij betrokken zijn. In principe is dat een positieve eigenschap van de mens: empathie genoemd. En wel empathie naar schepselen buiten je eigen soort. Vossen en wolven hebben daar minder last van.
Vaak wordt ook gezegd, dat we niet het recht hebben dieren te doden. Dit mag je overtuiging zijn, maar helaas bestaat er geen recht in de natuur. Recht is een menselijke uitvinding, om ons zelf een beetje tegen de barre natuur in ons te beschermen. Het feit, dat we uit die barre natuur zijn voortgekomen geeft ons het ‘recht’ (of beter de noodzaak) om andere organismen te eten.
Sterker nog, het elkaar opvreten is een van de grote drijvende krachten in de natuur, zoals wij die kennen. Als je het daar niet mee eens bent, weet je het kennelijk beter dan de Schepper of de evolutie (naar keuze).
Om de Vega-ideologie wat meer te verdedigen tegenover de overgrote meerderheid, die het afwijst, zoekt men bevestiging op terreinen als gezondheid, dierenleed, biodiversiteit en sinds kort ook het redden van de planeet – u weet wel, klimaatneutraal en dat ‘gevaarlijke’ koolzuur oftewel CO2, de basis van de plantenwereld.
Verder heerst in die kringen de illusie, dat er een paradijselijke wereld zal ontstaan, wanneer men de natuur haar gang zal laten gaan en de jacht volledig zal beëindigen.
Gezondheid: Vega geen goed idee
In 2023 is er in de VS een studie gepubliceerd van A.Bali en R.Naik over aspecten van veganisme, waar te weinig aandacht aan besteed wordt (The Overlooked Side of Veganism). Het is een overzicht van de resultaten van 43 artikelen van andere wetenschappers, waarvan een aantal ook weer onderbouwd wordt met tientallen artikelen van anderen.
De effecten van een tekort aan een aantal voedingsstoffen werden onderzocht door verschillende groepen te vergelijken.
Inderdaad, blijken hart- en vaatziekten iets minder voor te komen bij veganisten. Maar de veronderstelling, dat het te danken is aan hun dieet, is mogelijk juist, maar wel wat kort door de bocht. Want zware rokers en mensen met obesitas t.g.v. van een ongezonde levensstijl komen bij veganisten weinig voor. Onmatigheid zal je bij hun zelden aantreffen.
Anderzijds wordt er een duidelijk verband gezien tussen veganisme en minder gezonde effecten betreffende zenuwstelsel, skelet, immuunsysteem en zelfs mentale stabiliteit t.g.v. tekorten aan micro- en macrovoedingsstoffen.
Wat men met zekerheid weet, is dat voedingsstoffen uit vlees in het algemeen effectiever opgenomen worden dan dezelfde stoffen uit planten. Dit geldt o.a. voor eiwitten, ijzer en calcium. Met name ijzer uit hemoglobine (bloed) wordt snel en bijna volledig opgenomen. Plantaardige eiwitten zijn ook 50-70% minder verteerbaar dan dierlijke. Dierlijke eiwitten blijken ook qua samenstelling gunstiger te zijn dan plantaardige (WHO). Een aanwijzing, dat we biologisch op vlees eten zijn ingesteld.
Veganisten missen belangrijke componenten in hun voedsel en moeten daarom volgens de genoemde studie blijvend gecontroleerd worden. Verder moeten ze dagelijks supplementen bij het voedsel nemen, om op de lange duur schadelijke effecten te voorkomen.
Dit geldt nog meer bij zwangerschap: een gebalanceerde en zorgvuldig gecontroleerde voeding van de toekomstige moeder is van wezenlijk belang voor de vrucht. Een tekort aan voedingsstoffen kan de botstructuur nadelig beïnvloeden of de hersenontwikkeling verzwakken.
Als je zoveel moet doen, om je gezondheid te handhaven, zit er dan niet een denkfout in je ideaal?
Vlees eten is zoveel eenvoudiger, beter en natuurlijker.
En wees ook voorzichtig met vegetarisch
Voor vegetariërs zijn de risico’s weliswaar minder, maar niet wezenlijk anders.
Wat betreft opgroeiende kinderen: het is verre van ideaal de puberteit te beginnen met een te lage hoeveelheid mineralen, die voor de opbouw van het beendergestel bepalend zijn. De puberteit is de tijd, dat de behoeft aan die voedingsstoffen bijzonder hoog is. Als er blijvend tekorten zijn gedurende de opgroeiperiode, dan stijgt de kans op zwakke botten in het latere leven. Bij vegetariërs is een verhoogd risico op heupfracturen vastgesteld.
Vegetarische moeders kunnen een zwakke prenatale voedingsstatus hebben, resulterend in lage vetreserves voor borstvoeding, die voor een normale ontwikkeling van de zuigeling van belang zijn.
“We hebben ons ontwikkeld als vleeseters”
De Canadese bioloog en jager Valerius Geist zegt het volgende:
We hebben ons ontwikkeld als vleeseters – of u het nu leuk vindt of niet. Onze lichamelijke systemen zijn erop aangepast. Wij bezitten bijvoorbeeld het enzym elastase, dat elastine verteert. En elastine wordt uitsluitend gevonden in dierlijke vezels en niet in planten.
Zo zijn ook transvetten, industrieel gemaakt, zéér gevaarlijk voor ons. Toch komt er een klein beetje natuurlijk transvet voor in boter, melk en kaas. Het ontstaat in de pens van herkauwers. Dat zou dus niet gezond zijn voor ons, maar wij mensen hebben een enzym, dat dit transvet omzet in een ongevaarlijk vetzuur.
En het feit dat onze biochemie zó gespecialiseerd is, toont aan, dat we al héél, héél lang vlees eten.
De beste groei en ontwikkeling van het menselijk wezen komt van een goed, stevig en divers dieet, dat ook dierlijk vlees en vet bevat.
Hiervan afstappen is gewoon onnodige zelfkastijding met onderontwikkeling van het lichaam als gevolg.
Als we verstandig zijn, gaan we gewoon door, zoals we ons ontwikkeld hebben. Ja, er zijn volkeren geweest die praktisch veganistisch leefden, gewoon omdat ze niets anders te eten hadden. En inderdaad kunnen mensen zo langere tijd in leven blijven. Maar we doen het véél, véél beter op een gebalanceerd dieet, dat ook vlees, met name wild, bevat.
En het vlees van wild is zo superieur. Hertenvlees doet zeker niet onder voor het beste vlees van runderen, die van vers gras leven. De verdeling van essentiële vetzuren is zo veel gunstiger in wild! En deze vetzuren zijn van belang voor de ontwikkeling van de hersenen.
De best ontwikkelde mensen leefden 40.000 tot 20.000 jaar geleden in Europa (Cro-Magnon). Zij waren vleeseters, zij leefden van rendieren. Een luxe dieet.
Hun lichamelijke ontwikkeling was superieur. Wij stammen van hen af, maar we hebben hen nooit meer geëvenaard. Hun schedelinhoud bijvoorbeeld was zo’n 25% groter dan de onze.
Een ander voorbeeld: generaal Sheridan ondervond gedurende de Burgeroorlog in de VS, grote problemen in de strijd met de prairie-Indianen. Deze Indianen leefden op een dieet van bizon en waren enorm gezonde, enorm capabele mensen. Tegenover één dode Indiaan stonden vier gedode soldaten.
Jagen moet, voor het behoud van het wild
Geist zegt verder het volgende:
Het is héél onnozel te denken dat wettelijke beschermingsmaatregelen effectief zijn. Dat zijn ze niet. Als je stopt met jagen, roei je het wild uit. Als er geen jagers zijn, wie let er dan nog op? Je geeft het land over aan de criminelen – en die zullen er gebruik van maken!
De beste manier om het wild te beschermen, is het van waarde te laten zijn voor privé-personen, die er een leven lang mee bezig zijn, het beschermen en ervan genieten.
…..wanneer je ophoudt met legale jacht, zullen stropers en criminelen het overnemen en niets van de wildstand overlaten…….je krijgt ongelooflijke uitwassen met stroperij in Siberië, waar de mensen ver van Moskou leven.…..enorme stroperij, zoals in Kenia, waar de wildstand werd vernietigd….rijen en rijen strikken, die alles wat voorbij komt wegvangen….
Beheer van roofdieren, behoud van habitat en selectieve jacht zijn essentieel voor natuurbehoud.
De natuur heeft geen optimale toestand, maar er zijn eindeloos vele mogelijkheden, elk het resultaat van min of meer toevallige ontwikkelingen. De natuur regelt dus niets!
Zonder jacht, maar mèt roofdieren, kunnen ecologische woestijnen ontstaan – gebieden met nauwelijks wild – zoals op dit moment gebeurt in zowel het noorden van Brits Columbia als in Siberië. En dan is het gedaan met de diversiteit van de fauna.
Bovenstaande woorden van Valerius Geist worden in deze tijd uitgebreid bevestigd in delen van Afrika, zoals Namibië en Zuid-Afrika, waar goed gereglementeerde jacht in sommige gebieden rijke wildpopulaties hebben teruggebracht, naast gebieden die leeggeroofd zijn door stropers.
Ook Vegetariers doden dieren.
Om in de landbouw voedsel te kunnen produceren moeten er dieren gedood worden. We moeten wel om te overleven. Ook de vegetariër kan zich hieraan niet onttrekken. Ooit gezien wat wilde zwijnen met een aardappelveld doen? Ooit gezien wat een handje vol hazen met een hectare slaplantjes kunnen doen? In één nacht?
In Afrika worden meer olifanten geschoten om de oogst te beschermen, dan door alle jachtsafari’s bij elkaar. Ooit gezien wat een olifant met een maisveld doet? Moeten de mensen het daar aan de natuur overlaten?
Voor een succesvolle landbouw moeten meer dieren gedood, dan voor een succesvolle jacht. Ook de dieren die voor de jacht oninteressant zijn, zoals muizen en insecten.
***
Vega is redelijk algemeen, ik vind het prima, als de keus voor een lapje vlees vrij blijft, de veganisten die ik ken vinden dat prima overigens.
Maar je moet er nooit mee uit eten gaan want dat betekend vrijwel altijd drama. Gezellige eters zijn carnivoren!
Ik heb wel moeite met al die chemische rommel die ze maken, te vinden in het zogenaamde agenda 2030-schap in de supermarkten, namaak kaas, namaak vlees, namaak vis, allemaal met zuren afgebroken eiwitketens en met kunst en vliegwerk, smaakstoffen en vulstoffen omgetoverd in een erop lijkend maar ABSOLUUT niet hetzelfde smakend product.
Ik vind het prima als mensen dit willen eten maar IK laat het liggen. Het zijn natuurlijk wel allemaal dezelfde Sophie en Jesse tiepjes die het kopen, en meestal zien ze er niet eens zo gezond uit.
Wie echt wil lachen moet eens naar een modern koffiehuis gaan, daar heet de uitbater tegenwoordig “barista” en kun je kiezen uit minstens 10 soorten nep melk, want koeien is slecht voor het klimaat en zo, een ding hebben ze gemeen, het schuimt lekker.
De meeste klanten vinden koffie en melk vies dus die kiezen dan voor banaan of vanllie smaak.
In vroeger dagen kreeg je voor 1 gulden 75 een flinke kop koffie met een punt zelfgebakken appeltaart, tegenwoordig betaal je alleen voor de koffie 6 euro en samen met een smakeloze appelpunt uit de fabriek wordt dat zo maar 10 euro.
Voor de laffe smaak hebben ze iets geweldigs bedacht, je kunt ook een ‘double’ nemen, een met meer smaak voor dezelfde hoeveelheid water, natuurlijk ook twee keer zo duur.
Ik ben een tweede handsvegetariër. De koe eet het gras en ik de koe.
Paul
Het zal je niet vreemd overkomen dat ik je betoog van harte ondersteun. Op één puntje na dan. De natuur als geheel is door evolutionaire processen uitstekend in staat on door trial and error, of zo je wilt door actie-reactie, eten en gegeten worden, te overleven.
De natuur heeft pas beheer nodig als de mens er op de een of andere manier erop heeft ingegrepen. Het begin daarvan kan stroperij zijn waarbij het niet primair gaat om voeding maar bijvoorbeeld om jachttrofeeën.
In een moderne samenleving heeft de mens noodzakelijkerwijze een beheer/beheerstaak. Door vlees te eten combineer je het nuttige met het aangename.
Overigens, ook sprinkhanen bestaan uit vlees. Ik houd overigens een voorkeur voor het wat grotere. Dat kleinere grut kan me gestolen worden.
Toch Peter, zit er in jouw verhaal ook een premisse. De premisse dat er een ‘ideale’ natuur bestaat of bestond voordat de mens begon mee te doen. Een soort aards paradijs dus.
Nou dat paradijs kan van alles geweest zijn, behalve paradijselijk.
Als wij het over de ‘natuur’ hebben, hebben we het in feite een door ons gewenste natuur. En dat kan de natuur zijn, die we ons van onze voorouders herinneren – eentje die dus door onze voorouders gestalte is gegeven (zie b.v. Hollandse weidevogels en Drentse heidevelden). En daar heb ik niets op tegen.
Problematisch wordt het echter, wanneer men zich beroept op een gedroomde natuur, zoals die rewilding-mensen dromen.
Nog even: ik ben niet van het geloof, dat de mens de wereld alleen maar overal kapot gemaakt heeft. In feite hebben we uit de echte wildernis vaak hele mooie dingen gemaakt. Van beukenlanen tot kathedralen.
Paul
Dan ben ik onduidelijk geweest. Ik geloof niet in een ideale natuur. Idealen zijn net als rechten zoals je hierboven al stelt uitvindingen van de mens.
Al kun je vanuit je menselijke idealen de natuur wel rechten toekennen. Overigens blijft het dan het belang van een groep of van de mensheid als geheel.
Natuur is gewoon wat het wordt of is en blijkt door de miljoenen jaren heen, uiterst veranderlijk door de grotere factoren die er op aangrijpen. De motor achter die dan noodzakelijke verandering is evolutie. Aanpassen aan de veranderlijke omstandigheden waarin de zon een belangrijke factor is.
En de mens als scheppende, veranderende factor ondersteun ik van harte. We zijn het aan onze natuurlijke aard en mogelijkheden verplicht.
Prima verhaal Cornelia en met het overgrote deel ben ik het eens. Maar waarom moet in hemelsnaam die agenda 2030 onzin er weer met de haren bijgesleept worden?
Dat raakt kant nog wal.
Bij jou gaat dat kwartje nooit vallen, je moet niet kleinburgerlijk zijn, en een wat hoger abstractieniveau hebben.
Voor de geïnteresseerden, het een en ander is terug te vinden in SDG 02
https://intelligence.weforum.org/topics/a1G0X0000057My4UAE
Een linkje Cornelia?
Daar ben jij toch niet van dacht ik?
Behalve dan kennelijk als je denkt dat het jouw waanideeen ondersteunt.
Ik kom van een boerderij. Wij zorgen voor ons eigen eten. Geen supermarkt nodig: echt vlees en verse groenten.
Eenmaal vegan geproefd weet je het zeker, deze rommel nooit meer
In de documentaire-reeks “De neven van Eus” reist columnist Ozcan Akyol naar Turkije en verdiept zich in een aflevering in de vleesmaaltijden aldaar. Als het kan dan eet men drie maal per dag vlees; Ozcan tracht de mensen duidelijk te maken dat in Nederland bewust veel minder vlees wordt gegeten – zeer verbaasde reacties (“vlees heb je nodig om te werken, wat voor werk doen mannen in Nederland? Laat ze hier komen werken dan beseffen ze dat ze vlees nodig hebben”).
https://npo.nl/start/serie/de-neven-van-eus/seizoen-2/fijnproevers_1/afspelen
Het artikel en veel reacties zijn erop gericht vegetarisme en veganisme belachelijk te maken. Beetje flauw. In deze wereld is het je eigen keuze. Vlees eten of niet. Vele vleeseters ( niet allemaal want je mag nooit generaliseren!) voelen zich altijd aangevallen als je zegt vegetariër of veganist te zijn. Waarom?
Waar in dit artikel volledig aan voorbij wordt gegaan is het wegkijken van het dagelijkse dierenleed in de veeteelt industrie. Dat heeft niets meer met de natuur te maken.
@Gérard
‘ Het artikel en veel reacties zijn erop gericht vegetarisme en veganisme belachelijk te maken. ‘
Nee, het artikel is erop gericht de onevenredige invloed van vega-verwante organisaties op de levenswijze van anderen terug te dringen.
Verder om de illusie van ‘de natuur regelt hetzelf wel’, die in feite tégen de natuur is, te ontzenuwen.
@Gérard – aandacht voor welzijn van dieren is een terecht punt. In lijn met het antwoord van Paul Bouwmeester: in betreffende documentaire gaan de vleeseters meteen in verdediging en tegenaanval vanwege de suggestie dat vlees eten verkeerd is en wij met z’n allen wat minder kunnen. In Turkije vrijwel geen invloed van organisaties zoals wakker dier enz.
Vega dieet is vooral goed voor de producenten van toiletpapier.
Er zijn mensen die al langer de relatie leggen tussen groene idiologie en veganisme.
https://www.vice.com/nl/article/waarom-zoveel-neonazis-geen-vlees-eten
Binnen de veganisten zijn er ook nog de echte dieren activisten. De keiharde frontsoldaten naar de nieuwe heilstaat. Dat heeft Pim wel ondervonden. Tegenwoordig een grote nette groep in het parlement. Tegen boeren en voor de terugkeer naar het klimaat uit de tijd van Napoleon. Weet niet of de activisten insecten eten toestaan of dat het blijft bij soja. Zeker die van de pakkende reclame. Liever Soja vegapate dan de gewone vegapate. Ja de kip is gevlogen.
Ze eten ook graag geitenmelk. De vraag naar geitenmelk neemt al jaren toe. Er moeten meer geitjes aan de bak om de melk te produceren. Maar voor ieder geboren geitje wordt er ook een bokje geboren, die dus geen melk geeft, alleen vlees waar hier niemand op zit te wachten.
En Johan D, helaas veel geiten bij elkaar de kans op Q koorts neemt toe.
EaB, mooie link die je daar geeft.
Tja, die Adolf was een toffe peer hoor (sarc). Hij had in WOI in Vlaanderen gezeten bij het Duitse leger en op basis van wat hij daar had meegemaakt verbood hij in WOII het gebruik van gifgassen in de strijd tegen den vijand, want dat vond hij ONMENSELIJK (sic).
Het is overigens bizar, dat juist aan een van de gebruikte gifgassen in WOI nu heel veel mensen hun leven te danken hebben:
https://historianet.nl/oorlog/tweede-wereldoorlog/gifgas-redt-miljoenen-levens
Ter aanvulling: omdat Duitsland nauwelijks koloniale geschiedenis heeft, is de chemische industrie soor het maken van kunstmatige verfstoffen zo kunnen groeien. Daarmee verwierven ze ook kennis om b.v. mosterdgas te maken.
In Engeland bleken schoorsteenvegers die in WO-I gediend hadden, na terugkomst een veel kleinere kans op kanker te hebben verkregen – het begip van de ontwikkeling van chemotherapie.
Hoe iets verwerpelijks (chemische wapens) tot levensreddend leidt.
Maar ihkv het onderwerp: lees wat Frau Budwig over vlees schreef!
Even opletten voor de XR actievoerders. Langs de A10 ter hoogte van het voormalige ing kantoor staat nu een hek op de vangrail. Er wordt druk aan het talud gewerkt. Waar eerst de vluchtstrook was rijden nu de vrachtwagens op volle snelheid vlak langs het hek. Het talud zelf is ook verdwenen net als de ing trouwens.
Nog even en automobilisten kunnen alleen nog in enclaves rijden….
Linkse demonstraties monden wereldwijd altijd uit in een soort burgeroorlog, het overgrote deel van de bevolking heeft last van een groepje klimaatwaanzinnigen, die pikken dat vaak niet meer.
Vandaar ook dat de politie er NIET meer is om de weg vrij te maken, maar om de XR demonstranten te beschermen tegen de bevolking.
Behalve als je als burger een keer wil demonstrerend, dan knuppelt diezelfde politie je in elkaar. Er zijn zelfs agenten die schieten op een langsrijdende tractor en de bestuurder van amper 17 jaar op een haar na missen.
Rare wereld is het geworden.
Die politie heeft dat niet zelf beslist Cornelia. Zij doen dat in opdracht van de driehoek die onder leiding van de burgemeester staat.
De politie heeft al meerdere malen laten weten het helemaal zat te zijn met dat XR gespuis.
Een gekozen burgemeester is wellicht een oplossing voor dit soort waanzin.
Daar heb je weer die geweldige kopie van de MSM.
Typische AF analyse.
De politie heeft al meerdere malen laten weten het helemaal zat te zijn met dat XR gespuis.
Ja logisch, er is niets te beleven. Bij XR staan ze uit hun neus te vreten.
Makkelijke verdiend, en makkelijke overuurtjes, XR demonstranten begeleiden naar de demonstratie, beetje hangen op de vluchtstrook, wachten tot iedereen weer in de bus zit.
Vergelijk dat even met de corona demonstraties, toen mochten ze lekker los op de burgerbevolking!
Live verslag van de KEIHARDE aanpak van XR.
https://t.me/vmHumor/215770
Ach, laten we vooral Corona weer eens van stal halen.
Ik mag toch hopen dat je binnenkort de politie een keer echt nodig hebt. Kan je ze meteen even vertellen hoe je over ze denkt.
fragment uit een van mijn artikelen over het thema vegetarisme en synthetisch voedsel :
”Vegetarisme en veganisme zijn aldus slechts een uiting van decadentie door de verwende westerse mens en bovendien een ontkenning van de natuur en de natuurlijk orde.(2) Immers, in de evolutie ontstonden er niet voor niets herbivoren die in staat waren om grassen en houtachtige biomassa te verteren, opdat de energie van de zon, indirect kon worden omgezet in voedsel dat bijdraagt aan de voedselketen. (1)
Het staat natuurlijk iedereen vrij om te eten wat hij of zij wil, maar duidelijk mag zijn dat de vega beweging een marginale rol zal blijven spelen.
Wat de beweging wel veroorzaakt met haar campagnes is dat ze zich in de handen speelt van het grootkapitaal en het bedrijfsleven. Dát biedt uiteraard graag een ‘oplossing’ voor het ‘probleem’ dat dieren moeten worden gedood, aangespoord door ideeën van postmoderne technologen uit progressieve kringen. Eerder al waren zij verantwoordelijk geweest voor de invoering van biobrandstoffen. Hard wordt gewerkt aan de ontwikkeling van synthetisch vlees, opgekweekt uit stamcellen. En omdat melk van dieren ook in de ban werd gedaan, aan een proces om het natuurlijk proces in de vier magen na te bootsen in een chemische fabriek. (beter dan God?) Wat de herbivoor sinds mensenheugenis – al herkauwend- gratis en voor niets op zonne -energie deed, wordt in de plannen vervangen door fabrieken die draaien op het verbranden van enorme hoeveelheden fossiele brandstoffen met bijbehorende CO2 – uitstoot. Behalve het voedsel, zouden ook alle stoffen- waaronder leer als belangrijkste – moeten worden vervangen door synthetische stoffen met een nog grotere footprint tot gevolg.
Minder vlees eten, zo stelt de vega-beweging, zou leiden tot minder CO2 uitstoot, maar het is natuurlijk andersom.”
Mijn mening komt overeen met hetgeen Louise Fresco in haar boek “Hamburgers in het paradijs ” schrijft . ( Louis Fresco is zelf vegetarisch maar begint het boek met een verslag van de jacht in het land waar ze als student gestationeerd is. Zelf heb ik ooit een vriendin gehad met zeer veel empathie voor dieren, maar tegelijkertijd beeldend kon vertellen over hoe ze een kip de kop afhakte )
Nou Bert, jij zou toch niet meer reageren hier?
Of is dit allemaal zo belangrijk dat je het ons MOET mededelen?
@Anthony F weer een teken dat u niet las wat er stond en bovendien een bevestiging van wat ik schreef .
zoek nog maar op.
En ja , zeker belangrijk in het kader van het onderwerp en in relatie tot het begrip entropie .
Jimmy Nelson -een Nederlandse fotograaf- reisde naar de meest afgelegen uithoeken van de aarde om mensen te fotograferen uit culturen die door de oprukkende westerse cultuur aan het verdwijnen zijn. De foto’s werden afgedrukt in het boek ‘ before they pass away ‘ dat op de ladenkast in mijn huis opengeslagen ligt . Bij de beschrijvingen ook het onderdeel ‘dieet ‘. Niet éen van die volkeren heeft een uitsluitend vegetarisch dieet .
”Een volk waarvan we zouden verwachten dat ze vegetarisch zou zijn, zijn de Tibetanen, maar helaas. Hun dieet bestaat uit tsampa op basis van gerst. Vleesschotels zijn bij voorkeur met Geit , yak of schaap, opgediend als een kruidige stoofschotel, geserveerd met aardappelen. Verder kennen ze Yak yoghurt, boter en kaas, zo wordt vermeld. ”
Uit ; ‘ de kroniek van het einde van de vooruitgang ” https://www.bertpijnsevanderaa.nl/verzameld-werk/
Ach jongens wat leven we toch in een idiote tijd.
Mijn oma en opa hadden een kleine varkensstal met meestal 3 a 4 varkens, konijnen en kippen waren er ook.
1 a 2 varkens werden verkoch, de overige 2 waren voor eigen familie, de plaatselijke slager kwam de beesten werden tegen ladders gebonden en geslacht, alles werd gebruikt bijna en gewerkt met meerdere mensen heel de dag, tot alles verwerkt en verdeeld was en veel gedroogd en nog gerookt.
Als je later naar de kelder liep kwam je de reuk van het gerookte vlees je tegemoet en kreeg accut honger.
Zelfs van de botten daar werd lang soep van getrokken daar kreeg je zelf sterke botten van zei men.
Dat was pas vlees, niemand lag te jammeren als de pin door de schedel ging, maar men dacht aan het superieur goede lekkere vlees, de beesten kregen de varkensketel met goed spul in de trog.
Mensen die dat niet mee hebben gemaakt weten helemaal niet hoe dit smaakt, en groente direct van het land de ketel in.
Trouwens de groente uit de inmaakglazen was vroeger ook niet te eten moet ik eerlijk erbij zeggen.
Je kon natuurlijk niet iedere dag wintergroenten eten wat wel smaakte.
Nu zijn ze volledig van de pot gerukt met hen vega gewazel.
Mensen zijn jagers van oorsprong en eten vlees amen uit.
Er zijn natuurlijk ook mensen in landen die eten alleen maar vis en zeehond, ook die mensen zijn daar compleet op ingesteld van heel vroeger, die worden ziek van een vega schotel.
Mensen zijn omnivoren Theo. Zij eten zowel vlees als plant(aardige) producten. Eet afwisselend, gezond en met mate(n). Beweeg daarnaast voldoende, rook niet en drink alleen goed oude jenever of wijn.
Weet je wat ook zo typisch is?
Op alle grottekeningen zie je mensen dieren jagen en vlees eten.
Je ziet nooit een rotstekening van een mens met een bak sla.
Theo, bij mijn ‘plattelandsvrienden’ in de buurt van Bretange heb ik meerdere malen dat slachten en verwerken van een varken meegemaakt; precies zoals jij dat beschrijft.
En al meerder malen heb ik na het deelnemen aan de jacht op wilde zwijnen meegeholpen aan het verwerken van het vlees.
Dat gaat altijd met respect voor het dier.
Tja, en dan die kwaliteit van het vlees en alle producten, fantastisch.
Dieter, niets aan toe te voegen man.
Limburgers zijn de echte levensgenieters van Nederland :)
Maar ook daar in het Limburgse wordt je steeds vaker verrast door het aanbod vegan. Zie dat dagelijks steeds vaker in steeds meer supers net zoals nepkaas, melk etc..
Nog even een link naar artikel op Climategate, laatste alinea in:
https://www.climategate.nl/2022/11/methaan-de-ademhaling-van-de-aarde-of-hoer-de-klimaatbeschermers-met-moerasgas-de-atmosfeer-vergiftigen/
Ik ben het helemaal eens met Paul. Onze tanden zijn dat van karnivoren. In ieder geval, als je extra supplementen nodig hebt om als vega gezond te kunnen leven, dan vraag ik je nou: waar komen die supplementen dan vandaan? Ja, je raait het. Van de dieren. Ik heb trouwens iemand gekend die vega was vanwege zijn godsdienst. Hij leek me altijd vrij ziekelijk met zeren op zijn lippen en huid. Het opstellen van regeltjes past een groot aantal mensen, misschien omdat ze denken dat dit hun dichter bij God brengt, of zoiets. Dat zal met de groene religie natuurlijk hetzelfde zijn. Hier wordt moeder aarde de valse god(in) en belangrijker als de de mensheid zelf…. Al die mensen hebben eigenlijk nooit iets van Jezus geleerd, bv. Matt. hst 25 en precies hoe de bokken van de schapen gescheiden.
Wat betreft de natuur is de mens aangesteld als heerser. Dat gaat wel gepaard met verantwoordelijkheid. Dat zegt Paul dus ook. Als iedereen botweg gewoon links en rechts gaat stropen zit je straks wel met een land zonder dieren.
In Nederland is vlees vooral veel te goedkoop. De Nederlandse consument geeft weinig of niks om dierenwelzijn, en weinig of niets om dierenwelzijn. Daardoor is die massaproductie van kippen- en varkensvlees mogelijk.
Anders is dat bijvoorbeeld in Zwitserland. Zwitserland streeft er veel meer naar om alles lokaal te produceren, op een verantwoorde manier. Daar is vlees veel duurder, ook voor Zwitserse begrippen. Dan is vlees meer een delicatesse en kom je vanzelf tot een andere afweging in je dieet. Als de prijzen hoger zouden liggen kunnen boeren met een lagere productie het zelfde verdienen. Weg met de kiloknallers, het is al veel vaker gezegd.
“… en weinig of niets om dierenwelzijn.”
De tweede moest zijn: milieu aspecten.
Het artikel en veel reacties zijn erop gericht vegetarisme en veganisme belachelijk te maken. Beetje flauw. In deze wereld is het je eigen keuze. Vlees eten of niet. Vele vleeseters ( niet allemaal want je mag nooit generaliseren!) voelen zich altijd aangevallen als je zegt vegetariër of veganist te zijn. Waarom?
Waar in dit artikel volledig aan voorbij wordt gegaan is het wegkijken van het dagelijkse dierenleed in de veeteelt industrie. Dat heeft niets meer met de natuur te maken.
@Gérard
‘ Het artikel en veel reacties zijn erop gericht vegetarisme en veganisme belachelijk te maken. ‘
Nee, het artikel is erop gericht de onevenredige invloed van vega-verwante organisaties op de levenswijze van anderen terug te dringen.
Verder om de illusie van ‘de natuur regelt hetzelf wel’, die in feite tégen de natuur is, te ontzenuwen.
U komt zeker nooit bij de slager met uw “goedkoop”. Valt nogal tegen vind ik.
Bart Vreeken, dierenwelzijn is bij wet geregeld. Dus, dat is geen reden waarom vlees “te goedkoop” zou zijn. Nederland is gewoon heel efficiënt in het kweken van dieren, op een manier die voldoet aan de wetten over dierenwelzijn. Daar is niets mis mee. Vlees is nodig in een gezond dieet en vooral voor kinderen en ouderen.
Streekwinkels genoeg Vreeken met kwaliteit vlees.
En waarom moet vlees duur zijn, er zijn genoeg mensen die het goedkoop vlees tussen haakjes nog niet eens meer kunnen betalen.
En na de corona bestaat geen goedkoop vlees meer.
Bijna alle prijzen zijn onnodig opgejaagd en zo gelaten.
Zelfs kippenvlees gaat door het dak.
In veel streekwinkels is het vlees nog goedkoper dan in menig supermarkt onder het mom bio vlees, vrije uitloop en al die onzin wat ze verzinnen en nergens op lijkt.
Ik heb net aandelen gekocht in een bedrijf dat vitamine B12 pillen maakt.
Ed Zuiderwijk
En waaruit maken zij die pillen? Iets wat je je dus ook af kunt vragen bij alle in de handel zijnde voedingssupplementen.
Als investeerder wil je dat natuurlijk wel weten.
Ed Zuiderwijk
“omdat het wordt gemaakt door bepaalde bacteriën in het maag-darmkanaal van dieren”
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b12.aspx#:~:text=Het%20is%20belangrijk%20voor%20de,en%20vleeswaren%2C%20vis%20en%20eieren.
Wordt het bijvoorbeeld uit slachtaval of kadavers gemaakt? En zo ja is dat dan niet strijdig met de uitgangspunten van vegetariërs/veganisten?
Ik heb het vooralsnog niet kunnen vinden. Ik neem even aan dat de benodigde bacteriën dat op aan passend substraat moeten doen.
aan = een
Bart
Je gaat toch straks niet neuzelen over de bloemkolen en preien die als monoculture met vele duizenden bijeen staan op een veld zonder andere soorten er gezellig tussen?
Dieren moet je goed behandelen en ik weet zeker dat boeren dat grosso modo ook doen. Uitwassen heb je overal en die moet je bestrijden. Maar wat een uitwas is in de ogen van een veganist, is iets totaal anders dan in de ogen van een boer die omwille van een goede bedrijfsvoering zorgvuldig met zijn investeringen in dieren omgaat.
En vergelijk met Zwitserland als een bergland met Nederland als een delta, gaat volkomen mank.
https://www.pigbusiness.nl/artikel/549443-geen-verbod-op-intensieve-veehouderij-in-zwitserland/
“Bart Je gaat toch straks niet neuzelen over de bloemkolen en preien die als monoculture met vele duizenden bijeen staan op een veld zonder andere soorten er gezellig tussen?”
Nee, de enige die daarover neuzelt heet Peter van Beurden. Hoewel Peter van Zeurden toepasselijker zou zijn.
Bart Vreeken???
Lenen is je grote passie blijkbaar of ben je toch weer de onvermijdelijke trol JvdH. Die heeft ook nooit een behoorlijk weerwoord. En als ie er een heeft is het ook weer geleend uit zijn dogmatische klimaatbijbeltje.
Nee, deze keer was ik het zelf. Ik kon het even niet laten om een woordspeling te maken. Excuses. Negen van de tien keer houd ik me in.
Het tweede deel van je reactie was wel zinvol. Inderdaad: ook in Zwitserland blijkt grootschalige bio-industrie voor te komen.
Nee, deze keer was ik het zelf. Ik kon het even niet laten om een woordspeling te maken. Excuses. Negen van de tien keer houd ik me in.
Het tweede deel van je reactie was wel zinvol. Inderdaad: ook in Zwitserland blijkt grootschalige bio-industrie voor te komen.
Blijft het feit dat vlees veel te goedkoop is. Het is meestal goedkoper om vlees te eten dan vegetarisch, terwijl vlees een afgeleid product is. Dat is raar.
Jij maakte die woordspeling niet, die viel je in en leende je bij gebrek aan argumenten van de ons welbekende trol JvdH die ook jou zelfs ongevraagd woorden in de mond leegt. Wel een afgang hoor.
Bart Vreeken,
Dan kun je vast wel zeggen hoe de prijsstelling van dat vlees tot stand komt. Of is ook dat een slag in de lucht? Het is de tussenhandel en de concurrentje die de prijs bepaalt. Die op haar beurt weer samenvalt met de idiote stapeling van steeds nieuwe regelgeving waaraan onze boeren onderdoor gaan. Niet het vlees is goedkoop, de regelgeving is door ondoordachte maatregelen hoog. Ecologen stonden aan de wieg van deze idiote maatregelen. Brundtland gaf de aftrap. De rest volgde met Natura 2000.. Tot aan Vollenbroek de rasactivist.
“Niet het vlees is goedkoop, de regelgeving is door ondoordachte maatregelen hoog.”
Een onnavolgbare gedachtengang. Bij te veel regelgeving zou het vlees juist duur moeten worden. Dat zien we niet terug.
Als de boeren beter betaald krijgen per kg kunnen ze rondkomen met minder dieren, is er minder uitstoot en hoeven er minder boeren uitgekocht te worden. Probleem is dat je het hier slecht kunt reguleren. Als de productie hier duur is door extensievere veehouderij wordt er goedkoop vlees geïmporteerd uit Polen, Argentinië of weet ik veel waar. In Zwitserland zit daar veel meer een rem op.
Misstanden zijn er misschien nog niet eens het meest bij de boeren. Berucht zijn de vee transporten, bijvoorbeeld het verhaal dat er levende varkens vanuit Nederland daar Italië getransporteerd worden, om daar geslacht te worden, zodat de ham volgens de regels ‘Parma-ham’ genoemd mag worden. De gekheid ten top.
Kan iemand de juiste link geven naar “The Overlooked Side of Veganism”, hetgeen in de tekst als een link wordt aangeduid, maar er eigenlijk geen is. En google is, gezien het onderwerp, niet erg behulpzaam.
https://www.cureus.com/articles/138315-the-impact-of-a-vegan-diet-on-many-aspects-of-health-the-overlooked-side-of-veganism#!/
Zeer hartelijk bedankt en proficiat met je mooie en nuttige tekst.
Het doden van dieren teneinde ze op te eten is niet wat veel mensen beweegt vegetarier te worden. Het is iets anders: die vervloekte Bioindustrie. Het is voor mij werkelijk niet te begrijpen dat mensen die wéten wat er allemaal met dieren wordt uitgevreten, nog vlees willen.
Het is niet het slachtproces of zo, het is de stress en de pijn die de dieren gedurende hun ellendige leven moeten doormaken teneinde uw stukje een eurootje of zo goedkoper op uw bord te krijgen.
Voor de volledigheid: het gaat om zoogdieren, fysiologisch sterk aan ons verwant. Het dier ervaart pijn, angst, koude en doodgaan niet (veel) anders dan u.
Ooit op een boerderij geweest? Of heb je die litanie ook gewoon van horen zeggen? Of ben je alleen bekend met de verwerpelijke uitwassen die ook voorkomen. Wat wij bio-industrie noemen is elders 10 tot meer keren groter.
Veel landbouwhuisdieren hebben het in Nederland beter dan elders. Ik heb totaal andere ervaringen. Maar ik woon dan ook dicht op het platteland. Of bedoelde je de mensen die opgehokt wonen in een grote stad. Je weet wel die van “de betonnen dozen” uit het liedje van Wim Sonneveld/Jean Ferrat
https://www.youtube.com/watch?v=C8Ff5OEUzd8
Daar valt niet veel aan toe te voegen als medeplattelander. Daarnaast, voor dhr. PP de Groot, er zijn ook zoogdieren die mensen opeten dus eten en gegeten worden als onderdeel van de natuur, ook al denken wij er helemaal buiten te staan.
@Maxx
Maar er zijn geen dieren die mensen fokken en lo-budget vetmesten teneinde ze zo goedkoop mogelijk te consumeren.
Het vakkundig doden van een mede-zoogdier, zoals wolven, leeuwen en beren doen, ook wel eens (sporadisch) met mensen, is niet tegen natuurlijk. Die vervloekte bio-industrie daarentegen wel.
Mij bekruipt het gevoel dat mensen ten opzichte van de zoogdieren volledig onderaan de morele ladder staan.
@Beurden
Maakt indruk he, als iemand een tipje van de sluier oplicht.
Ik heb helaas nog veel meer ellende gezien. 2% van de varkens ging dood aan ‘slag in de darm’, ze laten die gewoon doodgaan ook al kotsen ze hun eigen stront, is goedkoper dan een dierenarts te laten komen. En onverdoofd gecastreerde beren die strierven met de darmen uit hun opengesneden balzak omdat er iets te diep gesneden was. Wat een lithanie he.
Die dieren voelen exact wat jij zou voelen aan pijn, angst en ellende terwijl je aan het doodgaan bent.
Maar wat vind je ze toch lekker eenmaal op je bord! Vooral omdat het zo weinig kost allemaal.
Tja, die bio-industrie is ook zo wat. Zeker is dat het fout loopt, wanneer het om veel geld gaat en er geen controle is.
Hoe fout precies weet ik niet. Wel dat er veel fokkers en ook slachters zijn, die hun best doen.
Bio-industrie is het noodzakelijke gevolg van de groei van de wereld bevolking, die weer het gevolg is van de toegenomen beschikbaarheid van hoogwaardig voedsel, die weer mogelijk werd gemaakt door de toegenomen welvaart, t.g.v. de beschikbare energie, het gevolg van de zg. fossiele brandstoffen.
Valt nog veel over te zeggen.
‘Het dier ervaart pijn, angst, koude en doodgaan niet (veel) anders dan u.’
Nou, even oppassen.
Als een mensenvrouwtje haar kind verliest, kan ze daar een levenlang over treuren.
Als van ee reegeit het kalf geschoten wordt, zoekt ze een paar uur of max een dag en gaat dan verder zonder trauma’s.
Als in een leeuwenroedel de bovenbaas gedood wordt en de nieuwe bevelhebber de zaak overneemt, worden alle welpen gedood.
Een uur later laten de leeuwinnen zich door de nieuwe baas dekken, De sletten!
Paul
De natuur is alleen in sprookjes een paradijs.
Ik heb het dan ook over angst, koude en doodgaan etc, niet over de zaken die u naar voren brengt
@PP de Groot
Nee, we hebben het over hetzelfde, nl. over het ‘ervaren van…..’.
Als de mens het verlies van een nakomeling 10.000x zo erg ervaart als een dier, dan geldt iets dergelijks héél misschien ook een beetje voor fysieke pijn.
Biologisch gezien is de functie van pijn te zeggen ‘er is iets mis’. Maar op een gegeven moment wordt het lijden. Waar precies tussen de eencelligen en de mens (die erg goed is in lijden).